Non-fictie

Gerrie Reijersen van Buuren

Verlangen naar erkenning
ontdek wie je bent / therapie in beeld
Gerrie Reijersen van Buuren


Gerrie Reijerse van Buuren is contextueel therapeut.
In de contextuele therapie gaat men er vanuit dat de relaties die we hebben, ons wel en wee bepalen en dat de relaties die we nú hebben gevormd worden door de relaties die we vroeger hadden, vooral door de relaties in het gezin waarin we zijn opgegroeid. Veel van de problemen die in volwassen relaties ontstaan zijn terug te leiden naar de rol die je speelde in het gezin van herkomst.
Mensen gaan vaak in therapie omdat ze onbalans ervaren tussen geven en nemen in hun relaties. Deze onbalans heeft vaak zijn oorsprong in de context waarin je bent opgegroeid en de rol die je daar in aannam.
Om deze context zichtbaar en inzichtelijk te maken werkt de schrijfster met poppetjes van playmobiel en lego, een werkwijze die door haar cliënten soms in eerste instantie als kinderachtig wordt ervaren (je denkt toch zeker niet dat ik hier met lego ga zitten spelen) maar die later vaak als zéér verhelderend wordt gezien.


In deze methode wordt er van uit gegaan dat ieder mens uit drie poppetjes bestaat: Een groot poppetje; zijn volwassen ik. Een klein poppetje; zijn meest oorspronkelijke zelf, zijn meest wezenlijke zelf. En tot slot een middelgroot poppetje. Dit laatste poppetje verbeeldt de rol die wij vaak aannemen, en heeft vaak zijn oorsprong in het gezin van herkomst.
Ieder mens heeft aangeboren kwaliteiten, sommige van deze kwaliteiten vergroot je in de loop der jaren uit om je kwetsbaarheid (je kleinste poppetje) te beschermen, of om geaccepteerd en gezien te worden.
Het gaat hierbij om eigenschappen die vaak uit zorg voor de ander of om gezien en gehoord te worden zijn uitgegroeid tot een teveel van het goede. Het middelste poppetje kan bijvoorbeeld een helper zijn, iemand die altijd maar helpt en bijspringt, en ontstaan zijn om bijvoorbeeld vader of moeder thuis te ontlasten en zo gezien te worden. Of het kan een clown zijn, iemand die altijd maar grapt en grolt en zijn wezenlijke aard of verdriet zo overschreeuwt. Of een vechter, of een heilige, of een slachtoffer, of een reddertje, of welke rol je ook maar kunt verzinnen.
Vaak zijn mensen zich niet bewust van de rollen die ze aangenomen hebben. Het doel van deze vorm van therapie is je bewust worden van je kleinste ik, en wat die nodig heeft.  Van je middelste ik , en welke vormen die heeft aangenomen en waarom. En van je volwassen ik; welke last die in het hier en nu heeft van scheefgegroeide verhoudingen in jezelf en hoe je die scheefgroei weer recht kunt trekken en kunt worden wie je écht bent.

Om deze methodiek aanschouwelijk te maken vertelt de schrijfster tien verhalen van cliënten. Mensen die in het hier en nu op hun werk of in hun relatie of gezin vast gelopen zijn. Rouw die niet verwerkt is, angst die niet onder ogen wordt gezien boosheid, minderwaardigheid, communicatieproblemen etc.
Roerende verhalen, van soms kwetsbare, soms strijdbare mensen. Niet altijd succesverhalen, wel verhalen van mensen die de moed hebben de confrontatie aan te gaan met zichzelf en te kijken waarom hun volwassen ik zo vaak niet durft te zeggen wat hij echt vindt, of bang is of eenzaam.
Aan het eind van ieder verhaal wordt op foto’s met behulp van de poppetjes de situatie zichtbaar gemaakt. Ook staat er een verwerkingsgedeelte bij waarbij je zelf aan de slag kunt met hoe jij zelf in het leven en in je relaties met bepaalde situaties omgaat.

Het boek is duidelijk en helder geschreven en het is nadrukkelijk zeer toegankelijk voor een breed publiek. Voor wie meer wil weten van de contextuele therapie worden bepaalde begrippen uitgewerkt.

Ik vond het een zeer verhelderend en af en toe ook ontroerend boek. Je ziet de personages van het boek tot in hun diepste ik, worstelend in het hier en nu, je ziet ze bijna voor je en voelt met ze mee. Tegelijkertijd kun je dit boek niet lezen zonder geconfronteerd te worden met wie je zelf bent, welke rol je zelf innam in je gezin van herkomst, en welke eigenschappen je zelf hebt uitvergroot om gezien te worden of stand te houden. Wat dat betreft is het ook een confronterend boek. Een aanrader dus voor iedereen die meer over de contextuele therapie wil weten, maar ook voor een ieder die meer over zichzelf wil weten.

Kortom een knap boek wat weet te raken en je aan het denken zet.


ISBN9789023924777 paperback, 144 pagina´s, Boekencentrum lifestyle, juni 2010

Willeke, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER