Non-fictie jeugd

Mijn peuter speelt
60 spelletjes voor kinderen van 1 tot 3 jaar
Paulien de Smet


Laat ik maar gelijk beginnen met melden dat het boek geschikt is voor alle kinderen, ondanks de leeftijdsindeling.  Vooral de spelletjes van 2-3 jaar zijn ook erg leuk voor oudere kinderen.


Het boek opent met 20 spelletjes voor kinderen van 12-18 maanden. Op elke 2 pagina's wordt een of meerdere foto's getoond, beknopt en duidelijk gemeld welke materialen je nodig hebt en wat je moet doen. Papa, mama, opa, oma of tante moeten wel helpen want er wordt regelmatig gebruik gemaakt van een schaar, mes, lijmpistool en dergelijke. Het spel moet meestal eerst gemaakt worden voor het kleintje ermee kan spelen.  Zoals het kiekeboebord, dat samengesteld is dor middel van allerlei deksels die je open kunt klappen. Deze zijn op een plank gemonteerd met een lijmpistool en achter de deksels kunnen foto's of andere dingen geplakt worden, zodat het kind kiekeboe kan spelen.


Bakjes met water leveren natuurlijk ook altijd veel pret op. Lekker om buiten bij mooi weer mee te spelen.
Zelf vond ik 'Kleefkunst' wel een vondst. Een vel plakfolie met de plakkant naar buiten aan de muur plakken. Het kind kan dan zijn eigen kunstwerk maken door watjes, papiertjes en dergelijke op die plakwand te drukken.
Wc-rolletjes aan de muur plakken en zo een heel parcours maken is ook leuk. Kinderen kunnen daar dan iets doorheen laten rollen, zoals pompons.


Ook de voeldoos is bijzonder. Knip een rond gat in een kartonnen doos en leg in die doos allerlei voorwerpen leggen, zoals een borstel , knuffeltje en dergelijke. Het kind kan dan zijn arm in het gat steken en voelen wat er ligt. Spannend!  En zo zijn er nog meer spelletjes die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie.


In het hoofdstuk voor 18-24 maanden zijn de spelletjes wat moeilijker, het kind zijn motoriek is beter dus kan het ook leren dingen op te scheppen en/of in de juiste vorm te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld de omtrek van houten puzzelfiguurtjes op een karton tekenen. Het kind moet dan die puzzelfiguurtjes op de bijpassende omtrek plaatsen. Dopjes van melkpakken en dergelijke kunnen uitgeknipt worden en op een doos geplakt worden zodat de kinderen naar hartelust van alles open en dicht kunnen draaien. Of je kunt een omtrek van een schaap tekenen en dan de kinderen met watten de omtrek laten invullen. Zelf een ketting maken van in stukjes geknipte wc rollen die eerst mooi gekleurd zijn is natuurlijk ook lekker om te doen.
In totaal zijn ook hier 20 leuke spelletjes getoond.


Dan zijn we aanbeland bij het hoofdstuk 2-3 jaar en het is duidelijk dat een kind dan weer veel meer kan dan in de voorgaande periode. Heel leuk is de hersluitbare zak waarin een parcours is gemaakt waardoor je een balletje moet zien te rollen. Kleien met zelfgemaakt klei is natuurlijk ook super of leren haarknippen door middel van wc-rollen is geweldig voor de kleine haarknippertjes. Of wat te denken van allemaal verschillende sokken tekenen, die mooie kleurtjes geven en dan steeds dezelfde sokken bij elkaar zoeken. Ook leuk is een bord maken met daarop allemaal rondjes in verschillende kleuren en dan in de tuin iets van die kleur erbij zoeken.
En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.


Het boek vraagt wel vrij veel inzet van de volwassenen, veel spelletjes moeten eerst gemaakt of voorbereid worden door hen. Het is in feite een boek met allemaal goedkope spelletjes die meestal eenvoudig te maken zijn. Er zijn ook niet veel materialen nodig. Een vel papier, een kartonnen doos, kinderverf, wc-rolletjes, stiften, zand, pompons of lintjes vormen de hoofdingrediënten van de te maken spelletjes.


Een fijn boek voor het geval je even niet meer weet wat je nu weer moet bedenken om de kinderen bezig te houden...
Het boek verdient echter wel een minder ouderwets aandoende cover.


ISBN 9789401466462 | Hardcover | 127 pagina's | Uitgeverij Lannoo | maart 2020

© Dettie, 9 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De haven
Serie: Willeweten, veel te doen
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Sanne Ramakers en Merel de Vink


‘Willewete, veel te doen’, zo heet de serie waar dit boek bij hoort, en als er ergens veel te doen is, dan is het zeker in een haven! Open het boek en je ziet twee volledig gevulde pagina’s waarin je ziet wat er allemaal gebeurt in een haven. Als je het boek uit hebt, weet je dat wat je hier ziet  - al is het veel -  toch nog maar een klein stukje is van het grote geheel.
Er is zo veel. Havens vormen de verbinding tussen het vasteland en de zee, tussen verschillende landen en werelddelen. Natuurlijk zijn er ook kleinere havens, maar voor de volledigheid is het onderwerp van dit boek een wereldhaven. Zoals Rotterdam er een is.


In de vorm van een verhaaltje wordt duidelijk verteld wat daar allemaal gebeurt.
Jesse, Kalim en Suus gaan met papa hun moeder ophalen. Zij werkt op een vrachtschip. Ze is er de kapitein!


Meteen hebben we daar het eerste onderwerp te pakken. Een vrachtschip? Wat is dat precies? En zijn er dan ook andere soorten schepen?
Je staat er versteld van: containerschepen, binnenvaartschepen, olietankers, bulkschepen, sleepboten en nog meer... Van iedere soort wordt uitgelegd waar ze voor dienen.


Er wordt iets verteld over hoe het vroeger ging, en dan zijn de kleuren van de pagina’s aangepast bruin-gelig. De vergelijking met vroeger komt ook verder in het boek terug als er verteld wordt wat er allemaal komt kijken bij het varen, het laden en lossen, het besturen. Daar is in de loop van de tijd veel veranderd.
Er zijn heel veel beroepen die je kunt kiezen als je ook in de haven wilt gaan werken. Allemaal beroepen die nodig zijn om er voor te zorgen dat het allemaal goed blijft draaien op een schip en in de haven.


De kernwoorden zijn dik gedrukt, er staan duidelijke tekeningen bij en de bijbehorende tekst is overzichtelijk, kort en krachtig. Steeds zien we de kinderen en hun vader terug. De moeder moet je soms even zoeken, maar ze is er wel.
In extra kadertjes staan korte wetenswaardigheden, zoals het feit dat links in vaartermen bakboord heet en rechts stuurboord.
Er zijn uitklappagina’s, waar heel veel op te zien valt.
En er zijn leuke extraatjes: spreekwoorden die met de zeevaart te maken hebben, met leuke tekeningetjes, een zeemanslied, een havenspel en een kwisje.
Je kan zelfs een verhaal maken bij een strip!


Erg mooi vormgegeven, en heel leuk bedacht, maar vooral duidelijk informatief boek.


Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, een site waar je veel inspiratie op kunt doen als ouder en/of leerkracht.
Merel Vink heeft eveneens een informatieve site: www.leesvink.nl
Hélène Jorna is zelfstandig illustrator, werkt voor verschillende uitgeverijen, www.helenejorna.nl


ISBN 9789044836301 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Afmeting 26,8 x 25,8 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 29 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nadir en Zenith in de wereld van
Escher
Wouter van Reek


Bijna iedereen kent wel een tekening van Escher, zijn het niet de vissen die langzamerhand overgaan in vogels, of de handen die elkaar tekenen, dan zijn het wel de trappen die eigenlijk helemaal niet kunnen en nergens op uitkomen. Die trappen willen Nadir en Zenith zelf ook wel eens uitproberen en besluiten zich te begeven in de wereld van Escher.


Zij stappen op kubussen die misschien die ook traptreden kunnen zijn. Eigenlijk weten de twee niet precies hoe het kan, hoe het in elkaar zitwaar ze lopen en hoe ze verder moeten komen weten ze ook niet. 'Hoe komen we hier nu weer?' vraagt Nadir zich af. Dat weet Zenith ook niet meer. 'We waren ergens naar op zoek. Maar ik ben vergeten wat het was', zegt ze. 'Als je het niet weet is het onbekend. Dus dan zoeken we naar het onbekende.' merkt Nadir vervolgens wijs op.


Ze lopen over trappen die geen trappen zijn en ook nergens op uit komen. 'Het lijkt wel of we niet hoger komen' denken ze. En dan zien ze ineens een opening, een geheime doorgang, en komen uit bij de werkkamer van meneer Escher zelf! Hij is helemaal niet blij met hun komst want hij heeft het veel te druk. Hij heeft geen tijd voor hun vragen.


Ze zien buiten - wat niet buiten is -  twee geleerde mensen en vragen maar aan hun hoe ze op een onbekende plek kunnen komen...
Het antwoord is heel moeilijk en bijna hogere wiskunde. Zenith en Nadir snappen er tenminste helemaal niets van. Maar meneer Escher is door de geleerden wel op idee gebracht en tekent verder zodat Nader en Zenith al gauw over een wenteltrap lopen die weer heel ergens anders uitkomt dan ze denken.


De twee komen dus midden in de wereld van Escher terecht, zij klimmen en dalen op hetzelfde moment, ze vallen én stijgen, ze storten neer en vliegen tegelijkertijd omhoog. 'Als de aarde niet in de weg zit is vallen eigenlijk vliegen' ontdekken ze. Ze komen in oneindige lussen terecht en lijken te verdwijnen... Gelukkig zitten ze in tekeningen en meneer Escher zorgt er wel voor dat ze er ook weer uitkomen zodat ze dingen kunnen blijven ontdekken die niet bestaan. En dát is natuurlijk het leukste dat bestaat!


Wouter van Reek heeft met dit boek via tekeningen en tekst de wereld van Escher getoond en laat zien wat er gebeurt als je werkelijk in zijn tekeningen terecht zou komen. Het onmogelijke wordt mogelijk en omgekeerd. Tegelijkertijd lezen we hoe meneer Escher denkt en bezig is maar ook hoe hij op ideeën komt dankzij Zenith en Nadir!
Helemaal te begrijpen is het allemaal niet maar wel enorm fascinerend om te zien en te lezen! Een bijzonder oneindig boek dat de wondere wereld van Escher op een aparte wijze laat zien.


Zie ook het filmpje met Wouter van Reek over het tot stand komen van dit boek.


Een nieuwe uitgave in de bekende reeks kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold.


ISBN 9789025876913 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 217 | Uitgeverij Leopold | juni 2019
In samenwerking met Museum Escher in het Paleis. | Afmeting 25 x 31,5 cm | leeftijd van 6 tot 8 jaar

© Dettie, 17 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

In de tuin van Monet
Kaatje Vermeire


Van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 was de tentoonstelling Monet tuinen van verbeelding te zien in het Kunstmuseum in Den Haag. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus in het Nederlands en Engels verschenen maar ook dit prachtige kinderkunstboek. Opnieuw een mooie pareltje aan de reeks kinderkunstboeken die uitgeverij Leopold in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag uitgegeven heeft.
Het mooie van deze boeken is dat je naast het levensverhaal van de kunstenaar ook zijn werk verbeeld ziet door de schrijver en illustrator van het boek, in dit geval Kaatje Vermeire.


Al gelijk bij het openslaan van het boek, op de schutbladen, zie je de kenmerkende prachtige kleuren en vormen die Monet gebruikte. Vervolgens beginnen we na de titelpagina aan het echte verhaal te beginnen met een heel jonge Monet die aan het strand is en alle prachtige kleuren van de zee in zich opneemt. Bij het zien van dit alles weet hij het zeker, hij zal schilder worden om al die kleuren te vangen met zijn verf.


En zo gebeurt het ook, maar Monet kan niet schilderen zoals ze op de academie willen dat hij doet, dus ontwikkelt hij een heel mooie eigen stijl, waarin vooral de natuur, de bloemen, helemaal tot leven komen. Op de afbeeldingen zien we ook intense, bijna glinsterende, je tegemoet schitterende kleuren. Monet is inmiddels getrouwd met Camille, die o.a. zijn inspiratiebron is. Als zij overlijdt is alles een tijdje grauw en grijs, maar na het kopen van zijn huis in Giverny, met zijn nieuwe vrouw Alice, waar hij een prachtige tuin aanlegt beginnen de kleuren terug te keren...


Toch ontbreekt er iets.
Ik denk aan toen,
aan die dagen aan zee.
Toen de zee baadde in het licht van de zon.
Toen duizenden lichtvlekken dansten en
schitterden in de golven
ik vraag me af,
kan een tuin in water bloeien?


En dat kan! Zo ontstaat de prachtige tuin met waterlelies die Monet steeds op een andere manier weergegeven heeft, wel honderd keer en meer. Waterlelies die wij in dit boek ook kunnen bewonderen dankzij de illustraties à la Monet van Kaatje Vermeire. Monet moest ze voor zijn gevoel wel steeds opnieuw schilderen want elke keer waren ze anders, zag hij ze in een ander licht, in een ander bloeistadium. Zelfs toen Monet niet zo goed meer kon zien, bleven zijn schilderijen, zijn waterlelies, die bijzondere schittering houden.


Opnieuw is het een enorm mooi boek geworden, zoals we inmiddels gewend zijn van de boeken uit deze serie. Kaatje Vermeire heeft een kunststukje afgeleverd waarin ze de sfeer van het werk en leven van Monet fantastisch heeft weten weer te geven. Chapeau!


Bekijk ook de film over de tuinen, het huis en het werk van Monet.


ISBN 978902587221 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold/Kunstmuseum Den Haag | oktober 2019
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 28 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

dier boek
ik lees van Aas gier tot Zee draak
Coco & June


Voor kinderen zijn al heel veel boeken verschenen waarin het alfabet wordt behandeld zodat je de letters A t/m Z leert kennen. Diep in mijn hart vind ik ze een beetje saai worden, ze lijken teveel op elkaar, op enkele boeken na zoals bijvoorbeeld Lettercircus van Rian Visser. Maar nu is er dit dier boek en ik heb het met zo enorm veel plezier gelezen, eindelijk weer eens een originele benadering om het alfabet te leren kennen!


We zien geen lieflijke plaatjes met daarin een kort tekstje of zinnetje waarin de letter gebruikt wordt. (A is een aap enz.) Welnee we beginnen gewoon met de A van aas gier. En we zien op de rechterpagina een prachtige, gedetailleerde, realistische, trotse aasgier weergegeven.
Op de linker blauwgekleurde pagina lezen we:


Ik ben een aas gier
Als ik uit mij ei kom ben ik bruin.
Elk jaar worden mijn veren lichter
tot ik helemaal wit ben


Ik eet vaak aas
Aas zijn dieren die al dood zijn


Ook een ei lust ik graag.
Met een steen in mijn snavel maak ik het ei stuk


We zien bij die tekst een tekening bestaande uit lijnen van de aasgier met een steen in zijn bek die op het punt staat een ei met die steen kapot te maken.


Dus niks geen zoet verhaaltje en braaf rijmpje, het kind wordt gewoon serieus genomen en kan gelijk het een en ander opsteken van de bijzondere dieren die op deze planeet leven.
Bij de d wordt bijvoorbeeld niet de dromedaris of de das genoemd maar de dik dik, een kleine antilopesoort uit Afrika.
Bij de v zien we een voet bal vis, een heel vreemde vis waarvan je eigenlijk alleen door zijn bek ziet waar zijn voorkant zit, met daarbij de tekst:


Ik ben en voet bal vis
Ik ben zo rond als een bal
op mijn kop staat een hengel met een lampje


Ik kan niet zo goed zwemmen, dus wacht ik op mijn eten.
Garnalen en vissen zwemmen naar mijn licht.
Zijn ze kortbij, dan eet ik ze op in één hap!


Hier is de achtergrond op de tekstpagina grijsblauw omdat de vis een waterdier is. Bij de dik dik is de tekstpagina terrakleurig omdat de dik dik op de grond leeft. Is de tekstpagina groen dan leeft het dier in bomen en zo heeft elk dier, afhankelijk van zijn soort, een eigen kleur.


Het allerleukste vind ik de zee draak. Als je daarvan de afbeelding ziet, lijkt het net een zwevend plantje maar als je goed kijkt zie je dat het een beetje de vorm van een zeepaardje heeft, maar dan met allemaal 'blaadjes' aan zijn lijf.  Je zou overigens al de afbeeldingen zo aan je muur hangen.
Op elke linkerpagina, bij de tekst, staat overigens vaak een detail of wetenswaardigheid van het dier in een soort potloodlijnen weergegeven. Erg apart.
Eigenlijk zou elk kind dit boek moeten hebben, het is gewoon fantastisch!


ISBN 9789059089952 | Hardcover | 64 pagina's | Davidsfonds/Infodok | oktober 2019
Voorlezen 5+  zelf lezen ca. 7 jaar

© Dettie, 10 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als Verdriet op bezoek komt
Eva Eland


Het kan zomaar gebeuren dat Verdriet voor je deur staat. En als Verdriet komt dan raak je hem ook niet zo makkelijk weer kwijt. Het lijkt wel of Verdriet de hele tijd achter je aanloopt en soms krijg je het zelfs een beetje benauwd van Verdriet. Dan denk je ik stop hem in de kast en je duwt hem weg. Maar dat lukt niet. Het is alsof Verdriet een stukje van jezelf is geworden. Dat is natuurlijk akelig want het voelt niet fijn.


In dit boek zie je een meisje dat ook last heeft van het bezoek van Verdriet, maar ze duwt hem niet weg, integendeel! Ze zegt 'hallo' en luistert naar wat Verdriet te vertellen heeft en ze stelt vragen zoals 'Waar kom je vandaan?' en 'Wat heb je nodig?'


Maar soms is het moeilijk om Verdriet te begrijpen en dan kun je samen wat gaan doen. Lekker samen op de bank zitten, of tekenen bijvoorbeeld. Je kunt ook tegen Verdriet zeggen dat het niet erg is dat hij er is en vaak gebeurt het dan, dat Verdriet ineens weer weg is!


Dankzij de eenvoud van het verhaal en de mooi uitgebeelde vorm van verdriet, het is een uitgebeeld als een soort langgerekt wolkje met armpjes en beentjes, wat niet eng of somber maar juist liefdevol overkomt, kun je kinderen heel goed duidelijk maken wat verdriet is, en hoe je er mee om kunt gaan. Kinderen kunnen misschien wel hun eigen verdrietfiguurtje tekenen of het figuurtje een naam geven.
In het boek komt verder op een prettige manier naar voren dat verdriet niet raar is maar iets heel gewoons waar iedereen last van kan hebben. Kinderen zien ook dankzij dit verhaal dat verdriet weer overgaat.


Mooi vormgegeven en bijna verstild boek dat de Vlag en Wimpel 2019* vermelding heeft gekregen. Prima te gebruiken bij het bespreken van allerlei emoties.


* - Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor kinderboeken die net geen Zilveren Griffel (voor de best geschreven kinderboeken van het voorafgaande jaar) of Zilveren penseel (voor de best geïllustreerde kinderboeken) hebben gewonnen, maar die toch extra aandacht verdienen. -


ISBN 9789025876036 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 en 231 | Uitgeverij Leopold | december 2019 (tweede druk)
afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot 100

© Dettie, 30 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oorlog in inkt
Dagboekverhalen
Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda


Toen de twee schrijfsters van dit boek hoorden dat naast het dagboek van Anne Frank nog veel meer dagboeken en verslagen van jongeren uit de Tweede Wereldoorlog in archieven én bij mensen thuis lagen, besloten ze er iets mee te doen. Ze klopten aan bij het NIOD, die al vanaf 8 mei 1945, dagboeken, brieven en andere papieren uit de oorlog bewaart. Het NIOD stelde een lijst met jongerendagboeken samen zodat Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda gericht konden zoeken.


Het was zeer indrukwekkend wat ze te zien en te lezen kregen. Deze kinderen en jongeren hadden enorm veel meegemaakt en dingen gezien die onvoorstelbaar zijn.
Er werden in totaal veertien dagboeken uitgekozen, zeven van meisjes en zeven van jongens.  De verhalen variëren - qua inhoud - zeer en zijn in chronologische volgorde geplaatst, te beginnen bij vrijdag 10 mei 1940 en eindigend bij 10 juni 1945.


Zo lezen we over Hans, die altijd naar Radio Oranje luistert. In een groot schrift met op de voorkant een V van victorie getekend noteert hij alles wat hij aan nieuws te horen krijgt over geallieerden die de Duitse troepen voor zich uit jagen. Terug naar Duitsland. Hij begint op 11 april 1943. In mei van dat jaar moet iedereen de radio inleveren, wat de familie van Hans natuurlijk niet doet, ze geven een oude radio aan de Duitsers en luisteren voortaan stiekem naar Radio Oranje. en aldoor noteert Hans alles, tot het eind. Op 16 april 1945 schreef Hans: "Vanaf maandag 16 april verschijnen er weer kranten in Deventer met uitvoerig wereldnieuws. Het bijhouden van dit schrift is dus overbodig geworden." en stopte met zijn schrift.


Het verhaal over Hans was nog redelijk vermakelijk om te lezen, maar er zitten ook erg schrijnende verhalen tussen zoals het verhaal over de twee vriendinnen Jeanne en Bets. Bets is joods en daardoor kunnen ze uiteindelijk nauwelijks nog samen optrekken, want Bets mag steeds minder dingen van de Duitsers.


'Heb je je nooit afgevraagd waarom?'
''Waarom wat?'
'Waarom jullie van de Duitsers niet mogen zwemmen, of naar het park? Of boodschappen moeten doen tussen drie en vijf?'[...]
'Ik dacht heel lang dat de Duitsers ons alleen maar haatten,' zegt Bets. [...] Maar het is nog veel meer.'


We lezen verhalen over het verzet in Limburg waarbij mensen ondergedoken zitten in de mijngangen, we lezen over een piloot die zijn geliefde zoekt, we lezen het schrijnende verhaal van de dertienjarige Chris in Java, die wacht op zijn vader. We lezen over kinderen die naar boerderijen gebracht werken om aan te sterken maar gezegd werd dat hun begeleiders NSB pakken aanhadden. De kinderen zelf hadden er niets mee te maken maar werden toch aan hun lot overgelaten. We lezen over de hongerwinter en hoe er met man en macht geprobeerd wordt de moed erin te houden. Het meest indrukwekkend is het verhaal van George, 12 jaar oud, en zijn zusje Ursula die via kamp Vught (juni 1943) en Westerbork (februari 1944) uiteindelijk in Bergen-Belsen (april 1945) belanen. Na de oorlog zitten ze in Tröblitz waar ze ook nog een tyfus overleven... Het is echt vreselijk wat deze kinderen meegemaakt hebben.
Maar voor alle kinderen is de oorlog een periode geweest die ze nooit meer zullen vergeten.


We krijgen niet, zoals bij Anne Frank, de dagboeken of notities zelf te lezen maar verhalen die naar aanleiding van de dagboeken gemaakt zijn. In de tekst staan soms woorden in het blauw afgedrukt waardoor je weet dat de betekenis van dat woord achterin het boek uitgelegd staat. Verder wordt na ieder verhaal verteld  hoe het de kinderen in hun latere leven vergaan is en wordt de situatie waarover zij vertellen hiistorisch toegelicht.

Het is een aangrijpend geheel geworden, hoewel ook delen van verhalen grappig zijn. Persoonlijk had ik graag wat foto's van de echte dagboekfragmenten willen zien, dat had denkelijk nóg meer indruk gemaakt. Maar in zijn geheel is het een belangrijk boek voor jongeren geworden, het zou in feite op elke school moeten liggen en klassikaal besproken moeten worden...


ISBN 9789021680170 | Hardcover | 207 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2020
Leeftijd 10+

Dettie, 2 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe werkt een trein?
Illustraties: James Gulliver Hancock
Tekst: Clive Gifford


Wie is er nog nooit op een station geweest? Of – onvoorstelbaar! – heeft nog nooit een trein gezien? Ook wie (nog) niet zo erg geïnteresseerd is in treinen gaat genieten van dit boek. Het is een kijkboek, een ontdekboek – met flapjes en uitklappagina’s – een zoekboek, en een leesboek. Alles in een!


Zoals dat hoort beginnen we bij het begin: wat is een trein eigenlijk? Letterlijk is het vervoermiddel dat over rails rijdt en mensen of goederen van het ene station naar het andere vervoert. Goederen vervoeren was inderdaad de taak van de allereerste trein: de paardentrein. Zo’n 400 jaar geleden bedacht iemand dat het wel erg handig zou zijn in een mijn: karretjes die door paarden werden voortgetrokken. En als die karretjes over een vast spoor zouden rijden was dat makkelijker. De eerste trein was uitgevonden!


Wat een enorme ontwikkeling heeft dat treinvervoer doorgemaakt: na de uitvinding van de stoommachine kwam de stoomlocomotief, die te zwaar was voor de houten rails. Zo kwam er de ijzeren spoorweg, en begon men ook passagiers te vervoeren. In het begin - 1830 - werden recordsnelheden behaald van 47 kilometer per uur, en mensen vonden dat vreselijk hard. Hadden zij geweten dat er bijna tweehonderd jaar later een trein zou bestaan die 430 kilometer per uur haalt!


Weet je wat een koevanger is? Dat was een uitvinding van de Amerikanen; Voor op de locomotief zat een rooster die er voor moest zorgen dat er geen puin, struiken of, juist: een koe of ander dier onder de trein kwam.


Er valt heel veel te vertellen over al die verschillende treinen, hoe ze werken, hoe ze er van binnen uitzien. In verschillende landen verzon men weer wat anders, en qua snelheid veranderde er ook heel veel. Daarvoor werden de treinen en de spoorweg steeds aangepast. En dan de stations: die veranderden ook natuurlijk. Was het eerst gewoon een stopplek in bijvoorbeeld een weiland, tegenwoordig kan een station een complete stad zijn, met winkels, restaurants en zo. Vaak zijn er mogelijkheden om over te stappen op ander vervoer: taxi’s, bussen maar ook op de metro, weer een ander soort trein die zelfs onder de grond kan. Of een tram. Ook daar wordt het een en ander over verteld.


Wat ook bij treinen hoort is een rangeerstation, een plek waar onderhoud gepleegd wordt: ze worden schoongemaakt en gecontroleerd en gerepareerd.  
Je hoort zo vaak over vertraging wegens wisselstoringen. Wat zijn wissels dan? Waarom zijn ze zo kwetsbaar?
Ook erg leuk: er wordt verteld over speciale lange treinreizen, zoals bijvoorbeeld die dwars door Siberië. Als je zo’n lange reis maakt, wil je ook wel wat luxe - en dat is er als je geld hebt – er zijn suites (als in een hotel met zitkamer, slaapkamer, badkamer), restaurants, uitkijkposten, wat een mens zich maar kan wensen.
Op zulke lange reizen passeer je ook bijzondere plekken: een lange tunnel door een berg, of een nog langere brug over een rivier, over viaducten. Fantastisch!
Dit hele boek is fantastisch: boordevol informatie, met mooie en vooral: duidelijke tekeningen.


Het is een kinderboek uit de serie 'Hoe werkt...' van Lonely Planet Junior. het is uitgevoerd met een stevige kartonnen omslag. Ook de pagina's zijn stevig, handig gezien het feit dat het een interactief boek is, met omslagpagina’s en flapjes.


Clive Gifford schreef meer dan 180 boeken, waarvan er meerdere genomineerd zijn voor de TES Information Book of the Year en de British Book Awards. Met zijn boek Eye Benders: The Science of Seeing won hij de prestigieuze Royal Society Young People’s Book Prize.

ISBN 9789000370559 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | februari 2020
Afmeting 28,2 x 26,3 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar.
Vertaald uit het Engels door Jan Bos

© Marjo, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tekenen voor vrede
100 manieren om de wereld mooier te maken
Jan Durk Tuinier


Vrede is geen nieuws meer, omdat het zo vanzelfsprekend is.


Een prachtige zin, die je tot nadenken stemt. Is dat zo? Dat vrede vanzelfsprekend is?
In de mooie tekst getiteld Vrede wordt uitgelegd waarom dat in feite wel zo is. Waarom iedereen verlangt naar vrede en waarom vrede noodzakelijk is. De tekst besluit met de zin 'Vrede is haalbaar voor iedereen'. En dat is een mooi uitgangspunt.

Het boek Tekenen voor vrede kan ook een mooi uitgangspunt zijn om ook in je omgeving vrede en vrijheid te bewerkstelligen. Aan de wijze teksten en aansprekende afbeeldingen zal het niet liggen. Op elke pagina wordt namelijk een onderwerp aangeroerd waarmee we bewust worden gemaakt van bepaalde gedachten, gevoelens, situaties, (voor)oordelen etc. waarmee we aan de slag kunnen gaan om zo de wereld mooier en vredelievender te maken.

De teksten hebben pakkende koppen zoals Vreemd is anders heel gewoon, Gelijkheid, Angst, Oorlog, Geluk, Compassie, Zondebok, Verzoenen, Vluchten, Verzet, Voor de aarde zorgen etc. Daaronder staat in gestileerde vorm de tekst. Het lijkt qua uiterlijk op een gedicht maar dat is het niet.


De inhoud van de teksten zijn verhelderend, toelichtend, positief en laten je nadenken over hoe je anders naar iets kunt kijken, zodat je beter en vredelievender met iets om kunt gaan. Neem bijvoorbeeld de tekst Zondebok.


Als mensen zich angstig en onzeker voelen, hebben
zij de neiging hun woede over iets wat verkeerd gaat
te richten op onschuldige anderen. Ze maken een
zondebok en deze groepsdynamiek is universeel in
de mensenwereld. Iedereen kan zondebok worden,
maar minderheden zijn het meest kwetsbaar. Hoor
je bij een groep met een afwijkende levensstijl, dan
loop je de meeste kans dat anderen hun frustraties
op jouw groep afreageren. [...]


Vervolgens wordt verteld over het kleine groepje dat grof geweld gebruikt en de leiding neemt. Mensen vechten terug en worden vermoord.
De meeste mensen zijn echter meelopers. Ze denken 'wat kan ik er aan doen, straks pakken ze mij ook.'
De kracht van de tekst is dat het eindigt met de hoopvolle woorden:


Er is ook een kleine groep mensen dat in verzet komt.
Ze werken de onderdrukkers tegen en helpen de
slachtoffers.

Degenen die het onrecht zien en niet
wegkijken, spelen een sleutelrol in
dit proces. Zij kunnen met elkaar
moed verzamelen om de cirkel van
geweld te doorbreken. De toeschouwer
wordt samen met andere meelopers
doe-schouwers. Ze komen in actie.


En zo is er aldoor een onderwerp dat kort de situatie schetst en aangeeft wat iets werkelijk is, bijvoorbeeld Vooroordelen.
In de tekst wordt kort uitgelegd wat een vooroordeel is, dat we allemaal vooroordelen hebben, dat is ons aangeleerd, maar we kunnen ze ook weer afleren door bijvoorbeeld iemand te ontmoeten. Open staan voor een praatje. Even je eigen mening en oordeel parkeren en de zaak van verschillende kanten bekijken. Dat werkt het best tegen vooroordelen.

Voorin het boek staan allerlei vragen (met een paginanummer erbij) die passen bij de stukken tekst op die betreffende pagina.

Maar niet alleen de teksten zijn indrukwekkend, ook de afbeeldingen zijn erg imponerend en maken van dit boek een kunstig, diepzinnig geheel. Twaalf bekende kunstenaars en illustratoren hebben hun aandeel voor dit boek geleverd en het resultaat is verbluffend. Zij hebben letterlijk getekend voor de vrede.
De tekst beslaat één bladzijde en de illustratie is op de tegenoverliggende pagina te zien, maar loopt ook regelmatig door op de tekstpagina, waardoor het nog meer één geheel wordt. Achterin het boek worden alle illustratoren, elk in een eigen kadertje, apart genoemd met een korte biografie erbij.


Eigenlijk zou je over alles wat in dit boek staat, willen vertellen maar dat kan jammer genoeg niet. Iedere tekst met tekening is een uitnodiging voor een gesprek met jezelf, kinderen, ouders, onderwijzers, maar ook buiten op straat, of in een cafetaria zou het besproken kunnen worden. Vrede is een mooi woord, een mooi iets waar iedereen van houdt.


Op de bijbehorende website www.tekenenvoorvrede.nl komen meer dan 100 verwerkingssuggesties en inspirerende ideeën om de wereld mooier te maken met kinderen en jongeren. Daar staan dus allerlei handreikingen die je uitnodigen om vrede nader te bekijken. (14 van de 22 thema's staan inmiddels online, de rest volgt in de loop van dit jaar)


Tekenen voor Vrede is een boek dat eigenlijk overal verspreid zou moeten worden zodat we met zijn allen in gesprek kunnen gaan om zo tot een vreedzame wereld te komen.

Om te zien hoe prachtig dit boek is uitgevoerd, bekijk dan vooral het inkijkexemplaar


Het boek en de website 'Tekenen voor vrede' zijn onderdeel van van het project V-Lab Express, een reizende, interactieve tentoonstelling in Nederland en Duitsland. Scholieren van 10-14 jaar en jongeren van 15-20 jaar onderzoeken vrede, vrijheid, veiligheid en burgerschap.
Informatie: www.vredeseducatie.nl


ISBN 9789491740749 | Hardcover | 59 pagina's | NUR 730 | Uitgever Levendig | oktober 2019
In samenwerking met Stichting Vredeseducatie  | Afmeting 25,7 x 21,5 cm  | leeftijd 12 tot 18 jaar

Dettie, 6 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar geluk begint
Eva Eland


Na het mooie boek 'Als verdriet op bezoek komt' is nu Geluk het onderwerp. Maar waar moet je Geluk zoeken? Waar kun je het vinden? In het boek zien we een heel mooie open kast met allemaal potten op de planken. Er is een pot met 'de Geur van Appeltaart' en een pot met 'ECHT goede grappen', een pot met 'ZON', een pot met 'Knuffels' en een met 'de kleine dingen' én er is een pot waar 'Geluk' op staat.


Maar zo makkelijk is Geluk jammer genoeg niet te vinden, Geluk zit niet in een pot die je eventjes open kunt trekken. Geluk kan zich namelijk overal verstoppen en allerlei vormen aannemen. In het boek zien we Geluk als een felroze 'spookje'. De ene keer is het spookje net een hondje dat je lekker kunt kroelen, de andere keer heeft Geluk de vorm van een mooi cadeautje.


Geluk is overal en nergens. Soms ben je het kwijt en kun je het op geen enkele plek vinden en soms is Geluk lekker dichtbij. Geluk is ook niet te vangen of te verzamelen, zoals bijvoorbeeld het jongetje in het boek probeert te doen. Soms is Geluk ver weg en zie je door de vele bomen het geluk niet meer en moet je eerst door het bos om Geluk weer te vinden.


Maar Geluk wacht altijd op je! Ook al lijkt soms of Geluk er niet meer is. En àls je eenmaal Geluk gevonden hebt, dan ontdek je steeds meer mooie dingen... als dát niet spannend en fijn is?


Net als het boek over Verdriet, wordt Geluk als een een vriendelijk figuurtje weergegeven, daardoor wordt het verhaal nog begrijpelijker. Het jongetje trekt met Geluk op, zoekt hem, raakt hem kwijt, vindt hem weer en weet uiteindelijk samen met Geluk verder te gaan.


Dit bovenstaande is de strekking van het verhaal. Het lijkt een beetje zweverig maar dat is het totaal niet als je het geheel ziet en leest. Het is vooral een geruststellend boek. Kinderen leren dat, ook al lijkt het even niet zo, Geluk altijd weer in een of andere vorm terugkomt, vooral op de plek waar je je thuis voelt. Het laat zien dat elk leven, hoe oud of jong je ook bent, zijn ups en downs heeft, maar dat het uiteindelijk altijd weer goed komt.
Als je Geluk eenmaal herkent hebt, raak je het niet meer kwijt, want Geluk begint bij jezelf!


ISBN 9789025878153 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | januari 2020
Afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot over de 100

© Dettie, 22 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat
Mathilda Masters


Samen met Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap,  verzamelde Mathilda Masters een heleboel gegevens die met het hedendaagse klimaat te maken hebben.
Maar wat is klimaat eigenlijk? Het is niet hetzelfde als het weer waar je iedere dag mee te maken hebt. Het weer, dat is wat je dagelijks ziet en voelt: het regent, of de zon schijnt. Het kan stormen, of sneeuwen, maar dat is niet wat er bedoeld wordt als men het heeft over het klimaat.
Het klimaat is het weer dat op een bepaalde plek op aarde meestal voorkomt in een periode van dertig jaar. Wetenschappers nemen het gemiddelde en kunnen zo zeggen of het klimaat op die specifieke plek een zeeklimaat is, of een landklimaat of nog anders. Dat het warmer is aan de evenaar en kouder aan de polen dat is logisch, dat heeft te maken met de stand van de zon en daar kan de mens weinig aan veranderen. En toch hebben wetenschappers moeten constateren dat er iets aan het veranderen is. De conclusie is dat de mens toch invloed heeft op het klimaat. En omdat men ook ziet dat het er niet beter op wordt, is de boodschap van dit boek duidelijk:
Alles wat je kan doen om er voor te zorgen dat het niet slechter gaat, doe dat ook!

‘Doe het licht uit als je een kamer uitgaat’ ‘Koop zo weinig mogelijk wat in plastic verpakt zit’ ‘Gooi je afval in de prullenbak.’
Ja, maar waarom dan? Wat heeft dat met het klimaat te maken?

En daar lees je alles over in dit boek. Dan weet je niet alleen hoe je kan meewerken aan een beter milieu, maar ook waarom. En mocht iemand niet begrijpen waarom jij niet die vervelende mug doodslaat, dan kun je uitleggen waarom je dat niet doet!

Milieu, nog een moeilijk woord. Ecosysteem, dat hoor je ook vaak. Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd. Er zijn vast heel veel dingen waarvan jij niet alleen niet wist dat het het klimaat beïnvloedt, of dat het een gevolg is van een verslechterend klimaat, er zijn ook een heleboel weetjes die je ouders of juf ook niet weten. Vertel het hen:
Vertel hen dat de Noordpool en de Zuidpool de airco van de wereld zijn: als de ijskap smelt dan wordt het steeds heter op aarde. Vertel hen dat haaien hartstikke belangrijk zijn. Zij zorgen voor evenwicht in het leven in de oceaan omdat zij geen speciaal voedsel hebben, maar allerlei dieren eten. Als er geen haaien meer zijn wordt een andere vissoort ‘de baas’ en men heeft ontdekt dat zo de koraalriffen verdwijnen. Maar dat koraal is een soort stormbreker, het land wordt beschermd tegen overstromingen. Gezien de stijgende zeespiegel is dat heel belangrijk. In het koraal kunnen ook de jonge visjes een schuilplek vinden, zodat ze niet meteen opgegeten worden door grotere vissen. Zonder koraal is er geen schuilplek, en dus sterft de vis uit.
Vertel hen over de koe (1,5 miljard zijn er op aarde), en het schaap (1,1 miljard), en de kip (19 miljard)…al die dieren hebben eten nodig. Vergeet ook de ezels niet, de honden en katten, en de vogels en konijnen die we houden. Twee derde van het land dat beschikbaar is voor landbouw dient om voedsel voor die dieren te verbouwen! En ze hebben zoet water nodig.
Eén dag per week geen vlees eten scheelt al een hele slok op een borrel: dan hebben we minder van die dieren nodig.
Het is geen blijde boodschap die dit boek brengt: de lucht raakt vervuild en nog steeds worden bomen die diezelfde lucht zuiveren gekapt; het zoete water raakt op; de temperatuur van de aardbol en dus het water stijgt; de zeespiegel stijgt; we drinken plastic, want dat kan bijna niet meer uit het water weg gefilterd worden, en helaas is er nog veel meer.


In het laatste deel van het boek staat wat we kunnen doen om het tij te keren:
Punt een: allemaal samenwerken. Dan weet je meteen hoe moeilijk het gaat worden. Amerika bijvoorbeeld is niet van plan om mee te doen om de klimaatdoelstellingen te halen.
Toch blijven wetenschappers zoeken naar nog meer: andere soorten energie bijvoorbeeld. Misschien andere materialen om huizen mee te bouwen. De overheid kan er voor zorgen dat er meer bomen geplant worden en dat de natuur meer zijn gang mag gaan. En wat vind je van eetbare verpakkingen?

En ook de (jonge) lezer kan helpen: iedere stap, ieder klein ding dat je doet, is meegenomen.
Dus vind je achterin allerlei tips: sorteer afval, gooi het niet op straat. Douche niet te vaak, en dan niet langer dan vijf minuten. (‘van ons mag je zelfs een plasje doen onder de douche…’) Neem een lunchbox mee naar school, haal opladers uit het stopcontact.

Vraag je ouders of de verwarming een graadje lager kan, of je vaker een vleesloze dag mag doen, en natuurlijk: ga zo veel mogelijk lopend of fietsend naar school!

Dit is een heel belangrijk boek: er wordt heel duidelijk uitgelegd wat er op dit moment in de wereld speelt, en wat er gebeurt als er niets aan gedaan wordt. Waarom wij ons gedrag moeten veranderen, voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.
De 123 weetjes staan in korte behapbare stukjes in verschillende categorieën verdeeld, met steeds grappige kleine tekeningetjes erbij. Dat geeft een speels effect en verduidelijkt ook.
Het is jammer dat er geen index in staat, maar er staat wel aangegeven welke delen er zijn.
Een boek om in zijn geheel te lezen, en dan nog eens in terug te bladeren en af en toe open te slaan om een stukje te lezen. En voor te lezen, dat is ook een goed idee! Laat iedereen horen hoe slecht het gesteld is met onze aarde, en wat we kunnen doen om dat te veranderen!

ISBN  9789401463003 | Paperback | 144 pagina’s | Uitgeverij Lannoo | november 2019
Illustraties van Louise Perdieus
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom beren geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


In dit nieuwe deel uit de leuke serie 10 redenen waarom... leren en zien we waarom beren fantastische dieren zijn. Op elke twee pagina's wordt een van de 10 redenen beschreven zoals: ze zijn superspoorzoeker of ze wiebelen en dansen etc.


Er zijn natuurlijk heel veel soorten beren en ze hebben allemaal gemeen dat ze alles eten wat ze kunnen vinden en dat levert leuke tekeningen op in het boek. We zien een honingbeer een hele bijenkorf leegslurpen en een andere beer zit in een boom van de bast te knabbelen, en beer nummer drie heeft ene flinke pootvol bessen die hij lekker opsnoept. De beer aan het water staat op het punt een lekker visje aan zijn poot te slaan.


We zien ook waar ze slapen. Verrassend genoeg blijken ze ook een hol bij de wortels van een boom te maken (Atlantische zwarte beer). Maar andere beren kunnen ook een bed in een boom maken of in de sneeuw een hol maken.


Erg leuk zijn ok de pagina's die laten zien dat beren wiebelen en dansen! We zien ze heerlijk tegen een boom aan schuren en een klein beertje probeert het na te doen... Ze doen dat om hun geur achter te laten om allerlei redenen zoals een mannetje of vrouwtje te lokken, of om een andere beer af te schrikken.


Een beetje aparte beer tussen alle beren is de pandabeer. Het geluid dat ze maken is anders, ze zijn de enige beren die twee kleuren hebben - zwart/wit - en ze eten vrijwel alleen maar bamboe.  Wat ook mooi is, is dat op enkele pagina een tip staat hoe je de beer kunt helpen.


De afbeeldingen beperken zich niet tot de beren alleen, we zien ook hun natuurlijke omgeving en bij enkele planten staat de soortnaam en ook bepaalde kleine dieren worden genoemd zoals de bromelia en de uilvlinder bij de brilbeer, of de mangoboom en de ceylonhoen bij de lippenbeer.
De teksten zijn kort maar doeltreffend.


Al met al is het opnieuw een geweldig boekje uit deze geweldige serie.


ISBN 9789025771768 | | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 26 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER