Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

De jongen met bloemen in zijn haar
Jarvis


Iedereen houdt van David. Zelfs juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen.
Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes.


Dit bovenstaande vertelt het beste vriendje van David. Ze zijn onafscheidelijk en hebben heel veel plezier samen, maar het allerleukste is toch wel dat David allemaal prachtige, vrolijk gekleurde bloemen in zijn haar heeft. Een keer kwam er zelfs een hele vogelfamilie in Davids haar wonen. Ze bleven wel een maand. Dat was wel grappig en gezellig.

Maar op een dag verandert er iets. Er valt een bloemblaadje op de grond en de volgende dag zijn alle bloemen weg. En David was ook heel anders. De vrolijke David was stil en zijn haar leken wel takken! Het jongetje ziet hoe moeilijk David het ermee heeft en bedenkt een fantastisch plan ... want dat doen échte vriendjes!In al zijn eenvoud is het een ontroerend boek. David is zonder zijn bloemen bijna 'naakt', zonder al die vrolijke kleuren om hem heen is hij ineens een teer, kwetsbaar kind. Gelukkig heeft zijn vriendje door wat David nodig heeft. Het plan is simpel, de uitvoering is alleszeggend.


Je kunt met dit verhaal veel kanten op. Zelf interpreteerde ik het verhaal als gaande over een kind dat verdriet heeft, een kind dat even alle kleur uit zijn leventje is verloren. Andere recensenten zagen er het leren omgaan met een ziekte of het anders dan de rest zijn.
Het is natuurlijk helemaal aan jezelf wat je ziet en ervaart bij dit verhaal.


Het boek zelf is prachtig en aantrekkelijk uitgevoerd. De bloemen op de cover zijn voelbaar dankzij het reliëf dat is aangebracht. Om de afbeeldingen in het boek kun je niet heen, je wordt als het ware helemaal aangezogen door de kleuren en de vriendelijkheid die ze uitstralen.
Een fantastisch boek over ware vriendschap.


Bij het boek heeft de uitgever ook lessuggesties geleverd die je hier kunt downloaden.

Een koesterboek, dat vraagt om meerdere keren (voor) gelezen te worden.


ISBN 9789047713944 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 |  Lemniscaat | 14 juli 2022
Vertaald door Jphanna Rijnbergen | Leeftijd ca. 4 +

© Dettie, 7 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als je toevallig een dinosaurus hebt
Illustraties: Colin Jack
Tekst: Linda Bailey


Het zal je gebeuren: je hebt een dinosaurus in je huis. Zo’n enorme grote dino! Wat moet je ermee? Die ligt toch alleen maar in de weg!
Maar misschien is het dier toch wel nuttig? Eens kijken, wat kan je er allemaal mee?


Deze dino ligt in het huis waar een gezin woont met twee kinderen. De verder naamloze jongeman bedenkt waar hij een dinosaurus voor kan gebruiken: hé, handig, met die grote hoorn kan hij een blik openen! En hij kan nog wel meer: noten kraken, blad wegblazen, gras maaien…  en: hij bewaakt je huis tegen dieven!


Nu heb je verschillende soorten dinosauriërs, je hebt er ook die voortreffelijk zijn als het regent: onder die brede staart of lange nek is het droog! En er is nog veel meer dat je kan verzinnen, allemaal dingen waar een dino een stuk handiger is dan een kat of een hond.
Leuk huisdier dus!


De tekeningen zijn erg grappig, vooral die waar al die kinderen onder de staart van de dino schuilen voor de regen. En die tekening waarop je een lieve dino ziet die een baby wiegt. Ja, een dinosauriër kan ook een goede oppas zijn!
Gaat het dan altijd goed? Kan je een dino alles laten doen?
Nou eh, sommige dingen kun je maar beter zelf doen…


Een grappig prentenboek met kleurrijke afbeeldingen waarop heel veel te zien is. De tekstjes zijn kort en snel voorgelezen waarna je samen met een kind alles goed kunt gaan bekijken. Met op de laatste pagina een hele leuke vraag: wat als je nou een pinguïn hebt? Of een kameel?


Linda Bailey (1948, Winnipeg, Canada) schreef al meer dan dertig kinderboeken en won daar prijzen mee.


ISBN 9789464530292 | Hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Condor | november 2022, oorspronkelijke Engelse uitgave in 2014
Illustraties van Colin Jack | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 3 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Eten, spelen, slapen op de boerderij
Mack


Dit is eens een ander boekje dan normaal gesproken bij zo'n titel getoond wordt. We zien geen koe die gras eet, of een konijn dat worteltjes eet. Nee, het kind mag zelf aangeven welk eten bij welk dier hoort. Dat is slim want ze leren gelijk de naam van het dier én de naam van het voedsel van de dieren.
Maar dat is nog lang niet alles. Op elke pagina is er wel wat te doen.


De ene keer zien we varkentjes die verschillende dingen eten, appels, wortelen, mais.  Je mag op de afbeeldingen aanwijzen welke varkens deze dingen eten. Maar op een andere pagina zien we allemaal verschillende dieren melk drinken en daarbij staat de tekst: "Babydieren houden van melk. Welke jonkies kunnen er moeilijk bij? Welk dier morst alle melk? En wie kijkt de verkeerde kant op?" Dat is ook heel leuk om te doen.


En soms is het een héél klein beetje spannend, want er komt een vos langs op zoek naar een lekker kippetje,, Gelukkig hebben ze zich verstopt, waar zijn ze? Jij mag gaan speuren of je ze allemaal kunt vinden.


En zo staan er allerlei vragen bij elke pagina vol afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld aanwijzen welk ei al gebarsten is, of welk kuikentje moeilijk uit zijn ei komt. (Je ziet alleen zijn pootjes, de rest moet nog volgen) Je ziet dieren lekker spelen in de modder, je ziet allemaal blije dieren in de modder rondspetteren. Maar niet elk dier is er gek op... ook dat kun je zien. En welk geluid maken al die dieren eigenlijk? Niet zoals in het boek getoond wordt, jij moet zelf zeggen welk geluid niet klopt en bij welk dier het wel hoort.


En na zo'n heerlijke dag vol eten en spelen zijn de dieren moe en gaan ze lekker slapen. Maar waar en hoe slapen ze eigenlijk? En wie slaapt er al en wie niet? En kun jij in het donker nog zien welk dier er ligt te slapen?


Kortom, het is een boek vol actie. Op elke - hardkartonnen - bladzijde staan vragen en opdrachtjes en ook deze zijn anders dan in de doorsnee kinderboeken.
Het is voor kinderen echt genieten. Een fantastisch boekje uit de leuke Eten, spelen, slapen... serie


Met zijn boekjes probeert Mack kinderen op een grappige manier iets te leren. Als hij een pinguïn tekent, dan gaat het er niet zozeer om hoe mooi het dier is of hoe goed hij kan zwemmen. Wat hij vooral wil laten zien is hoe zakkig hij op het ijs staat en hoe grappig hij loopt. Pas als kinderen lachen, is Mack tevreden.


ISBN 9789044850161 | Hardcover met ronde hoeken | 24 pagina's | Clavis | 28 november 2022
Afmeting 21,9 x 21 cm | Leeftijd vanaf 30 maanden

© Dettie, 19 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Uit een potje
Deborah Marcero


Hé, daar is Benjamin weer! Die kennen we nog van het boek ‘in een potje’. Zou hij nu ook weer potjes gaan vullen? Dat doet hij inderdaad, maar dit keer is het niet voor verzamelingen. Benjamin wil namelijk iets anders kwijt.

Het begint met angst! Want hoe leuk hij het ook vindt om naar griezelfilms te kijken of griezelboeken te lezen, als hij ’s nachts alleen in zijn bed ligt en die donkere schaduwen bewegen over zijn bed en door de kamer, dan is hij bang. En dat vindt hij niet leuk, helemaal niet. Weg ermee, weg met die angstgevoelens. In een potje! Hij heeft wel iets met potjes, onze Benjamin, en inderdaad lezen we hoe hij opnieuw potjes gaat vullen.
Met angst en ook met andere gevoelens. Want gevoelens, die zijn maar lastig. Daar houdt hij niet van.


Maar Benjamin: heb je die dan niet nodig? Wat gebeurt er als je geen gevoelens meer hebt?
De gevoelens die nu in potjes zitten blijven hun emoties tonen, er zijn potjes die vrolijk kijken, potjes die verbaasd zijn, potjes die bozig kijken. En hoe meer potjes hij vult hoe kleurlozer Benjamin wordt.


Een prima boek dat het makkelijker maakt om aan kleuters uit te leggen wat gevoelens zijn en hoe ze er mee om kunnen gaan.
In een potje stoppen? Dat is niet zo'n goed idee ...


Paginagrote illustraties in sprekende kleuren - iedere emotie heeft een eigen kleur - met de tekst er op, korte tekstjes die nodig zijn om de tekeningen aan te vullen, maar het zijn vooral de prachtige afbeeldingen die het boek zo mooi maken!


Deborah  studeerde illustratie, fotografie én poëzie aan het Chicago Art Institute. Ze richtte een fotografiebedrijf op, maar ging ook aan de slag met haar grote droom: kinderboeken maken, vandaar de kaderpagina’s waarschijnlijk. Ze werkt met materialen zoals inkt (zowel met kwast als pen), potlood, waterverf, gouache, kleurpotloden, houtskool en digitaal.


ISBN  9789048864867  | hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2022
Vertaald uit het Engels door Edward van de Vendel | Leeftijd 4+

© Marjo, 18 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Sneeuwpop waar ben je?
Ingela P Arrhenius


De Waar ben je? hardcoverboekjes van Ingela P Arrhenius, zijn een schot in de roos. Elke keer valt er voor de allerkleinsten van alles te ontdekken.
Elk boekje heeft een eigen thema, de ene keer gaat het over huisdieren, de andere keer over dieren in het wild of over alles rondom de kerstman enz.
Op elke pagina wordt de vraag 'Waar ben je?' gesteld, het antwoord zit verstopt achter een paginagroot vilten flapje.


Het mooie is dat door de vraag die gesteld wordt, bijvoorbeeld 'Sneeuwpop waar ben je?' het kind gelijk leert wat een sneeuwpop is en hoe die eruitziet.


Zoals altijd zijn is het boekje prachtig verzorgd en zijn de afbeeldingen duidelijk en sfeervol. Je raakt in dit geval echt in een gezellige kerstachtige winterstemming.
We mogen o.a. de engel en het koekmannetje zoeken, maar ook het roodborstje en de sneeuwman. Maar waar is het kindje?
Dat wordt nog een verrassing.

De Waar ben je? boekjes vormen inmiddels een indrukwekkend serie, maar gelukkig vervelen ze dankzij de speelse uitvoering nooit.


ISBN 9789025776794 | Hardcover met ronde hoeken | 10 hardKartonnen pagina's | Gottmer | 26 oktober 2022
Afmeting 18 x 18 cm | vertaald door Gottmer | leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 11 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Met Filippa Fazant naar de overkant
Briony May Smith


Ook in kleine dorpjes neemt het verkeer toe. Zo ook in Fijnhulst, waar Filippa Fazant woont. Ze begint er schoon genoeg van te krijgen dat iedere keer als ze naar de overkant van de Oude Eikenweg wil, omdat daar nu eenmaal lekkere bramen groeien, bijna pannenkoekenplat gereden wordt!
Ze ontsnapt iedere keer maar net aan die voorbijrazende auto’s!
Een brief aan de burgemeester helpt niet, al begrijp je wel waarom als je de tekeningen ziet die bij dit stukje verhaal horen.


En dan op een dag wandelt Filippa door het dorp, en ze ziet hoe kinderen veilig de weg over kunnen steken bij een mevrouw met een gele jas, die een bord omhoog houdt. De auto’s stoppen!
Idee! Filippa gaat aan de slag en maakt zelf een stopbord.
En ja hoor, het werkt! Als de dieren haar vragen om te helpen oversteken, staat Filippa daar met haar zelfgemaakt spiegelei.
Wat bijzonder! Filippa komt in de krant, en op de televisie.
Nu zou je denken dat de burgemeester haar wel zal helpen. Maar nee… dan moet er iets nog iets akeligs gebeuren.


Dit leuke verhaal heeft natuurlijk een boodschap. Veilig oversteken, dat kun je niet altijd in je eentje. Om te voorkomen dat je pannenkoekenplat wordt gereden kun je wel wat hulp gebruiken en daar zijn klaar-overs voor.


Het verhaal over deze slimme fazant is een leuk verhaal om voor te lezen, mede doordat het ook nog een spannend avontuur wordt. Want die kat, met de grappige naam Liefste Schat, komt die nog ooit thuis?


De illustraties zijn van de schrijver zelf: sfeervol, mooie kleuren en hoewel ze een haast menselijke kop hebben worden de dieren heel realistisch afgebeeld.
De Engelse titel is 'A practical present for Philippa Feasant'. De Nederlandse vertaling - mooi op rijm gehouden - is toch veel leuker?


Bij het boek is via de website van de uitgeverij leuk lesmateriaal te vinden.


Briony May Smith is een bekende illustrator, haar werk is al in diverse prentenboeken geplaatst, waaronder De lente van Kleine Beer en De herfst van Kleine Gans.
http://www.pickledink.com/black--white-illustrations.html


ISBN 9789047714347 | hardcover| 384 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijnbergen | Afmetingen: 276 x 218 mm | Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 30 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Opa en ik
Pauline Oud


Pauline Oud heeft al heel veel kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Ze is inmiddels vrij bekend in kinderboekenland dankzij de series zoals, Konijntje Fien en Muis Milo of de dikke vrienden Kas en Saar, de Ik, jij en wij boekjes, de Kriebels in je buik of de Lees en weet boekjes enz. En allemaal zijn ze goed verzorgd met duidelijke afbeeldingen. Een kind weet gelijk wat bedoeld wordt.


In dit kartonboekje mogen we een leuke dag van Ravi meemaken. Het begint al met het tringgg van de bel. Ravi staat al bij de deur. En die deur kan open!  Dankzij een flapje! En wie staat daar? Opa! Dat is leuk.


Samen gaan ze naar buiten en ook nu kun je achter de flap op de rechterbladzijde kijken wat zij daar allemaal te zien is. Op de linkerbladzijde wordt dankzij  woorden en plaatjes benoemd wat Rafi en opa allemaal bij de boom ontdekken.
Ze lopen daarna lekker door naar de vijver en ze spelen ook nog heerlijk in het zand. Opnieuw worden de flappen en de woorden met afbeeldingen gebruikt. Daardoor let je meer op wat je allemaal ziet.


En dan is de dag alweer om… Ze gaan lekker naar Rafi’s huis nog even wat drinken en eten!
Dat was een heel fijne dag!


De tekeningen van Pauline Oud zijn altijd sfeervol en prettig om naar te kijken. Ondanks de eenvoud is alles heel levendig weergegeven en de flappen die bijna zo groot zijn als de pagina zelf, zijn natuurlijk altijd een leuk extraatje.
Opnieuw een prima boek voor de Pauline Oud verzameling!


ISBN 9789044849165 | hardcover met ronde hoeken | 10 pagina’s | Clavis | 24 oktober 2022
Afmeting 19 x 19,2 cm | Leeftijd 18 maanden

© Dettie, 25 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klaas de Kat verdwaalt met Kerst
Illustraties: Géwout Esselink
Tekst: Barend Last & Anouk Overman


Wat een ellende, Mila en Max, de kindervriendjes van Klaas de Kat, komen binnen met een heel grote groene boom vol met dennennaalden. Die prikken! Maar als Mila en Max er heel mooie glinsterende ballen in hangen moet Klaas toch wel even onderzoeken of je lekker kunt spelen met die ballen. Mee nee, één bal valt gelijk kapot.
'Stoute Klaas!' roepen Mila en Max.
Daar schrikt Klaas van en rent naar zijn mand, maar die is weg! Die staat op de koude gang. Klaas raakt er een beetje in de war van. Wat is er toch aan de hand?


Ondertussen zijn opa, oma en tante Noor ook gearriveerd. En die brengen een hoop kou mee. Oma gaat lekker breien, Klaas kruipt bij haar op schoot, dan krijgt hij het vast weer warm. Maar oma jaagt hem weg... iedereen jaagt hem weg. En dat pikt Klaas niet.
"Ik loop weg" besluit hij kwaad.


En zo komt het dat Klaas even later door de sneeuw rent, maar wat is het druk op straat! Hij springt gauw op een kist. Maar hij ontdekt al snel dat hij ook daar geen rust krijgt, hij vliegt ineens de lucht in... Hij zit op de slee van de Kerstman!! Maar Klaas wil naar huis, en springt gauw van de slee af. Maar waar is hij nu? En waar is zijn heerlijke warme huis?
Klaas loopt en loopt en zoekt en zoekt... hij wordt heel moe... waar is zijn huis nou?


Net als in het boek Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas blijken de kinderen geen tijd voor Klaas te hebben, druk als ze zijn met de kerstboom optuigen. Ze vergeten Klaas helemaal. En arme Klaas wil gewoon gezellig meedoen en erbij zitten. Met een boze kop rent hij naar buiten om daar pas te beseffen hoe fijn hij het thuis heeft.
Gezellig boek met sfeervolle afbeeldingen.


Ook dit verhaal is bedacht en geschreven door de makers van De Voorleeshoek. De Voorleeshoek is een plezierig, rustig en veilig hoekje van het internet, waar kinderen van 0-10 jaar voorleesfilmpjes kunnen bekijken op de tablet, smartphone of computer. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek.


ISBN 9789051169300 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2022
Afmeting: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mo lust het niet
Illustraties: Stefani Buijsman
Tekst: Li Lefébure


Die mama, die kan soms zulke domme dingen zeggen. "Mo kom je aan tafel?" roept ze, "er staat een lekker ontbijtje voor je klaar!
Hoe kan ze nou een weerwolfmonster een lekker ontbijtje aanbieden! Weerwolfmonsters eten alleen vieze ontbijtjes! Dat mama dat nou niet snapt!
Mama vindt het eigenlijk helemaal niet erg, want de papa van Mo en zij kunnen dan lekker Mo's wentelteefje opeten.


En monsters eten ook geen vitamientjes, dus eten ze ook geen fruitspiesjes! En die lekkere lunch die de mama van Mo gemaakt heeft, is ook helemaal niet slim van haar.
"Ben je doof mama van Mo" roept het monster. "Mo is er niet. En weerwolfmonsters lusten geen lekkere lunch. Die lusten alleen een bloederige lunch."


De mama van Mo heeft een geweldige reactie daarop. En het weerwolfmonster vind het eigenlijk best wel jammer dat monsters die lekkere lunch niet eten. Want het ziet er wel heel lekker uit! En bij het avondeten wil het monster iets te eten hebben voor Mo. En nu heeft mama juist net eten voor het monster gemaakt! Wat nu?


Opnieuw een heerlijk boek dat helemaal ingaat op de rijke fantasie van kinderen. We zien Mo helemaal opgaan in zijn spel en Mama speelt het fantastisch mee.
En zeg nou zelf, iedereen heeft wel een beetje van Mo in zich, gewoon even een dagje lekker tegensputteren. Daar knap je van op en zie je gelijk weer wat je allemaal hebt!


De afbeeldingen van Stefani Buijsman zijn lekker duidelijk en in mooie heldere kleuren weergegeven. Ze staan verspreid over twee pagina's waardoor ze extra indruk maken.
En op het eind van het boek vind je nog een leuke verrassing.
Fijn, boek waar kinderen die het verhaal voorgelezen krijgen, vreselijk om zullen moeten lachen.


ISBN 9789044847178 | Hardcover | 29 pagina's | Clavis | 31 oktober 2022
Afmeting 25,6 x 26,7 cm | Leeftijd 3+

Dettie, 27 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gekkie de Gekko
illustraties: Jim Field
Tekst: Rachel Bright


Gekkie de Gekko is een heerlijk vrolijk beest, hij zingt de hele dag door, elke dag, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.
Hij weet dat hij geweldig is, hij weet dat hij de Ster van de Baai wordt. Maar er is één probleem... Gekkie is de enige die er zo over denkt. Gekkie zingt namelijk zo vals als een kraai!
En eindelijk durven ze dat tegen Gekkie te zeggen.

Gekkie trekt het zich niet aan, hij weet wel beter en besluit naar een andere plek te gaan waar ze zijn gezang wèl kunnen waarderen. Hij ging op pad... totdat hij bovenop een rots stond. Het uitzicht was adembenemend. Vol enthousiasme begon hij te zingen... En toen gebeurde het!
Daar boven op die top kreeg Gekkie de les van zijn leven dankzij een prachtige vlinder.


Eenmaal terug bij zijn vrienden leren ze een heel andere Gekkie kennen, een heel lieve Gekkie die eindelijk rekening houdt met alles en iedereen. Hij ontdekt dat dat veel fijner is. Hij doet veel meer dingen samen en daar wordt hij heel gelukkig van.


De vertaling van de tekst op rijm is verzorgd door rijmkoningin Bette Westera. Alle teksten die zij maakt, hebben een prachtig en speels ritme. Dat maakt dit boek naast de grappige illustraties ook tekstueel een plezier om te lezen.


Rachel Bright en Jim Field hebben samen al meerdere boeken gemaakt en altijd laten ze op een heel fleurige manier zien hoe dingen ook anders, vrolijker, positiever of beter kunnen.Gekkie de Gekko is opnieuw een schot in de roos. Gelijk als je zijn koppie ziet raak je al een beetje verliefd op die lieve Gekkie...


ISBN 9789025777012 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | 23 september 2022
Vertaling Bette Westera | Afmeting 24,7 x 30,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 20 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wie niet weg is, is gezien
Uit de serie: De wereld van Pieter Konijn
Illustraties: Nicola Kinnear
Tekst: Rachel Bright op basis van de verhalen van Beatrice Potter

Ken je Pieter Konijn nog niet? Dat konijn met het korte blauwe jasje? Maak dan maar eens gauw kennis met dit eigengereide konijn! Hij vindt zichzelf een uitvinder. Altijd zit hij nieuwe dingen te bedenken. Ook nu weer: hij zit weer eens diep na te denken, als hij wordt opgeschrikt door hard getik op het raam en iemand die roept dat hij naar binnen wil. Het is Benjamin! Wat is er aan de hand?
Als even later ook nog twee veldmuisjes snel naar binnen willen is het wel duidelijk: het is vandaag helemaal niet pluis in het bos: heer Vos is op jacht. En een vos eet nu eenmaal graag een konijntje of een veldmuisje. Wat kan Pieter daar op verzinnen?


Buiten horen ze heer Vos: ik tel tot tien en wie niet weg is is gezien! Maar het is natuurlijk niet gewoon verstoppertje spelen. Als ze naar buiten gaan moeten ze er voor zorgen dat heer Vos ze niet ziet. Zou Pieter er inderdaad iets voor kunnen uitvinden dat helpt?


Pimmie en Benjamin dansten
Juichend het kamertje rond
‘Pieter, je bent een genie!
Wat Pieter zelf ook wel vond.'


Maar: is dat echt wel zo? Kunnen ze een slimme vos te slim af zijn? Een vos staat toch echt bekend als zijnde heel slim, maar een konijn? Die heeft andere talenten. Maar ja, Pieter Konijn is wel eigenwijs.


Prachtige illustraties met konijnen en muizen waar duidelijk aan te zien is of ze bang zijn of juist blij. De tekst bestaat uit vierregelige rijmpjes, die lekker voorlezen. En daarbij naar de afbeeldingen kijken: een prachtboek!


Beatrix Potter (1866) was dol op tekenen en dat kon ze dan ook heel goed. Zo goed dat zelfs in een tijd dat vrouwen niet geacht werden boeken te maken er in 1902 toch een boek verscheen met haar naam er op. Het verhaal van Pieter Konijn. Helemaal in kleur gedrukt en precies volgens de oorspronkelijke opzet van de tekenares: klein formaat, weinig tekst en op elke bladzijde een illustratie. Rachel Bright en Nicola Kinnear hebben het konijn op een mooie manier nieuw leven ingeblazen.


ISBN  9789021683652  | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | oktober 2022
Vertaald uit het Engels door Imme Dros | Leeftijd tot 6 jaar

© Marjo, 18 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Tijd om naar het zuiden te gaan
Tekst: Clare Helen Welsh
Illustraties: Jenny Løvlie


Vraag je je ook af waar die vogels in het najaar toch naar toe gaan? In grote groepen vliegen ze over je hoofd, soms zelfs in mooie figuren.
De noordse stern is een van de vogels die ieder jaar weer verhuist vanuit het hoge Noorden naar de Zuidpool. In het voorjaar gaat hij weer terug, bij elkaar legt hij een afstand af van zo'n 90.000 kilometer!


Over deze vogel gaat het verhaal.
De kleine stern voelt het: het begint te vriezen. Tijd om naar het Zuiden te gaan. En daar gaat ze, op zoek naar de zomer.
Onderweg ziet ze dat ook andere dieren beginnen te trekken, ook zij voelen dat het tijd is: walvissen, rendieren, ganzen, schildpadden en vlinders. Allemaal willen ze naar de plek waar het zomer is. Onderweg is er niet veel tijd om te rusten, ze moet verder. Tot ze eindelijk de andere sterns ziet, broedend op de kusten van de Zuidpool.
Maar: ook daar komt na de zomer de winter. En dan volgt opnieuw de lange reis, naar het Noorden dit keer.


Het verhaal wordt kort en krachtig verteld, de tekst staat op pagina’s vol afbeeldingen in veelal poederachtige kleuren. Zou het kinderen opvallen dat de snavel  van de vogel in het begin zwart is en bij de terugreis naar het Noorden rood?
Dit is in ieder geval de uitleg: De snavel van de stern is buiten de broedtijd geheel zwart. In de broedperiode is alleen de basis van de snavel rood, terwijl de snavel bij de noordse stern geheel rood is.

Na het verhaal staat er uitleg over wat migratie is. En waar de andere genoemde dieren heen gaan.
Voor Nederlandse kinderen: ook wij hebben een populatie sterns:


Het aantal broedende sternen in Nederland is ongeveer 500; de meeste Nederlandse sternen broeden in het Waddengebied. In april arriveren de eerste paren vanuit het zuidpoolgebied om vervolgens in de loop van de zomer weer terug te vliegen.


Clare Helen Welsh was lerares toen ze besloot haar leven aan schrijven te wijden. Ze is nu schrijfcoach en veelbekroond kinderboekenauteur. Ze schrijft het liefst aan zee. Tijd om naar het zuiden te gaan is haar eerste boek bij Lemniscaat.


Jenny Løvlie komt uit Noorwegen en woont nu in Engeland. Naast illustreren schrijft ze ook zelf boeken, waar ze haar passie voor vogels en natuur in kwijt kan.


ISBN 9789047713968  | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| oktober 2022
Illustraties van Jenny Løvlie | Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 3 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Een heel bijzondere jongen
Illustraties: Leon Römer
Tekst: Wim Vanlessen


‘In een gewone stad, in een gewone straat, in een gewoon huis woont een gew…’


Wacht eens even! Het kan wel zijn dat jij dat zo ziet, maar Willem, die ‘gewone’ jongen is het daar helemaal niet mee eens. Hij laat het duidelijk horen: hij is bijzonder. Heel bijzonder!
Want in zijn fantasie is hij een koning of een wereldberoemde zanger. Of ook wel een acrobaat die een tiendubbele salto kan maken.
Zijn omgeving is niet zo blij met die ideeën, want die blijven niet alleen in zijn hoofd: als hij vindt dat hij een beroemde zanger is kweelt hij er - heel vals - op los. En als acrobaat springt hij over de meubels.
Doe toch gewoon, vindt men. Maar hij is nu eenmaal niet gewoon, vindt Willem.
En dan op een avond mag hij met zijn ouders mee naar het theater. Stilzitten? Dat kan hij niet. Maar als hij eenmaal begint te lopen verdwaalt hij.
En dan gebeurt het…


Jezelf zijn, dat is natuurlijk het thema van dit verhaal. Hoe pak je dat aan als iedereen om je heen vindt dat je maar gewoon moet doen, net als de anderen, en je dat helemaal niet kunt?


Het verhaal wordt duidelijk verteld door Wim Vanlessen en Leon Römer doet het nog eens dunnetjes over in grote sprekende tekeningen.  Er is veel te zien. Verhaal en illustratie vullen elkaar prima aan, met humor ook, bijvoorbeeld als uitgebeeld wordt dat Willem maar niet stil kan zitten.


Wim Vanlessen (Neerpelt) is een Belgische balletdanser. Sinds 1994 was hij verbonden aan het Ballet Vlaanderen, een carrière die eindigde op het einde van het seizoen 2018-2019.Hij won talloze nationale en internationale prijzen en werd in 2003 door het Bolsjoj Theater in Moskou benoemd tot een van de vijf beste dansers ter wereld. In 2016 werd hij zelfs tot ridder geslagen. Wim is ambassadeur voor ballet en dans in het algemeen.


Leon Römer (Amsterdam, 1986) is een Nederlandse kunstenaar, illustrator, schrijver van kinderboeken en televisiepresentator.


ISBN 789026161834 | hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Horizon| september 2022
Afmetingen: 22,7 x 22,7 cm. | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 25 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Soms ben ik...
Kathrin Schärer


Uitgeverij Gottmer gaf 5 oktober 2022 het boekje De bal uit samengesteld door Joukje Akvel (tekst) en Myriam Berenschot (illustraties) waarin uitgebeeld werd wat gevoelens waren. Ondanks dat er heel weinig woorden werden gebruikt ontstond toch een heel verhaal. Heel knap gedaan.


Deze week ontving ik een boekje van dezelfde uitgeverij getiteld Soms ben ik... waarin ook gevoelens en 'staat van zijn' worden benoemd, dit keer zonder verhaallijn maar als op zichzelf staande gevoelens die per twee pagina's uitgebeeld worden. Verder zijn het geen mensen maar dieren die de emoties tonen en meemaken en is het boekje voor iets oudere kinderen.


Het begint al goed met een dier dat ons met grote ogen héél nieuwsgierig aankijkt. Als we de bladzijde omslaan belanden we in een donker bos waar een beertje met zijn knuffel in rondloopt. Bang staat erbij. En zo springen we naar steeds nieuwe pagina's  waar een emotie of toestand op uitgebeeld is:


Een eekhoorn en muis dansen blij in het rond
Een konijntje zit heel verdrietig te wezen
Een eekhoorn pakt ondeugend als hij is, de eieren van de paashaas
Twee vosjes liggen samen heerlijk te luieren
Kleine beertje ligt ziek in bed en wordt lekker verwend door zijn moeder
Konijntje geeft een klavertje vier aan de egel, die is dus een geluksvogel
Kleine muis beschermt de rat enz.


Het boek beslaat 64 pagina's dus er komen behoorlijk veel 'emoties' voorbij evenals veel verschillende dieren die allemaal levensecht - met menselijke uitdrukkingen op hun snoeten - weergegeven zijn. 


"Aan de hand van de illustraties kun je samen een schat aan gevoelens herkennen en benoemen, en met de dieren meevoelen." staat op de achterkant van het boek. Natuurlijk is dat zo, maar toch is het bij sommige afbeeldingen maar goed dat erbij staat welk gevoel uitgebeeld is. Niet alles is even duidelijk. Bijvoorbeeld een vosje dat achter een raam zit terwijl het regent. Het beestje kijkt heel verdrietig, maar blijkt volgens de tekst verveeld te zijn. En bij de prachtige vogelkop die je recht aankijkt kun je niet zo goed inschatten wat het dier voor gevoel moet uitbeelden, gelukkig staat er geïrriteerd bij. Maar... het enorm boze konijn is geweldig weergegeven evenals de knuffelige diertjes, de warmte voel je bijna.


Toch als ik zou moeten kiezen tussen het dunnere boekje De bal en het dikke boekje Soms ben ik, dan zou ik toch voor het eerste boek kiezen. Dat was duidelijker, 'spannender, en sprankelender. Dat neemt niet weg dat dit boekje ook prima in elkaar zit en de afbeeldingen zijn erg aantrekkelijk.
Waarschijnlijk is het zo dat, als ik het eerste boekje van Akveld & Berenschot niet gelezen had, ik waarschijnlijk enthousiaster was geweest over Soms ben ik... dan nu
Helaas voor Kathrin Schärer heb ik dat wél gelezen...


ISBN 9789025775704 | Hardcover met ronde hoeken | 64 pagina's  | Uitgeverij Gottmer | 29 augustus 2022
Afmeting 16,9 x 21 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER