Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Kleine Beer: spelen in de sneeuw
Tekst: Marja Baeten
Illustraties: Annemiek Borsboom


Kinderen willen graag nieuwe dingen ontdekken. Een interactief boekje als dit is daar prima geschikt voor!
Net als bij de andere boekjes in deze serie (Kleine Vos - Spelen in het bos en Kleine Geit – Spelen op de boerderij) is Annemiek Borsboom de illustrator, een prima samenwerking. 


In dit boek heeft Kleine Beer de hoofdrol. Hij speelt met zijn vrienden in de sneeuw. Maar: niet alle woorden zijn ingevuld!
Op de plaats van het woord boom staat een getekende boom, op de plek van de sneeuwhaas, een witte haas. En zo verder. Een leuke invuloefening voor de jonge lezer.
Terwijl het verhaal verder gaat over wat je zoal in sneeuw kunt doen, kom je nog meer interactieve dingen tegen: een doolhof bijvoorbeeld. Ook is er een puzzel en een dominospel, waarbij je de fouten moet vinden.


Bij het verhaal staan ook vragen die je als volwassene aan het kind kunt stellen. En je kan tellen, dieren zoeken, en nog veel meer.
Tegelijk loopt het verhaal door, en dat is een leuk verhaal over de dieren die elkaar helpen maar vooral ook lol hebben. Hoe glijd je een berg af? Hoe maak je een sneeuwpop? Wat gebeurt er als de zon gaat schijnen?
Jammer dat er in de huidige tijd nauwelijks zoveel sneeuw ligt dat er mee te spelen valt als in dit boekje verteld wordt!


Maar waar speelt dit verhaal zich af? Want de eekhoorn in het boekje van Kleine Beer lijkt op een Chinese eekhoorn, zo een met strepen over zijn rug. En een beer komt ook niet in onze streken voor, net zo min als een sneeuwhaas en rendier. Ergens in China dus?


Behalve leuk is dit interactieve boek leerzaam. Het is goed voor taalontwikkeling, maar een kind leert nog veel meer. Goed kijken, ook belangrijk.
Een boekje om veel te gebruiken! Goed hanteerbaar ook voor die kleine handjes, en met stevige kartonnen pagina's.


Marja Baeten (Amsterdam) is freelance educatief tekstschrijver.


ISBN 9789044844238| Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2021
Afmeting: 22,2 x 21,1 x 1,7 cm | Leeftijd 3+

© Marjo, 11 januari 2021

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Ei moet uit
Illustraties: Marieke ten Berge
Tekst: Mariken Jongman


Een jongen vind een ei, dat gebeurt wel vaker, maar dit ei ligt in de sneeuw op een ijsschots...
Het kind zegt:


'Het is hier veel te koud voor jou.
Wie komt er broeden?
Joehoe!
Joehoe!
Is daar iemand?
Ei moet uit!'


Maar niemand reageert. De jongen wikkelt het ei liefdevol in zijn warme das en stapt in zijn roeiboot, helemaal naar het warme zuiden, naar de jungle. De slang wil het ei wel... opeten! Dat kan natuurlijk niet! En uitbroeden? Nee dat gaat slang niet doen. Hij is te koud.


De jongen reist de hele wereld af op zoek naar een dier dat zijn ei kan uitbroeden, want één ding staat voor hem vast. Ei moet uit!
Helaas, het ene dier is te klein, het ander te groot. De olifant is wel warm maar te zwaar, hij kan er niet zomaar op gaan zitten! En de mieren zijn te beweeglijk. Er is echt geen enkel dier dat het jongetje kan helpen. Moedeloos gaat hij maar weer op huis aan en vertelt het ei dat hij hem écht niet kan helpen, en dan... kraaaaaaak...
Ei is uit! En wat er uit komt kruipen is voor iedereen een complete verrassing!


Dit alles wordt in korte zinnen vertelt, de prachtige - vrij natuurgetrouwe - afbeeldingen doen de rest. (Zie ook het inkijkfragment)
Dankzij de wereldreis die het jongetje maakt, leren kinderen onderweg ook een heleboel zoals enkele eigenschappen van dieren of het verschil tussen licht en zwaar, klein en groot etc.
Het boek is verder erg mooi verzorgd en het verhaal is hartverwarmend. Wat wil een kind nog meer?
Gewoon lezen dus.


Bij het boek zijn lessuggesties gemaakt én een mooie kleurplaat.


ISBN 9789047708971 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | maart 2021
Afmeting 29,2 x 24 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 20 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mama te koop
Illustraties: Philip Bunting
Tekst: Zanni Louise


Ieder kind roept het wel eens... 'mama is stout' of 'ik wil een andere mama'. Dit boekje haakt daar mooi op in.
Via heldere afbeeldingen zien we in dit tweede deel over Casper de kleine pinquïn, dat hij zijn moeder helemaal zat is. Ze is altijd maar aan het bellen, ze kletst echt aan een stuk door via de telefoon. Ze kletst over de buren, de aanbiedingen in de winkel, het zieke kindje.


Casper roept maar eens een keertje 'Mama' maar ze kwebbelt en kwebbelt maar door en Casper maar roepen... 'Mama, mama, mama...'
Helaas mama praat maar door.


Casper is het uiteindelijk helemaal zat! Hij wil dit niet meer! En plaatst een bord aan de straat met de tekst:


Mama te koop
Doe een bod


Nou sommige dieren willen zijn mama wel, hebben, ze bieden hem van alles aan... vis, een baal sneeuwballen en nog veel meer.
Maar wil Casper nou écht zijn mama kwijt of niet?

Het boekje is een wijze les voor Casper én moeders! Casper leert dat mama's toch ook wel heel fijn zijn om te hebben en mama's leren dat ze niet zoveel op hun telefoon/app moeten zitten.

Het hele verhaaltje heeft heel weinig tekst,maar de afbeeldingen spreken voor zich!  En nu maar hopen dat moeders dit boekje willen kopen en voorlezen... Het maakt in elk geval uitstekend duidelijk dat sommige kinderen ook graag aandacht van hun moeder willen hebben...
Een prima boekje!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493189195 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | december 2021

© Dettie,20 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Het lievelingsboek van Simon Snoek
Illustraties: Axel Scheffler
Tekst: Julia Donaldson


Het begint met Simon Snoek, die lekker opgekruld in een grote stoel met beer een boek zit te lezen.
Hij leest zijn lievelingsboek.
Natuurlijk wil je weten waar dat over gaat!
Nou, sla de pagina maar om: het boek heet ‘Piratenpraat’ en vertelt het verhaal over een zeerob die een schatkist vindt. Daarin ligt een boek…
O? En wat voor boek is dat dan?
Sla de pagina maar weer om:
‘Sprookjes van een vergeten eiland’ heet het en het sprookjes gaat over Goudlokje en de drie beren.
Een van de beren vindt een meisje in zijn bed, dat een boek leest…


En zo gaan we door tot we weer bij Simon Snoek zijn. Onderweg zijn we boeken tegengekomen over Ridder Roderik, over Kikker Lezebeest, over een slimme roek.
Het Droste-effect in een boek, dat ook wel stapelverhaal wordt genoemd.


Ze rende naar haar moeder.
'Mama, mama, zag je dat?'
'Natuurlijk niet,' zei mama boos.
'Ik lees mijn lievelingsblad.'


Het is een fantasierijk verhaal, waarbij het einde bijzonder is. De tekstjes zijn op omarmend rijm. De verwijzingen naar de echte bestaande boeken gaan waarschijnlijk aan de belevingswereld van jonge kinderen voorbij, maar het zijn ook verwijzingen naar verschillende soorten boeken: avontuurlijke verhalen, boeken over vogels, of over spoken. Boeken met heel veel informatie, en het blad dat de moeder van Eveline leest is opgebouwd als een beeldverhaal.
De illustraties zijn kleurrijk en gedetailleerd.Toch: omdat er geen doorlopend verhaal is, is dit best een pittig boek voor een kleuter.


Julia Donaldson is een Engelse schrijver en toneelschrijver, en de 2011-2013 Children's Laureate. Ze is vooral bekend om haar populaire rijmende verhalen voor kinderen. Axel Scheffler illustreerde meerdere boeken van haar hand, waaronder De Gruffalo.


ISBN 9789047713982 | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2021
Vertaald uit het Engels door Bette Westera | Afmeting: 27,8 x 22,6 x 0,9 cm | Leeftijd: 5+
Eerder uitgegeven in 2005

© Marjo, 12 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kleine Tractor en de kerstboom
Illustraties: Philippe Goossens
Tekst: Natalie QuintartVoor wie Kleine Tractor niet kent, begint Natalie Quintart met vertellen dat hij op de boerderij woont met al zijn vrienden. En Papa Tractor natuurlijk. Kleine Tractor gaat graag met zijn vader mee, om om zijn eigen manier te helpen bij het zware werk dat papa doet.


Papa Tractor moet enorme boomstammen vervoeren. Af en toe loopt hij vast in de modder, zo zwaar zijn die. Zoiets kan Kleine Tractor nog niet natuurlijk. Maar: papa heeft wel een ideetje voor Kleine Tractor, zodat hij zich ook nuttig kan maken:


‘Dit jaar mag jij onze kerstboom uitzoeken,’ zegt papa.


Dat vindt Kleine Tractor heel erg leuk, en na even goed zoeken vindt hij er dan ook een.
Een boom die net als hijzelf klein is. Dat past bij hem. Jij mag met ons mee, zegt hij! Maar het is die dag al te laat, Papa Tractor gaat naar huis.
De volgende dag gaat Kleine Tractor met zijn vriendin Lili, de aanhangwagen, terug naar het bos.
Maar waarom kijkt dat boompje zo sip? Het is toch heel leuk om versierd te worden met glinsterende kerstballen, en hangers, en lichtjes, en nog veel meer! En dan een feestje te bouwen!


Kan het boompje uitleggen aan Kleine Tractor waarom hij liever blijft staan waar hij staat?
En kunnen ze dan misschien tot een oplossing komen?


Het is een mooi verhaaltje met een belangrijke boodschap.
En wees gerust: er zal een fijn kerstfeest gevierd worden, met mooie versieringen in de boom, en al Kleine Tractors vrienden zijn er, en ze dansen en zingen…
Een echt Kerstfeest!


Behalve dat het boek in kerstsfeer getekend is, is het ook winters: het is een witte kerst! Behalve Lili hebben de andere vrienden dit keer geen speciale rol, maar ze zijn er wel steeds bij. En er zijn nog meer vriendjes in het bos: een everzwijn, een moeder en een kleintje, en een konijn, en een eekhoorntje.
Voldoende voor interactie: de jonge (mee)lezer kan de dieren zoeken. Toch is het niet echt druk op de pagina’s. Behalve als het feest is, tonen de pagina’s een vrij rustig beeld. De illustraties zijn steeds over twee pagina’s, met de tekst in kleine stukjes daar op gedrukt.
Fijn prentenboek dus!


Natalie Quintart (1961, Beloeil) heeft een kunstopleiding gehad, en werkte als theatermaker. Ook muziek heeft haar belangstelling en natuurlijk het maken van boeken.

Philippe Goossens (1963, Brussel) werkt als freelance illustrator. Hij houdt zich al enige tijd bezig met kinderboeken en jeugdboeken.


ISBN 9789044844399| hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2021
Afmeting: 26,9 x 25,8 x 1 cm | Leeftijd: 4+

© Marjo, 9 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een toren van koe
Pieter van den Heuvel


Het eerste boek, De verhuisdieren, van Pieter van den Heuvel schijnt een voltreffer te zijn geweest. Daarin was er sprake van een uitvouwbare verhuisstoet van 4 meter lang! Alleen dat was al reden tot enthousiasme, buiten de humorvolle afbeeldingen en grappige rijm.


Dit boek, de toren van een koe, borduurt voort op het aaneenschakelen van acties. Dit keer handelt het om koeien die een toren gaan bouwen van... koeien. De hele wei helpt mee. Pablo en Marie nemen het initiatief. De stoere Pablo zal het fundament worden en Marie een goede tweede. Via een loopplankje klimt ze op Pablo's rug. En zo gaat het verder, Truus en Suus zijn de volgende koeien die meedoen, ze nemen wel een mandje eten mee. Meerdere koeien volgen, Bertha neemt zelfs een hele klimuitrusting mee.


De toren wordt al hoger en hoger. Er wordt voor sanitair gezorgd, een schaap neemt de catering voor haar rekening, er is een rode kruis koe, er komt een hijskraan, luchtballonnen brengen de koeien naar de juiste plek en de toren wordt al hoger en hoger. Het wordt een heel evenement.
Een enorme inktvis plaatst een bootje in de toren voor het evenwicht er komt een ijskraam, die even later ook in de toren getakeld wordt en voort gaat het. De regenboog vormt een brug, wolken worden gebruikt als vervoersmiddel...  en zo gaan de koeien door tot diep in de nacht.
En dan roept de boer: ‘Zo is het wel mooi geweest!’
Het avontuur is afgelopen... De koeien klimmen naar beneden.


Kortom aan fantasie geen gebrek. Maar op gegeven moment heb je het wel gezien, de toren wordt zo hoog dat er uitgezoomd moet worden waardoor je de koeien eigenlijk niet meer ziet. Het grappige effect verdwijnt daardoor en dat is jammer. Waarschijnlijk zou het eveneens gebruik maken van een uitklapplaat in dit boek beter geweest. Juist de grapjes die in de eerste tekeningen getoond worden maken de afbeeldingen zo leuk en aansprekend.


Op zich is het idee dus leuk maar halverwege het boek slaat het verhaal dood. Het einde is daarentegen wel weer verrassend.
De zeer korte teksten zijn op redelijk toegepast rijm.


ISBN 9789025773502 | Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 28,7 x 22,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 4 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Een kleine kerstboom met een grote droom
Kim van der Veen


Het boekje begint met een groep kerstbomen die helemaal klaar staan om met mensen mee naar huis te gaan.  Ze dromen van de glans en glitter als ze helemaal opgetuigd staan te pronken in de huiskamers.
De kleine kerstboom droomt hier natuurlijk ook van, maar jaar na jaar lopen ze hem voorbij. Toch blijft het boompje erin geloven, eens zal hij groot genoeg zijn, eens zullen ze hem kiezen, dat weet hij zeker!

Maar op kerstavond zakt de moed toch in zijn wortels. Wéér heeft niemand hem gekozen. De verkoper staat op het punt de boel af te sluiten en dan... komt er een klein meisje om de hoek en ze is onmiddellijk verliefd op ons kleine boompje! Papa wil liever een grote boom, maar...


'Deze wil ik!' zegt ze.
En ze trekt aan papa's jas.
Een met een glimlach
Haalt papa zijn pinpas uit de tas.


En zo komt het dat de grote droom van het kleine kerstboompje eindelijk uitkomt.


Het verhaaltje zelf is niet origineel, het is al vaker verteld, maar toch blijft het altijd een hartverwarmend gezicht, zo'n blije boom die staat te stralen met al die mooie versieringen in zijn takken.
De tekst is vrij groot afgedrukt in witte letters en is in rijmvorm geschreven, wat altijd lekker voorleest.


De afbeeldingen tonen een sfeervolle kerstavond met diepblauwe lucht vol sterren, kleurige lampjes en natuurlijk sneeuw! Ook als de boom binnenstaat spat de knusheid van de pagina's. Een boekje waar je vanzelf een kerstgevoel van krijgt.


Kim van der Veen (1997) is opgegroeid in Leeuwarden en studeert aan de Academie voor Popcultuur. Al van jongs af aan wilde ze altijd nieuwe creatieve dingen uitproberen. Tekst, Illustratie, schilderen, muziek, bloemsierkunst, de lijst is eindeloos. Hobby’s werden passies en met die passie heeft ze zich nu gestort op het schijven en illustreren van kinderboeken. ‘De kleine kerstboom’ is haar debuut.


ISBN 9789493245235 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Palmslag | 24 november 2021
Afmeting: 20 x 25 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 20 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kerstmis in de straat
Groot uitklapboek met flappen!
Illustraties: Ingela P Arrhenius
tekst: Jonathan Emmett


Ieder kind speelt wel eens winkeltje. Vaak hebben ze dan 'boodschappen' in de vorm van blokjes of flesjes, en soms zelfs een echte toonbank.
Met dit boek, kun je ook winkeltje spelen, maar dan anders.

Je kunt namelijk spelen in een hele winkelstraat! En omdat het bijna kerstmis is, zijn de winkels helemaal versierd met kersttakken en lampjes en kransen en nog veel meer.  De mensen in de straat zijn allemaal bezig om kerstinkopen te doen. Dankzij de - vrij grote - flapjes kunnen we zien en lezen wat er in de winkel gebeurt.
Bij de familie Vos liggen ze allemaal slap van het lachen omdat papa uit zo'n grappig boek voorleest. In de lampenwinkel worden extra lampen verkocht voor de donkere dagen voor kerst. En natuurlijk gaan we ook de boekenwinkel binnen om een leuk boek voor onder de kerstboom te kopen.
De speelgoedwinkel wordt natuurlijk ook bezocht waar we zien dat Tommie een speciaal cadeau gekocht heeft.
In de kerstwinkel, kun je allemaal heel mooie spullen kopen, ze hebben enorm veel keus! De winkelstraat is  meer dan twee meter lang!

Ook bij de bewoners boven de winkel kun je binnenkijken en dan zie je hoe leuk iedereen bezig is om de kerstdagen heel gezellig te maken.

Aan de achterkant van de winkelstraat ligt het park met een heerlijke schaatsvijver en een skibaan en allemaal kraampjes waar ze lekker warme drinken verkopen of gezellige kerstspullen.

Kinderen zullen uren zoet zijn met dit fantastische uitklapboek!


ISBN 9789025775452 | Hardcover | 26 'pagina's | Gottmer |oktober 2021
Afmeting ingeklapt 29,7 x 20,3 x 2,5 cm. Uitgeklapt meer dan 2 meter. Leeftijd 3+

© Dettie, 14 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dikkie Dik en de kerstmuis
Jet Boeke


De kerstboom is opgetuigd. Dikkie Dik kijkt naar alle pakjes die eronder liggen.
Maar dan ziet hij iets bewegen... is dat een muis?
Gauw gaat hij achter het flapje kijken en wat ziet hij? Een muis die snuffelt aan een pakje!

Dat kan natuurlijk niet! Dikkie Dik zal en moet de muis vangen.
Zit de muis in het keukenkastje? Dikkie Dik ziet achter het flapje helaas geen muis.
Verder zoeken maar weer.

Dikkie Dik kijkt overal maar er is geen muis te vinden...
En dan hoort hij geklepper bij de voordeur. Die gekke muis gaat toch niet door het kattenluik?
Nee, het is Poes Muis!
Samen pakken ze de cadeautjes uit, wat zou erin zitten?

Dikkie Dik boekjes zijn altijd fijn. Maar een Dikkie Dik boek met flapjes is nóg leuker!
De korte zinnen maken het ook een prettig en niet te moeilijk verhaal om voor te lezen.
Kortom, opnieuw een gezellig boekje over die allerleukste rode kat die er is.


ISBN 9789025775667 | Hardcover met ronde hoeken | NUR 271 | Uitgeverij Gottmer | november 2021
Afmeting 23 x 22,9 | Leeftijd 2+

© Dettie, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben pippi niet!
Yvonne Jagtenberg


Een boek met op de cover een geit met grote laarzen aan die handstand doet knaloranje heeft. Je begint gelijk al te grinniken en je blijft het hele verhaal door lachen!


Het verhaal heeft al een fantastisch start. We maken kennis met mamageit die een klein geitje krijgt. - De geboorte wordt hilarisch weergegeven -. Het kleintje heeft knaloranje haar dat tijdens het groeien uiteindelijk uitmondt in twee stijve vlechtjes. Ook krijgt het geitje steeds meer sproetjes. Dat geeft allemaal niets want mama vindt haar prachtig.
Ons geitje groet op tot een loeisterke, stoere meid. Af en toe tilt ze voor haar plezier eens een paard op of speelt ze op haar trompet.


Een tante komt langs die zegt: 'Je lijkt op iemand...'
Als ons geitje naar school mag zegt iemand 'Hè Pippi!'
Dat is raar! En wie is Pippi?
De juf legt het uit en het geitje leest een boek over ene Pippi Langkous! Pippi heeft ook sproeten en oranje vlechten en doet hetzelfde als ons geitje!


Echt leuk vindt het geitje dat niet, is er zelfs verdrietig van want nu is ze niet meer bijzonder.
Opnieuw is het de juf die vertelt dat ons geitje ongelijk heeft.
Maar toch neemt het geitje een beslissing, ze schrijft Pippi een brief!
Want ze is Pippi niet, ze is uniek!


Heerlijk humoristisch boek over jezelf zijn en lekker doen wat je wilt!


Zie ook het inkijkexemplaar


Yvonne Jagtenberg (1967) schreef en tekende veel prentenboeken. Yvonne Jagtenberg was een paar jaar werkzaam in de beeldende kunst voordat ze de overstap maakte naar het schrijven en illustreren van kinderboeken. In 2002 ontving Jagtenberg het Charlotte Köhlerstipendium voor haar gehele oeuvre.


ISBN 9789025774622 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Gottmer | 25 augustus 2021
Afmeting 28,6 x 24,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 6 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER