Non-fictie jeugd

10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Pinguïns zijn in dierentuinen altijd geliefde vogels om naar te kijken dankzij hun grappige loopje en het zo makkelijk in en uit het water hoppen. Gelukkig wonen ze niet alleen in dierentuinen maar in allerlei delen van onze wereld.


"Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.
Bron: Wikipedia


De pinguïns in dit boek leven echter vooral in heel koude streken.


Al op de eerste pagina zien we alle 18 soorten pinguïns die op onze aarde voorkomen. Vooral de noordelijke rotspinguïn is leuk, die heeft prachtige gele veren rond zijn ogen, alsof hij een indianentooi op heeft. En de zwartvoetpinguïn heeft... roze randjes om zijn ogen. De Schlegelpinguïn heeft weer een bosje gele veren boven zijn snavel. De allergrootste pinguïn is de statige keizerspinguïn.
Toch lijken ze allemaal erg op elkaar. Elke pinguïnsoort heeft een zwart wit verenpak een zwarte of oranje snavel en korte stompe vleugels.


Hun grootste kracht is dat ze in en uit het water kunnen hoppen. Het lijkt wel of ze uit het water springen! Dat is een hele grappig gezicht, van die deftige 'obertjes' die hup rechtop uit het water komen.


Pinguïns doen ook aan wintersport. Ze rodelen! Niet op een rodelbaan en niet met een sleetje naar beneden sjezen, maar heerlijk op hun buik. Zo gaan ze lekker snel. Hun nesten bouwen ze van steentjes of van... hun eigen poep.


Het is altijd bijzonder om te beseffen dat het vogels zijn, terwijl ze niet kunnen vliegen. Maar ook pinguïns ruien, ofwel krijgen nieuwe veren, alleen bij pinguïns gaat dat heel snel, want zonder hun beschermende veren kunnen ze niet zwemmen en op vis jagen. Als de rui langer zou duren zouden ze misschien verhongeren.


Dankzij de - realistische - gekleurde afbeeldingen is alle informatie ook zichtbaar gemaakt.

Kortom, een mooi verzorgd, informatief boek dat ook goed gebruikt kan worden voor een spreekbeurt en dat bovendien benadrukt dat ons milieu erg kostbaar is.
Een boek uit de '10 redenen' serie.


ISBN 9789025771751 | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tot voorbij de regenboog
Troostboek bij rouw en verdriet
Kathleen Amant


Schrijfster/tekenaar Kathleen Amant verstaat de kunst om allerhande gebeurtenissen die in een kinderleven voorkomen op een eenvoudige en prettige manier uit te leggen en weer te geven. Zo gaan haar Anna verhalen bijvoorbeeld over een bezoekje aan het bejaardenhuis of naar het zwembad gaan of over ruzie maken, jarig of ziek zijn, maar ook over een groentetuintje maken.


Dit boek gaat over iets wat helaas ook in een kinderleven voorkomt en wat kinderen soms moeilijk kunnen begrijpen of aanvaarden. Namelijk de dood van opa of oma, mama of papa, een broertje of zusje maar ook de dood van de hond of de poes. Het is sowieso al ingrijpend in een kinderleventje en hoe kun je dan, op een goede manier, een kind laten snappen wat dood zijn is.


Dat wordt o.a. uitgelegd door dit verhaaltje over Léon, die zijn papa heel erg mist. Hij weet dat papa niet meer terugkomt, en dat papa niets meer ziet en voelt en ook niet meer kan praten. Maar hij weet gelukkig ook dat papa bij de regenboog is, hoog in de wolken waar groene bomen zijn en mooie bloemen bloeien. Dus toen Leon de regenboog zag, dacht hij vrolijk, weet je wat? Ik fiets naar de regenboog toe, want daar is papa!


Maar hoe hard en hoe lang Léon ook fietst, de regenboog komt niet dichterbij. Een konijntje vertelt hem dat niemand bij de regenboog kan komen, behalve de blauwe vogeltjes. Zij halen daar knuffelsteentjes op. Je moet zo'n steen in je hand houden en denken aan wie je mist, zegt konijn. Léon krijgt er ook een van het vogeltje net als heel veel andere kinderen die ook iemand moeten missen. En als hij de steen in zijn hand houdt, wordt die lekker warm, zo lijkt het net of papa er weer even is.  Het konijntje vertelt later ook dat Léon aan alle fijne dingen die hij met zijn papa deed, kan denken. Zo verhuist papa naar je hart, zegt hij.


Door dit liefdevolle verhaaltje met de vriendelijke, plezierige afbeeldingen die we van Kathleen Amant gewend zijn, kan de pijn en het verdriet van het kind verzacht worden.  Doordat in het verhaal meerdere kinderen een knuffelsteen krijgen, ziet het kind ook dat hij of zij niet de enige is die iemand moet missen.


Het mooie van dit boek is echter dat het niet stopt met dit verhaaltje. Achterin het boek staat op een heldere, korte manier o.a. ook hoe een kind zo'n verdriet verwerkt en dat is toch behoorlijk anders dan volwassenen doen. Verder zijn er fijne tips om samen met het kind bezig te zijn met dit verdriet.


Maar het blijft niet alleen bij tips, bij het boek zit ook een troostpakket, daarin zitten spullen waarmee je dingen kunt maken zoals bijvoorbeeld een herinneringsboekje waar je een foto in kunt plakken en allemaal dingen kunt schrijven over diegene die dood is. Ook zit er een humeurmeter bij waarop het kind kan aangeven hoe het zich die dag voelt, blij, boos, verdrietig of bang en aan de achterkant van die meter staan allemaal mooie tekeningetjes van dingen die je kunt gaan doen om je verder te helpen zoals spelen, yoga doen, naar muziek luisteren, een kaars aansteken, naar de sterren kijken enz.
Wat ook een mooi idee is, is een doos beplakken en daar een mooi landschap in te maken en er allerlei (bijgeleverde) figuurtjes in te zetten, zodat je het verhaal kunt uitbeelden. Ook zit er een knuffelsteen bij en nog meer dingen.
Maar het boek is ook los te koop.


Ondanks het onderwerp is dit geen verdrietig en somber boek geworden. Het geheel straalt een vriendelijke compassie met het kind uit. Het kan haast niet anders dan dat kinderen met dit boek leren hun gevoelens en verdriet een plek te geven.
Opnieuw een prachtig boek van Kathleen Amant, dat juist door zijn eenvoud zijn doel uitstekend weet te bereiken!


ISBN los boek 9789081800945 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Hocus Pocus | oktober 2019
Afmeting 22 x 32 cm | Leeftijd 4+

ISBN troostpakket met boek in kleinere versie 9789081800983

Dettie, 15 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles is kunst
48 fantastische kunstprojecten
Susie Brooks


Dankzij dit boek leer je over kunst, maak je kennis met kunstenaars én kun je zelf kunst maken. Dat is best wel uniek.
Hoe hebben ze dat dan gedaan?, zul je je afvragen. Nou, allereerst zijn de kunstwerken verdeeld in vier groepen.

- Kunstwerken rond mensen
- Kunstwerken rond dieren
- Kunstwerken rond plaatsen
- Kunstwerken rond verhalen


Het leuke is dat op elke twee bladzijden, links een kunstwerk wordt afgebeeld (schilderij, beeld, foto etc) en rechts wat verteld wordt over de kunstenaar en zijn techniek wordt verteld. Maar het allerleukste is dat achter een uitklapflap bij élk kunstwerk is aangegeven hoe jij ook zoiets kunt maken.

Het boek begint bijvoorbeeld met een schilderij, Vertumnus genaamd, van een man waarvan zijn hele gezicht is gemaakt van fruit en groente! Nu hoef jij niet gelijk naar de groentewinkel te hollen om ook zoiets te maken maar je kunt wel iets met dat idee doen door bijvoorbeeld fruit en groente te gebruiken als stempel. Dat geeft ene heel apart en leuk effect.

Je hebt ook een schilderij getiteld De schreeuw van Edvard Munch, je ziet daarop iemand die een heel harde schreeuw geeft. Om zijn of haar hoofd zien we allemaal vloeiende lijnen die een landschap voorstellen. Natuurlijk wordt ook over dit schilderij verteld en waarom de schilder het maakte. En dan kun jij aan de slag maar het grappige is dat jij De vreugdekreet gaat maken! Achter de uitklapflap zie je hoe je dat kunt doen. (zie de inkijkpagina)

Bij de dieren leer je hoe je bijvoorbeeld een vacht van een hond, konijntje of kat kunt schilderen. Of in plaats van een kreukelgiraf die de kunstenaar Alexander Calder maakte kun jij een kreukelaapje in elkaar knutselen. Je leert zelfs alvast een beetje als Escher te tekenen, met als voorbeeld zijn schilderij Twee vissen nr 46.
Maar je kunt ook gekke 'dieren' als kunstenaar Miró maken door ze te kleien, het resultaat is geweldig!.

Kunstwerken rond plaatsen kunnen bijvoorbeeld een schilderij zijn waarop je De slaapkamer ziet van Vincent van Gogh maar bijvoorbeeld ook een Kasteel met de zon erbij, die gemaakt is uit allemaal vierkantjes, rechthoeken en rondjes. Het is echt prachtig wat je dan achter de zelfmaak uitklapflap ziet verschijnen. Maar ook een schilderij maken met Winterlandschap van Kandinsky als voorbeeld is erg mooi. De Chinese draak die je op een wegwerpbordje kunt maken is ook een enorme blikvanger.

En dan komen we bij de laatste serie, de kunstwerken rond verhalen, zoals de Ark van Noach of Assepoester (zie afbeelding) of Lone dogs wintertelling, of De slag om San Romano, of Het armadaportret of De spinners etc. Bij deze laatste wordt verteld hoe je zelf een prachtig schilderij met spinnenwebben kunt maken. Maar ook de Lone Dogs Wintertelling is heel apart. De indianen beslisten namelijk elk jaar wat zij de belangrijkste gebeurtenis van het jaar vonden en kozen daar een symbool voor, een pictogram, zo ontstond een getekend verslag van hun geschiedenis. Jij kunt zoiets ook maken!
Bij de ark van Noach leer je weer hoe je een vlinder kunt maken die net op een glas in lood vlinder lijkt...


Als je dit boek uit hebt, wil je gelijk aan de slag! Het is echt heel bijzonder wat je allemaal leert maken. De ene keer is het een totempaal, de andere keer een schilderij met gele schapen, of een kaart met een fantasielandschap, dan weer een mooi schilderij van stroken of afgescheurd papier enz. En alles is even mooi!
Het is echt een boek voor de jonge kunstenaars onder ons want alles wat afgebeeld is, kun je prima zelf maken. Alle materialen staan erbij vermeld en achterin worden nog enkele woorden uitgelegd die vaak voorkomen in de kunst.


Het is een heel compleet boek, waarbij je naast alle kunstwerken die je zelf kunt maken ook nog heel veel leert over kunstenaars en wat en hoe zij schilderden.
Het hele boek doet jong en modern aan, dankzij de keuze in kunstwerken maar ook door de kleurstelling in de te maken kunstwerken.
Ook een heel mooi boek om cadeau te geven.


ISBN 9789047711032 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2019
Afmeting 23 x 27,8 cm | Mooi vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 8+

Dettie, 21 december 2019

Lees de reacties o het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onze planeet
het enige thuis dat we hebben
Illustraties: Richard Jones
Tekst: Matt Whyman


Een groot boek dat opvalt door de omslag, met daarop de melding dat het gebaseerd is op een Netflix-serie en het opvallende logo van het Wereldnatuurfonds. Het begint bovendien met een voorwoord van de welbekende Sir David Attenborough, een Britse bioloog en televisiemaker, die nog eens benadrukt hoe belangrijk het onze planeet is. Het is inderdaad de enige die we hebben en we, zijnde de mensheid, zijn er niet al te zuinig mee omgesprongen. Als we daar geen verandering in brengen, zal het gegarandeerd mis gaan:


‘(-) jij bent een van de hoofdrolspelers die als ze dat willen, het allermooiste verhaal kunnen vertellen – over hoe mensen in de 21ste eeuw tot bezinning kwamen en de aarde en alle andere prachtige levensvormen waarmee we de planeet delen gingen beschermen.’


Dan volgt een boek waar je alleen maar van kunt genieten: prachtige foto’s die in allerlei verschillende gebieden op onze planeet gemaakt zijn. En tekeningen zijn er ook.


De hoofdstukken zijn onderverdeeld in acht leefomgevingen, en we beginnen met een wereldkaart waarop duidelijk te zien is waar die zich bevinden, te weten de ijswereld (noord- en zuidpool), jungle, kustwateren, woestijnen en graslanden, oceanen, zoet water en de bossen. Deze gebieden heten biomen.
Aangegeven wordt dat er verschil is tussen de verschillende biomen, maar vooral ook wordt duidelijk gemaakt dat het ene leefgebied niet zonder het andere kan.


Zo hebben de polen invloed op de rest van de planeet omdat ze het water vast moeten houden. Ook weerkaatst het ijs de zonnestralen, om te voorkomen dat de aarde oververhit raakt. En ja, de foto’s zijn prachtig, en de tekst vertelt hoe bijzonder de polen zijn, welke dieren er leven, hoe die zich tot elkaar verhouden, dat plankton bijvoorbeeld voedsel is voor kreeftachtige beestjes die weer gegeten worden door zeehonden en de andere bewoners van de polen. Er zijn aparte stukjes met informatie over een albatros, een orka en nog andere poolbewoners.
Maar dan komt natuurlijk de onontkoombare boodschap waar het hele boek om draait. De lettertypes worden groter, duidelijker met meer witregels: dit is belangrijk!
De polen worden bedreigd, de ijskappen smelten, we moeten voorkomen dat dit steeds verder gaat!


Zo komen alle leefgebieden aan de beurt: steeds met prachtige foto’s, veel informatie en dan die ene belangrijke boodschap: de wereld wordt bedreigd! Er staat ook hoe je iets tegen zou kunnen doen om dat te voorkomen.


Er bevindt zich een woordenlijst achter in het boek, maar daar staan niet alle lastige begrippen in, zodat de teksten best lastig te begrijpen zijn en het boek niet zo geschikt is voor jongere kinderen, tenzij zij vragen durven stellen en meer willen weten. Natuurlijk kunnen ze kijken en daar is al veel mee gezegd, maar de boodschap echt te laten doordringen moet je de tekst ook kunnen begrijpen, en lijkt het boek eerder voor 12 plus. Als je het allebei doet: de serie bekijken met het boek erbij, dan is het een en ander waarschijnlijk wel een stuk duidelijker. En indringender.
Er is nog een inhoudsopgave en er zijn foto’s die een kijkje bieden op hoe de documentaire gemaakt is.


Matt Whyman (1969) schreef columns en gaf advies aan lezers in een vragenrubriek. Op basis hiervan schreef hij een aantal adviesboeken voor jongeren. In 2004 werd zijn jeugdroman Boy Kills Man in Nederland uitgegeven onder de titel Bloedbroeders. Het boek is genomineerd voor de Booktrust Teenage Prize 2004 en wordt verfilmd. Bloedbroeders behoorde tot de Kerntitels van de Jonge Jury 2007. 


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789402704488 | Hardcover | 96 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019
Vertaald door Saskia Peeters | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 12 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Iemand in het bijzonder
Verhalen over markante vrouwen
illustraties: Marijke Klompmaker
tekst: Arend van Dam


Een boek naar mijn hart. Allerlei vrouwen van betekenis, die in Nederland woonden, komen aan de orde. Dankzij de mooie vertelwijze van Arend van Dam komen ze ook helemaal tot leven.


Natuurlijk komen de heel bekende vrouwen aan bod, zoals Anne Frank, Joke Smit, Marga Klompé, Audrey Hepburn, Margaretha Geertuida Zelle (Mata Hari), Betje Wolf en Aagje Deken etc. aan bod. Maar daarnaast lezen we over vrouwen waarvan ik nog nooit gehoord had en eigenlijk is dat best erg want ze hebben heel bijzondere dingen gedaan...


Zoals Elisabeth Samson (1715-1771) zij was een gekleurde vrouw die in Suriname woonde. Ze woonde als vrije vrouw op de plantage van haar halfzus. Ze werd verliefd op Carl Otto, een witte man en hij werd verliefd op haar. Maar een zwarte vrouw mocht niet trouwen met een blanke man. Toch werd Elisabeth een succesvolle zakenvrouw en dat konden de blanken niet uitstaan. Ze werd gearresteerd omdat ze gelogen had - wat niet waar was - en verbannen uit Suriname. Ze woonde ene tijdje in Den Haag tot ze vrijgesproken werd en terug kon keren naar Suriname. Ze liet een groot huis bouwen voor haar en Carl Otto en ze waren erg gelukkig samen.
Het was wel vervelend dat Elisabeth voor geen enkel blank feestje werd uitgenodigd, Carl Otto natuurlijk wel.
Na de dood van Carl Otto ontmoette Elisabeth de blanke Herman Zobre. Tegen hem zei ze:


"Ik ben een vrije zwarte vrouw. Ik ben rijk. Ik heb alles wat ik wil. Maar er is één ding wat me niet is gelukt. Ik ben nooit getrouwd. De mensen in Suriname denken dat het verboden is voor zwarte vrouwen om met witte mannen te trouwen. Maar dat is flauwekul.'


En zo werd Elisabeth de eerste zwarte vrouw die in  Suriname trouwde met een witte man...


Ook het verhaal van Eva Besnyö (1910-2003) is bijzonder. Ze had op haar vijftiende verjaardag een fototoestel gekregen en vanaf die dag was ze bezeten van fotograferen. Ze fotografeerde op een mooie dag een jongetje die een grote cello droeg. Ze mocht op les bij een echte fotograaf en later vertrok ze naar Berlijn want daar gebeurde het.  Ze ontmoet een jonge Nederlandse kunstenaar 'John' Toorop en gaat met hem mee naar Nederland omdat de Duitsers wel erg vreemd gaan doen tegen Joodse mensen. Ze vinden een piepklein huisje in Amsterdam en werken samen aan de foto's.
Helaas moet Eva onderduiken maar ook dan blijft ze fotograferen, maar dan om mensen aan foto's te helpen voor hun persoonsbewijs. Later sluit ze zich aan bij de Dolle Mina's, de vrouwenbeweging, met vrouwen die o.a. baas in eigen buik wilden blijven en dat op hun blote buik schreven. Eva maakte daarvan de foto's van.
Maar toch... iedereen die haar naam hoorde zei altijd als eerste U bent die vrouw die de foto maakte van dat jongetje met de cello op zijn rug...


In totaal komen 34 vrouwen voorbij die allemaal hun eigen, unieke bijdrage hebben geleverd, zoals de non die zich liet inmetselen en zevenenvijftig jaar in haar zelfgekozen kluis woonde. Of de schilderes Judith Leyster, de als eerste vrouw werd toegelaten tot het Haarlemse Sint Lucasgilde. En wie kent Elisabeth Bas niet, de vrouw die afgebeeld stond op de sigarenbandjes.
Ook bijzonder is het verhaal van Rijntje Biljardt (1807-1886) die als dienstmeisje ging werken maar zo lekker kon koken dat ze zelfs voor de koning mocht koken! Later gaf ze haar eigen kookboek uit dat een geweldig succes werd.


Het boek eindigt met ons aller... Mies Bouman!


Het is eigenlijk altijd jammer dat de illustrator bij de verhalen voor wat oudere kinderen niet zo naar voren wordt gehaald. De afbeeldingen in dit boek zijn namelijk erg passend bij de verhalen en hebben allemaal een heel eigen sfeer. Het is allemaal zo leuk getoond en zo toegankelijk verteld dat je steeds nog één verhaal wil lezen, en nog één, en nog ééntje dan, nou ja, nóg eentje maar, tot het boek uit is.
Ook een leuk boek om cadeau te geven of op school voor te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar.


ISBN 9789000368068 | Hardcover | 145 pagina's | Van Holkema en Warendorf | september 2019
Afmeting 22,4 x 24,3 cm | leeftijd 9+

© Dettie, 15 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Anders
Anders is anders en dat is heel gewoon!
Sam Loman


Al bij het openslaan van het boek, merk je al dat het boek anders dan anders is. Maar het mooie is dat het juist laat zien dat alle mensen iets hebben waardoor ze 'anders' maar toch gewoon zijn. We zien zestien mooie getekende portretjes van allerlei mensen die allemaal iets hebben. De ene keer zie je het wel, de andere keer niet. Bij een meneer met een baard en hoed staat bijvoorbeeld Jan heeft diabetes, en bij een portret van een mooie mevrouw staat Els heeft reuma en bij het meisje met de paardenstaart staat Emma heeft ADHD, de leuke Sanne is geboren met één hand, Daan met zijn zonnebril op is blind en Anders? Anders heeft autisme.


Over deze Anders gaat het boek. Hij laat zien wat hij wel en niet prettig vindt en wat hem helpt.
Anders draagt vaak een koptelefoon omdat hij slecht tegen lawaai kan en heeft graag blauwe kleren aan, die geven hem rust. Hij kan ook niet zonder lijstjes en al helemaal niet zonder zijn hond die speciaal getraind is en ASS hulp wordt genoemd. (Autisme hulphond)


We zien op de tekeningen hoeveel lawaai er gemaakt wordt door mensen, dieren en dingen bijvoorbeeld door te lachen, te praten aan de telefoon, de koekoeksklok, het openen van een blikje, een baby die huilt, auto's, de radio enz. Daartussenin zit Anders met zijn handen voor zijn oren. Maar niet alleen lawaai is erg, Anders kan ook niet goed tegen fel licht en geuren en veel kleuren of rommel of veel mensen... (we zien Anders tussen de mensen lopen die op de openingspagina stonden)


Op school is hij liever alleen maar samen met zijn hond kan hij de wereld aan. Hij heeft wel overal een vaste tijd voor nodig en via een wekker die de tijden aangeeft, zien we precies wat Anders op welk uur doet, en als de dag anders loopt dan is Anders anders dan anders, dan is hij van slag en moe en verdrietig en boos.  Erg leuk daarbij zijn de twee lege pagina's  - waarop we rechts onderaan alleen Anders zien zitten op een krukje  - die de tijd vertegenwoordigden die Anders nodig heeft om weer rustig te worden.


Via de afbeeldingen zien we heel goed welke invloed de dingen van buitenaf op Anders hebben. Maar dat wil niet zeggen dat Anders raar of vreemd is, Anders is gewoon anders en dat is heel gewoon, want iedereen is anders! En dat is maar goed ook!


Mooi duidelijk boek met goede, toelichtende afbeeldingen. Een aanrader voor elk kind, ouder, leerkracht die te maken heeft met autisme.


ISBN 9789000366675 | hardcover | 28 pagina's | Van Goor | maart 2019
Afmeting 28,7 x 22,3 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Little yoga
illustraties: Alison Oliver
tekst: Lana Katsaros


Little yoga bestaat uit een kaartenbox met daarbij een boekje waarin flows staan. Flows? Wat zijn dat? Dat zijn een serie houdingen/oefeningen die je kunt doen om een bepaalde situatie te hanteren of op te heffen. De stevige kartonnen kaarten liggen op alfabet dus ze zijn lekker makkelijk op te zoeken. Op de voorkant zien we de houding afgebeeld en op de achterkant staat de houding beschreven. Het boekje geeft aan welke houdingen/oefeningen je kunt doen in een bepaalde situatie.


De eerste oefeningen in het boekje - de eerste flow dus - bestaan uit zeven houdingen, de Relaxhouding, Kind, Banaan, Potlood, Boom, De letter L en Dubbelvouwen. Dat lijkt veel maar ze zijn makkelijk en kosten weinig tijd. We zien in het boekje al de houdingen in het klein weergegeven zodat je, als je wat vaker deze oefeningen gedaan hebt niet meer de kaart erbij hoeft te zoeken.


De relaxhouding is de welbekende kleermakerszit met daarbij je handen voor je gevouwen. Jouw kleine yogi kan die oefening 1-5 minuten doen, naar gelang het kind het prettig vindt.
Dan pakken we de kaart van het Kind - of je zoekt van tevoren alle kaarten uit één flow erbij - en we zien op de voorkant een meisje op haar knieën, met haar billen op haar voeten en haar voorhoofd raakt de grond. Achterop de kaart lezen we waarvoor deze houding dient - Om rust in je lichaam te krijgen en je ademhaling goed te voelen - en hoe je hem moet uitvoeren. Deze oefening duurt 1 tot 3 minuten, zolang als het kind dus zelf wilt. Op de kaart staan ook nog twee variaties op deze houding.
De Banaan en het Potlood zijn rek- en strekoefening en de Boom en de Pauw zorgen ervoor dat je leert je evenwicht goed te bewaren en sterke benen krijgt.
De Letter L is een rustgevende houding en Dubbelvouwen is ook een evenwichtsoefening én bovendien goed voor je spijsvertering.


In het boekje staan voor allerlei situaties oefeningen, bijvoorbeeld om lekker wakker te worden door de miniflow voor school te doen, maar ook in het geval een kind bang is of even moeten 'ontprikkelen' of een hersenpauze nodig heeft of om een beetje minder hyper te worden zijn er allerlei oefeningen. Er zijn ook oefening om wat krachtiger te worden of meer zelfvertrouwen te krijgen, te leren vertrouwen op elkaar, lekker te slapen enz.


De oefeningen zijn heel helder en kort en krachtig beschreven achterop de kaarten. Zo leer je een kind bepaalde situaties te hanteren, bijvoorbeeld met boosheid of angst voor het slapen gaan om te gaan maar bijvoorbeeld ook om na een pittige schooldag even lekker te ontspannen.
Je kunt natuurlijk ook los uit te voeren of te combineren met andere oefeningen die je zelf uitzoekt.


Het is misschien sowieso wel goed in deze tijd van veel prikkels, computerspelletjes, tv etc. om samen met je kind - of meerdere kinderen - deze oefeningen te doen. Het maakt dat je even een bijzonder contact met elkaar hebt, ofwel samen even een moment van rust hebt zonder dat er iets anders moet.
Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb, zie ik mezelf deze oefeningen ook wel doen, naargelang de situatie kan ik dan een flow eruit pikken en even genieten van het moment voor jezelf...


Prima 'boek' dat op een eenvoudige wijze, kinderen laat kennismaken met yoga.


ISBN 9789401304542 | Boekje 54 pagina's met 50 losse kaarten in Hardcoverbox | Altamira | november 2019
Vertaald door Janine Langeveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een wereld vol planten
illustraties: James Brown
tekst: Martin Jenkins


Het eerste wat ik dacht toen ik dit boek zag was Wow! Het is namelijk een behoorlijk groot boek (27,5 x 37,5 cm) en alle voorwerpen, planten en letters op de mooi gekleurde cover zijn in een licht reliëf uitgevoerd. Je voelt ze als het ware.


Zo gauw je de inhoudspagina leest, snap je al dat het niet zomaar een boek over planten is. Onderwerpen als; de chemie van de plant, plantennetwerk, koolstofkringloop, de strijd om licht, de korte en lange plantenlevens, stelende planten enz. tonen gelijk dat het een gedegen en serieus boek is dat echt alles over planten en hun bestaan verteld wordt. 


De eerste hoofdstukken zijn vrij pittig, daarin wordt o.a. fotosynthese in woord en beeld uitgelegd - met hun Latijnse namen erbij - . Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Ook de koolstofkringloop wordt behandeld. Een plant kan namelijk koolstof omzetten in zuurstof. Hierdoor blijft de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer beperkt vertelt de schrijver ons. Maar de mens vervuilt de lucht heel erg en het wordt steeds moeilijker om de atmosfeer in evenwicht te houden.


Het hoofdstuk 'Het geheime leven van bloemen' is fascinerend. Daarin wordt precies verteld hoe de bevruchting van de bloemen plaatsvindt met een prachtige, paginagrote verklarende afbeelding erbij. Het is ook bijzonder om te lezen hoe de vogels, bijen, vleermuizen en wind er voor zorgen dat die bevruchting ook plaats kan vinden. Daarover lezen op de volgende pagina's.
Verder gaat het over zaden, die ook voor de voortplanting zorg dragen, en op veel verschillende manier verspreid worden. Een varen heeft daarentegen sporen en die produceren wonderlijk genoeg sperma dat naar de eicel zwemt!


We lezen over bomen en klimplanten, en over de wortels van de planten, hoe zij o.a. om obstakels heen kunnen groeien.
Frappant is dat bepaalde planten ook samenwerken met elkaar bijvoorbeeld schimmels en de wortels van een plant. 'De schimmel neemt water en minerale voedingstoffen uit de aarde op en geeft een deel daarvan door aan de plant. In ruil daarvoor voorziet de plant de schimmel aan zijn fotosyntheseproducten.'


Planten kunnen zich ook 'verdedigen' bijvoorbeeld omdat ze stekels hebben. En sommige passiebloemen hebben stippen op hun bladeren die op vlindereitjes lijken. Vrouwtjesvlinders die een plek zoeken om hun eitjes te leggen - waar rupsen uitkomen die de bladeren opeten - vliegen deze planten voorbij.


We leren hoe woestijnplanten overleven, hoe waterplanten kunnen bestaan zonder weg te rotten en hoe de tropische regenwouden kunnen functioneren en nog véél meer. Het is echt enorm wat dit boek allemaal te bieden heeft.


De taal die gebruikt is, is echter niet makkelijk. Je moet ook zeker bij het begin beginnen met lezen anders mis je de uitleg van dingen die later opnieuw ter sprake komen, zoals bijvoorbeeld fotosynthese.  Maar een kind die erg in planten geïnteresseerd is, heeft met dit boek een prachtig, licht wetenschappelijk werk in handen.

De afbeeldingen zijn ronduit subliem. Ze zijn schitterend uitgevoerd en verklaren uitgebreid wat er in de tekst verteld wordt. De wisselwerking tekst - afbeeldingen is daardoor uitstekend.

Kortom, een prachtig boek voor de jonge biologen onder ons.


Martin Jenkins studeerde biologie aan Cambridge University en werkte voor onder meer de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. Hij schrijft veel prijswinnende non-fictietitels voor kinderen, maar heeft bijvoorbeeld ook Don Quichot en Gullivers reizen herschreven.


ISBN 9789047711735 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2019
Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 12+

© Dettie, 19 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Coole kikkers
Owen Davey


Alle padden zijn kikkers, maar niet alle kikkers zijn padden... Dit is een van de vele wijsheden die in dit boek te vinden zijn. Mocht je kikkers een beetje eng en glibberig vinden en liever er van weg blijven, na dit boek heb je daar geen last meer van. Die gladde, kwakende springer is eigenlijk heel leuk en er is ook nog eens veel over te vertellen.


Wist jij bijvoorbeeld dat kikkers niet alleen insecten eten maar ook muizen, slakken, wormen, vissen, slangen etc.? En soms duwen ze met hun ogen(!) hun buit naar binnen. 'Hij trekt zijn oogbollen even in zijn bek om zijn prooi tegen zijn tong te drukken'. Die tong is lang en kleverig en... oprolbaar, het is net een soort springveer.

Ook hebben sommige kikkers hun eigen zonnebrandcrème, die zorgt dat ze niet uitdrogen. En wist je dat kikkers vervellen?


'Sommige doen dat dagelijks en andere wekelijks. Hun vel splijt doorgaans op hun buik en rug open, waarna de kikker het met zijn poten verwijdert. De meeste kikkers eten het oude vel op, omdat dit voedingsstoffen bevat.'


Kikkers kunnen zich ook heel goed onzichtbaar maken dankzij hun schutkleuren, de ene kikker lijkt op een blad, de andere op een mosplantje en weer een andere op een vogelpoepje! Sommige kikkers in Centraal- en Zuid-Amerika zijn ook heel giftig, hun gif wordt wel gebruikt om gifpijlen te maken.
In het boek kun je ook lezen dat kikkers een winter- of zomerslaap houden. Ze kunnen zelfs bevriezen, maar zo gauw het warm wordt komen ze weer tot leven! Als dat niet bijzonder is!


Het leuke is ook dat kikkers als kikkervisjes geboren worden ze daarna nog een heleboel keer van uiterlijk veranderen voordat ze een kikker zijn. Natuurlijk staat dat ook allemaal aangegeven in dit boek.  Maar ook het eieren leggen zelf en hoe die bewaard worden is bij sommige kikkers heel bijzonder. Grijze Afrikaanse boomkikkers komen bijvoorbeeld in groepen van wel 30 kikkers bij elkaar om vocht door hun eieren te kloppen. Zo ontstaat er schuim dat uithardt en de eieren beschermt.


We zien ook allerlei soorten kikkers zoals de Indiaase paarse kikker, of kikkers uit Madagaskar die prachtige ogen hebben en er zijn zelfs kikkers die stekels kunnen opzetten! Maar het meest bijzondere zijn de enorme goliathkikker die 32 cm lang kan worden en wel 3 kilo kan wegen of juist de ieniemienie kikker die nog geen centimeter lang is. Je ziet een aantal kikkers ook op ware grootte afgebeeld met hun namen erbij natuurlijk.
Als laatste zijn er nog enkele tips voor het geval je zelf kikkers wil houden.


Alle kikkers zijn prachtig, in een moderne vorm naar de natuur getekend door Owen Davey. Hij heeft alles tot in detail weergegeven, waardoor je helemaal goed kunt zien hoe de poten van een  kikker zijn, of zijn ogen, of hoe hij verandert van kikkervisje tot kikker enz..


Fantastisch boek voor iedereen die meer wil weten over kikkers. Maar ook een heel fijn boek om erbij te hebben als je een spreekbeurt over kikkers wilt houden...


ISBN 9789059569522 | hardcover | 38 pagina's | Uitgeverij Fontaine | november 2019
Afmeting 29,5 x 23,5 cm | Vertaald door Mariëlle Steinpatz | leeftijd 9+

© Dettie, 9 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pop-up dinosaurussen
15 ongelooflijke pop-ups
pop-ups: David Hawcock
afbeeldingen: Owen Davey


Je kan nooit te vroeg beginnen met je liefde voor dinosaurussen en dit boek vormt een mooie start. Je maakt kennis met 15 dino's die er heel bijzonder uitzien. Je kunt ze zelfs in '3 D' bekijken want van elke Dino is een pop-up gemaakt.


Al gelijk als je het boek openslaat zie je een prachtige Ankylosaurus, wat je uitspreekt als an-KIE-loo-sau-rus, lezen we. Het dier heeft prachtige schubben en een lange staart met aan het uiteinde een plat gedeelte, als een tafeltennisbatje. Zijn kop is wel een beetje klein maar dat is bij bijna alle dino's het geval.


Op de volgende twee bladzijdes zien we de Brachiosaurus (BRAgie-oo-sau-rus) die zo'n lange nek heeft dat hij ver boven het boek uitsteekt, wat zou hij zien in de verte?
De Coelophysis (See-LOO-fie-sis) zijn prachtig! Het zijn heel mooie, slanke dieren met een lange nek, die ze voor zich uit houden, ze steken hun nek dus niet als een giraf naar boven. Ze hebben ook een lange gestreepte staart. Op de afbeelding zijn ze lekker met een stelletje aan de wandel. Ze zien er bijna lief uit.
Als we dan de bladzijden omslaan is het gedaan met de liefheid, we kijken regelrecht in de bek met scherpe tanden van de Tyrannosaurus (tie-RANN-oo-sau-rus) Gauw door naar de volgende pagina...


Daar zien we de Ornithomimus (or-NIEto-MIE-mus) en die is heel leuk! Hij heeft vleugels en een staart van veren, zijn poten lijken op die van een struisvogel en zijn kop en nek lijken op die van een slang! Wel te begrijpen dat de deze Ornithomimus heet wat Ornitho betekent vogel.


En dan komen we een stukje verder bij het gekste dier van het boek, de Oviraptor (OO-vie-RAP-tor) Hij heeft de kop van een papegaai, de poten van een grote kip, de vleugels van een pauw en een lijf als een kalkoen! Hoe gek is dát!


Er zijn dino's die eruit zien als een zwaan, er zijn dino's die lijken op een vis of, met een beetje fantasie, op een buffel, en er is er zelfs een die lijkt op een grote waterschildpad met een heel lange nek!


Alle dino's zijn getekend in een mooie retro-achtige stijl. Op elke twee bladzijden zien we de dino's afgebeeld in pop-up en dat maakt dat je je veel meer voor kunt stellen hoe ze er in het echt uit hebben gezien. Echt super! Bij elke dino staat zijn naam en daaronder zie je hoe je die naam uit moet spreken. Ze zijn weergegeven op hardkartonnen pagina's, wat wel fijn is, zo gaan de dino's niet gauw kapot.


Het boekje is echt superleuk om cadeau te geven, iedereen zal er blij mee zijn als je dit geeft!
(Maar je kunt het natuurlijk ook voor jezelf vragen aan Sinterklaas of de Kerstman)


ISBN 9789059569676 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Fontaine | augustus 2019
Afmeting 18,5 x 18,3 cm | Vertaald door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 8 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER