Nieuwe jeugdboekrecensies 10+

Fabulant
De duistere koningin
Marloes Kemming

Wat baalt de elfjarige Isa! Haar vader, onlangs getrouwd met Julia, heeft haar zomaar gedumpt! Hij gaat met Julia op huwelijksreis en ze willen haar er niet bij.


Ze is zo boos, dat ze niet erg aardig doet tegen die arme oom Arnold bij wie ze haar onderbrengen. En tot overmaat van ramp is er bij oom Arnold geen wifi!  Het is zo oneerlijk allemaal! De oude man heeft er ook niet voor gekozen op haar te moeten passen. Hij heeft een strak dagschema en het is duidelijk dat hij daar liever niet van af wijkt.


‘U hoeft mij echt niet te vermaken. Ik snap ook wel dat u zomaar met me opgescheept zit.’
Oom Arnold stamelt: ‘Opgescheept! Nee hoor kind, je bent van harte welkom. En je hoeft ook geen u te zeggen.’


Maar na een paar dagen komt ze erachter dat die saaie oom Arnold wel erg vroeg opstaat. Als ze eenmaal weet dat hij dan het schuurtje achter in de tuin ingaat, wil ze weten wat hij daar eigenlijk uit spookt! Isa wil er het fijne van weten en zet de wekker voor nog vroeger dan oom Arnold.


Wat ze ontdekt doet haar veel plezier: nu wordt het toch nog een mooie vakantie!Maar natuurlijk was het niet voor niets dat haar oom haar niets verteld had. Wat hij doet had geheim moeten blijven. Zeker had een elfjarig nieuwsgierig aagje zich er niet in moeten mengen!
Nu ligt Isa een groot avontuur te wachten. Ze komt terecht in een magische wereld, Fabulant geheten, en ontdekt dat daar iets akeligs aan de hand is.
Misschien kan zij daar verandering in brengen?


Ze heeft voorlopig weinig keus, ze kan niet terug naar de aarde, dus ze moet het wel opnemen tegen het kwaad, als ze niet zelf het slachtoffer wil worden. Gelukkig heeft ze in Fabulant al snel twee bijzondere vrienden: Nobel, een zwarte panter, en de magiër Monsi.


‘Ooit dachten jouw Aardgenoten dat hun wereld plat was. Wat we vandaag onmogelijk achten kan morgen de gewoonste zaak van de wereld zijn.’


Inderdaad: opnieuw een verhaal over een magische wereld, een strijd tussen goed en kwaad, en een jong mens dat daar in verzeild raakt. Geen moderne magie in de vorm van telefoon of computer, maar wezens met bijzondere gaven; geen les in wiskunde en latijn, maar leren vechten en vliegen. Isa verzucht:


'Alleen kleuters geloven in een magische wereld achter een kledingkast of in perron 9 3/4.'


En:


‘Kinderen die in magische werelden terechtkomen, horen toch bijzondere gaven te hebben? Die zijn toch altijd uitverkoren en speciaal? Waarom is zij dan nog steeds doodgewoon?’


Daarom is dit verhaal waarschijnlijk zo aantrekkelijk: de hoofdpersoon blijft een gewoon meisje, op de rand van de puberteit, op het punt om haar eigen keuzes in het leven te maken – maar nu worden dat wel heel aparte keuzes!Fans van Harry Potter of Alice in Wonderland zullen hier zeker van smullen. En het is dan ook een heerlijk verhaal, heel beeldend beschreven, een verhaal dat hopelijk een vervolg krijgt!


Marloes Kemming (1983) wilde als kind altijd al schrijver worden. Na een wereldreis van drie jaar kwam in 2015 haar debuutroman uit. Fabulant is haar eerste jeugdboek.


ISBN 9789048866366 | hardcover| 224 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De magische wereld van heksen
Illustraties: Benjamin Lacombe
Tekst: Cécile Roumiguière


Boeken waarvoor Benjamin Lacombe de illustraties verzorgd heeft, vallen bij voorbaat al in de categorie ongekend bijzonder. Lacombe weet een sfeer te creëren die je onmiddellijk meetrekt in de wereld die hij uitbeeldt. Met Cécile Roumigière heeft hij een evenknie gevonden in het uniek zijn, maar dan in de tekstuele verzorging van het boek.


Deze keer is het onderwerp de magische wereld van heksen, dat begint in de kamer van Lana. Zij bezit een poppenhuis dat "in een spleet in een boom is gegroeid. Takken steken uit het dak en wortels kronkelen door het kelderraam naar buiten." Lana legt een boeket van lucifers samengebonden met wol in het huis. Onmiddellijk steekt de wind op, er flitst een bliksemschicht door de hemel en... daar is de prachtige Lilith.


We zien een schitterende vrouw met vlammend rood haar, groene ogen en een slang om haar nek, in haar hand houdt zij een appel. In de tekst lezen we dat zij de eerste vrouw van Adam was. Maar zij wilde als gelijkwaardige naast Adam leven en niet als ondergeschikte. "Ze hadden gelukkig kunnen zijn, als Adam niet steeds de leiding had willen nemen."
Lilith is gevlucht om vrij te zijn en Eva nam haar plaats in.


"Eva de onderdanige... Ook haar had Lilith bevrijd: door haar in de appel van wijsheid te laten bijten, had ze haar de hele wereld aangeboden. Het werd haar niet in dank afgenomen."


Vanaf die tijd was Lilith de heks. Maar wel een vrije heks.
Hierna lezen we de geschiedenis van heksen, waarom deze vrije, wijze vrouwen met veel kennis van planten en hun werking, verguisd en vermoord werden.
We leren vele beroemde heksen kennen, zoals o.a. Baba Jaga de grootste heks van het Oosten wonend in haar boshut op kippenpoten.
Kyoko, de lieftallige heks met de sneeuwwitte haren, die al haar kennis van haar moeder, de Naori, geleerd heeft. Naori, de vrouw die mensen kalmeerde en kon genezen. Maar wel een heks werd genoemd.
We zien Moeder Shipton,de helderziende vrouw die zelfs de koning van Engeland als klant heeft. Ze is gebocheld, heeft een scheve neus en kaak maar weet dat zij er toe doet!  Zij alleen kan de tekenen van de horizon aflezen.


Lana weet dat zij ook voorbestemd is om heks te worden, ondanks haar broer die haar uitlacht, ondanks haar ouders die niets van haar snappen. Zij oefent en leert de rituelen die nodig zijn en koestert haar poppenhuis waar zij de heksen ontmoet. Ooit zal ook zij een wijze, bijzondere, vrijgevochten heks zijn.


Tussen deze verhalen door lezen we van alles over de spreuken en de gedaantewisselingen van heksen. Waaruit hun formules ontstonden, welke voorwerpen zij gebruikten, welke huisdieren zij eropna hielden. Hoe zij werkten en waar zij woonden. Welke heksen beroemd zijn geworden zoals María Sabina in Mexico, welke middelen ze gebruiken, welke werkwijze ze hanteren. De ene heks is waarzegster, de andere is helderziend of genezeres. Welke recepten zij gebruiken en waarvoor. Welke heksen in opstand kwamen en komen tegen onrecht of kwalijke zaken zoals Jeanne D'Arc en Greta Thunberg!
Maar ook zien we hoe bang mensen voor de heksen zijn vooral de gelovigen willen dat de heksen verdwijnen daarom zijn veel heksen vermoord of gevangen gezet.


Het - grote - boek maakt je dus een heel stuk wijzer over heksen en hun geschiedenis. Maar de schitterende, deels paginagrote, afbeeldingen maken het boek tot een geweldig spektakelstuk. Deze afbeeldingen zijn niet lieflijk maar indringend en héél bijzonder om te zien.
Overigens ook een prachtig boek om cadeau te geven.


Zie ook de website van Cécile Roumiguière om een indruk te krijgen van het boek én de afbeeldingen.


ISBN 9789044848953 | Hardcover | 67 pagina's | Uitgeverij Clavis | 29 augustus 2022
Afmeting 26,7 x 35,6 cm | Leeftijd 12 - 100 jaar en ouder

© Dettie, 22 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Achtste-groepers huilen niet
Jacques Vriens


Achtste-groepers huilen niet is als eerste uitgegeven in 1999 en beleeft nu zijn eenentwintigste herdruk. Bovendien is het boek in 2012 verfilmd. Dat maakt nieuwsgierig, dat móet dan wel een heel mooi verhaal zijn.


Alles in dit boek draait om Akkie, een lekker, stoere meid die zich niet uit het veld laat staan als Joep haar weer eens dwarszit bij het voetballen op het trapveldje bij school. Hij vindt het nu eenmaal niets dat meiden ook voetballen.  De twee zoeken elkaar op na school en knokken het uit. Maar het gekke is dat Akkie het daarna heel erg benauwd krijgt. Haar moeder neemt haar gelijk mee naar de dokter. Onzin volgens Akkie, maar de dokter vertrouwt het niet en laat bloed afnemen.
'Heb je gehuild?' vraagt haar beste vriendin Elise als ze dat hoort. 'Achtste-groepers huilen niet,' is het stoere antwoord van Akkie.

Helaas, is er inderdaad meer aan de hand. Akkie heeft leukemie en moet, tot schrik van de hele klas, gelijk naar het ziekenhuis. Ze baalt als een stekker want ze wil meedoen aan het schoolvoetbaltoernooi en natuurlijk wil ze mee op kamp. Bovendien willen ze juf Ina koppelen aan meester Henk, dat wil Akkie ook niet missen.
Juf Ina is ondertussen degene die de kinderen op de hoogte houdt over Akkie, hen bijstaat en helpt om de kinderen te laten begrijpen wat er aan de hand is. Ze zorgt ervoor dat de kinderen het gevoel hebben dat ze echt iets bijdragen om Akkie een fijn gevoel te geven.

Akkie zelf is vechtlustig als altijd, ze vertelt grappige verhalen over wat ze meemaakt in het ziekenhuis, waardoor haar klasgenoten ook minder bedrukt raken. Maar meedoen aan het toernooi kan niet, en er kan veel niet, want Akkie is heel ziek. Gelukkig lukt op kamp gaan wel, maar daarna gaat het weer mis...

In het nawoord vertelt Jacques Vriens dat hij toen hij nog lesgaf, een meisje in zijn klas had die net als Akkie leukemie kreeg. Ze heette Anke. Zij overleefde de ziekte niet en met dit boek wilde hij een monumentje voor haar oprichten. Dat is goed gelukt. Vriens schildert Akkie niet af als een supermeid, maar wel als méns met haar ups en downs, die mensen aan het lachen kan maken maar soms ook zo enorm boos en kwaad is op dei rotziekte.

De afloop lees je met een dikke keel, Jacques Vriens heeft het einde én de mooie begeleiding van juf Iris mooi en integer verwoord., zonder vals sentiment.
Een verhaal dat je je zal blijven herinneren... net als die lieve, leuke Akkie.


ISBN 9789000381234 | Hardcover | 173 pagina's | Van Holkema en Warendorf | 10 november 2022
Leeftijd 10+

© Dettie, 16 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Juf Braaksel en de woeste achtervolging
Carry Slee


Gelukkig, die akelige juf Braaksel is weg! Groep zeven is extra blij omdat hun juf Evi de nieuwe directeur van de school is geworden. Ze wil meteen een feest organiseren. Dat zou bij juf Braaksel ondenkbaar zijn geweest! Het leven is weer fijn.
Maar: is dat wel zo?
Lucas weet er meer van. Hij heeft in de computer van de uitvinder gelezen dat het misschien maar tijdelijk is dat de juf weg is. Hoe lang ze dan wèl wegblijven zal, hij heeft geen idee.


Juf Braaksel is dus door het magische kompas veranderd in een wolk, maar ze is zo kwaadaardig dat ze ook als wolk nog kwaad kan doen. Ze doet flink haar best om het feest van juf Evi te verstoren.
Dat blijft niet onopgemerkt, en een beroemde professor gaat zich over het probleem buigen.
Lucas besluit zijn vrienden toch maar in te lichten, want hij kan het probleem van ‘de geheimzinnige wolken’ niet in zijn eentje oplossen. Ze willen echt juf Braaksel niet terug, maar of ze dat voor elkaar krijgen?


Intussen zit op een andere plek in de stad een jongen zich zorgen te maken over zijn oma. Hij woont bij haar omdat zijn ouders artiesten zijn en vaker ergens optreden dan dat ze thuis zijn. En nu oma ziek is, dreigt er een akelige toekomst voor Sebastiaan. Een tehuis? Bij vreemden? Nee, dat mag niet gebeuren. Maar het dreigt toch te gebeuren als oma naar het ziekenhuis moet.
Nu heeft Sebastiaan bij oma een dagboek gevonden, van een vriend van haar. Die vriend is de uitvinder! Sebastiaan is nieuwsgierig, en neemt het dagboek mee. Hij leest daarin over een uitvinding die dingen kan veranderen:


‘zowel vloeistoffen als vaste stoffen slechts één keer naar wens.’


Hoe dat zit, hij heeft geen idee, maar hij heeft daar een zaklamp bij nodig, en die heeft hij immers niet.


Het idee van die wolken is erg leuk! Je ziet het voor je: die akelige juf en haar trawanten die machteloos  in de lucht zweven. Alleen is juf Braaksel erg slim. En gemeen!
Of Lucas slimmer zal zijn?


Carry Slee (1949, Amsterdam)  werd docent drama in het middelbaar onderwijs, maar schreef al als kind de verhalen op die in haar opkwamen. Met als gevolg zeer veel verhalen waar kinderen van allerlei leeftijden van genieten.


ISBN 9789464101454 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Illustraties van iris Boter | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De TikTok Hack
Annet Jacobs


Meester Jaap is al bezig met de afscheidsavond van groep 8. Dat worden filmpjes die te maken hebben met wat de kinderen willen worden. Iedereen roept wel wat: politie- of brandweerman, minister-president of kok. Maar Yin, wat wil zij eigenlijk?


‘En als ik toch zelf mag kiezen, dan word ik liever acrobaat. Eentje die in de nok van het circus aan de trapeze zwiert. Maar mijn vader wil dat ik advocaat word. Of hartchirurg. ’ Yin rilt. (-)
‘Ik heb liever spotlights en applaus,’ zegt ze.’


Robbie snapt het meteen: ‘Eigenlijk wil je beroemd worden.’ zegt hij.
En dan beseft Yin dat hij gelijk heeft. Dat wil ze eigenlijk nu meteen. Beroemd worden. Zo snel mogelijk.


Ze is al heel actief op TikTok, dus misschien lukt het daar wel? Haar  vriendin Nova, die zelf niet op social media mag, maakt filmpjes, met Yin in de hoofdrol natuurlijk,  en plaatst die op Yins account.
Wat ze dan zoal doet? Dansjes, testjes, modedingen. En Nova bewerkt dat tot mooie filmpjes.
Dat is wel een dingetje: als Yin heel veel likes krijgt op TikTok, wie is er dan beroemd eigenlijk? Yin, of Nova? Want Nova is echt goed in trucage, ze maakt van Yins capriolen hele leuke dingen. Ze hebben elkaar nodig want voor Nova is TikTok verboden terrein.


Als plotseling Kiko, haar nichtje uit Australië bij hen komt wonen, ontdekt Yin dat je op meer manieren kan omgaan met TikTok. Want Kiko is ook fanatiek op dat medium.
En zij pakt het op een andere manier aan.
Maar dan verschijnen er op Yins account allemaal filmpjes waarin haar vrienden voor gek worden gezet. En ook zijzelf. Yin weet wel dat zij dat niet gedaan heeft, maar als die filmpjes veel succes hebben - heel veel likes krijgen - gelooft niemand haar. Maar wie doet het dan wel?


Dit enigszins spannende verhaal vertelt over het gevaar van social media, met name TikTok.  Dit boek blijkt het tweede deel te zijn. Eerder verscheen De TikTokChallenge. Ook daarin werd aandacht besteed aan de gevaren van TikTok. Hopelijk dringt dat tot de jonge lezers door.


Het boek is qua vormgeving aangepast aan het onderwerp: met hashtags, en gewoon grappige toepasselijke figuurtjes. En je ziet waar je filmpjes kunt vinden.  De zinnen zijn kort, het verhaal leest gemakkelijk. Achterin staat informatie over hacken: hoe weet je dat je bent gehackt? Wat moet je dan doen? Hoe kun je het voorkomen? En een advies voor als je last hebt van cyberpesten.


ISBN  9789493236295 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | juli 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 21 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Schrikkelkermis
Tom Thys


Mirre vindt het vaak maar saai op school, en dan droomt ze wat weg. Tot die ene dag dat het ineens begint te donderen en bliksemen. Iedereen schrikt er van en het was ook niet voorspeld. Maar ineens was het er. Er valt geen druppel, maar Mirre ziet wel een zwarte luchtballon. Omdat Mirres moeder vaak rare buien heeft zegt een meisje in de klas dat Mirre net zo gek is als haar moeder. Ze wordt er verdrietig van.


De meester heeft in de klas verteld over de 29e februari, de dag die eigenlijk niet bestaat, en die maar eens in de vier jaar voorkomt.


‘Een schrikkeldag dankt zijn naam aan het feit dat er altijd iets ver-schik-ke-lijks gebeurt op die dag. Iets waar je bloed van gaat stollen, waar je nekhaartjes van overeind gaan staan.’


En dan zegt meester Popov tegen haar dat hij de zwarte ballon ook gezien heeft! Toch probeert hij Mirre gerust te stellen: het zijn maar verhalen!


Mirres akelige gedachten over het pesten en de schrikkeldag verdwijnen als ze de pamfletten ziet: er komt een kermis in het dorp! En nog leuker: Cassandra, dat ene meisje dat ze leuk vindt, vraagt of ze samen zullen gaan! Het is wel een heel bijzondere kermis: een schrikkelkermis, die alleen maar op de 29e februari in het dorp zal zijn, maar alles wat bij een kermis hoort is er, ook oliebollen.
Natuurlijk zijn de kinderen meteen enthousiast.


En de volgende dag is het de 29e: Mirre ziet veel bekenden op de kermis. Het spiegelpaleis is spannend, het spookhuis supereng, en dan lokt de carrousel. Maar haar moeder had gevraagd om daar niet in te gaan. Hm, waarom niet? Het hoort er bij, toch? Maar Mirre vindt alles steeds enger worden… wat is er met de andere kinderen aan de hand? En waar is Cassandra ineens gebleven?


'Het was onwerkelijk.
Zo onwerkelijk dat het een nare droom leek waaruit ze niet kon ontwaken. Maar het was geen droom, ze was klaarwakker. Haar ogen stonden groot en haar hart beukte tegen haar borstkas. Ze trilde. Ze klappertandde. En toch zweette ze alsof het hartje zomer was.'


Dit is een heel eng verhaal! Als je dat gelezen hebt, durf je dan nog wel naar de kermis?
Tom Thys weet wel hoe je een verhaal griezelig spannend maakt. Er komen wel (Vlaamse) woorden in voor die voor Nederlandse lezers lastig zijn, maar daar lezen ze vast overheen.
Wil je lekker griezelen? Nou dan is dit je boek!


Tom Thys is de schrijver van de Gruweltoren-reeks, een raamvertelling die zich afspeelt in een oude, verlaten wolkenkrabber. daarnaast schreef hij ook horrorboeken voor volwassenen.
Leslie Van Osselaer studeerde in 2015 af aan LUCA School of Arts als master in de Beeldende Kunsten, en is sinds 2016 CEO van haar eigen eenmanszaak waar ze illustraties, raamtekeningen, murals en cartoons maakt onder het pseudoniem Leslie Saurus.


ISBN  9789464100105 | paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Horizon| september 2022
Illustraties van Leslie Saurus

© Marjo, 18 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De Geest van het Besiendershuis
Marloes Morshuis


Een groepje jongeren hangt regelmatig rond op de Waalkade in Nijmegen, Dex, de oudere broer van Saar, Mette, Caya, Sami en Mats. Dat rondhangen wordt een beetje saai, dus ze leven op als Kleine Saar vertelt dat ze drie vrouwen in witte jurken gezien heeft achter een van de ramen van het Besiendershuis. Ze geloven haar niet, maar wat moeten ze anders doen? ‘Ze hebben wilde bossen haar, hun jurken zijn gescheurd. En ze kijken of ze de hele tijd huilen. Soms bonken ze op het raam, alsof ze het huis uit willen…’


Het Besiendershuis is een monumentaal pand in Nijmegen dat in de eeuwen dat het er al staat veel meegemaakt heeft. Zou het er daarom spoken, zoals men vertelt? ‘Niet doen, kinderen’ lispelen de vrouwen. Ze schudden hun hoofden zo hard dat het stof uit hun haren wolkt. Ze wijzen. Achter jullie!
Maar de kinderen kijken niet achterom. Ze zien het meisje niet dat bewegingsloos achter hen staat. Als ze haar wel zien, schrikken ze even. Maar het is maar een klein meisje dat onzin verkoopt.

‘Jullie mogen dit huis niet binnengaan,’ zegt ze.


Waar bemoeit dat wicht zich mee. Ze gaan toch. Ze tikken een raampje in en zoeken hun weg door het huis dat leeg is. Geen vrouwen in witte jurken. En dan verandert ineens de atmosfeer om hen heen. Het begint te stinken en het wordt donker. Hun telefoons doen het niet meer.
En dan staat daar plots het meisje:


‘Als je geen respect hebt voor het verleden verdien je het niet om te leven in het heden.’ zegt het meisje. ‘Je krijgt één kans van de Geest van het Besiendershuis. Eer je het verleden, dan leef je weer in het heden.’


Jakkes, een echt griezelverhaal.
Maar dat valt mee: wat hierna volgt zijn zes verhalen waarin steeds een van de kinderen een hoofdrol heeft. Ze duiken op in het verleden, ontdekken dat ze er ineens anders uit zien, maar zijn nog wel zichzelf. En dan krijgen ze die ene kans van de Geest van het Besiendershuis.
De een beleeft een avontuur in de tijd van de opstand tegen de Romeinen, een ander bevindt zich in de tijd van de heksenjacht (Mariken van Nimwegen). Het verhaal over de periode dat de pest Nijmegen teisterde heeft een klein linkje met die andere epidemie, en er is een spannend verhaal dat speelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Lezers die niet veel over Nijmegen weten, zijn misschien niet op de hoogte van  het bombardement dat de stad te verduren kreeg, zoals ze ook geen idee hebben wat Kasteel Hallo is, waar ook een van de verhalen over gaat. En de ernstige rellen rond de bouw van een autogarage in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn misschien wel bekend bij de oudere lezer, maar niet bij de jeugd.


Stuk voor stuk zijn het boeiende verhalen, die je nieuwsgierig maken om meer te weten te komen. In ieder verhaal speelt een van de kinderen een rol: zouden zij de geest van het Besiendershuis tevreden kunnen stellen?
Het verhaal over dat huis staat natuurlijk ook in het boek.
Het is dan wel specifiek de geschiedenis van Nijmegen, maar veel van de gebeurtenissen hebben zich ook elders in Nederland afgespeeld.


De uitvoering van dit boek is bijzonder: er dwarrelt rook over de pagina’s. (dank aan Marc Suvaal, de illustrator) en met de indeling kan je alle kanten uit: spannende verhalen, stukjes geschiedenis en op het laatst ook nog een QR-code, waarmee je toegang krijgt tot de website met nog meer achtergrondinformatie en een 3d-animatie van het Besiendershuis.


Marloes Morshuis (Oldenzaal, 1970)  is bekend van Koken voor de Keizer en Borealis, dat in 2019 het cadeauboek van de campagne Nederland Leest Junior was. De schaduwen van Radovar is bekroond met een Vlag en Wimpel en won de Kleine Cervantesprijs van de stad Gent. Het boek is vertaald in het Russisch, Bosnisch en Hongaars.
Morshuis ontving in 2021 een Vlag en Wimpel van de griffeljury voor Quotum.  De geest van het Besiendershuis is haar zesde jeugdboek dat uitkwam bij Lemniscaat.


ISBN 9789047715153 | Hardcover| 140 pagina's | Uitgeverij Horizon | oktober 2022
Tekeningen van  Marc Suvaal | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 22 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De spookspeurders en het spookhuis
Tine Bergen


Lode en Lou zijn al zolang als ze zich kunnen herinneren vrienden. Hun ouders zijn er al wel aan gewend dat ze vaak bij elkaar logeren. Maar nu blijkt het wel heel goed uit te komen dat Lou bij Lode kan slapen. Hij slaapt namelijk al een hele tijd nauwelijks meer en daar krijgt hij een heel erg slecht humeur van. Het is wel zo dat het huis naast dat van zijn ouders afgebroken wordt, maar dat gebeurt overdag. Waarom slaapt hij dan niet? Lode vertelt dat soms de klok heel lang slaat, midden in de nacht, hij hoort urenlang harde muziek en er gebeuren de hele tijd vreemde dingen: spullen worden vastgelijmd, zijn sokken en onderbroeken verdwijnen, en ineens is de trap zo glibberig dat je er af glijdt!

Lou heeft wel een idee wat er aan de hand is. Zijn vriend wordt vast geplaagd door een - of misschien wel meer dan een – spook! Heeft hij immers zelf ook niet een spook in huis! Dat is evenwel een aardig spook. Spook Roger is vroeger leraar geweest en hij is eerder behulpzaam dan vervelend. Niemand weet dat Roger bij hem woont. Maar het spook dat in Lode’s huis zit is een heel vervelend spook, Zeger haalt alleen maar streken uit. Hij is er duidelijk op uit om de bewoners zo veel mogelijk te pesten. Heeft dit iets te maken met het huis dat afgebroken wordt? Weet de vorige eigenaresse daar misschien meer over? Waarom is Zeger niet net als Roger? Hier is een zaak voor de spookspeurders. En gelukkig wil Roger wel helpen, al had hij daar in het begin helemaal geen zin in.


Heel erg spannend wordt het niet, het neigt meer naar een verhaal met psychologische inslag. Maar er zit gelukkig wel humor in – soms wrange humor – en dat maakt het boek voor kinderen toch wel leuk.


Tine Bergen (1981) studeerde Germaanse talen en antropologie. Ze is journalist en schrijft naast jeugdboeken ook fictie en non-fictie voor volwassenen. In 2018 verscheen de familieroman Merg. Haar psychologische thrillers Vissen praten niet (2019) en Zullen we het liefde noemen? (2020) werden bejubeld en genomineerd voor thrillerprijzen.
Over de spookspeurders verscheen eerder ‘De spookspeurders en de moestuinvandalen’.
Rocio del Moral maakt er hele leuke tekeningen bij.


ISBN 9789464101706| Paperback| 160 pagina's | Uitgeverij Horizon | 20 september 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Dagboek van een lastpak
Tekst: Virginy Sam
Illustraties: Marie-Anne Abesdris


Die lastpak stelt zichzelf voor in het dagboek: Fenna is haar naam, 12 jaar oud.
Ze is aan een dagboek begonnen omdat ze het leven maar saai vindt.


‘Tenminste, als je je best doet om je NORMAAL te gedragen, je aan alle REGELTJES houdt en alleen doet wat MAG.’


Slaapverwekkend saai, zegt ze. Er moet leven in de brouwerij komen, en zij gaat haar best doen om daar voor te zorgen. Want andere kinderen mogen dan wel hun best doen om brave kinderen te zijn, Fenna dus echt niet: zij is een lastpak! Dat zegt haar moeder, maar dat vindt ze zelf ook.
En ze denkt dat iemand die haar dagboek leest wel wat tips kan gebruiken. Je vindt er lijstjes, tips , aanwijzingen, alles om maar een lastpak te worden.


‘Manieren om onder de grillen van je familie uit te komen’.
Of: ‘Briefjes voor op je kamerdeur om je ouders buiten te houden.’


Het zal best dat ouders het gedrag dat Fenna vertoont heel lastig vinden, maar eigenlijk is ze een gewone puber, een meisje dat volwassenen uitdaagt. Tegendraads ja, gesteld op privacy die ze soms af moet dwingen, dat ook, maar ze is dan weer wel aardig over de juf van Nederlands, die in haar ogen op een leuke manier les geeft en gerust van het leerprogramma afwijkt. De lessen waarin ze debatteren: daar kan ze haar mening kwijt!
Dat kan ze ook bij opa Gaston, die de ideale man is, want: hij is een lastpak!


Fenna vertelt over herkenbare dingen: een irritant jonger zusje. De onverwachte schoolfoto. Dat soort dingen.
En lessen over spelling zijn niet zo leuk, want dat kan ze niet, zegt ze (niets van te merken in haar dagboek!) maar acrostichons (wat dat is wordt duidelijk gemaakt) maken is dan weer wel leuk!
Haar vriend is Charlie, maar verliefd is ze niet zoals die geiten in haar klas die van de ene verliefdheid in de andere vallen. Bah...
Tot…


Dit is geen lopend verhaal, maar een heus dagboek, met flarden tekst over wat ze zoals meemaakt en hoe ze daar over denkt. Haar handschrift is vaak slordig, er staan tekeningetjes in, ze maakt vlekken, ze gebruikt grote (soms hele grote) letters, helemaal passend bij een dagboek van een puber.
Maar ach, al volg je haar tips op, een echte lastpak zal je er niet van worden! Misschien in een vervolg?


Dagboek van een lastpak is een absolute bestseller in Frankrijk en vanaf nu kunnen ook lezers uit Vlaanderen en Nederland kennismaken met het eerste deel in de reeks.


Virginy L. Sam is televisie- en filmregisseur. Ze schrijft romans en zelfs kook- en gameboeken. Ze geeft ook theaterles aan kinderen en jongeren.
Marie-Anne Abesdris studeerde visuele communicatie aan de Olivier de Serres School voor Toegepaste Kunsten. Daarna illustreerde ze verschillende strips voor jongeren.


ISBN 9789464101737 | hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Horizon | september 2022
Illustraties door Marie-Anne Abesdris  | Vertaald uit het Frans door Lies Lavrijsen |Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Spijt!
Carry Slee
scenario: Ahmad Resj
Tekeningen: Ralf van der Hoeven

In de jaarlijkse Week Tegen Pesten (eind september) werd een heruitgave van Spijt! het bekende boek van van Carry Slee uitgebracht. Eerder was er al de film en een musical, nu dus ook een stripboek. Het boek verscheen in 1996, en is nog steeds actueel.


Voor wie het verhaal nog niet kent, in het kort:
David is een jongeman die toekijkt terwijl een klasgenoot gepest wordt. Ook als de pesterijen erger en erger worden doet hij niets om het slachtoffer, Jochem, te helpen. Als die jongen het niet meer aan kan en tot een drastische daad overgaat, krijgt David spijt. Te laat dus.


Behalve dat het onderwerp nog steeds actueel is en een nieuwe uitgave nuttig blijft, is er ook de overweging dat een stripboek misschien makkelijker opgepakt wordt in deze tijd van ontlezing.
Het verhaal is hetzelfde gebleven maar op details toch anders. Zo is David hier een gekleurde jongen. En door de flitsende kleurrijke tekeningen van Ahmad Resh doet het geheel ook eigentijdser aan. Plaatjes zijn bovendien meedogenloos, ze laten niets aan de verbeelding over: het is overduidelijk wat er gebeurt. Hoe Jochem door iedereen, zelfs de leraren, vernederd en in elkaar geslagen wordt.


Het verhaal spreekt jongeren nog steeds aan, en dat zal dit stripboek zeker ook doen.
Het boek Spijt! won in 1998 de Prijs van de Jonge Jury en werd in 2013 verfilmd. Het boek is zo’n succes, dat in 2022 de 50e druk van Spijt verscheen!
Carry Slee ontdekte tot haar verrassing dat ze zelf ook afgebeeld is in de strip.


Carry Slee (1949, Amsterdam)  is de meest bekende kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.


Ahmad Resh begon zijn schrijfcarrière in 2013, toen zijn eerste Disney-scenario bij weekblad Donald Duck werd aangekocht. Vervolgens ging hij als freelance redactiemedewerker bij het vrolijke weekblad aan de slag en sindsdien ging zijn loopbaan in sneltreinvaart. Zo vertaalde hij onder andere stripboeken, schreef artikelen en columns voor bladen en kranten. Momenteel werkt hij aan meerdere (strip)boeken.


Ralf van der Hoeven volgde een opleiding aan het Grafisch Lyceum en een opleiding Illustratie aan de Hogeschool van de Kunsten. In 2020 debuteerde hij met zijn eerste stripboek. Vervolgens maakte hij strips en illustraties voor onder andere Lakoro BVBA, Reboot Comics en Dark Dragon Books.


ISBN 9789048863082 | Paperback | 48 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 22 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het grote niet te vermijden verhalenboek
Diverse auteurs


Over een verhalenboek is het lastig iets te vertellen. Bij zoveel verhalen zit er voor iedere lezer wel iets bij. En vast ook meer dan één verhaal! Als je de namen ziet van de schrijvers die een bijdrage geleverd hebben, weet je wel dat het goed zit!


In het begin leek het of er een thema was: in de eerste helft van het boek gaan de verhalen veelal over rouw of afscheid, wel steeds met een hoopvolle positieve draai. Maar dat blijft niet zo, later gaan de verhalen over jezelf zijn, over tegenslagen in het leven. Er zijn geschiedenisverhalen, en verhalen over de natuur. Of een klein avontuur.
Wat lastig is, is de aanbevolen leeftijd. Een aantal verhalen is waarschijnlijk wel wat te hoog gegrepen voor tienjarigen. (Groen Konijn; Slangenleer) Het boek groeit als het ware met je mee!


Deze verhalenbundel heeft een voorgeschiedenis:
Lemniscaat, uitgever dezes, vond het een grote schok dat het CPNB buitenlandse schrijvers koos voor het Boekenweekgeschenk 2022. Ze deden dan ook in december een oproep aan al hun auteurs:


‘Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven. Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen?
Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […] Doen jullie mee?’


En zo komt het dat de volgende schrijvers allemaal hun bijdrage geleverd hebben aan dit mooi uitgevoerde boek:
Cees van den Berg, Inge Besaris, Arienne Bolt, Alyze Bos, Ilse Bos, Wim Bos, Carolien Ceton, Annemarie van der Eem, Ruth Erica, Mireille Geus, Jolien Janzing, Saskia de Jong, Pieter Koolwijk, Anke Kranendonk, Marco Kunst, Gracia Lebbink, Annejan Mieras, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Beatrijs Oerlemans, Joyce Pool, Anna van Praag, Peter-Paul Rauwerda, Emke Rientsma, Maranke Rinck, Joan de Ruijter, Jowi Schmitz, Esther Sprikkelman, Mathilde Stein, Jan Terlouw, Tjibbe Veldkamp, Ellen van Velzen en Marlies Verhelst.
Behalve verhalen zijn er ook gedichten. Marco Kunst en Esther Sprikkelman schreven ze.


Misschien toch dat ene verhaal noemen, over het boomhutverbod. Een leuke steek onder water richting CPNB.


ISBN  9789047714712 | Hardcover| 300 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Leeftijd 10 tot 14 jaar

© Marjo, 18 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Emiel van de Hazelhoeve
Astrid LindgrenKen je Emiel al? Nee?
Ga dan maar snel verder met lezen, want Emiel is een joch dat doldwaze avonturen beleeft. Hij woont op een boerderij, de Hazelhoeve, ergens in Zweden, in een tijd dat er nog geen auto’s of tv’s waren. Een telefoon hadden mensen niet, laat staan internet. Vaak sliep een gezin in dezelfde kamer, en de wc, die was buiten!


Emiel heeft een jonger zusje, Ida, die nogal eens deelt in de streken die haar broer uithaalt, al begrijpt ze niet altijd waarom hun ouders zo boos worden. Er zijn nog twee bewoners op de boerderij: Lina, het melkmeisje, die het niet zo op de ondeugende jongen heeft, en Alfred, de knecht, met wie Emiel juist bevriend is.
Emiel weet meestal best dat wat hij doet in de ogen van de volwassenen niet geoorloofd is, maar vaak gebeurt het zonder dat hij er erg in heeft.


'Weet jij wat ik morgen ga doen?’ vroeg hij.
‘Nee,’ zei Alfred aarzelend. ‘Een of andere streek uithalen, misschien?’
Emiel stopte zijn fluitje weer in zijn mond en begon opnieuw een deuntje te spelen. Ondertussen dacht hij diep na.
‘Dat weet ik niet,’ zei hij ten slotte. ‘Dat weet ik altijd pas na afloop.’

Het vreemde is dat hij er vaak mee weg komt. Hij ziet er namelijk helemaal niet uit als een stout jongetje (hoe zien die er uit eigenlijk?) maar Emiel heeft het uiterlijk van een schattig engeltje, met blonde krullen. Mensen kunnen zich niet voorstellen dat hij kattenkwaad uithaalt!
Maar dat doet hij dus wel!


‘Ida boog haar hoofd zo ver mogelijk naar achteren en keek naar de top van de vlaggenmast.
‘Wat hoog hè?’ zei ze. ‘Van boven kun je Mariannelund misschien wel zien liggen!’
Emiel dacht na. Maar niet lang.
‘Dat zouden we meteen eens kunnen onderzoeken.’ zei hij. ‘Zal ik je ophijsen?’


Dit boek is een bundeling van Emiel zet alles op z’n kop; Emiel laat de poppetjes dansen; Emiel is een held.
Dat is heel veel Emiel, misschien dus leuker om voor te lezen als verhalen dan om zo’n boek in een keer door te lezen. Maar natuurlijk zullen er kinderen zijn die er geen genoeg van krijgen!


Astrid Lindgren heeft achter in het boek een verklarende woordenlijst opgenomen en er wordt verteld hoe de verhalen rond Emiel ontstonden.
De schrijfster spreekt de lezer ook af en toe rechtstreeks toe, en heeft er als grapje een geheim in verwerkt. Ze vertelt de schavuitverhalen steeds met een datum er bij, maar:


‘Stop! Ik heb Emiels moeder echt beloofd nooit aan iemand te vertellen wat hij op 3 november uithaalde.'


Maar ze begint er wel steeds over…


Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden.


ISBN 9789021683508 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juli 2022
Vertaald uit het Zweeds door Rita Verschuur | Illustraties door Philip Hopman | Voorlezen: vanaf 5 jaar; zelf lezen vanaf 9 jaar

© Marjo, 5 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER