Non-fictie

Julia Watkins

Simpel leven
De gids voor een low-waste huishouden
Julia Watkins


In haar voorwoord spreekt Julia Watkins voornamelijk over de enorme hoeveelheden afval die wij weten te produceren. Met name het plastic afval vormt een groot probleem. Inmiddels wordt er per jaar  zo'n acht miljoen ton plastic afval per jaar in de oceaan gedumpt. Watkins pleit voor een samenleving die bewuster met alles omgaat en verwijst naar onze grootouders die nog geen plastic kende.


'Wat nu biologisch wordt genoemd was vroeger normaal, dat was vroeger het gewone dagelijkse leven. We hebben veel ingeruild voor alle moderne middelen.'


Zij voelt zich aangetrokken tot de Zero-waste-beweging. Hoewel ze beseft dat helemaal geen afval produceren nagenoeg onmogelijk is, is het wel haar streven zo min mogelijk afval te produceren.

Een van haar inspiratiebronnen tot minimaliseren, was een afgelegen dorp in Guinee, West Afrika, waar zij een tijd verbleef. Zij zag dat daar alles hergebruikt werd. Niets werd weggegooid. Ook hadden de bewoners in feite weinig nodig om toch alles te kunnen doen. Dat inspireerde haar later toen zij na een aantal verhuizingen ontdekte dat ze veel spullen inpakte en uitpakte maar nooit gebruikte. Ze merkte eveneens dat ze veel zaken dubbel in huis had waarop de grote opruiming begon en alle huishoudelijke materiële zaken werden teruggebracht tot de noodzakelijke attributen.


Ook wil ze in feite terug naar natuurlijke producten, uit grootmoeders tijd, zowel in de huishouding als in het voedsel, schoonmaakartikelen en lichamelijke hygiëne. Het geheel van dit boek is dus een mengeling van dit alles, waarbij je je een enkele keer wel afvraagt wat het gebodene bijdraagt aan zero-waste en dergelijke.


Ze begint het boek met de verpakkingen en boodschappentassen. Natuurlijk pleit ze voor tassen van katoen of ander natuurlijk materiaal. Houten afwasborstels, veger en blik van staal en hout, katoen schoonmaakdoeken in plaats van schoonmaaksponsjes.
Ook de plastic zakjes, het plasticfolie en dergelijke worden vervangen door waxdoeken, katoenen of mousseline doeken of glazen potten. We zien over die potten de stoffen hoesjes met elastiek in de randen weer verschijnen. Diepvriesartikelen gaan in bakjes of een siliconen diepvrieszak. Vraag in elke winkel om papieren zakjes, koop je vlees los in je eigen vershoudbakje, koop olijven los op de markt, koop brood los en neem een broodtasje mee waar het in kan enz. Koop spullen los in bulkwinkels. (Dit lezende besef je pas goed hoeveel er in plastic verpakt wordt)


Vervolgens komen er de recepten voor zelfgemaakt brood, notenmelk, kokosmelk, tahin, crackers van amandelpulp etc. Persoonlijk zie ik niet wat dat bijdraagt aan zero-waste. Amandelpulp verwerken is natuurlijk prima, beter dan weggooien, maar toch is het vreemd. Verder in het boek worden diverse bewaarvormen van voedsel uitgelegd, zoals fermenteren, pekelen en wecken met enkele recepten


Er wordt ons verteld hoe we het beste de was op kunnen hangen, welke waslijn slim is om te gebruiken, maar ook hoe we een 'wasverzachterbol' kunnen maken voor de droger. Ook zijn er veel recepten om zelf waspoeder, schoonmaak- en afwasmiddel, gootsteenontstopper etc. te maken. Eveneens volgen er veel zelf te maken artikelen voor huid en haar.
In het hoofdstuk Natuurlijk en gezond blijven, vinden we allerlei recepten tegen kwaaltjes en andere ongemakken.


In principe is het een prettig boek waar veel ideeën in staan om met meer natuurlijke producten voor je lichaam, huis en maatschappij om te gaan. Maar het is wel een mengelmoesje geworden van milieubewust zijn, grootmoeder weet raad, koken met natuurlijke producten.
Kortom, het is een beetje rommelig, hoe leuk de afzonderlijke recepten en adviezen ook zijn. Gezien de lange lijst met geraadpleegde lectuur heeft Watkins zich enorm verdiept in de geboden materie maar het geheel is teveel tegelijk. Het was handiger geweest afzonderlijke boeken te maken van bijvoorbeeld natuurlijke lichaamsverzorging, milieubewust zijn in huishouden en omgeving, gezond koken zonder afval etc. Nu is er van alles wat.
Mogelijk is dit boek wel een opstapje of een smaakmakertje voor iemand de geïnteresseerd is in het milieubewuster omgaan met diverse zaken.


Het boek is uitstekend verzorgd. Ingedeeld in 5 hoofdstukken en per twee pagina's is een 'recept' en fraaie foto te zien.
Eveneens is het boek voorzien van een register, bronnenlijst en websiteadressen voor ingrediënten en benodigdheden.


Julia Watkins is een thuiswerkende moeder en woont in Chicago. Ze heeft zich in haar studie en werk ingezet voor natuurbehoud en runt het populaire instagramaccount @simply.living.well, waar ze ideeën deelt voor een simpel, duurzaam gezinsleven, dat daarbij ook aardig is voor de planeet.
Zie ook https://simplylivingwell.com


ISBN 9789059562127 | Paperback | 272 pagina's | Fontaine | maart 2020
Vertaald door Renée de Graaf en Fanneke Cnossen

© Dettie, 31 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER