Nieuwe jeugdboekrecensies 10+

Let goed op
Een verhaal in tien stappen
Jason Reynolds


De titel van dit boek kun je op verschillende manieren opvatten.
1e Het boek speelt zich af in en vooral rondom een school waar goed opletten door de leerkrachten gewenst is.
2e Het boek bestaat uit tien verhalen die elkaar deels overlappen door subtiel verschillende personages steeds opnieuw op te voeren, als je goed oplet merk je die personages op.
3e Na schooltijd gaat ieder zijn eigen weg. Maar er is een moeder van de leerlingen die extra oplet, zij is klaar-over, ofwel zij zorgt dat de leerlingen veilig kunnen oversteken.
4e De verhalen zelf vragen ook om verder te kijken dan je neus lang is. Door goed op te letten laat de schrijver zien wat de leerlingen drijft om zich zo te gedragen als ze doen.


Neem bijvoorbeeld 'Klessebessie' die altijd maar grappen maakt in de klas, dit tot 'wanhoop' van de leerkrachten, hoewel...


"Stiekem genoot ze ( leerkracht mevrouw Stevens) van Bessies grappen. Ze deden haar denken aan de oude komieken in de zwart-witprogramma's waar haar oma vroeger naar keek. En dus had ze een deal gesloten met de klassenclown. Als Bessie de hele les rustig kon opletten, mocht ze de laatste vijf minuten haar ding doen."


Klessebessie woont met haar moeder bij haar dementerende opa Beto. Elke dag bezorgt ze 'post' bij hem.  In de 'brief' staat een grap geschreven

'Bessie wist dat hij de brief later open zou maken, zou lezen, zou vergeten dat hij hem had gelezen, en dan zou denken dat hij hem had geschreven. En de volgende dag zou hij tegen haar zeggen dat ze een nieuwe grap moest uitproberen in de les van mevrouw Stevens. En dan zou zij zeggen dat ze dat zou doen, en als ze weer thuiskwam zou ze zeggen dat zijn grappen in de smaak vielen. Dat mensen steeds in een deuk lagen om zijn grappen."


En zou heeft elke leerling die aan het eind van de dagelijkse lessen de school verlaat en naar huis loopt een eigen verhaal. De ene wordt gepest, de andere worstelt met homoseksualiteit. Een stel leerlingen hebben zich aan elkaar verbonden en noemen zich De kale bende. Zij jatten al het kleingeld dat ze kunnen vinden, maar als je leest waarom sluit je de hele groep in je hart.

Het boek heb ik twee keer gelezen. De eerste keer was ik er niet helemaal blij mee, maar dat vooral omdat ik de samenhang tussen de verhalen wel opmerkte maar niet echt zag.
Bij de tweede lezing viel alles op zijn plek en besef je dat je een vrij uniek boek in je handen hebt. Het zit heel knap in elkaar en vertelt het verhaal van jongeren op een realistische en liefdevolle manier. Het zijn de verhalen achter de facade die de leerlingen hebben opgebouwd om zich staande te houden in de wereld.
Bijzonder en mooi.


Jason Reynolds (1983) las voor het eerst een boek uit toen hij zeventien was. Hij kwam maar weinig verhalen tegen waarin hij zichzelf herkende. Hij weet ook dat er een heleboel jongeren zijn die een hekel hebben aan lezen. Hij weet ook dat een heleboel van die jongeren jongens zijn. Hij weet dat deze boek-hatende jongens niet echt een hekel hebben aan lezen, maar aan verveling. Zijn oplossing? Geen saaie boeken schrijven! Daarom schrijft hij over de realiteit van veel (gekleurde) jongeren in Amerika.
Jason reist met zijn boeken langs scholen en detentiecentra om lezen op die plaatsen te bevorderen, maar ook om te praten over problemen waar veel jongeren mee te maken hebben.

Het boek won de Zilveren Griffel 2022 in de leeftijdscategorie 12-15 jaar


ISBN 9789493189300 | Hardcover | 188 pagina's | Uitgeverij Condor | NUR 283 | april 2021
Vertaald door Maria Postema | leeftijd 12+

© Dettie, 27 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Verhalen van de fladdertak
Margaretha van Andel


Een bijzonder boek vol verhalen van over de hele wereld. Bijzonder omdat het sprookjes, mythen en legenden zijn die te maken hebben met bomen.


Alle verhalen gaan over eigenschappen zoals vriendschap, maar vooral de negatieve eigenschappen worden belicht. Verteld wordt wat de gevolgen kunnen zijn als je jaloers bent, of hebzuchtig of veel macht wil hebben. De bomen, die de vertellers zijn, kunnen zelf een hoofdrol hebben, of ze zijn degene die de wijze lessen ‘geven’.
Achterin wordt verteld hoe bomen met elkaar kunnen communiceren via het Wood Wide Web, hetgeen samenhangt met het feit dat het een geheel een soort raamvertelling is.


Generaal Sherman is de meest wijze oude boom, die het boek opent en afsluit. (al is dat laatste een beetje een open einde)
In het eerste verhaal vertelt hij over de treurwilg (= de Fladdertak!) die met de dood bedreigd wordt. In het huis dat bij de tuin hoort waar hij staat, zijn nieuwe mensen komen wonen. De vrouw des huizes wil een nette tuin, en de man des huizes wil maar al te graag te keer gaan met zijn motorzaag, want hij is boomspecialist.


Gelukkig is ook een jongen. En de jonge houdt bij hoog en laag vol dat hij de boom heeft horen praten! Wat een flauwekul, zeggen zijn ouders. En dan, hij moet wel om zijn leven en dat van zijn vrienden te redden, praat de wilg! En hij belooft iedere avond een verhaal te vertellen. Dan mag hij blijven staan namelijk.
Die verhalen gaan we vervolgens lezen. Ze kunnen uit ieder werelddeel komen via het Wood Wide Web! Zullen ze hun leven kunnen redden? Zijn er echt zoveel verhalen te vertellen?


Nou, we beginnen alvast met zo’n 38 verhalen, allemaal even boeiend en bijzonder.
Een enkel verhaal is de lezer waarschijnlijk wel bekend: ineens is daar namelijk Jack, van Jack en de Bonestaak! Het heet hier Jack en de bonenboom. Het is een verhaal dat verteld wordt door de grote eik van Sherwood, en dat is dan weer de boom waaronder Robin Hood zijn hoofdkwartier had.
Schattig is het verhaal van het kromme sparretje, afkomstig van een van de bomen in het buigende bos, Gryfino,  in Polen. Het boompje wil zo graag rechtop staan en groot worden, maar de bomen om hem heen zijn allemaal krom, en hij denkt dat het ook zijn lot zal zijn. Maar dat wil hij niet!


Extra in dit boek zijn de korte verhalen over echte bestaande bomen. Aan de binnenkant van de omslag, zowel voor als achter, zie je een wereldkaart, waarop de locaties van bijzondere bomen staan aangegeven. Achterin wordt over deze speciale bomen verteld waarom ze speciaal zijn.
Zo hebben wij in Nederland de dikke boom van Verwolde. Dat is de boom waaronder Bonifacius gepreekt zou hebben. De eik is zo’n 440 jaar oud.
Daar lees je ook over dat bos in Polen, waar de bomen er zo vreemd bij staan…


En zo valt er heel veel te beleven met dit boek: je leest de mooie verhalen, je leert over bomen, en last but not least: er zijn de prachtige illustraties van Marieke Nelissen! Paginagroot of in een kleiner kader: allemaal even mooi!
Voor alle leeftijden, al geeft de uitgever 8+ aan.


https://lemniscaat.nl/wp-content/uploads/2021/12/FM-Verhalen-van-de-Fladdertak-1.pdf


ISBN 9789047712220 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| januari 2022
Illustrator Marieke Nelissen

© Marjo, 8 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Dingen die ik niet over schapen wist
Jaco Jacobs


Oorspronkelijke titel: Dinge wat ek nie van skape geweet het nie.


‘Luan, nu moet je goed luisteren,’ zegt hij met die stem waarmee hij getuigen in de rechtbank in tranen kan laten uitbarsten. ‘Je ziet echt in grote moeilijkheden. Ik heb besloten dat je je vakantie beter ergens anders kan doorbrengen. Terwijl jij weg bent, zal ik alles regelen.’


Afgezien van de vraag hoe de veertienjarige Luan weet wat voor stem zijn vader opzet in de rechtbank, is het belangrijker om het antwoord te kennen op de andere vragen die na dit stukje tekst vanzelf opkomen.
Wat heeft Luan uitgespookt? Waar gaat hij heen op vakantie?


De laatste vraag is het snelst beantwoord: hij moet met zijn oma mee, die foto’s gaat maken voor een fotoboek. Een boek over windmolens. Kan het suffer?
Hij was van plan geweest om op zijn PlayStation te spelen. Lekker uitslapen, films kijken, alle dingen de je als veertienjarige doet. Lekker chillen met zijn vrienden. Maar juist die vrienden zijn er min of meer de oorzaak van dat zijn vakantie totaal anders zal verlopen. Natuurlijk was Luan er zelf ook bij: ze hebben iets stoms uitgehaald, en hun ouders zijn erg boos. Wat ze gedaan hebben? Dat komt later pas.


De dag na zijn vaders preek rijdt de Landrover van zijn oma voor met een hoop kabaal. Er is geen ontsnappen aan. Er komt nog bij dat zijn vader Luans telefoon afgepakt heeft. Hij kan zijn vrienden niet eens vertellen wat er gaande is!


Luan kent zijn oma nauwelijks, want zijn vader vindt haar maar een excentriek mens, onbetamelijk vindt hij haar. Ze fotografeert mensen in hun nakie, ook voor een fotoboek, en zegt precies wat er in haar hoofd opkomt. Dat is ook niet altijd wat zijn vader gepast vindt. Dus er was weinig tot geen contact. Maar blijkbaar is het nu allemaal geen punt meer!
Later zal Luan ontdekken dat er meer dingen zijn die hij niet wist, dingen die zijn leven veranderen.


Het begint al met een ontmoeting onderweg: Lana’s vader fietst om geld op te halen en zij is met haar moeder zijn verzorger. Als ze Luan vraagt om mee te gaan naar een kerkbazaar, is dat de start van een bizar avontuur: op de bazaar ‘ontmoeten’ ze het schaap dat ze Dolores zullen noemen. Zij is gedoemd om opgegeten te worden, Lana is vegetariër, en Luan is nogal een dwaze jongen.
Voilà…


In de uitgestrekte vlakte van Zuid-Afrika was er een tijd dat niemand zou ontdekken waar dat schaap is gebleven. Maar het is de tijd van moderne media: Lana houdt een blog bij, en twittert. Een mooi gelaagd verhaal, over wie je zijn wilt in het leven, en hoe je dat kunt bereiken.


'...ik zou veel liever naar mijn oude ipod-muziek luisteren dan naar nepcowboys die klinken alsof ze zichzelf wat gaan aandoen omdat ze zo naar een meisje verlangen.'
'Poeh, de lucht is hier dikker dan kwark.' (En daar wordt niet de lucht mee bedoeld die je inademt)
'Ik ben zo'n puzzelstukje dat nergens past.'
(en zoals dat dan het geval is: natuurlijk past het ooit wel...)


Drie personages die je als lezer in je hart sluit, ieder om andere redenen.
De schrijver heb je misschien al eerder in je hart gesloten na zijn eerste in het Nederlands vertaalde boek ‘Een mooie dag om in een boom te klimmen’.
Jaco Jacobs (1980, Carnarvon, Noord-Kaap) heeft al ruim 170 boeken geschreven, in het Zuid-Afrikaans.


ISBN 9789021682822 | hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| april 2022
Vertaald uit het Afrikaans door Tjalling Bos | Leeftijd 10+

© Marjo, 17 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het huis in de polder
Erik Jan Tillema


‘Vroeger geloofde ik in spoken. Elke avond voor het slapengaan keek ik achter de deur, onder mijn bed. Stom natuurlijk. Alsof spoken zich daar zouden verstoppen.
Toen ik ouder werd, geloofde ik daar natuurlijk niet meer in.
Spoken zijn verzinseltjes om kleine kinderen bang te maken.


Maar nu twijfel ik…’


Als de verteller een oude boerderij koopt, krijgt hij te maken met een raadsel: de vorige bewoners hebben alles achtergelaten: hun meubels, hun boeken en kleren. En nog vreemder: ook hun persoonlijke eigendommen liggen er
De mensen in de omgeving hebben geen idee waar die mensen gebleven zijn, ze willen er ook niet over praten! Maar de boerderij met een nieuw rieten dak is riant, en ligt ook fantastisch. De verteller is dus reuze blij!


Dan vindt hij bij de persoonlijke spulletjes een dagboek. Het is van de jongen die eerder in de boerderij woonde met zijn ouders. (Hij is ook degene die het citaat hierboven schreef) Wat hij opgeschreven heeft, dat lezen we in dit boek. Een verbijsterend verhaal, dat steeds akeliger en griezeliger wordt. Is het waargebeurd? Je weet het niet, het dagboek eindigt vrij abrupt.


Wie is de jongen die dit opschrijft? Waar is hij gebleven? Heeft hij dit allemaal uit zijn duim gezogen – je zou het denken, niemand verzint zoiets! Maar waarom trof de nieuwe bewoner het huis dan aan alsof het nog bewoond was?


We lezen hoe de jongen met zijn ouders in de boerderij trekt die ze geërfd hebben van tante Clara. De jongen wist niet eens dat er een tante was!  En of hij zo blij is met de nieuwe woonst? Het is een bouwval, het lekt aan alle kanten. Maar behalve de boerderij was er ook geld, en als eerste wordt het dak vervangen. Terwijl zijn ouders helemaal blij zijn met het huis, schrijft de jongen:


‘Hield k mezelf voor de gek? Ik heb weleens gehoord dat je jezelf bang kunt maken dat je denkt dat je angsten werkelijkheid zijn. Dan houden je eigen gedachten je voor de gek. Was dat met mij nu ook aan de hand? Voelde ik iets omdat ik iets wilde voelen? Omdat ik er al weken van uit ga dat er iets vreemds in dit huis is? Stel ik me allemaal dingen voor? Beeld ik het me maar in?’


De lezer mag zelf ontdekken wat de antwoorden zijn op de vragen die de dagboekschrijver zich stelt.
Wees gewaarschuwd: het is geen verhaal voor tere zieltjes.
Het wordt steeds enger, de rillingen lopen over je rug…


ISBN 9789044842692| hardcover | 152 pagina's | Uitgeverij Clavis| maart 2022
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 5 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Elin
Milouska Meulens


Als op die ene zaterdag aangebeld wordt, rent Elin naar de deur. "Opendoen vindt ze leuk, omdat ze nooit weet wie er staat." Ze is gek op bezoek want haar ouders leven erg in hun eigen wereldje, met bezoek is er lekker wat reuring in huis.
Helaas het is geen bezoek maar de postbode met een telegram voor Rafi, Elins vader, en daardoor verandert alles...


"Ik moet direct gaan," zegt Rafi. [...]
Hij zakt door zijn knieën en kijkt Elin recht aan. "Ik hoopte dat deze dag pas zou komen als jij wat ouder was. Ik moet terug naar het regenwoud. Het is mijn beurt om ervoor te zorgen. Mijn moeder..., de traditie... Het is mijn plicht.' Uit de schoenendoos haalt hij een linnen zakje.'Dit is voor jou. Bewaar het goed. En onthoud: niet alles wat je zoekt zal je vinden. En wat je vindt, is niet altijd wat je zoekt."


En weg is Rafi, Elin en haar moeder Ylva verbijsterd achterlatend.
 
Elin is letterlijk ziek dat haar vader zomaar is weggegaan. Zij en hij waren vier handen op een buik. En haar moeder, een kunstenares die van oude dingen nieuwe dingen creëert, raakt helemaal de weg kwijt. Het huis wordt een bende, het groeit dicht en Elins moeder ook! Elin kan nauwelijks haar eigen slaapkamer meer in!
En op een dag is ook Ylva weg! Ze kan er niet meer tegen staat op het briefje dat ze achterlief, ze moet tijd voor zichzelf hebben.
Elin mag het nu dus helemaal alleen uitzoeken, maar gelukkig heeft ze haar schaduw nog!

Dat is ook het unieke aan dit boek. Doorheen het verhaal, in aparte hoofdstukken praat Ombra, Elins schaduw, persoonlijk tot ons. Hij vertelt daarnaast ook Elins verhaal. Maar in zijn persoonlijke praatje vertelt hij hoe hij dingen een kant op duwt, hoe hij regelt dat Elin de juiste mensen tegenkomt of de goede dingen doet om verder te komen. Daardoor ontmoet Elin Bobby, de puinruimer, en blijkt haar nieuwe klasgenoot Zhimo een betrouwbare en hulpvaardige vriend.


Bobby is echt een geval apart, het is een bonk van een vrouw, vol tatoeages, met een stem als een reus en een daadkracht die nauwelijks bij te benen is. Ze heeft geen seconde nodig als Elin haar verhaal verteld heeft, ze gaat mee met Elin naar huis. Ze gaat puinruimen, zowel in huis, als in Elins hoofd.
Zhimo staat bescheiden aan de zijlijn maar staat als een huis voor Elin als er wat gedaan moet worden. Beiden lieten alles onmiddellijk vallen om Elin te helpen.


Met deze twee mensen gaat Elin de speurtocht aan want ze zal en moet weten waarom haar vader hals over de kop vertrokken is. Het levert een mooi en diepgaand verhaal op, dat ook dankzij Bobby veel wijsheid en inzichten oplevert.  Had Ombra hier de hand in? En wat doen de schaduwen van Zhimo en Bobby? Gaan zij ook samenwerken?

De schaduw is nu uitverteld maar nog niet klaar...


ISBN 9789021426690 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Volt | NUR 283 | oktober 2021
Met illustraties van Sioejeng Tsao | Het boek is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2022 | Leeftijd 10+

© Dettie, 26 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tom Trubbels breekt in
Coen de Kort


De twaalfjarige Tom Trubbels gaat inbreken. Hij heeft zich goed voorbereid, en hij is reuze lenig, dus hij is snel weer weg. Hij is immers getraind!
Sinds hij vaak last heeft van spanningen, die drukte in zijn hoofd veroorzaken, heeft hij ontdekt dat hij dat te lijf kan gaan door lekker actief bezig te zijn: rennen, klimmen en springen. Als hij zo bezig is vergeet hij alles, en wordt hij rustig.


Tom woont vaak bij zijn oma, omdat zijn ouders hun leven eigenlijk niet ingesteld hadden op een kind. Ze moeten nogal vaak naar het buitenland voor hun werk. Nu vind oma Toke het helemaal niet erg dat Tom dan bij haar is, maar de laatste tijd is ze wel vergeetachtig aan het worden, dus Tom zorgt voor een deel voor haar!
Het was doordat hij zijn oma hoorde praten tegen een vriendin dat hij er achter kwam dat zijn opa ook die onrust in zijn lijf had! Als hij dan hoort dat zijn opa ging inbreken, denkt hij dat hij dat ook kan. Vandaar dat hij de situatie rond die grote villa goed bestudeerd heeft. Hij weet dat er een hond loopt, maar die lust vast wel gehaktballetjes...
En ja hoor, de hond is geen probleem, het inbreken ook niet. Tom vindt juwelen en onder een losse plank een etui.


‘Tom had een goed gevoel over zichzelf. Hij was er van overtuigd dat hij dit kon, en hij kon het ook. Het talent zat tenslotte in de familie. In een rustige draf liep de jongen naar huis. Hij had geen haast. Hij wilde genieten van het moment. De regen viel nog steeds met bakken uit de hemel, maar het deerde hem niet.’


Toch is hij natuurlijk een amateur te zijn: hij kan dan wel goed kunnen klimmen en rennen en zo, hij denkt niet aan alles…
En iemand heeft hem gezien. Nu is dat niet erg, want het is een politieagente. Nou ja, een jonge vrouw die bij de politie wil, maar haar carrière loopt niet zo lekker. Zij is in haar eentje een onderzoek aan het uitvoeren. En daarbij ziet ze de jongen. Dat blijkt maar goed ook, want het dreigt faliekant verkeerd te lopen.
En daar is behalve oma Toke ook Toms vriendinnetje, Lotte de dupe van!


‘Daarom was ik bij dat paleisje toen uw kleinzoon daar inbrak. Ik zag hem op de muur staan. Sindsdien ben ik Tom gevolgd. En gelukkig maar, anders zat u nu onder de blauwe plekken. Of erger.’
‘Jeetje!’ riep Tom. Breek ik ook eens een keer in. Heel de wereld op zijn kop.’


Een spannend verhaal, dat vol humor verteld wordt. Alleen de namen van de personages al: Tom Trubbels komt inderdaad in moeilijkheden. Lotte Lieveling is Toms liefje. Sandra Spoor is een duister zaakje op het spoor. Behalve een humoristisch spannend verhaal worden er ook maatschappelijke kwesties behandeld: oma Toke die misschien wel naar een tehuis moet.


Leuk verhaal dat door de ruime bladspiegel en korte hoofdstukken vlot weg leest. De tekeningetjes zijn van eigen hand.


Coen de Kort (1956, Tilburg) werkte lange tijd vooral als illustrator totdat hij met Moord en dat soort dingen debuteerde als schrijver. Hij leerde illustreren aan de Kunstacademie in Den Bosch en noemt zichzelf nog steeds in eerste instantie vormgever en illustrator. Toch is dit al zijn vijfde boek.


ISBN 9789044844122 | hardcover | 104 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 20 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het Reservaat
Barbara Jurgens

‘De wereld is nu veilig en stabiel. De Happy Council heeft er voor gezorgd dat er geen misdaad meer is, geen ziekte en geen armoede. Al deze negatieve dingen zijn uitgebannen en komen alleen nog voor in het Reservaat. BRAINWAVE I: IN SUPER CITY ZIJN WE HAPPY, OMDAT WE ALLES KUNNEN KRIJGEN WAT WE WILLEN EN WE GEEN ZORGEN MEER HEBBEN.’


Sunny, de veertienjarige ik-verteller, woont met haar ouders en broer Midas, in Super City, waar de Happy Council de boel regeert. Sinds de Klimaatoorlogen voorbij zijn, is er een steriele stad gebouwd, zonder dieren en planten. De wereld wordt helemaal elektronisch geregeld, iedereen heeft een chip, en staat zo onder controle van de Council.
Jongeren hebben taken en 's nachts leren ze (lees: worden ze geïndoctrineerd door middel van BRAINWAVES, zie achter in het boek) en verder trainen ze voor de Challenge, een sportwedstrijd waarbij jongeren zich moeten bewijzen. Winst betekent niet alleen roem voor de overwinnaar zelf, maar ook betere – luxere – leefomstandigheden voor het gezin waartoe hij of zij behoort.
Natuurlijk doet Sunny daar aan mee, en haar ouders zijn er erg op gebrand dat ze gaat winnen.


In de Supercity moet iedereen Happy zijn. En voor wie dat niet lukt is er Cheerup Syrup, de opkikkerlimonade.
Over het algemeen doet ook Sunny braaf wat door de Council voorgeschreven wordt, maar ze is iedere nacht weer blij als de headset waarmee ze 'leert', zich uitschakelt en ze vrij kan dromen. Want in haar dromen beleeft ze wonderlijke avonturen.
Ze is ook dol op haar oma, haar Moma, die de Oude Tijd nog meegemaakt heeft. Op een dag is tot haar verbijstering Moma ineens verdwenen. Waar is ze?
Evi, Sunny’s beste vriendin, vertelt haar over het Happy End Home, waar ook haar eigen oma naar toe gebracht is. Natuurlijk wil Sunny weten wat dat is en al is dat tegen de regels: ze gaat op zoek. Als ze haar Moma vindt, geeft die haar een peul en zegt nog: 'Je moet de boom zoeken, Sunny…’ en dan is ze er niet meer.


Sunny is nog in de rouw – tot ergernis van haar ouders en broer – als ze met de andere deelnemers meegaat naar het Reservaat waar de Challenge is. Het Reservaat is de wildernis buiten de grenzen van Supercity, een woud vol gevaar. Er zijn echte planten en er wonen dieren! En ook de Unhappy wonen daar: de mensen die weigeren zich te schikken naar de Council.
Sunny kijkt haar ogen uit. Wat voor wereld is dit? En wie is die jongen die contact zoekt met haar?


Een spannend en intrigerend dystopisch verhaal. Origineel is het niet, het verhaal lijkt op dat van de Hongerspelen en andere series. Maar er is wel een verschil: Barbara Jurgens heeft het verhaal niet uitgesponnen over drie boeken, wat overigens best had gekund. De rol van de broer, de achtergrond van de Council, en natuurlijk het contact met de Unhappy, daar zou de lezer best wat meer over willen weten. Het voordeel is voor de lezers die liever geen drie boeken lezen, zij komen nu ook aan hun trekken met een enkel boek.
Ook kun je uitkijken naar de film die van Het Reservaat gemaakt zal worden.


Barbara Jurgens (Amsterdam) studeerde Theaterwetenschap aan Universiteit van Amsterdam, en is nu scenarist en kinderboekenschrijver. Zij schreef eerder succesvolle tv-series als Keyzer & de Boer Advocaten en de film Amazones. Haar jeugdfilm Vechtmeisje ontving zowel de jury- als publieksprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm én werd uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar. Hond vs. Kat is haar vierde kinderboek.


ISBN 9789048863655 | Hardcover | 240 pagina’s | Uitgeverij Moon | mei 2022
Leeftijd 13+

© Marjo, 1 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Vol gas!
Folkert Oldersma


Nadat Wout weggelopen is van school ziet hij tot zijn verbijstering hoe een voor hem onbekende jongen zich uitleeft op een crossmotor. De motor ligt in de sloot - zonder water. De jongen trekt leidingen los, snijdt de banden kapot, trapt en springt op de uitlaat. Als hij de brandstoftank ook nog in brand heeft gestoken, gaat hij er vandoor.
Wout dooft het vuur en trekt de motor uit de sloot. Zou hij er nog iets mee kunnen?


Toevallig is crossen altijd al een van zijn wensen geweest. Maar hij woont alleen met zijn vader en die heeft meer belangstelling voor de fles, kijkt niet naar zijn zoon om. Geld is er al helemaal niet, en de bijbaantjes die Wout heeft leveren zo veel niet op. Hij heeft het voetballen al op moeten geven, er was geen geld voor nieuwe schoenen of een clubshirtje…


Maar nu ziet hij een kans! De ouders van zijn vriend Roy hebben een grote boerderij. En zijn opa is handig met motoren, hij herstelt boerenwagens. Wout is sowieso graag bij zijn vriend, daar is het gezellig en Roys moeder vindt alles best.
Dus hoopt Wout nu dat hij de motor op mag knappen in de schuur van de boerderij. Het zit hem enorm mee: hij krijgt van alle kanten hulp, en hij kan zelfs meedoen aan crosstrainingen!


Daar ziet hij de jongen terug die de motor in elkaar trapte. Waarom deed hij dat eigenlijk? En zou hij nu de kapotte motor terug willen? Maar het is niet die knul die hem dwars zit, het is die vervelende politieagent die hij tegenkomt en die de motor in beslag neemt. Maar dat gaat zo maar niet, vindt Wout!


Ook ontmoet hij op de crossclub een meisje. Joska is de dochter van de garagist. En wat een stoere meid! Ze doet ook aan motorcross en nog goed ook. En voetballen, dat kan ze ook al… Onbenaderbaar, denkt Wout. Hoe moet hij dit aanpakken?
En dan is hij ook nog niet de enige die dit meisje wil veroveren…


'Met mijn snufferd belandde ik in de modder. Ik keek op.
Joska lag dubbel van het lachen.
'Zandruiter!',  riep ze me spottend toe.
Ik schaamde me dood, maar besloot mee te lachen. Ik stond op, sloeg de modder van mijn kleren en trok de motor overeind. Het zou met vallen en opstaan gaan, maar het moest me lukken.'


Een verhaal over motorcross en wat daarbij allemaal komt kijken, maar ook over tieners en de problemen die zij zoal tegen kunnen komen in het leven: eenoudergezin; geldgebrek; concentratieproblemen; onbegrip van de omgeving; verliefdheid.


De doelgroep kan zich vast wel inleven ook al worden de personages niet zo diepgaand beschreven.
Die doelgroep: qua vorm en stijl is het meer voor (betere) lezers van de bovenbouw basisschool, qua verhaal past het beter bij de onderbouw van een middelbare school.


Folkert Oldersma (1951, Leeuwarden) schrijft informatieve boeken, maar ook jeugdboeken en boeken voor Young Adults.


ISBN 9789044842159 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Clavis| maart 2022
Illustraties van Heleen van den Broek | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 10 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Hoe Bert rapper werd
Martine Glaser


Bert weet best dat zijn leeftijdsgenoten hem zien als een loser, en ach, misschien is hij dat ook wel. Want hij droomt er van beroemd – en rijk – te worden door hele goede vlogs te maken, maar: hij heeft geen camera!
En hoe hij zo’n vlog voor zich ziet, nou, fantasie genoeg: hippe filmpjes waarin hij leunt tegen een zwarte Porsche en:


‘Ik draag uiteraard vette kleren, Yeezy’s van 1200 euro en de duurste en chillste broeken, die ik allemaal Van mijn sponsors krijg. Ik kijk je aan met mijn doordringende staalblauwe ogen en om mijn mond zweeft een spoor van ironie doordat ik mijn rechtermondhoek een beetje optrek (Zoiets dus als de Mona Lisa, maar dan geen vrouw.)’


Maar ja, zonder beginnerskapitaal geen echte vlogs om online te zetten, dus voorlopig maakt hij gvlogs. Dat staat voor geschreven vlogs. En intussen spaart hij voor een camera. Net als we iedere dag een gvlog krijgen lezen we ook iedere dag hoe de stand van zaken is in de spaarpot. Die is bedroevend…


En dan slaat de bliksem in. Of beter gezegd: Amor schiet een pijl recht in Bert zijn hart. Tot over zijn oren verliefd. Een probleem is evenwel dat zij de nieuwe lerares Nederlands is. Nu ziet Bert die liever Bret genoemd wordt wel voor zich hoe dat probleem uit de weg geruimd kan worden. Zijn Eloise zal ook voor hem vallen, hij weet het zeker. Het toeval helpt hem. Want als ze hem betrapt met zijn telefoon, zegt hij gauw dat hij poëzie las – maar zegt er niet bij dat het rijmelarij is van tante Bep (eigenlijk een buurvrouw, maar iedereen noemt haar tante Bep) - en hij dan naar de buurvrouw gaat voor de teksten, brengt die hem in contact met Mo.
En Brets leven neemt een onverwachte  wending. Meerdere zelfs!
Lees de titel nog maar eens…


'Zijn' Eloise en de jongen Mo vormen het grootste deel van het verhaal, maar er is ook nog het thuisfront. Zijn vader is chagrijnig, en wat er met hem aan de hand is vertellen zijn ouders niet. 
Een verhaal over een loser, met stripachtige tekeningetjes. Toch heeft het geen gelijkenis met die beruchte serie. Hier overheerst de tekst, het is een echt leesboek. Met veel humor.


‘Wie is jouw lievelingsdichter?’ vraagt de juf.
‘Bep Lansing’, zeg ik dus.
Ze fronst haar schattige wenkbrauwen. ‘Bep Lansing? Ik geloof niet dat ik haar ken. Leeft ze nog?’
‘Volgens mij wel,’ zeg ik. ‘Gisteren in elk geval nog wel.’


Dit soort humor, en dan de zelfkennis van Bret, heerlijk. Hij is een echte tiener, die enerzijds gelooft in zijn eigen fantasieën, maar tegelijk ook erg twijfelt. Hij merkt wel op wat er om hem heen gebeurt, maar zolang het zijn eigen wereldje niet echt raakt, ach. Zijn ouders, die horen erbij, en eigenlijk gold dat ook voor Bep, maar nu leert hij zijn buurvrouw pas echt kennen. En zij valt honderd, misschien wel tweehonderd procent mee!
Ze zitten ook wel een beetje op dezelfde lijn:


‘Mijn docente Nederlands vond de gedichten mooi en iets met anti consumptie en mij vindt ze postmodern. Ik weet niet wat het is, maar het klonk als iets goeds.’
’Anti consumptie, ik? Dat mens is gek. Als er iemand een lekkerbek is, dan ben ik het wel.’


Een humoristisch verhaal met moderne thematiek, en een sympathieke hoofdfiguur. Heerlijk!


Martine Glaser heeft vele talenten, waarvan schrijven het belangrijkste is sinds 2007, toen ze stopte met werken omdat ze alleen nog maar wilde schrijven.


ISBN  9789044843613 | hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Clavis| februari 2022
Tekeningen van Wilma van den Bosch | Leeftijd 12+

© Marjo, 26 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De voorlezer van de sultan
Inez van Loon


1902 Het Ottomaanse Rijk, Oost-Anatolië
Het zal je gebeuren, je moeder is ziek en je wordt naar de kruidenvrouw gestuurd. Onderweg word je echter opgepakt door een slavenhandelaar.
Dat overkwam de Armeense Lilit, vooral dankzij haar blauwe ogen zal Ahmed veel geld voor haar kunnen krijgen.  Lilit is woedend, wil vluchten, maar Ahmed houdt haar scherp in de gaten. Het blijkt dat ze naar Constantinopel gaan. Lilit wordt in de kelder gestopt en daar zit ook een jongen. Hij heet Bilal, hij woonde in een Afrikaanse woestijn.


Beiden worden verkocht aan de schatrijke sultan. Lilit wordt een ondergeschikte in het harem, Bilal mag helpen in de keuken, hij is gecastreerd want een eunuch vormt geen gevaar voor de vrouwen in een harem. 


Lilit moet hard werken maar erger is de haat en nijd onder de vrouwen. Allen willen gezien worden door de sultan, ze willen zijn vrouw worden want dan zullen ze baden in weelde. Lilit moet daar niets van hebben, het enige wat ze wil is, terug naar huis!


Wat Inez van Loon vervolgens doet, is ons compleet in de wereld van de sultan en met name zijn harem trekken. We worden er als het ware onderdeel van. We merken dat er allerlei rangen en standen zijn, Armeense meisjes zoals Lilt zijn niet erg hoogstaand volgens het haremregime. Dat vindt ze niet erg. Hanife is echter uit ander hout gesneden. Zij zal en moet de vierde vrouw van de sultan worden. Dat kan alleen als ze hem een zoon baart. Maar hoe kan ze er voor zorgen dat het oog van de sultan op haar valt? Daar weet de zeer manipulerende Hanife wel raad mee. De moeder van de sultan is het hoogst in rang en laat zij nou niet zo gecharmeerd zijn van Hanife. Lilit valt daarentegen wèl in de smaak, omdat zij gewoon recht door zee is en haar werk doet.


Als Lilit gevraagd wordt om voorlezer te worden voor de sultan is Hanife des duivels. Ze wordt nog valser dan ze al was. Toch vindt Lilit het ook spannend dat ze mag voorlezen en het wordt helemaal bijzonder als ze ontdekt dat de sultan een heel bijzondere smaak heeft wat boeken betreft!


Lilit heeft het verder heel zwaar, ze wil weg, ze wil weer vrij rondlopen met haar schapen. Het is Bilal die haar moed inspreekt, die haar helpt én haar op de hoogte houdt van alles wat er speelt binnen de muren van de haremvertrekken. Er speelt zich namelijk buiten het verblijf van de sultan ook heel veel af. Er zijn opstandelingen...


Inez van Loon heeft met dit boek echt een huzarenstukje geleverd. Ze heeft zich enorm ingeleefd in de tijd van de sultanaten, fantastisch al het opzoekwerk weten te verwerken in het verhaal en van Bilal en Lilit twee onvergetelijke personages gemaakt. Nadat het verhaal afgelopen is, moet je echt weer even omschakelen om weer te landen in 2022.  Het is een erg levendig verhaal wat uitnodigt tot meerdere keren lezen omdat er zoveel in te beleven valt.
Grote, grote aanrader!


ISBN 9789044844863 | Hardcover | 242 pagina's inclusief woorduitleg | NUR 284 | Uitgeverij Clavis | maart 2022
Leeftijd 11+

© Dettie, 24 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER