Nieuwe jeugdboekrecensies 15+

De samenspraak van de vogels
Deel 5/De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Ransom Riggs


Al vanaf de eerste zin zit je midden in het verhaal. Zonder inleiding of herhalingen is het ten ene male onmogelijk om dit boek te begrijpen zonder de eerdere delen gelezen te hebben. Laten we daarom proberen een beetje aan te geven waar deze serie over gaat:


Jacob Portman is een Bijzonder Kind. Samen met andere Bijzondere Kinderen staat hij al enkele jaren onder de hoede van mevrouw Peregrine. Zij is een van de ymbrynes: die kunnen zich transformeren tot een vogel en zij kunnen ‘lussen’ maken, een soort parallelle tijd, die bestaat naast het heden, dat wij kennen.
In die lussen verouderen mensen niet, er vinden steeds opnieuw dezelfde gebeurtenissen plaats. De Bijzonderen kunnen via een lus in andere tijden en op andere plaatsen komen. Zo is Jacob met zijn vrienden in Amerika gekomen. Hun standplaats is eigenlijk Londen, maar hun lus daar, Devil’s Acre, is bij het laatste avontuur ingestort.


Zijn vrienden zijn Emma, op wie hij een tijdje verliefd was; Bronwyn, Hugh, Olive, Millars, Horace, Enoch en Claire, die allemaal een bijzondere kracht hebben. Millar bijvoorbeeld is onzichtbaar en Hugh bespeelt bijen, ook in zwermen.
Jacobs bijzonderheid is dat hij hulsels kan opsporen en onder controle kan houden. Hulsels zijn ooit Bijzonderen geweest met kwade bedoelingen. Nu hebben ze alleen maar een onstoffelijke vorm, maar ook al zie je ze niet, ze zijn levensgevaarlijk. Zij zijn er op uit om de wereld te veroveren, en kunnen door het ‘eten’ van Bijzondere Kinderen machtiger worden. Hulsels worden dan schepsels, worden zichtbaar en lijken op mensen. Een schepsel kan door een lus, een hulsel niet.


In dit nieuwe avontuur krijgen de nu zeventienjarige Jacob en zijn vrienden te maken met sterker geworden tegenstanders. Het lijkt wel of de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad, Caul, op het punt van ontsnappen staat uit zijn gevangenis, de Bibliotheek der Zielen.
Er is een profetie – enigszins cryptisch, omdat niet iedereen het mag begrijpen: er zijn zeven onderdelen waar de vijand op uit is om de wereld in zijn macht te kunnen krijgen. En ze hebben er al een aantal! Kunnen Jacob en mevrouw Peregrine hen nog stoppen?
Hebben ze Caul onderschat?


‘Wat als ik het niet kan?’ zei ik. ‘Ik heb nog nooit op deze manier een hulsel opgespoord.‘
‘Wat jij kunt is nog beter. Jij voelt ze aan.’


In dezelfde profetie stond dat Noor Pradesh een van de sleutels is om hen tegen te werken. Voor haar zijn ze naar Amerika gekomen, en daar is de maatschappij heel anders dan ze gewend zijn: er zijn rivaliserende bendes die er op uit zijn een oorlog te beginnen! En Noor is in handen van zo’n bende.
Als ze er in slagen haar te bevrijden, hoopt ze dat ze haar zullen helpen haar moeder terug te vinden.


Het verhaal bestaat niet alleen uit het bestrijden van het kwaad, want tot Jacobs verbazing wordt hij opnieuw verliefd. Hij wil Noor dus graag helpen. En Hugh is ook nog op zoek naar Fiona. De anderen denken dat zij dood is, maar hij wil dat niet geloven.


Dit vijfde deel is erg spannend en af en toe erg eng. Het leest als een trein omdat Riggs heel luchtig schrijft over eigenlijk heel akelige dingen. Maar: er is helemaal geen echte ontknoping! Een zesde deel zal moeten volgen.
Ook in dit deel staan foto’s van de Bijzonderen, met achterin een verantwoording. Sommige foto’s zijn nog in originele staat, andere zijn digitaal bewerkt.


Ransom Riggs (1979, Maryland studeerde Engelse literatuur en film. In 2011 schreef hij het eerste fantasieboek Miss Peregrine's Home for Peculiar Children.


ISBN 9789044838350 | hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2020
Vertaald uit het Engels door Tine Poesen | Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 10 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niemandsland
Angelo Vergeer

‘Voor mij was alles in één klap veranderd. Ik stond in de berm, aan de grond genageld, happend naar adem als een vis op het droge, terwijl mijn hart op hol sloeg.’

Waarom gaat Jimmy midden op de weg liggen? Simon is verbijsterd. Hij ziet hoe de jongen overreden wordt, eerst door een taxi, die gewoon doorrijdt. En dan nog een keer, dit keer door een stationcar, die ook al doorreed. Alsof er niets gebeurd was.
Ook al kent hij de ander pas een week, zijn leven is inmiddels onlosmakelijk met hem verbonden.
Jimmy zat achterop bij Simon op zijn brommer, maar stapte ineens af toen die even stilstond, en liep de weg op. In het ziekenhuis vreest men het ergste. En dan zegt de arts dat ze alcohol hebben aangetroffen in Jimmy’s bloed en dat er een pistool in zijn binnenzak zat.
Hoe zat het ook al weer? Hoe kwam Jimmy in Simons leven? Wat was er in vredesnaam allemaal gebeurd?

Dat verhaal gaat de vijftienjarige Simon vertellen. Het begint met zijn vader die bij de politie werkt. Hij nam een week eerder een jongen mee naar huis die bij Simon op de kamer moest slapen. Die knul, Jimmy dus, was met een vreemd verhaal op het bureau verschenen: hij wilde zijn ouders aanklagen wegens kidnapping van een minderjarige. Simons moeder protesteert flink: een zwarte in huis! Ze moet er niet aan denken! Wat haalt hij zich in het hoofd!
Maar zijn vader schuift al haar bezwaren opzij. Hij wil dat Simon probeert er achter te komen wat er met de jongen aan de hand is.
Jimmy was mishandeld en had een vreemd verhaal, gebaseerd op het feit dat hij blank beweerde te zijn.

‘Maar de gast die nu in de keuken tegenover mijn gillende moeder stond, bleek een zwarte jongen met een hoekig gezicht. Zwart, zeg ik je. Laat daar geen misverstand over bestaan. Wat wel meteen opviel, was zijn lichtgekleurde haar. Het leek wel blond. ‘


In de loop van de tijd dat Simon met Jimmy optrekt twijfelt hij regelmatig. Is die jongen nou zwart, of toch blank? Maar al snel is dat helemaal niet belangrijk meer. Terwijl ze samen Zuid- Afrika doorkruisen, op zoek naar de waarheid, op zoek naar Jimmy’s familie, groeit de vriendschap, zelfs al blijft Jimmy een raadsel. Simon wordt heen en weer geslingerd tussen medelijden en twijfel.
Klopt Jimmy’s verhaal wel?

Hun avonturen zijn verbijsterend, je denkt regelmatig: kan dit? Maar ze bevinden zich in Zuid-Afrika, het land van de Apartheid. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen, de schrijver moet zich verdiept hebben in de cultuur van dat land, wij hier in het kille Noorden kennen die wereld niet.
De kern van het verhaal is natuurlijk het niet te ontkennen verschil tussen blank en zwart waarbij het dilemma van Jimmy er juist uit bestaat dat hij niet weet wat hij is. Of wie hij is. De oplossing is niet zo moeilijk te raden, maar de jongens hebben tot het einde geen idee.
Constant is er de spanning: waar gaat dit naar toe? Hoe loopt het af met Jimmy?

Deze roadmovie op een brommer is spannend, er is veel actie, maar niet alleen maar. Het is een gevoelige roman - een coming of ageverhaal - eentje die beklijft en de lezer veel leert over Zuid-Afrika en vanzelf ook over racisme.
Er worden veel Afrikaanse woorden gebruikt, hetgeen niet stoort maar juist extra sfeer aan het verhaal geven.

Angelo Vergeer (Den Haag), ooit journalist, is nu schrijver en metrobestuurder.

ISBN  9789044835977 | hardcover | 279 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Anna K
Jenny Lee


In 1877 verscheen Tolstoys roman over Anna Karenina. Het boek kreeg behoorlijke kritiek: het werd een ‘romantisch niemendalletje over het rijke leven’ genoemd. Jenny Lee las het boek de eerste keer toen ze vijftien was, en herlas daarna nog meerdere keren. Veel later besloot ze er een YA-versie van te maken. Wie het oorspronkelijk werk kent, zal merken dat Jenny Lee een heel eigen draai aan het oorspronkelijke verhaal geeft, maar Anna en Graaf Vronsky blijven als potentieel liefdespaar in beeld.
Het dramatische aspect blijft ook overeind.


In de roman Anna K. is Anna al vanaf haar vroege jeugd min of meer verbonden met Alexander. Iedereen, ook zijzelf, verwacht dat zij zullen trouwen. Maar Anna is pas zeventien, zij is een serieuze studente, en houdt zich aan de regels.
Tot zij de dan zestienjarige Vronsky ontmoet. Hij staat bekend om zijn losse gedrag, ook met meisjes. En hij heeft juist moeite met regeltjes. Toch slaat de vonk over, tot ergernis van hun ouders, die hun best doen de twee uit elkaar te houden.
Ook volgen we de relaties van de Steven, de broer van Anna, en diens vriend en bijlesleraar Dustin.


Net als in het boek van Tolstoj speelt ook dit verhaal in de hogere klasse, waar geld regeert. Maar dat houdt niet in dat alle betrokkenen zo braaf zijn, dan had Jenny Lee ook geen vijfhonderd pagina’s vol kunnen maken. Het zijn normale mensen die verliefd worden, ontrouw zijn, elkaar wantrouwen en bedriegen, of zonder pretenties van elkaar houden. Alleen strooien zij met geld. Er zijn extravagante feesten, en daar horen drugs en drank bij, niet altijd met goede afloop.


De personages zijn allemaal nog zo jong, tussen 16 en 18 jaar oud, en ze leven alsof alles nu geleefd moet worden, omdat het later niet meer kan!
Er zijn velerlei verwikkelingen. Als het de goede kant in dreigt te gaan, gebeurt er weer een ongeluk zodat alles weer op scherp komt te staan.
Het is dus een echte chicklit, zoals Tolstoys  boek in die tijd ook genoemd werd!  
Met net als in het oorspronkelijke boek een beetje maatschappijkritiek, zoals hypocriete ouders, en keuzes die gemaakt moeten worden waarbij eerst de feiten goed op een rijtje gezet moeten worden.


Het is niet echt een moderne ‘bewerking’, het is een complete hervertelling. Dezelfde personages, maar hun levens aangepast aan de huidige maatschappij. Wat er gebeurt komt om en nabij op hetzelfde neer, maar niet helemaal.
Voorkennis van Tolstoys boek is niet nodig, je leest een compleet nieuwe meidenroman, met alles wat daar in hoort: drugs, seks, depressie en wat je nog meer kan verzinnen. Veel dus.


Er is een namenlijst voorin- hetgeen echt handig is - en een noot van de auteur achteraf, over hoe ze er toe kwam dit boek te schrijven.


ISBN 9789048848720 | paperback | 496 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2020
Vertaald uit het Engels door Anne Elshof | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dubbelleven
Chinouk Thijssen

De zeventienjarige Ivy Maron is er op gebrand het te maken in de mode. Op de modevakschool ontwerpt ze heel andere kleding dan haar klasgenoten. Die zijn veel te saai en behoudend bezig, vindt ze. Die klasgenoten vinden haar ontwerpen juist raar. Het is ondraagbaar, vinden ze. Toch probeert Ivy het, ze wil boven het maaiveld uitsteken. Dat moet ze laten zien op de modeshow die de eindopdracht is voor het eerste jaar.


Ze heeft twee vriendinnen: Kim doet een stage in een inrichting, terwijl ze de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige volgt. Ze vertelt wel eens over bepaald niet alledaagse situaties die ze meemaakt, en geeft toe dat het zwaar is. Marsha komt uit een rijke familie, en heeft eigenlijk alles wat ze wil. Behalve aandacht, haar ouders zijn er nooit. Ze hangt maar wat rond in het winkelcentrum waar ze dan maar haar eigen spannende wereldje maakt.


Ivy heeft sinds kort een vriend, de vijf jaar oudere Sander. Ze is zo verliefd dat ze niet inziet dat het een gladjakker is, een onbetrouwbare jongeman. Zelfs als hij haar vertelt dat hij diep in de schulden zit, en als ze op zijn kamer ziet dat hij een pistool in een la heeft liggen, ziet ze nog niet in wat de lezer dan al weet: deze jongen deugt niet.  Of weet Ivy het eigenlijk wel? Ze vertelt haar ouders namelijk niets over Sander. Dat heeft misschien ook wel te maken met wat er thuis allemaal gebeurt: haar ouders gaan scheiden. Eerst was het haar vader die na lang aandringen bekende dat hij een ander had, later ziet Ivy hoe haar moeder net zo goed met andere mannen omgaat. Maar ook als haar vriendinnen meer horen over die jongen en haar waarschuwen, luistert ze niet.


Het is een verhaal over een meisje dat probeert een eigen weg in te slaan, maar in haar omgeving niet echt steun lijkt te vinden voor haar plannen. Haar ouders hebben genoeg aan zichzelf en verliezen haar uit het oog en haar vriend, nou ja, die heeft heel andere bedoelingen. Kim en Marsha doen hun best om Ivy te doen inzien dat Sander niet goed voor haar is. Maar liefde is blind en die jongen is sluw…
Op haar achttienjarige verjaardag moet ze toegeven dat haar leven een puinhoop is geworden. Zo was haar droom niet. Hoe moet ze uit deze situatie ontsnappen?


Na het succes van de trilogie Truth or dare komen de schrijfster en de uitgever met een heruitgave van het in 2015 verschenen Blindelings.
Chinouk Thijssen kiest in haar boeken als hoofdpersoon meisjes uit die bepaald geen doorsnee jongeren zijn: ze weten wat ze willen en dromen van een mooie toekomst in hetzij de mode hetzij de dans. Door de omstandigheden gaan ze evenwel twijfelen, het verloopt allemaal niet zo vlotjes als ze gedacht hadden. Voeg daarbij de vriendjes, waar allerlei problemen mee zijn, en wat getroebleerde situaties op het thuisfront, en je hebt een Young Adult waar jonge meiden van zullen smullen. Helaas is het probleem waar Ivy mee te maken krijgt nog steeds actueel, en dus een waarschuwing voor meisjes, die door liefde verblind zijn.


De schrijfstijl is vlot en eigentijds, al lijkt Dubbelleven een vingeroefening geweest te zijn voor de trilogie die spannender is.


ISBN 9789044837131 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 26 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Privacy Live
Annet Hulst


Wat jij met jouw camera hebt gefilmd, is jouw waarheid. Wat de mensen op tv hebben gezien, is hun waarheid. Misschien bestaat er nog welk een waarheid. Mijn waarheid, bijvoorbeeld. Er bestaat geen universele waarheid…’


Er is een nieuwe realityshow op de televisie: Privacy Live. Mensen worden, zonder dat ze dat weten, gefilmd met als uitgangspunt dat iedereen wel iets verbergt voor de buitenwereld. Of zelfs voor de eigen omgeving. Die geheimen worden dan voor het oog van alle kijkers in de show openbaar gemaakt. De commerciële zender AirTV scoort er goed mee, massaal kijken mensen naar de ellende van een ander.


De zestienjarige Jente net zo goed als ieder ander. Zij heeft nog een extra motivatie om de show te volgen. Ze heeft zich namelijk zelf ook opgegeven voor een show: ‘De mooiste Maagd Van Nederland.’
Ze ziet er goed uit en heeft inderdaad tot nu toe de jongens op afstand gehouden. Haar iets oudere vriend Daniël vindt dat wel moeilijk, maar hij steunt haar volledig. Sinds kort heeft hij een baan als cameraman bij dezelfde commerciële zender, en Jente is supertrots op hem. 


Er ontstaat echter enige wrijving als Jente in de ogen van Daniël te veel geobsedeerd raakt door Privacy Live. Het programma heeft een jong gezin gefilmd en ontdekt dat de vader het zesjarige dochtertje mishandelt. De moeder heeft niets in de gaten. Het echtpaar is onder voorwendsels uitgenodigd in het publiek te zitten en worden op die manier geconfronteerd met vreselijke beelden als de eerste show live gaat.  De kijkers snappen niet dat de moeder niet onmiddellijk een scheiding aanvraagt. Hoe kan het dat ze met haar dochter bij deze bruut blijft? Voor het gezin is de ellende nog niet voorbij na de eerste uitzending op de televisie. Alsof het nog niet erg genoeg is dat de hele wereld ineens een oordeel over jou en je gezin velt en dat laat weten ook.


Na de ruzie heeft Jente haar vriendje niet meer gezien. De dag erna krijgt ze een app van hem waarin hij hun verkering uit maakt. Ze begrijpt er niets van. Ze dacht hem beter te kennen? Hij is niet iemand die met een appje een einde maakt aan een relatie. Als ze hem gaat zoeken bij zijn moeder, die overigens al niet blij was met haar zoons keuze, vertelt die dat hij in Frankrijk zit, voor opnames van een nieuwe show.
Gaandeweg ontdekt Jente dat dat niet kan kloppen. Maar waar is hij dan?
De lezer weet waar hij is. Maar niet waarom. Er rijzen wel vermoedens, maar wat dit voor gevolgen zal hebben, de geïntrigeerde lezer kan alleen maar gissen.


Uit de opgewekte en kordate manier van schrijven kun je opmaken dat Annet Hulst er zeker plezier in heeft gehad ons lang in het onzekere te laten. De dialogen zijn to the point en er zit naast een kritische insteek ook humor in het verhaal. Hoe het allemaal afloopt, dat is een originele verrassing. 
Dit is een zeer boeiende thriller voor Young Adults waar ook de oudere lezer zeker veel plezier aan zal beleven. De afwisseling van verteller wordt duidelijk aangegeven, in een chronologische volgorde.
Het begint dan wel als een chicklit, een romantisch verhaal waarin die ‘De mooiste Maagd Van Nederland’- show een grote rol speelt, maar Privacy Live wordt al snel een heuse thriller, tenenkrommend spannend. Dan leg je het boek niet meer weg!


Annet Hulst is de initiatiefnemer van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl.


ISBN 9789090326207 | paperback | 250 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | maart 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 29 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

The Good Girls
deel 2 The Perfectionists
Sara Shepard

Het voorafgaande: Mackenzie, Ava, Caitlin, Julie en Parker, leerlingen op Beacon High, worden in de les van meneer Granger bij elkaar gezet om een film te bespreken: And then there were none, over gerechtigheid, straf en moord. Na een tijdje wordt het gesprek persoonlijker, en noemen ze allemaal iemand waarvan ze het niet zo erg zouden vinden als die persoon er niet meer zou zijn. Ze bedenken er een toepasselijke straf bij. Ook blijken ze een gemeenschappelijke vijand te hebben, Nolan Hotchkiss, een jongen die behalve erg rijk ook erg populair is, maar dat op een verkeerde manier gebruikt. Als de meiden besluiten om de jongen een poets te bakken op zijn eigen feest, loopt dat helemaal verkeerd af.
Nolan is dood.


Omdat ze meneer Granger verdenken, gaan ze op zoek naar bewijs. Dom, heel dom, want nu denkt de politie dat ze niet alleen Nolan, maar ook Granger vermoord hebben. Want ook hij wordt vermoord, kort nadat zij zijn huis verlaten hebben.
In dit vervolgdeel valt er tot hun verbijstering een derde slachtoffer, en is dat iemand die zij ook genoemd hebben…


‘Toch vind ik het heel vervelend dat die namen op dat blocnotevel staan. Twee van de vijf mensen die we hebben genoemd zijn…nou ja, je weet wel.’ Ze keek weg.
‘Niemand kan ons daar mee in verband brengen, ’zei Mac snel. Ze moest het hardop zeggen, alsof ze het wilde bezweren. ‘Die theorie is gewoon idioot. Niemand wil de mensen die wij hebben genoemd iets aandoen. Het slaat nergens op. Er is niemand die ons haat… of de mensen die we hebben genoemd.’


Maar wie zit hier dan achter? Verbijsterd ziet Ava hoe haar vriendje wordt gearresteerd. De politie moet het mis hebben, Alex is toch geen moordenaar! Hij vangt zelfs vliegen die hem irriteren om ze vervolgens buiten te zetten!


Terwijl er meerdere moorden opgelost moeten worden, zijn er ook nog de persoonlijke perikelen. Ze hebben allemaal moeite om de ware te vinden. En dan is er ook nog school en de voorbereidingen op een vervolgopleiding. Voor een deel speelt het verhaal zich daar af, maar er wordt ook heel veel heen en weer gereden tussen de verschillende woningen. Hun levens zijn heel verschillend, waardoor het verhaal boeiend blijft. Naast natuurlijk het mysterie dat opgelost moet worden, en dat een heel bijzondere ontknoping krijgt.


The Good Girls is het tweede en laatste deel van de serie van Sara Shepard, beginnend met The Perfectionists. Je kunt de boeken dan ook niet apart lezen, want in The Perfectionists staat een hoop waardevolle informatie en kom je veel te weten over de vijf meiden die een rol spelen in beide boeken.


Sara Shepard (8 april 1977) is een Amerikaanse auteur. Ze schreef onder meer de jeugdboekenserie Pretty Little Liars.


ISBN 9789048848744 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij Moon | juni 2020
Vertaald door Carla Hazewindus | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

The Perfectionists
Sara Shepard


Een groot deel van de jongeren voor wie dit boek geschreven is, is vast bekend met de serie Pretty Little Liars, een Amerikaanse tienerdrama/mysterie-televisieserie. Die serie is losjes gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks – zestien delen maar liefst! - van Sara Shepard. Daarin worden vijf vriendinnen in het fictieve stadje Rosewood gevolgd.


Ken je die serie, hetzij van televisie, hetzij als boek, dan heb je vast uitgekeken naar de nieuwe serie: The Perfectionists (de titel is niet vertaald) waarin opnieuw vijf meiden de hoofdrol spelen. Ze zijn niet echt vriendinnen maar ontdekken dat ze een gemeenschappelijke vijand hebben: Nolan Hotchkiss.


Op de school waar zij zitten, Beacon High, is Nolan heer en meester. Hij heeft rijke ouders en ziet er goed uit. Dat heeft hem in de loop van de jaren een enorme macht gebracht die hij misbruikt. Hij doet wat hij wil, stapt daarbij genadeloos op tere zielen. Hij lijkt populair, maar wordt in feite door velen gehaat. Maar niemand durft niets tegen hem te ondernemen. Tot de meisjes Mackenzie, Ava, Caitlin, Julie en Parker hun gemeenschappelijke afkeer van de jongen omzetten in daden. Het was alleen helemaal niet de bedoeling dat hij dood zou gaan! Als de politie hen verdenkt van moord, zijn ze verbijsterd.
Als zij het niet gedaan hebben wie dan wel?


'Iedereen beweert dat het door de oxy kwam. Als dat zo is, dan heeft iemand anders hem nog meer drugs gegeven nadat wij zijn weggegaan. Denken jullie niet?'
'Een heleboel mensen hadden een bloedhekel aan hem,' fluisterde Mac en ze wierp onzeker een blik op de volle parkeerplaats.
Toen kwam Parker met een afschuwelijke gedachte. 'Denken jullie dat iemand ons erin probeert te luizen?'


Alle meisjes hebben een eigen verhaal, hun achtergrond is heel verschillend: bij een enkeling zelfs reden om het maar liever geheim te houden.
Maar geheimen hebben op een school waar jaloezie en wedijver de hoofdtoon spelen, dat gaat niet echt lukken. Ook zijn er vriendjes, geheime verliefdheden, en zoals dat meestal gaat is de liefde ook een bron van verwarring, hetgeen voor romantische situaties leidt - of juist het tegendeel.


Samen gaan de meiden op zoek naar de echte dader, maar vergeten even dat je niet zomaar iemand mag beschuldigen, en ook bewijzen gelden alleen maar als de politie ze vindt. Als lezer puzzel je lekker mee, en word je regelmatig op het verkeerde been gezet.
Een medeleerling? Een leraar? Een psycholoog? Of is er nog iemand anders die Nolan uit de weg wilde hebben en de meisjes graag de schuld wil geven?


Drama, romantiek, geheimen, moord, alles wat je wil in een lekker boek zit hierin. Het boek leest lekker vlot, er zijn pittige dialogen en geen overbodige uitweidingen, maar als je het dicht slaat wil je eigenlijk onmiddellijk verder met het volgende deel. Het is te hopen dat de antwoorden die je hebben wil niet op zich laten wachten tot een eventueel zestiende deel!


Sara Shepard (8 april 1977) is een Amerikaanse auteur. Ze schreef onder meer de jeugdboekenserie Pretty Little Liars.


ISBN 9789048858231 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij Moon | juni 2020
Vertaald door Carla Hazewindus | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niemand houdt van November
Antonia Michaelis


‘Een deel van haar had gedacht dat ze er op haar verjaardag weer zouden zijn. Met een cadeautje. Ze waren nu een week weg. Ze wist niet wat er gebeurd was. Ze had geslapen.’

Zes jaar is Amber geworden, en ze is alleen, zonder te weten waar haar ouders zijn. Waarom komen ze niet naar huis, waarom komt niemand haar halen? Maar als ze niet komen, besluit ze, dan gaat zij ook weg. Ze neemt de kat mee.
Als ze gevonden wordt door vreemden en haar ouders melden zich niet, volgt een tocht langs pleeggezinnen en tehuizen. Ze noemt zichzelf November, ook al wil niemand geloven dat ze zo heet. Op haar identiteitsbewijs staat immers Amber. Amber Lark.


En dan is ze zeventien en ze loopt weg van haar laatste verblijfplaats. Niet dat ze weet wat ze nu moet doen, maar ze redt zich wel. Denkt ze. In ieder geval heeft ze de kat nog, en het lijkt wel of die met haar praat. Hij zal haar wel helpen, want ze wil haar ouders vinden. Er is een aanwijzing, iets waar ze mee kan beginnen: een luciferdoosje met de naam van een bar er op.


Ze vindt de bar, en de kroegbaas heeft medelijden met haar en neemt haar in dienst. De man noemt zich Katja. Hij lijkt net zo’n verloren ziel als zij is, maar ze weet niet of ze hem kan vertrouwen. Toch blijft ze, ze heeft geen keus. In de bar kruipt ze in de huid van Lucy. Maar Lucy is niet echt een fatsoenlijk meisje, en Katja vindt het maar niets dat ze zich zo gedraagt. Eigenlijk zou ze zelf ook liever November zijn, en vrienden worden met die jongen die ze af en toe ziet. Maar hij verdwijnt steeds.


En dan krijgt ze ook nog dreigbrieven.


‘NOVEMBER! IK WEET WAAR JE BENT. IK HOU JE IN DE GATEN.
JE MAAKT JE BELACHELIJK MET JE ZOEKTOCHT NAAR EEN WAARHEID DIE JE NOOIT ZULT BEGRIJPEN.’


Amber, November of Lucy, drie namen, drie andere meisjes. Ze wisselt heel makkelijk tussen deze personen, en terwijl ze haar ouders blijft zoeken, lopen niet alleen heden en verleden door elkaar, maar lijkt ze ook nog van alles te verzinnen.


Naarmate je vordert in het verhaal wordt alles evenwel steeds duidelijker, en tegelijk steeds spannender. Daarnaast is er ontroering, het is niet niks wat het meisje meemaakt.


Het verhaal kent verschillende verrassende wendingen, er zijn steeds nieuwe stukjes, die tenslotte als een mooie puzzel in elkaar passen. Dan doe je het boek met een diepe zucht dicht… Doordat het dus geen chronologisch verhaal is en je niet altijd weet wat waar is en wat niet, is het zelfs voor geoefende lezers een uitdaging. Maar wel een die je absoluut aan moet gaan, het is zeker de moeite waard.


Het is behalve een zoektocht naar haar ouders, naar haar verleden ook een coming of age-verhaal. Na een enigszins moeizaam begin wil je alleen nog maar weten wat er met Amber gebeurd is, wie die jongen is, en wie Katja is. Dat blijft ook voor November lang onduidelijk en omdat zij het hoofdpersonage is wordt de lezer meegezogen in die onzekerheid. Als lezer twijfel je ook, zoals deze vrouw op een bepaald moment reageert:


‘De vrouw knikte langzaam. Toen legde ze een hand op Ambers schouder. ‘Arm meisje,’ zei ze. ‘Veel geluk’
Ze floot naar haar honden.
Amber wilde boos worden, want blijkbaar dacht de vrouw dat ze niet normaal was. Die vrouw wist helemaal niets. Amber wilde haar dat zeggen, ze wilde tegen de bank schoppen. Maar ze streelde alleen maar de kat op haar schouders.’


Antonia Michaelis is geboren in Duitsland, maar heeft in India gewoond waar ze lesgaf. In 2017 verscheen in Nederland haar Young Adult roman De sprookjesverteller.

ISBN 9789044836967 | Hardcover | 468 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2020
Vertaald uit het Duits door Roger Vanbrabant | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 14 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Raven 3
Deel 5 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans


Vanaf het jaar 2000 werd de kloof tussen arm en rijk steeds dieper. Door overbevolking, automatisering, robotica en AI hadden zij geen keus meer. Ze werden slaven, eigendom van een Meester of een Company, die alleen maar meer macht willen. Nietsontziend vernederen en misbruiken ze de mensen die niet tot hun klasse behoren. Zij werden voorzien van een elektronische halsband, slechts te verwijderen door onthoofding.


Er zijn stadsdelen, die op hun beurt weer geleid worden door het Alfabastion waar de machtige rijken zitten. Genoten staan op de hoogste tree, dan zijn er de Vrijen, en de grote bulk wordt gevormd door de slaven, dertien miljard. SLAVES staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.


Raven en Dante waren trashers – de hoogste klasse slaven, vaak hoog opgeleid, die buiten de stadsdelen hun kostje scharrelen. Als een slavenhandelaar Dante in het oog krijgt, wordt zijn leven beter, maar ook onvrijer. Hij en Raven waren als kind al zeer aan elkaar verknocht, en nu zorgt hij er voor dat zij naar een Delicatusopleiding gestuurd wordt, waarna ze de persoonlijke slavin moet worden van de Meester door wie ze gekocht wordt.
Als die genoot, Ghassan Aboud, vermoord wordt, wordt Dante aangewezen om de zaak onderzoeken. Raven wordt verdacht van de moord. Zij weet te ontkomen aan de doodstraf, en moet zien te overleven in de wereld buiten de stadsdelen. Daar wonen slaven van allerlei allooi. Mensen die haar tegenwerken, maar gelukkig ook mensen die haar helpen.


Als deel drie begint is Raven met een aantal anderen ontsnapt uit het Reservaat, dat door Seamus vernietigd werd. Zijn plan, Raven voor zichzelf te houden en de anderen te vermoorden valt niet goed bij zijn meerderen, maar natuurlijk is ook Raven niet van plan hem zijn zin te geven. Ze weet te ontsnappen, en is opnieuw gedwongen zichzelf te redden in een dorre verwoeste wereld vol gevaren.
Alleen, opgejaagd, en onbekend met de omgeving, waar stof zowel haar bondgenoot als haar vijand is.
Maar Seamus wil haar terug, en stuurt Hunters – een Hunter is iemand die jaagt op weggelopen slaven om zelf voordeel te behalen - achter haar aan.


Raven is er van overtuigd dat Dante haar verraden heeft. Als ze hem opnieuw tegenkomt als Hunter weet ze het zeker. Maar waarom? Ze doet in ieder geval alles om uit zijn handen te blijven. Ook hier zijn er tegenvallers en verkeert ze vaak in gevaar. Ze is erg handig – een echte trasher – zegt een van de mannen die haar zal helpen, ze heeft een goed uithoudingsvermogen en is sterk. Maar die voordelen heeft Dante ook. Tussen de hoofdstukken door lezen we kleine stukjes tekst waaruit duidelijk wordt dat Seamus haar nog steeds koste wat kost terug wil hebben.


En wat is nu eigenlijk dat grijze ding, dat opduikt in het begin van het verhaal, iets wat door iedereen genegeerd wordt, maar er toch niet voor niets beschreven zal staan? En die arme hond? Zal ze die nooit terugzien?


Tja, het verhaal eindigt zeer abrupt, Borgermans laat haar lezers hulpeloos achter. Zit je eerst van spanning je nagels op te eten, ineens is er niets meer!


Er zijn intussen vijf delen in de Young Adultserie SLAVES, waarin om en om de twee hoofdpersonen aan het woord komen: Dante en Raven. Dit vijfde boek is het derde waarin Raven de spil is waar het verhaal om draait. En ja, het draait vaak om weer ontsnappen, en weer proberen in leven te blijven en een doel te bereiken dat je je stelt. Maar Miriam Borgermans schrijft zo filmisch dat het boeiend blijft!
Het is toch knap dat zij de lezer weer meteen in het verhaal weet te trekken, terwijl die toch een hele periode verstoken is gebleven van de belevenissen van de twee hoofdpersonen. En heb je lacunes in het geheugen: achterin is er een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit toekomstverhaal.


Miriam Borgermans (1965, Vught) groeide op in België. Zij studeerde bosbouw, iets waarvan ze profijt heeft bij het beschrijven van de landschappen.


ISBN 9789044837483 | Hardcover | 546 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 2 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wat de zee vertelt
Julia Drake

Als haar ouders besluiten de zestienjarige Violet naar haar oom Toby te sturen, is haar reactie daarop dubbel. Aan de ene kant vindt ze het wel een prima plek om de zomer door te brengen, ze heeft er namelijk goede herinneringen aan, maar het voelt alsof ze verbannen wordt, dat ze onder het voetengetrap uit moet.


Ze was graag samen met haar jongere broer naar Maine gereisd, maar dat is het ‘m nou net: haar broer Sam is opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat hij een einde aan zijn leven probeerde te maken. Er waren al langer andere problemen, hij is enorm mensenschuw, en heeft een eetstoornis. Violet daarentegen is het afgelopen jaar volledig uit de band gesprongen, haar ‘wilde jaar’. Seks, drugs en slechte schoolresultaten. Nu voelt ze zich schuldig: heeft ze haar broer immers niet in de steek gelaten?
Wat kan ze doen om hem te helpen?
Een nieuw uiterlijk is het begin. Violet maakt van de gelegenheid gebruik om van gedaante te veranderen. Het valt haar oom meteen op:


‘Je ziet er leuk uit met je nieuwe look, vooral dat kaalgeschoren hoofd. De laatste keer dat ik je zag, leek je op een…hoe noem je dat? Een celebrity?’
Ik grimaste.
‘Maar nu lijk je meer op een zeehondenjong.’
'Ik zie er uit als een heks met haaruitval.’

Maar misschien kan ze nog iets anders doen: het scheepswrak, de Lyric, vinden waarmee hun voorouder Fidelia in Maine is aangekomen. Het dorp, eveneens Lyric genaamd, zou volgens het oude verhaal gesticht zijn door haar betovergrootmoeder Fidelia Rudolph. Zij zou in 1885 als enige overlevende van een scheepsramp aangespoeld zijn aan de kust, verliefd geworden zijn en besloten hebben daar te blijven.
Toen ze er samen waren, Violet en Sam, verzonnen ze hele verhalen rondom het schip en hun voorouders.


Violets moeder heeft haar aangemeld als vrijwilliger bij het Lyric Aquarium, waar ook aandacht wordt besteed aan het verhaal van Fidelia. Tot haar verrassing is het Aquarium niet de saaiste plek waar ze zich maar kon bevinden en dat heeft te maken met de enige andere vrijwilliger: Orion Lewis. Hij is namelijk een hele knappe en aardige jongeman. Helaas ontdekt ze al snel dat hij zijn oog heeft laten vallen op een ander. Die ander is Liv Stone, die zich maar al te graag samen met Violet verdiept in de archieven. Want hoe vreemd ook: er heeft nog nooit iemand echt gezocht naar het wrak! Nog nooit zijn de oude archieven goed onderzocht.
Ook Liv valt heel goed in de smaak bij Violet. Dat onderzoek samen doen bevalt haar uitstekend.
En terwijl ze allerlei ontdekkingen doen, en de onderlinge relaties steeds ingewikkelder worden, denkt Violet terug aan de tijd voor ze naar Maine kwam. Wat is er met Sam gebeurd dat het zo fout heeft kunnen lopen?


Een volwassen jeugdroman waarin gezocht wordt naar een wrak, maar waarin heel andere dingen gevonden worden. Violet komt voor diverse keuzes te staan, die ze gelukkig niet in haar eentje hoeft te nemen, maar die ze wel heel moeilijk vindt. Er zijn consequenties aan verbonden, voor haarzelf, voor haar broer en voor haar vrienden. 


De thema’s zijn best zwaar, maar blijven onderkoeld, zodat het verhaal over Violet de hoofdmoot blijft. Dat leest een stuk makkelijker, terwijl je echt wel meekrijgt wat er allemaal aan de hand is. Omdat Julia Drake zich helemaal inleeft in het personage van Violet, kan de lezer dat ook, ook al is het avontuur dat ze beleeft wel een beetje sprookjesachtig, dus niet echt.


Drake speelde in theatervoorstellingen op haar middelbare school meerdere keren heldinnen uit Shakespeare-stukken. Dat komt in haar eerste jeugdroman terug: De namen in het stuk ‘Driekoningenavond’ (Twelfth night) zijn Orsino, Viola en Olivia… er rinkelt een belletje? Ook de thematiek is als die uit het stuk van Shakespeare!
Drakes stijl is gelukkig een stuk moderner, en ze vertelt het pittige verhaal met een fijne dosis humor.
Heel mooi debuut.


ISBN 9789048847914| hardcover | 368 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER