Nieuwe jeugdboekrecensies 10+

De Pechvuurtoren
Sep Seti mysterie 2
Nicki Thornton


Het tweede deel uit de trilogie over Sep Seti dat het vervolg is op het boek Hotel De laatste kans, dat je eigenlijk wel gelezen moet hebben.


Sep weet intussen dat hij eigenlijk eigenaar is van hotel De laatste kans. Geërfd van zijn moeder. Hij is dus geen doodgewone jongen, maar de zoon van een berucht magiër! Angelique Strick, die magisch geheim agent is, heeft hem gevraagd te oefenen met zijn krachten. Als het lukt zal ze hem komen helpen, maar ze is nog even druk met andere dingen.
Maar Sep heeft nog steeds geen idee. Hij en magie? Dat botert niet. Ook niet met het boek dat hij gekregen heeft van Tingieter, inspecteur bij MagiPol. ’Magie, maar dan makkelijk’, heet het.


Sep heeft nog een ander boekje gevonden, waarover hij niets verteld heeft. Het is oud en lijkt vol te staan met recepten. Maar er staan ook spreuken in. Alleen kan Sep er niets mee. Want hoeveel hij ook oefent, het lukt hem maar niet om bijvoorbeeld een deur dicht te doen. En daar draait de inspecteur duidelijk zijn hand niet voor om. Het ziet er zo makkelijk uit als die het doet.


Terwijl Sep druk bezig is met oefenen, duikt ineens Tingieter op. Hij vertelt over de zaak waar hij mee bezig is. Een vuurtorenhotel waar gevaarlijke geesten zitten. Waarom gaat Sep niet met hem mee? Zon, zee, zand en oneindige roomservice. Leuk toch?
Zo leuk blijkt het allemaal niet te zijn. De vuurtoren ligt op een afgelegen eiland waar veel dode zeevogels en ruige planten zijn. Het is nog geen hotel, de nieuwe eigenaren zijn nog aan het verbouwen. Maar de bouwlieden hebben de vuurtoren verlaten omdat het er spookt. Tot overmaat van ramp begint het flink te stormen, komen ze de nacht wel heelhuids door?

Nachtschaduw is ook meegekomen. En Angelique Strick komt eveneens, want er wordt iemand vermoord: Mina Muntblad, de nieuwe eigenaresse, wordt dood in bad gevonden. Ze had zichzelf opgesloten en de deur op slot gedaan, dus het is een groot mysterie wie haar heeft vermoord.
Heeft het dienstmeisje Celeste gelijk? Zij vertelt over de nieuwe Morgenstondvleugel waar Saul Serpentinus, de vorige eigenaar van het hotel, rond zou spoken.
Ook Tiffany duikt hier op, maar dat is natuurlijk geen goed nieuws!


Voor in het boek staat een lijstje met de namen en functies van de personages die aanwezig waren op de avond van de moord.
Er zijn bekenden, die ook in het eerste deel meededen, en er zijn nieuwe mensen. De locatie is ook anders.
Wel worden er enkele vragen beantwoord, maar of Sep zijn magie ontdekt?


Het leest vlot, en het is spannender – enger – dan het eerste deel. Dat komt deels omdat er nu sprake is van zwartmagie.
Een magische detective, die weer nieuwsgierig maakt naar het volgende deel!


Nicki Thornton won met haar debuut 'Hotel De laatste kans' de prestigieuze The Times/Chicken House Children’s Fiction-schrijfwedstrijd. http://www.nickithornton.co.uk


ISBN 9789026152054 | Hardcover | 384 pagina's | Uitgeverij De Fontein | augustus 2020
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessel | Leeftijd 10+

© Marjo, 14 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Toen de wereld nog van ons was
Liz Kessler


Drie vrienden vieren in 1936 in het reuzenrad van Wenen, het Riesenrad, de negende verjaardag van Leo. Ze voelen zich koningen en koningin als ze over heel Wenen uitkijken en Leo beleeft deze verjaardag als de beste dag van zijn leven. Leo’s vader is mee en maakt van de drie stralende vrienden een prachtige foto. Deze foto is voor Leo, Max en Elsa een blijvende herinnering aan deze onvergetelijke dag en een teken van hun vriendschap. Het is voor hen het laatste onbezorgde jaar. In de daarop volgende maanden gebeuren er allerlei dingen om hen heen die zij niet begrijpen.


De auteur Liz Kessler geeft op een aangrijpende, ontroerende manier vanuit de ogen van elk kind de beleving van de situatie weer. Het verhaal van Leo en Elsa wordt in de ik-vorm verteld en komt hierdoor zo dichtbij dat je je tranen niet altijd binnen kunt houden. Max’ verhaal wordt vanuit de derde persoon enkelvoud verteld. Hiermee weet Liz Kessler de steeds grotere verschillen tussen Max aan de ene kant en Leo en Elsa aan de andere kant extra duidelijk te maken. De twee kanten zoals genoemd in het onderschrift op de titel van het boek ‘Drie vrienden, twee kanten, één herinnering’ worden steeds duidelijker.


De moeder van Elsa lacht niet meer en heeft ineens alleen nog maar grijze en zwarte kleding aan, de brede glimlach van Leo’s vader is veel minder te zien en Max’ vader wordt nog strenger en afstandelijker dan hij al was. In 1937 wordt het voor Max duidelijk wat er aan de hand is als hij tot een confrontatie met zijn vader over de vriendschap met Leo en Elsa komt:


‘Je vriendschap met mensen zoals zij is afgelopen. Begrepen?’
Vol afgrijzen staarde Max zijn vader aan. Hij wilde de vraag niet stellen. Hij wilde het antwoord niet horen. Hij had het de hele dag al ontvlucht, misschien al weken, maanden – maar het was er en het kwam op hem af.
Hij kon niet voorkomen dat zijn mond de woorden vormde: ‘Mensen zoals wie?’
Zijn vader sprak het woord uit alsof het vuil in zijn mond was.
‘Joden.’


De drie vrienden moeten uiteindelijk Wenen verlaten door het steeds machtiger wordende naziregime. Leo en Elsa moeten vluchten omdat zij joods zijn, Max verlaat Wenen omdat zijn vader een belangrijke functie in het naziregime vervult. Het leven van de vrienden neemt voor elk een andere wending.
Wat gebeurt er met je als je vader SS-er is en van jou verlangd dat je hem in zijn voetsporen volgt? Wat gebeurt er met je als je als vluchteling in Engeland terecht komt, maar je vader niet heeft kunnen vluchten? Wat gebeurt er met je als je in een concentratiekamp terecht komt? Welke rol heeft de vriendschap tussen deze drie vrienden dan nog? En waarom heeft de foto zo’n belangrijke betekenis in het leven van de drie vrienden?


Tot de laatste letter van het boek toe blijf je als lezer geboeid. Het verhaal wordt vanuit alle kanten zo ontroerend verteld en de karakters worden zo puur in beeld gebracht!
Toen de wereld nog van ons was is een kinderboek, maar het verhaal is zo hartverscheurend dat de uitgever terecht op het voorblad een waarschuwing heeft opgenomen dat de inhoud van het boek schokkend kan zijn.
Voor mij valt dit boek in dezelfde categorie als De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne. Echt een aanrader dus!


De auteur Liz Kessler heeft al meerdere kinderboeken op haar naam staan. Toen de wereld nog van ons was is haar eerste boek over de Holocaust en is gebaseerd op de oorlogservaringen van haar vader. Dit boek wilde ze al jaren schrijven en haar vader is trots op haar dat ze het uiteindelijk ook gedaan heeft. Die trots kan ik helemaal begrijpen.


ISBN 978 90 266 2500 8| NUR 285 | Paperback | 296 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | december 2021
Toen de wereld nog van ons was is vertaald door Daniëlle Tuk | Leeftijd 12+

© Els ten Voorde, 16 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Iets heel bijzonders
Susin Nielsen


Susan Nielsen presenteert ons het verhaal over Wilbur, een twaalfjarige jongen van één meter en achtentachtig centimeter met een buikje en ogen die een beetje uitpuilen. Dit is tenminste hoe hij zichzelf beschrijft. Veel zelfvertrouwen heeft hij niet en tot overmaat van ramp huilt hij snel.
Natuurlijk is er op school iemand die Wilbur (de ik-verteller) op al deze punten aanspreekt. Tyler Kertz heet hij, de stoere bink van de klas. Als het even kan zet deze Tyler Wilbur flink voor schut.


Als Wilbur naar de middenschool gaat hoopt hij van Tyler af te zijn, maar nee Tyler is er ook weer en heeft er nog steeds plezier in om 'Wattie' Wilbur met zijn aan- en opmerkingen te treiteren. Tot overmaat van ramp heeft Wilbers beste vriend Alex een relatie met Fabrizio gekregen en heeft daardoor minder tijd voor Wilbur. Gelukkig is Sal er, de oude buurman die Wilbur met raad en daad terzijde staat. Bij hem kan Wilbur alles wat hem dwarszit kwijt en de lieve man pept de jongen steeds weer op. Ze zijn ondanks het enorme leeftijdsverschil, dikke vrienden.


Diezelfde middenschool bezorgt Wilbur ook heel veel afleiding. Helemaal als er een groep Franse leerlingen komen die meedoen aan een uitwisselingsprogramma. Ene Charlie zal in die tijd bij Wilbur en zijn moeders Mam en Map (de Mampa's) komen logeren. Tot Wilburs schrik is Charlie een meisje, en wat voor meisje, hij valt als een blok voor Charlotte zoals ze echt heet. De Mampa's zijn ook heel erg gecharmeerd van Charlie en kletsen honderduit met haar. Ook Sal is weg van het meisje en zij van hem.


De gevoelige Wilbur is slecht in zijn gevoelens verbergen en natuurlijk ziet Tyler hoe verliefd Wilbur is... daar moet hij natuurlijk wat aan doen, want hij is DE boy natuurlijk...
Tijdens het afscheid van de Franse groep heeft Wilburg iets prachtigs bedacht voor Charlie, maar natuurlijk moet Tyler alles weer kapotmaken.


Wilbur besluit daarop never nooit naar Parijs te gaan om zoals het uitwisselingsprogramma bedoeld is, bij Charlie te logeren. Hij is letterlijk ziek van alles. Maar dan besluiten Alex, Fabrizio en tachtiger Sal in te grijpen en Wilbur eens flink onder handen te nemen, als een echt Queer Eye team... Zal het helpen?


Susin Nielsen heeft een prachtig verhaal neergezet. Ze toont Wilbur in al zijn kwetsbaarheid waardoor hij een jongen wordt die je in je hart sluit. Zijn twijfels, moed, bescheidenheid en lef zijn heel aansprekend weergegeven. Zijn onzekere pubergedrag is iets wat je met een glimlach leest.
Ook de lieve, wijze, grappige oude Sal is een personage die je niet snel zal vergeten.
Kortom, een heerlijk boek dat je een lach en een traan zal bezorgen.


ISBN 9789047713265 | Hardcover met stofomslag | 300 pagina's | NUR 283 | Lemniscaat | 18 november 2021
Oorspronkelijke titel Tremendous Things, vertaald door Lydia Meeder | leeftijd 12+

© Dettie, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Er hangt een geheim in de lucht
Deel 1: De magische apotheek
Anna Ruhe


De dertienjarige Lucie is met haar ouders en broertje van vijf verhuisd naar een oud huis. Het is zo groot dat ze nu haar ouders niet meer steeds tegenkomt zoals in het oude huis. De vorige eigenaar is Hanne, een beetje dommige vrouw lijkt het wel. Dat Lucie zich daar danig in vergist zal later uitkomen!
Het huis oogt mysterieus en staat niet leeg als ze er in trekken, ze vindt er van alles als ze met een nieuwe vriend Mats en broertje Benno op onderzoek uit gaat.


‘Boven mijn hoofd klepperde een emaillen bordje in de wind. De letters die erop stonden waren verweerd en nog maar lastig te lezen.
De ogen zijn de sleutel tot de ziel, maar de neus is de poort, las ik.
De neus? Zou dat een hint zijn naar de vele vreemde luchtjes die er in het huis hingen? Ik kreeg een vreemd gevoel in mijn maag. Opeens was ik er niet meer zo zeker van of ik dit alles alleen maar aardig vond of ook een beetje griezelig.
Waar waren we eigenlijk terechtgekomen?’


Wat ze vinden is een verborgen ruimte waar heel veel flesjes staan op planken, met etiketten en aanduidingen als Eeuwige geuren; vluchtige geuren; gevaarlijke geuren en nog andere. In ieder flesje zit een andere geur, dat ontdekken ze al snel. En als er dan vreemde dingen gebeuren: alleen boven Villa Evie hagelt het en het sneeuwt en is ijzig koud! Geur van Kou stond er op dat flesje waar ze een beetje mee knoeien. 


Door schade en schande leren ze waar die parfumflesjes voor dienen.
Onder het huis bevindt zich een magische apotheek, waar de vreemde tuinman rondhangt. Hij merkt dat de kinderen overal ronddolen en wil hen weg hebben.
De oude Willem is dus een tegenstander en hij heeft een duister geheim. Dat heeft dan weer te maken met die ook al zo eigenaardige barones die regelmatig voor het huis staat.
Er is ook iets met Mats aan de hand. Of eigenlijk met zijn vader. Waar is die gebleven?


Volop avontuur dus in het eerste deel van een vijfdelige serie over de magische apotheek. Lucie heeft een bijzondere manier om met haar veel jongere broertje om te gaan. Je zou verwachten dat ze Benno wegstuurt, omdat hij te klein is voor al die geheimzinnige speurtochten, maar dat doet ze niet. Ze betrekt er hem juist bij, zorgt er voor dat hij zich gezien voelt.


‘Luister even, alsjeblieft. Als we nu samen teruggaan naar huis, moeten we ervoor oppassen dat papa en mama niets overkomt. Ik weet zeker dat de oorzaak van alles in de apotheek ligt, en we moeten er alleen achter zien te komen wat er precies is gebeurd en hoe we het weer ongedaan kunnen maken. En dat betekent dat wij deze keer verantwoordelijk zijn voor hen. Van nu af aan zijn wij de ouders en papa en mama de kinderen. Oké?’
De angst in Benno’ s ogen maakte plaats voor iets van trots. En ik voelde hoe ons gezamenlijke plan hem eindelijk bevrijdde van zijn angst. ‘Oké!’


Een mooie omslag, leuke tekeningetjes en ‘recepten’ door het boek heen, een ruime bladspiegel, maar vooral: spannende vlot vertelde avonturen van drie jonge kinderen: dat spreekt jonge lezers absoluut aan!


Anna Ruhe (1977, Berlijn) werd schrijver van De magische apotheek.


ISBN 9789000366095 | hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | mei 2019
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het toernooi van de parfumeurs
Anna Ruhe


‘Elk talent – geheel onverschillig welk talent – heeft fantastische kanten, maar ook minder fantastische.’’


Dat heeft Lucie intussen al wel ervaren. In haar eerdere avonturen kreeg ze al te maken met Elodie de Richemondt, die snode plannen heeft met haar talenten als sentifleur (=iemand die geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen).  Ze is de evenknie van Lucie, maar terwijl Lucie alleen maar het goede wil, en dus ook Elodie met rust zou willen laten, is Elodie er juist op uit om machtiger te worden. Daarvoor moet Lucie ofwel wèg, ofwel onder de invloed van Elodie komen te staan. Dat heeft Lucie helaas al eens meegemaakt, toen ze te maken kreeg met de Eeuwigen, zoals de naam al aangeeft: ze willen eeuwig leven met behulp van de minder fantastische kanten van de talenten waarover Lucie en Elodie beschikken.


Het nieuwe avontuur begint met een geheimzinnig briefje, van een anonieme afzender.


‘Je had gelijk, Lucie. De betergeborenen waren vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Dank je wel dat je me de ogen hebt geopend. Ik weet nu dat macht geen recht is dat je vanwege je geboorte krijgt. Alleen zij zullen machtig zijn die door hun talent in staat worden gesteld. Mensen zoals jij. Mensen zoals ik. Ik verheug me erop je onder andere omstandigheden terug te zien.’


Lucie begrijpt er niets van. Maar er is nu al enige tijd verstreken sinds het briefje kwam en er is verder niets gebeurd. Bijna was ze het vergeten toen er een uitnodiging op haar pad kwam om mee te doen aan het Toernooi van de Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld.
Al is de uitnodiging is niet aan haar gericht - ze hoort het via via - het is duidelijk dat Lucie wel aan dat toernooi moet deelnemen.  Elodie wil meer geurapotheken opzetten, onder haar eigen leiding natuurlijk, en daarvoor zoekt ze sentifleurs die zij dan onder controle houdt. Maar omdat Lucie niet persoonlijk uitgenodigd is, moet ze zich uitgeven als iemand anders. Met behulp van de juiste geuren lukt dat. En natuurlijk gaan haar vrienden ook mee, eveneens in een andere gedaante.
Het is een enorme opgave: zal het hen lukken om verborgen te blijven?
En dat toernooi: het moet natuurlijk wel gewonnen worden door Lucie! Maar er zijn sterke tegenstanders.


Het toernooi bestaat uit drie delen en speelt zich af in drie dagen. Telkens zijn er twee parfumeurs die een bepaalde opdracht moeten uitvoeren, waarbij er een overwinnaar en een verliezer is. Dat gebeurt in een glazen kas, want ze werken natuurlijk met geuren.
Het zijn echte krachtmetingen, waarbij het er niet altijd even eerlijk aan toe gaat. Er is verraad in het spel, en Lucie moet echt alles op alles zetten en dan nog…
Maar dan blijkt er buiten Elodie nog een andere vijand te zijn...


In tegenstelling tot de eerdere avonturen is dit verhaal geen afgerond geheel. Er moet duidelijk nog een vervolg komen. Al is het maar om te weten of het echt wat wordt tussen Lucie en buurjongen Mats…
Het boek is net als de eerdere delen prachtig vormgegeven en voorzien van mooie tekeningen. En het verhaal is reuze spannend.
De perfecte serie voor kinderen die van magie houden! Je zou zelf ook wel eens een geurtje willen proberen…


ISBN 9789000374250| hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf |november 2020
Vertaald uit het Duits door Davis Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd 10+

© Marjo, 2 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hotel De laatste kans
Sep Seti mysterie 1
Nicki Thornton


Net als zijn verdwenen vader werkt Sep in hotel De Laatste Kans. Maar hij is slechts keukenhulpje, en hij wil net als zijn vader chef-kok zijn. Maar dat zal er nooit van komen zolang Tiffany de dochter van de directeur is, want haar favoriete bezigheid is Sep dwars te zitten in de wetenschap dat Sep talentvol is, en zij, die nota bene op een hotelschool zit, er helemaal niets van kan!


Als een stel geheimzinnige tovenaars een geheime vergadering houden in het hotel, mag Sep voor het toetje zorgen. Maar nadat hij dat gegeten heeft valt voorzitter Thallomius dood neer. Natuurlijk krijgt Sep de schuld! Had hij kunnen weten dat Thallomius allergisch was voor frambozen? Maar het was Tiffany die hem verteld had dat het Thallomius’ lievelingstoetje was. Al ontkent ze dat in alle toonaarden.


Sep verstopt zich omdat hij bang is. Wat zullen ze met hem doen? Hij wordt gevonden door Angelique Strick, een van de vrouwen uit het gezelschap. Ze vertelt hem dat de gasten allemaal magische krachten hebben. Daar heeft Sep nog nooit van gehoord.
Magie? En die mensen met magische krachten gaan hem op hun manier ondervragen?
Er zijn meer vreemde dingen: hij ontdekt dat de kat in het hotel, zijn vriend Nachtschaduw, kan praten!


Angelique Strick legt uit: er zijn tweeënveertig magiërs die tegen de plannen van doctor Thallomius zijn. Zij willen niet zoals hij mensen toelaten die niet tot de magische families behoren. Wil iemand de doctor uit de weg ruimen?
Sep krijgt te horen dat ook hij uit een magische familie komt en hoogstwaarschijnlijk magische krachten bezit. Maar hij heeft geen idee! Dat zal niet zo zijn. Hij kan helemaal niet toveren! Hij kan niets, behalve koken.
De beroemde inspecteur Tingieter, ook iemand met magische krachten, wordt op de zaak gezet. Is Sep schuldig? Of is er meer aan de hand?


Een magisch detectiveverhaal, dat behoorlijk spannend is. Het hotel waar het zich afspeelt zit vol verrassingen, met overal geheimen waarvan Sep geen idee had. Dat is dan ook de magie in het hotel.
Als wees, geplaagd en getreiterd, dromend over een mooie toekomst, is Sep een sympathiek hoofdpersonage. Waarom kan hij zijn magie niet ontdekken? Als hij die inderdaad heeft dan. Er zijn ook eenvoudiger vragen: waar is zijn vader gebleven? Hoe kan het dat de kat praat?
Het is duidelijk dat er een vervolg moet komen, want er zijn zoveel onbeantwoorde vragen!


Nicki Thornton (Southsea, Hampshire) won in 2016 met haar debuut 'Hotel De laatste kans' de prestigieuze The Times/Chicken House Children’s Fiction-schrijfwedstrijd.


ISBN 9789026147470 | Hardcover | 352 pagina's | Uitgeverij Fontein | april 2019
Vertaald uit het Engels door Marjolein Algera | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 14 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De stad van de verloren tijd
De magische apotheek 5
Anna Ruhe


Het is ten zeerste aan te raden om in ieder geval het voorgaande deel te lezen omdat dit verhaal voortborduurt op wat er in ‘Het toernooi van de parfumeurs’ gebeurde.


Lucy had al eerder ontdekt dat ze niet de enige sentifleur is. Ook Elodie de Richemondt kan geuren niet net als Lucy ruiken, maar ook voelen. Vervelend als Elodie dan net haar tegenstander blijkt te zijn in het toernooi! Maar dan gebeurt er van alles waardoor dat misschien wel kan veranderen. Lucy blijft toch wel wantrouwig, tenslotte is Elodie de zus van Edgar en horen ze bij de Betergeborenen. Toch zal ze moeten samenwerken met Elodie nu die bij Hanne blijkt te verblijven. Ze zijn intussen namelijk weer thuis.


Er wachtte hen een schokkende ontdekking toen ze terugkwamen bij Villa Evie na afloop van het toernooi. En dat was al zo enerverend geweest! Edgar bleek helemaal niet een vriend, maar hun grootste tegenstander. Zijn plannen zijn niet helemaal duidelijk, maar hij is erg gevaarlijk, nog meer nu hij Raffael en Ella meegenomen heeft.
Met behulp van allerlei geuren ontdekken ze meer over zijn louche plannetjes. Met ‘De Geur van Alle Tijden’ kunnen ze bijvoorbeeld in het verleden kijken. En zo horen ze Edgar praten.


‘De voorbereidingen zijn getroffen’
‘Onze nieuwe tijdrekening kan beginnen. Alles zal eindelijk veranderen. Alles!’


Met de Geur van Elke Plaats kunnen ze gaan waar ze willen. Lucy krijgt hoofdpijn van dit geurtje, maar het is voor een goed doel. Ze moeten Edgar tegenhouden, want wat hij ook van plan is, het kan nooit iets goeds zijn!
In de tussentijd zijn de ouders van Lucy en Benno nog steeds onder invloed van de Geur van de Zorgeloze Noot, zodat ze zich helemaal geen zorgen maken over hun kinderen die toch eigenlijk gewoon naar school hadden gemoeten.


Lucy ontwikkelt de Orakeldamp, een sterke geur, waarvan Lucy twijfelt of die enig nut zal hebben. Maar Elodie heeft er wel vertrouwen in. ‘Dit flesje kan ons laten zien wat iemand liever voor zich houdt. Deze geur zoekt naar geheimen die aan  voorwerpen zijn blijven kleven en kan je iets vertellen over ontmoetingen van vroeger.’  Inderdaad ontdekken ze na enig gepuzzel dat Edgar in Venetië is. Daarheen gaat dus de reis: Lucy en haar broertje Benno; Mats en zijn broer Leon. En Daan en Willem.
Maar waar is Edgar? En waarom Venetië?


Het is maar goed dat Lucy haar vrienden bij zich heeft, want Edgar blijkt hen steeds een paar stappen voor te zijn, en het is zeer moeilijk om er achter te komen wat hij gaat doen. Nog lastiger is het om dat te voorkomen… 


Het is weer een spannend verhaal. Het blijft wel de Magische Apotheek: er is voor alles wel een geurtje, zelfs als ze de apotheek niet eens tot hun beschikking hebben.
Het tijdvenster! Wat een vondst is dat! Maar intussen weten we wel dat Anna Ruhe een fantasie heeft om U tegen te zeggen. Het zorgt er voor dat haar verhalen om te smullen zijn. Heerlijk avontuurlijk. Er is in ieder verhaal ook nog een ontwikkeling op het persoonlijke valk. Dit keer Lucy en Elodie, en Lucy en Mats. En ook Benno en Leon blijven niet statisch.


Ook in dit boek staan prachtige tekeningen bij het begin van de hoofdstukken: Venetiaanse maskers! Leuk!
De laatste zin maakt je weer nieuwsgierig naar het volgende deel, zelfs al denk je te weten hoe dat verder gaat. Je weet het immers maar nooit!


ISBN 9789000374274 | hardcover| 288 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2021
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd: 10+

© Marjo, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Zussenmeren
De legendes van Li en Nao - Deel 2
Ruby Coene


In het eerste deel De Grote Race hebben we kennis gemaakt met de tweeling Li en Nao. Zij beleefden een groots avontuur toen ze op vakantie gingen naar Taiwan, het land waar hun moeder vandaan komt. Het was niet niks wat er toen allemaal gebeurd is, en je begrijpt volledig waarom Li er nu helemaal geen zin in heeft om weer op vakantie te gaan om waipo en waigong (hun opa en oma) weer op te zoeken.


Maar als je dertien jaar bent heb je niet zoveel in te brengen, en Li kan ook niet goed vertellen waarom ze er geen zin in heeft. Hoe kan ze uitleggen dat ze bang is? Dat ze bij het schoolkamp van groep 8 een geheimzinnig meisje heeft gezien in een meer, dat haar om hulp leek te vragen? Ze heeft het Nao niet eens verteld. Had ze dat wel gedaan, dan had ze geweten dat ook hij dat meisje heeft gezien.


Maar ze mogen dan wel een tweeling zijn, zo dik zijn ze niet met elkaar. Terwijl Li meer geïnteresseerd is in meisjesdingen en veelal intuïtief reageert, is Nao bijna wetenschappelijk ingesteld. Hij beredeneert alles. En hij heeft dan ook geen angst voor Taiwan. Maar van zijn zus begrijpt hij niets. Waarom laat ze hem niet toe?
Hun ouders die de vorige keer bijna slachtoffers waren geworden, herinneren zich niets van de vorige vakantie. Li is op zichzelf aangewezen, dus zet ze haar angsten van zich af.


Eenmaal in Taipei aangekomen, vertelt Nao aan Muis, die we nog kennen van de vorige keer, dat hij al een paar keer dat vreemde meisje heeft gezien. Muis reageert er nauwelijks op. Het zal dan ook niet Muis zijn die een grote rol voor zijn rekening neemt in dit verhaal. Dat is oudtante Ayí. Haar gaan ze na een paar dagen bezoeken en het is bij haar dat ze in een avontuur verstrikt raken, waar ze eerst de legende over vertelt.


Twee zussen verbonden,
verenigd in meren.
Voor eeuwig samen,
is wat legendes beweren.


Li en Nao ontdekken dat die zussen de vreemde meisjes zijn die ze eerder zagen en dat ze echt om hun hulp vroegen.
Maar ze hebben een gevaarlijke tegenstander. Een sterke tegenstander.
De tweeling zal hun krachten moeten bundelen, ze moeten samenwerken om dit tot een goed einde te brengen. En dat is de grootste uitdaging: die samenwerking!


Ook in dit avontuur staan af en toe puzzels, hersenkrakers, die ze moeten oplossen om verder te komen. Afhankelijk van de uitkomst van zo'n puzzel krijg je de opdracht om het volgende hoofdstuk te lezen dan wel over te slaan.


Een avontuurlijk en interactief verhaal over een mooie Taiwanese legende, met een opdracht die vervuld moet worden door twee sympathieke jongeren, die evenwel niet altijd door één deur kunnen.
En natuurlijk is er humor, wat het lezen nog leuker maakt. Het verhaal verloopt chronologisch al wordt het om en om door dan Li dan Nao verteld.


Ruby Coene (Arnhem) studeerde sociaalpedagogische hulpverlening en ontwikkelde ze een verhalende methode om educatie voor kinderen met ADHD en autisme beschikbaar te maken.


ISBN 9789048862122 | hardcover| 304 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2021
Illustraties door Kristel Steenbergen | Leeftijd: 10+

© Marjo, 7 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chaos United staat in de kou!
Illustraties: Rudi Jonker
Tekst: Gerard van Gemert


Gerard van Gemert is met de serie Chaos United een nieuwe weg in geslagen en wel die van de komische graphic novel!  Het lijkt wel of alle schrijftalent van Van Gemert nu helemaal op zijn plek is gevallen. Ik was altijd al fan van zijn boeken maar dit is echt tot nu toe het allerleukste wat ik van hem gelezen heb. Alles klopt en het is heel humoristisch geschreven. Er blijken al twee eerdere delen verschenen te zijn bij uitgeverij Condor, die heb ik helaas gemist. Gelukkig is dit deel ook goed te lezen zonder de voorgaande delen.


Het verhaal gaat over de voetbalclub Chaos United, opgericht door Milan. De spelers zijn: Prof- die eigenlijk niet kan voetballen maar wel slim is -, Fatima de fantastische keeper,, de relaxte Bennie die iedereen voorbij rent, Rosa de organisator die ook voor de publiciteit zorgt, de wijze Ming én de stoere Milan natuurlijk.  Bij elkaar een klein, maar prima clubje. Ze staan op het punt naar Barcelona te reizen want ze hebben een quiz gewonnen.


Milan stuitert door elkaar, hij vindt vliegen eigenlijk doodeng, maar zal toch mee moeten, zonder de oprichter vertrekken, dat kan niet natuurlijk. Het blijkt dat ze het enige vliegtuig zijn dat mag vertrekken omdat ze richting zon gaan. Er is namelijk een vulkaanuitbarsting geweest en de lucht zit vol met stof en roet.
De reis is bizar en als ze eindelijk uit het vliegtuig stappen zijn ze belandt in Bärcelanö en dat ligt in... Zweden!
Niets geen zon, maar sneeuw!


Eigenlijk hadden ze het niet beter kunnen treffen! Ze ontmoeten de geweldige Opoe Pippelotta, de fantastische coach Johan die het gewoon logisch vindt dat hij Chaos United tijdelijk traint én het goed georganiseerde voetbalteam FC Öp Örde, opgericht door Billy en zes spelers heeft.  Milan kijkt zijn ogen uit. FC Öp Örde heeft alles waar hij van droomt.


Wat dan volgt is vaak hilarisch. Het verhaal zit vol kleine knipogen naar bekende Zweedse bedrijven of voedsel. En Johan zit vol wijze uitspraken...
De reis van Chaos United wordt door de kranten gevolgd en aan het eind van elk hoofdstuk zien we krantenartikelen over de Chaos United maar ook over bijv de vulkaanuitbarsting.


De tekeningen maken het vrolijke verhaal helemaal af. De toon van het boek is spontaan. Volgens mij heeft Gerard van Gemert zelf ook veel plezier in het schrijven gehad. Het plezier spat er vanaf.


Gelukkig is er al een verwijzing naar het volgende deel, ik kan niet wachten...

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493189621 | Hardcover | 199 pagina's | Uitgeverij Condor | november 2021

© Dettie, 26 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bende van Nemesis
Frederick Deloddere

Maxim staat weer eens te wachten op zijn moeder, die hem na school op zou komen halen om naar zee te gaan. Daar hebben zij en haar partner – niet Maxims vader – een appartement.
Zowel zijn moeder als haar vriend Gert-Jan zitten in vastgoed, en ze zijn perfectionisten. Maxim zit op een dure eliteschool, en moet maar afwachten wanneer zijn moeder eens tijd voor hem heeft. Dat weekend naar zee? Hij heeft er helemaal geen zin in.
Maar dat hij ontvoerd zou worden - per ongeluk, maar het gebeurt wel! – dat was nou ook weer niet de bedoeling!
Toch: het is het begin van een ongelooflijk avontuur, en hij moet het toegeven: hij heeft het vreselijk naar zijn zin…


Op het moment dat Maxims moeder staat te tanken, duikt er een vreemde de auto in en scheurt weg. Tot zijn schrik zit achter het stuur een onbekende, met een wapen op zijn schoot. Hij bloedt als een rund. Wie is dat? Waar komt die man ineens vandaan en wat wil hij?
De lezer weet dan al dat het Zacharias is, een man die zojuist uit de gevangenis is ontsnapt waar hij zeven jaar doorgebracht heeft.
Het was voor hem net zo’n verrassing als voor Maxim dat ze de komende uren noodgedwongen samen zullen moeten doorbrengen. Hij had niet gezien dat er een kind in de auto zat. Maar: een kind? Maxim is het daar niet mee eens, en het vervolg van het avontuur zal bewijzen dat hij echt geen kind meer is.


Waarom probeert Maxim niet te ontsnappen? Er waren best gelegenheden. Maar alles is beter dan een saai weekend aan zee, vindt hij. En bovendien mag hij deze ‘misdadiger’ wel. Toch, waar waar hij bij betrokken raakt, hij had het nooit zelf kunnen bedenken.


De Bende van Nemesis, waar Zacharias de leider van was, stond voor niets. Hij vertelt Maxim dat ze een soort Robin Hoodbende waren, maar dat het uit de hand is gelopen doordat een van hen meer wilde. Voor zichzelf dan. Na een brutale goudroof viel de bende uit elkaar, het goud verdween en Zacharias werd opgepakt.


Hij ondernam de ontsnapping omdat hij naar zijn broer Sam wil, die in een Londens ziekenhuis ligt. Zacharias kreeg een boodschap dat hij er slecht aan toe is. Natuurlijk zouden de autoriteiten hem nooit officieel laten gaan, hij moest het wel op deze manier doen. Maar hij heeft wel hulp nodig.
Dus zoeken Zacharias en Maxim een ander lid van de bende op, Buyl, een man die in een rolstoel zit.
Ook de andere twee leden duiken nog op, waaronder degene die alles bedierf.


‘De lift suisde bijna geruisloos omhoog en gleed recht door het donkerblauw verlichte aquarium. Hij schoot voorbij de schimmen van enorme zeedieren die zich in het water ophielden, maar die hij niet onmiddellijk kon zien. Octopussen? Barracuda’s? Toch haaien?
Toen vertraagde de lift en gaf hij een zachte ping. De deuren schoven open en voor hem werd een nieuwe ruimte met enorme afmetingen onthuld. De bovenste verdieping herbergde een fenomenaal penthouse, dat baadde in het blauwige licht van het aquarium. Het water besloeg één volledige kant van de ruimte. Het was hetzelfde aquarium dat zeven verdiepingen lager in de hal begon.’


Behalve met de verrader van Nemesis hebben ze natuurlijk ook nog zorgen om de politie. Terwijl Maxims moeder een – voor Maxim – tenenkrommende oproep doet op de televisie, wordt commissaris-generaal Staelens van de federale politie bezocht door het hoofd van de Staatsveiligheid die de leiding opeist, tot chagrijn van Staelens.


Wat volgt is een tergend spannende achtervolging. Zach wil perse naar Engeland, geholpen door zijn vrienden, waartoe Maxim nu ook behoort.
Zal het hen lukken uit handen te blijven van de verrader van Nemesis? En kunnen zij de politie te slim af zijn?
Maxim heeft niet eens tijd om er bij stil te staan wat hij eigenlijk aan het doen is, hij wordt meegesleept in een gevaarlijke avontuur waarbij hij blijkt te beschikken over kennis waar hij zelf geen weet van had!


Dit fantastische verhaal is een mix van een hilarisch schelmenverhaal en een superspannende jeugdthriller. Het is volop genieten! Wat een heerlijke fantasie heeft deze Vlaamse schrijver! Zijn personages zijn stuk voor stuk bijzonder en het verhaal zit boordevol spannende scènes en verrassende wendingen. Het is het soort verhaal waar je als lezer niet uit kan ontsnappen, alsof je in een achtbaan bent gestapt. Heerlijk!


Frederick Deloddere (Aalst, 1990) werkt achter de televisieschermen als (eind)redacteur. Hij schrijft de teksten en de grapjes voor Wim Opbrouck en Jeroom in Bake Off Vlaanderen en maakte reeds programma’s zoals The Voice (Kids), Blind Getrouwd, Dancing With the Stars en Belgium’s Got Talent.


ISBN 9789044842067 | Hardcover | 265 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Leeftijd 12+

© Marjo, 16 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER