Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

De koning die het donker verbood
Emily Haworth-Booth


Emily Hayworth-Booth heeft in dit kinderboek iets opmerkelijks gedaan. Het is niet zomaar een kinderboek over een koning die bang is voor het donker. Nee, dat is in feite een kapstok waar ze een maatschappijkritisch verhaal aan heeft gehangen. Dit klinkt nogal zwaar maar het is in allerlei opzichten een licht verhaal...


Omdat de koning zo'n afschuw van het donker heeft, moet dat opgeheven worden. Maar hij weet ook wel dat de bevolking een Donkerverbod niet zal accepteren. Daarom verspreiden zijn raadslieden allerlei rare verhalen over het donker; het is saai en eng én het donker steelt zelfs geld en snoepgoed!  De onderdanen van de koning hebben niet door dat ze gemanipuleerd worden en zijn op het laatst helemaal blij zijn als de koning ervoor zorgt dat het nooit meer donker wordt. Voortaan blijven de lampen 24 uur per dag branden en de gordijnen worden ook weggehaald. Er wordt zelfs een kunstzon geplaatst. Het donker is compleet verboden.


Maar al gauw zakt de blijdschap over al dat licht bij de bevolking weg. Iedereen is namelijk doodmoe want slapen is lastig als het niet donker wordt. Maar de Lichtinspecteurs zijn streng, wie een lamp uit doet, krijgt een boete. De mensen beginnen te mopperen, de koning zal iets moeten verzinnen om ze af te leiden. Hij kondigt een heel groot feest aan, met vuurwerk. Maar de bewoners zijn minder dom dan de raadslieden denken... Zij verzinnen hun eigen plan!


Als de koning staat te kijken naar het vuurwerk - wat niet te zien is door al dat licht -  voeren de inwoners van het land hun plan uit...
De koning snapt hun daad en eindelijk zijn eigen angst onder ogen zien. Het Donkerverbod wordt opgeheven.
Eind goed al goed... maar dat einde is nog wel heel verrassend!


Het is in alle opzichten een boek dat je uitstekend samen met kinderen kunt bespreken. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken wat je kunt doen om mensen toch jouw zin te laten doen - zoals de koning doet -  of hoe je samen dingen voor elkaar kunt krijgen - wat de bevolking uiteindelijk deed. En ook laat het zien dat we ons soms druk maken om niets!


De afbeeldingen zijn net zo apart als het verhaal, ze zijn allemaal in geel (licht) en zwart (donker) uitgevoerd. Hoewel het een prentenboek is, doet het soms ook denken aan een vlot stripverhaal maar dan in het groot.
Het is bijna niet te geloven dat dit boek een debuut is zo knap zit het in elkaar. Kortom, echt een aanrader.


ISBN 9789464290387 | Hardcover | 34 pagina's | Baeckensbooks | augustus 2021
Prima vertaald door Edward van de Vendel | Afmeting 28,9 x 22,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Later wil ik klein worden
Job van Gelder


Kinderboekenweek 2021 heeft als geweldig thema 'Worden wat je wil'. Kinderen mogen heerlijk wegdromen en helemaal zelf verzinnen wat voor beroep ze later willen hebben. De schrijvers én illustratoren doen lekker mee met fantaseren met als gevolg dat we de meest leuke boeken rond dit onderwerp voorgeschoteld krijgen. Je gaat vanzelf meedromen...


In dit schrijfdebuut van Job van Gelder begint het al apart.
Heb je bijvoorbeeld wel eens van een ietsenmaker gehoord? Nee? Nou, ik ook niet.
Maar het meisje in het boek weet het zeker, zij word ietsenmaker van heel bijzondere ietsen!

Een ander kind heeft een prachtige hoteleierenmachine gebouwd voor het Hotel-restaurant:


Toetoet! Hier is uw ober,
uw kok, uw restaurant.
Laat mij maar voor u zorgen
Leest u gerust de krant.

Dat treft, u blieft een eitje?
Gebakken of gekook?
Of - vroemvroem! - in de uitlaat
Heel zacht voor u gerookt? [...]


Daarbij zien we een fantastische kippenhoktractorraket die op een heel slimme manier de eitjes van de kippen opvangt en zorgt dat ze via buizen en een kopjeslift in de koekenpan of de uitlaat terecht komen. De spiegels zorgen natuurlijk voor heerlijke spiegeleitjes...

Maar je kan natuurlijk ook plaatjesmaker worden of een uitvinder van... niets. Schatgraver, hartendief of postbezorger van je eigen 'liefdes' brieven worden is natuurlijk ook super! Maar je kunt ook kiezen om gewoon een boom te worden in een musical.


Niet vooraan
in het volle licht
maar veilig in
ons bos.


En als je later groot bent dan kun je alles worden, het jongetje in het boek wordt dan gewoon weer... lekker klein!


De tekst is voor het merendeel geschreven in gebroken rijm (rijmvorm abcb) of in verschillende rijmvormen in één gedicht, zoals heel knap in het gedicht Plaatjesmaker gedaan is (rijmvorm  abcb, ddd, eed, ffd ,ggd, abcb) En het doet niet eens geforceerd aan!
Alle gedichten zijn verder heel vrolijk en sprankelend.

De mooiste vondst in de tekst is voor mij bij het gedicht Vreemde vogels:


Grote,kleine, vreemde vogels.
Op naam, van A tot Z.
Maar zoeken doe ik door de war,
dus niet op alfabet.


Het lijkt erop dat Job van Gelder bekend is met het werk van Mark Janssen. De stijl van Van Gelder doet daar namelijk aan denken maar toch heeft hij een heel eigen hand van illustreren. Het boek is zowel in beeld als tekst echt een lust voor oog en oor.
Graag meer van dit!


Zie ook het inkijkexemplaar


Als illustrator maakte Job van Gelder werk voor o.a. Plint en de Efteling. Hij illustreerde diverse prentenboeken o.a. van  Bette Westera. Met Later wil ik klein worden (2021) maakte hij zijn debuut als auteur.


ISBN 9789493189478 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | augustus 2021
Afmeting 28,7 x 22,5 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 20 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wie komt er op mijn feestje?
Illustraties: Marc Woldering
Tekst: Ru de Groen


De schrijver Ru Groen had Marc Woldering nog nooit ontmoet maar bewonderde wel zijn werk.
Het was ook Marc die met het idee voor dit boek kwam en Ru Groen schreef de tekst erbij. Toch zagen beide mannen elkaar nog steeds niet. Dat gebeurde dankzij Corona pas in augustus 2021, rond de boekuitreiking. In een ode aan de illustrator, zegt Ru Groen daarover:


Hij maakte de plaatjes, ik de woorden
Maar toen het virus tot ons kwam,
bleef hij veilig in het hoge noorden
En ik, ik bleef in Amsterdam


Maar met o.a. veel mailen en bellen is het evengoed helemaal goed gekomen met dit boek.


Het is een heerlijk, humoristisch verhaaltje geworden, over een eend die jarig is. En omdat een verjaardag vieren in je eentje niet leuk is, geeft Eend een feestje, maar wel een eendenfeestje.  Bovendien moet iedereen verkleed komen als een dier zoals een schaap, zebra, poema, olifant etc.


Eend gaat op stap om de andere eenden uit te nodigen. Onderweg ontmoet Eend Giraf verkleed als schaap. Giraf wil graag op het feestje komen maar Eend zegt nee, want Giraf is geen eend. 'Wat denkt ie wel.' moppert Eend en loopt verder.
Ook de prachtige slakken in zebrapakken zijn niet welkom. 'Ik wil alleen maar eenden', roept Eend.
De lieve vis, ook een waterdier, mag die wel komen?


'Nou vergeet het maar. Een vis in een olifantenpak. Belachelijk. Ik wil alleen maar eenden.
Nou, dag maar weer.'


En zo zegt Eend tegen iedereen nee, maar wat blijkt? Er zijn helemaal geen andere eenden te bekennen! 'En dat op mijn verjaardag.' snikt Eend.


Eend heeft natuurlijk een lesje te leren. Omdat Eend zo gefocust is op een verjaardag met alleen maar eenden, wordt alles wat anders is afgewezen, ondanks dat alle dieren zo vreselijk hun best hebben gedaan om Eend een plezier te doen, ze zien er allemaal prachtig uit.
Eend heeft nu vreselijk spijt dat hij zo onaardig was tegen al die lieve dieren, dat was gewoon heel dom.
Maar dan komt vlinder aangevlogen, ze missen nog een krokodil...
- Het bijzondere van dit verhaal is overigens dat nergens wordt gemeld of Eend een meisjes- of jongetjeseend is. Het boek voldoet dus ook in dat opzicht helemaal aan deze tijd. -


En dan die paginagrote afbeeldingen van Marc Woldering... Het is te begrijpen dat Ru Groen zijn werk bewondert, want ze zijn enorm leuk. Die zebraslakken! Hoe verzin je het! Een vis als olifant mèt slurfje! Pinguïns als koeien! Kinderen zullen dit helemaal prachtig vinden.
Je kunt ook veel ondernemen na dit verhaal te hebben (voor)gelezen. Je kunt bijvoorbeeld zelf tekeningen maken van verklede dieren, of kinderen kunnen zichzelf als dier verkleden. En zo valt er nog veel meer te bedenken.


Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je leert dat je niet per se je zin moet doordrijven, als iets anders gaat dan je in gedachte had, kan dat ook héél leuk zijn, misschien nog wel leuker!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493228023 | Hardcover | 32 pagina's | Samsara | augustus 2021
Afmeting 25 x 25 cm | Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

Dettie, 16 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verhaaltjes-
boom

Illustraties door Eefje Kuijl
Marianne Busser en Ron Schröder


Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
er hangen er wel honderd aan de takken
als iemand op een avond graag iets grappigs lezen wil
dan kan hij altijd een verhaaltje pakken

Het zijn eigenlijk korte verhaaltjes, deze versjes van het bekende echtpaar: avonturen op zich met soms een subtiele verwijzing naar een boodschap die je al of niet ter harte neemt. Het verhaaltje over het ijdele varkentje dat een krul in zijn staart wil bijvoorbeeld zit een vingerwijzing naar jezelf accepteren zoals je bent.
Het eerste verhaaltje na de inleiding is evenwel gewoon een lekker avontuur dat heel spannend is voor twee muisjes. Het regent en het regent maar, en twee muisjes die willen brainstormen over een leuke vakantie, zijn op zoek naar een droge warme plek:


Een van de muisjes zei:
ik weet iets – kijk eens wat ik durf
hij rende naar een olifant
en kroop snel in zijn slurf


Oei, oei, hoe loopt dat af! Want die olifant krijgt natuurlijk de kriebels…
Er zijn een paar verhaaltjes over het (niet) eten van vlees. Wie zou hier aan het woord zijn?


hoe zou u het vinden als ik ham
in plakjes van uw billen nam
of u zou verwerken tot
een serie worstjes in een pot
en vaak zegt iemand dan: helaas
dan neem ik wel een broodje kaas!


Het verhaal van de giraf die door de grachten van Amsterdam vaart met zijn vrienden is ook erg leuk. Waarom zouden ze toch steeds roepen: bukken!
En dan de clou, als ze dat een keertje niet roepen!


Het is echt genieten van al deze verhaaltjes in versvorm, en dan zorgt Eefje Kuijl nog voor hele lieve illustraties waar je graag naar kijkt. De niesende olifant uit wiens slurf de twee vrolijke muisjes tevoorschijn komen, zo leuk is dat!
En de octopus met zijn acht armen is een schatje om te zien.


Op hun site vertellen de schrijvers over zichzelf en hun boeken:
Wij zijn Ron en Marianne. Allebei in 1958 geboren, en al ruim dertig jaar bij elkaar. In het verleden hebben we echt van alles geschreven. Van cabaretteksten (Ron) tot artikelen voor tijdschriften (Marianne). En samen schreven we reclameteksten, scenes, liedjes en verhaaltjes.


ISBN 9789048860760 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold| augustus 2021
Afmeting: 28,8 x 22,2 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4  jaar

© Marjo, 7 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Slaap lekker
Mojca Dolinar

Erg mooi boekje in zwart-wit met glitterelementen.
Maar voor welke leeftijd is dit boekje geschikt? Een baby ziet de eerste maanden nauwelijks iets, de oogjes dwalen rond.
Na ongeveer een week of zes kan een baby zijn ogen op iets richten en begint hij langzaam wat kleuren te onderscheiden. Nog niet meer dan de primaire kleuren: geel, rood, oranje en groen.
Na een maand of drie, vier kan een kind de ogen richten op één punt en dan kan hij een bewegend voorwerp ook volgen.


Dit boekje biedt met de zwart-wittekeningen een goed contrast om de eerste ontwikkeling van het zien te stimuleren.  De glittervakjes zullen na een tijdje ook gezien worden. Het verhaaltje is meer voor de oudere die het boekje aanbiedt. Dat gaat over konijntjes die buiten lekker bezig zijn, waardoor ze honger krijgen. Daarna volgt een bad en dan wordt een verhaaltje voorgelezen.
Het eindigt zoals de titel al aangeeft: ze gaan lekker slapen.


Voorlezen is erg belangrijk, en dit is een prima klein boekje voor de eerste stappen op dat gebied.
Waarschijnlijk is er geen ouder die een baby die alleen nog maar ligt en niet focust een boekje aanbiedt. Tegen de tijd dat je dat gaat doen is een kindje al meer gericht op kleur. Maar  de contrasten – en de glitterstukjes – zijn van dien aard dat ook dan een baby geboeid zal zijn. En je leest de tekst er bij voor natuurlijk!


Heel mooi uitgevoerd!


ISBN 9789002273742 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een half jaar


Spetter spat
Mojca Dolinar


Na de eerste periode waarin een baby niet meer ziet dan vormen, beweging en licht, en alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig is, ontwikkelt zich het kleuren zien. Na een week of zes zul je merken dat je kind reageert op de kleuren geel, groen, rood en oranje en ook bewegende voorwerpen begint te volgen.
Dit boekje is uitgevoerd in scherpe contrasten: zwart-wit, maar ook kleur: rood en blauw. Je ziet allerlei dieren die in het water leven.
Er is ook tekst ten behoeve van de oudere die voorleest.


Wat dit boekje onderscheidt van het vorige is dat er enigszins reliëf is aangebracht. Je kan het kind laten voelen. Dat zal een baby van een maand of twee nog niet echt bewust voelen, maar gaandeweg lukt dat natuurlijk steeds beter. Er wordt in dit boekje zelfs al gewerkt met gezichtsuitdrukkingen - blij, droef - en kenmerken als drijvend, vliegend.
Het boekje is zo mooi uitgevoerd dat het vast lange tijd gebruikt zal worden! Het kan dan ook tegen een stootje, het is van stevig dik karton.
Erg fijn boekje om het eerste voorlezen mee te starten.


https://mojcadolinar.com


ISBN 9789002273759 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een maand of drie, vier

© Marjo, 5 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg
Illustraties: Henriette Boerendans
Tekst: Bette Westera


Niet alleen mensen willen later iets worden maar bomen ook!
De eik wil bijvoorbeeld een eikenhouten kastje worden, dat wil de beuk ook maar dat kan niet want hij is een beuk. Hij kan wel een beukenhouten kastje worden maar ook wat anders, een tafel bijvoorbeeld. Maar beuk vindt dat maar niets 'dan zitten ze aan me' en een vloer worden ziet hij ook niet zitten: 'Iedereen over me heen laten lopen? Nee, geen denken aan.'
Speelgoed worden, dàt lijkt hem wel leuk.


Een andere boom wil wel viool worden en populier wil gewoon dat van zijn hout klompen gemaakt worden. Maar de knotwilg wil wel een wiegje worden, dat lijkt hem heerlijk. De tien bomen vertellen elkaar precies waar ze van dromen of wat mensen van hun hout mogen maken.
De oude treurwilg heeft geen wensen. 'Ik vermolm' zegt hij...
En dan komt de dag dat de meeste bomen worden omgezaagd, alleen de fijnspar en de treurwilg blijven staan.


Jaren gingen voorbij. De treurwilg ging door met vermolmen en het sparretje bleef groeien en werd een grote, groene fijnspar die in de winter droomde dat hij een kerstboom was.


Hoewel het verhaal een beetje statisch en weinig sprankelend is, is het wel een heel apart idee om bomen over hun dromen te laten vertellen.
Elke keer als de boom voor het eerst genoemd wordt, is de naam dik afgedrukt zodat goed duidelijk is welke bomen het zijn die met elkaar praten. Achterin het boek staat erg leuke informatie per boom gemeld, onder andere wat hun kenmerken zijn en waar hun hout voor geschikt is. Elke boom heeft namelijk zijn eigen houteigenschappen.


De bomen hadden overigens ook kunnen kiezen om bij Henriette Boerendans terecht te komen want zij heeft de prachtige houtsnedes gemaakt die in dit boek te zien zijn. Elke boom is vrij realistisch weergegeven en is in een mooie, zachte omgeving geplaatst. Enkele prenten zou je onmiddellijk aan je muur willen hangen.


Het verhaal haakt mooi in op het kinderboekenthema 2021 'Worden wat je wil'. De kinderen kunnen zelf ook allerlei dingen van hout bedenken. Maar ook wat de treurwilg nog voor functie heeft, ook al is zijn hout te oud.
Heel sfeervol boek.


ISBN 9789025775315 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | september 2021
Afmeting 27,7 x 26,6 | leeftijd 4+

© Dettie, 20 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wat als de wind komt?
Illustraties: Kate Hindley
tekst: Pamela Butchart


Je hebt heel veel verschillende kinderen, de een stapt overal op af, de ander kijkt liever eerst de kat uit de boom. De een is verlegen de ander kletst je gelijk de oren van je hoofd. De een zit liever stil in een hoekje te spelen, de ander rent en vliegt overal heen en brult daar lekker hard bij.
In dit grappige boek wordt een van deze tegenstellingen mooi besproken.


We maken kennis met Olivier, een jongetje dat zich zorgen maakt om ALLES! Om sokken die niet bij elkaar passen, kwaadaardige eekhoorns, de rits van zijn dikke jas (wat als die vast komt te zitten?) een banaan met bruine vlekken, veters in zijn schoenen (want die kunnen los gaan zitten).
Kortom, echt alles vindt hij eng, over alles maakt hij zich zorgen. Maar de aller, aller, aller, allergrootste zorgen maakt hij zich om de wind...


En dan komt hij zijn tegenpool Madelief tegen. Zij is nergens bang voor! 'Wat kan er nu gebeuren?' zegt ze steeds. Nou, héél veel volgens Olivier.
Hij besluit haar te beschermen, want wat zij allemaal doet, dat kan écht niet! Maar Madelief trekt zich niets aan van alle tips en goedbedoelde hulp van Olivier. Zij gaat gewoon haar gang en... alles gaat goed!


En dan breekt de dag aan dat het héél hard waait en Madelief naar buiten rent!! Dat is wel heel erg, ongelooflijk supergevaarlijk vindt Olivier, en natuurlijk moet hij haar redden! Maar de wind denkt daar anders over...
Het wordt een fantastisch avontuur in woord en beeld, waarin Olivier veel dingen waar hij zich zulke zorgen over maakt tegenkomt, alleen blijkt alles heel anders te zijn dan hij altijd dacht. Hij vindt het zelfs spannend en leuk!


Iedereen weet dat kleine angstjes en zorgjes niet erg zijn, die zijn vaak snel weer weg, maar bij Olivier wordt het wel een probleem. Hij vindt zoveel dingen moeilijk en maakt zich zoveel zorgen dat het zijn plezier in veel dingen belemmert. Op een heel vlotte, vrolijke en humoristische manier wordt verteld en uitgebeeld hoe het anders kan. Elk kind zal veel plezier beleven aan de manier waarop Olivier zijn zorgen overwint.


Het boek nodigt ook heel erg uit om samen met kinderen uit te vinden waar zij zich zorgen over maken of bang voor zijn en hoe zij daar wat aan kunnen doen. Misschien kunnen de kinderen er net zulke grappige tekeningen over maken als Kate Hindley deed!
Opnieuw een prima boek van deze fijne uitgeverij.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025774028 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2021
Afmeting 27,9 x 27,7 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het nest van Ermest
Bubble Ducky

Ermest (geen drukfout) gaat verhuizen. Hij voelt zich niet gewenst op de plek waar hij woonde. Ja, hij is klein en hij is lelijk. En hij stinkt. Maar hij is een kei in opruimen!
Want hij is een mestkever.


Daar gaat-ie, een sip kijkende kever, een rolkoffertje achter zich aan meezeulend. Helaas wordt hij onderweg achtervolgd door een gemene hond. Om aan dat enge beest te ontkomen springt Ermest gauw in het riool.
Daar gaat hij avonturen beleven, ook al is ook in het riool niet echt iemand die hem enthousiast staat op te wachten. Alleen meneer Slak heet hem welkom in zijn huis. Hij laat hem het hele huis zien en zet ook een maaltijd voor hem neer.


Dan vraagt hij Ermest om een brief te schrijven aan zijn toekomstige ik. Wat zou hij aan zichzelf schrijven?
Al zie je als je het boek openslaat wel een envelop, waar een briefje uit steekt, toch komt dit wel een beetje onverwacht zonder verdere uitleg midden in het verhaal. Maar Ermest doet het wel, en achterin zullen we lezen wat hij aan zichzelf heeft geschreven.


Dat hij toch niet gelukkig is daar bij meneer Slak? Het ligt niet aan de slak, maar andere rioolbewoners laten hem links liggen.
Gelukkig kan hij zich wel nuttig maken: hij ruimt ook hier goed op. Hij bouwt een groot nest. Van afval.


Dan gebeurt er iets heel ergs. Maar ook iets goeds: Ermest krijgt een prijs!
Wat het verband is?


Een boek om te leren jezelf te accepteren zoals je bent, maar ook om dat met de ander te doen. Iedereen heeft immers wel ergens talent voor! En als dat nou net iets is wat je zelf niet kan, dan kun je elkaar helpen!
Leef je eigen leven, en geloof in jezelf.


Wie Bubble Ducky is, geen idee, maar hij heeft een fraai boek gemaakt. Met vooral veel knip- en plakwerk heeft hij mooie illustraties gemaakt bij het verhaal. Ondanks dat er overwegend bruin- en grijstinten gebruikt zijn, ziet het er toch vrolijk uit door de kleine accenten in primaire kleuren.


ISBN 9789044842029| hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2021
Afmeting: 26,8 x 25,6 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 13 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mia en de therapiehond
Lisa Papp


In de eerste twee delen maakten we kennis met Mia, de bibliotheekhond Bonnie en haar puppy Sam. Dankzij Bonnie leerde Mia veel beter lezen!
Toen Bonnie jongen kreeg mocht Mia een puppy uitzoeken en zo kwam Sam in haar leven. Ze heeft zelfs aan die eenzame asielhonden en -katten voorgelezen.


In dit boek is Mia bezig om Sam op te leiden tot therapiehond. Maar dat is nog best moeilijk en ze moeten ook steeds examens doen zodat uiteindelijk  iedereen weet dat Sam alles goed geleerd heeft en mensen goed kan helpen. Sam kan ondertussen al best veel. Hij blijft rustig zitten als hij andere honden ziet of als iemand voorbij fietst of loopt.


Die dag is het eerste van de drie examen in een verzorgingshuis, Sam moet allerlei testjes doen om te kijken of hij gehoorzaam is en alle opdrachten goed uitvoert. De bewoners vinden het superleuk dat Sam een paar keer in het huis komt om zijn examens af te leggen, behalve één meneer. Hij kijkt niet op of om  en waar alle andere bewoners blij worden en lachen om die lieve Sam, gebeurt bij de meneer niets. Mia zou het heel fijn vinden als ze die bewoner ook blij kan maken, maar hoe moet ze dat aanpakken?
Gelukkig weet mevrouw Kessels, het baasje van moederhond Bonnie, wel een manier...


Ook dit derde deel is een schot in de roos. De afbeeldingen zijn ontzettend vriendelijk en aansprekend. Ze zijn vrij realistisch maar toch fantasievol.
De kleine Mia en Sam vormen samen een mooi koppel. Je voelt als het ware de liefde voor de bijzondere pup Sam die zo goed zijn best doet.


Maar ook de wijze les die uit dit boek spreekt is belangrijk. Tijdens het voorlezen aan een aantal kinderen kun je met dit boek als voorbeeld, vertellen dat sommige mensen en kinderen even moeten wennen of niet onder druk gezet moeten worden voordat ze kunnen reageren. Als je ze met rust laat komt het vanzelf wel goed.

Opnieuw een prachtig boek in woord én beeld.


ISBN 9789051168440 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2021
Afmeting 24,6 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik weet wat ik worden wil
illustraties: Mies van Hout
tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout


Elle en Erik schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel. 'Schatje en Scheetje’ was ons 100e boek. Daarna heb ik niet meer geteld.' zegt Elle op hun website.
Mies van Hout heeft inmiddels ook haar -illustratie- sporen nagelaten. We kennen haar o.a. van de prachtige boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing maar ook van de Kiekeboeserie en andere boeken.


Mies van Hout illustreerde al eerder boeken van Erik en Elle, o.a. het genoemde Schatje en Scheetje en het is fijn dat ook bij dit boek Ik weet wat ik worden wil het drietal heeft samengewerkt. De combinatie Ellen, Erik en Mies is namelijk perfect.


Ik weet wat ik worden wil
is al 12 jaar een geliefd boek vol kinderversjes die een mooi ritme hebben en veelal op rijm zijn geschreven. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar een aantal versjes zijn nu te beluisteren op Spotify.

Het is goed voor te stellen dat dit boek graag gelezen wordt. De versjes sprankelen, de teksten zijn vlot en ze zijn ook inhoudelijk knap en vol fantasie gemaakt.

Persoonlijk vind ik het versje Profvoetballer erg leuk dat zo begint:

Ik hoop op een plek
in het Nederlandse elftal
maar ja...
ik ben niet goed in voetbal


nou ja
IK ben wel goed
maar mijn voet
doet nooit wat-ie moet [...]


Of het lieve Postbode versje


Ik ben van de post
ik heb de pest
aan boze brieven

boze brieven stuur ik terug
ik bezorg de lieve
alleen de lieve brieven.


Het versje Klusjesman en zijn klusjesvrouw, die het klussen af en toe onderbreken, omdat ze 'ondertussen even kussen' eindigt heel schattig...


's avonds zijn we moe
van dat geklus
van dat gekus
dat heb je dan


trusten klusjesvrouw
trusten kusjesman.


De versjes lezen ook, dankzij het ritme, heerlijk voor en de afbeeldingen zijn vol humor gemaakt.
Mies van Hout heeft op haar site nog allemaal tips bij dit boek geplaatst.


Kortom, een prima boek om te gebruiken voor het thema 'Worden wat je wilt' van de kinderboekenweek 2021. Het boek is dan ook verkozen tot thematitel van de kinderboekenweek 2021 wat inhoudt dat scholen een lespakket kunnen bestellen,waarin onder andere voor alle thematitels een lesbrief zit met suggesties voor het behandelen van het boek in de klas.


ISBN 9789025775339 | Hardcover | 72 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 32,4 x 20,1 cm | Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER