Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

Donnie Donut
Barbara Scholten

Je zal maar voor een GOM uitgemaakt worden!
Hoewel, als de juf dat zegt tegen Donnie en zijn moeder, die ze voor een gesprek naar school heeft geroepen, kijken Donnie en zijn moeder elkaar vragend aan. Een GOM? Wat is dat?
Dat wil de juf maar al te graag uitleggen: GOM staat voor Geen Onderwijs Mogelijk!
Ze weet niet meer wat ze met Donnie aan moet, hij let niet op, doet alles fout, en maakt alles kapot doordat hij gevaarlijke spelletjes bedenkt.
Hij mag nog maar halve dagen naar school komen, zegt ze.
Maar kinderen zijn toch schoolplichtig? Juf Rosa zegt dat Donnie een uitzondering is. En hij denkt:

‘Ik ben een regelrechte ramp. Een Gigagroot probleem. Een Ongeleid projectiel, een Mislukkeling. Samengevat: een G.O.M.’

Je zou verwachten dat zijn moeder boos op hem is, of minstens teleurgesteld. Maar ze zegt:

‘Opa zei altijd: Het gaat er niet om wat je kan, maar wie je ken.’

En ze regelt een baantje voor hem, bij de fabriek waar ze zelf werkt: de Donutfabriek.
Hij mag donutbestellingen wegbrengen. Daar krijgt hij een uniform voor – veel te groot – en een supersnelle fiets. Dat moet lukken toch?
Hij maakt zich al snel onmisbaar, maar niet heus…
Natuurlijk zou het gelukt zijn, als Dot Dingeldijn, de baas van de fabriek hem niet gevraagd had voor haar twee katten te zorgen. Ze moest een paar dagen weg.
Dat lijkt hem een eitje, maar hij raakt behoorlijk in de problemen! Maar gelukkig is daar Ed, de buurman die geen werk heeft, maar wel iemand is ‘die Donnie kent’.
En Donnie ontmoet Julia, een meisje dat in de fabriek de rondleidingen verzorgt en de telefoon opneemt. Zelfs de norse portier wil Donnie wel helpen, als hij goed blijkt te zijn in puzzelen.

Een heerlijk verhaal met veel humor, onverwachte gebeurtenissen en leuke typetjes. Julia en Donnie vormen een fantastisch duo, ze zijn echte partners in crime! Ze hebben allebei een levendige fantasie, en weten overal oplossingen voor, die bepaald niet alledaags zijn. Fijn boek dus. Om voor te lezen en om zelf te lezen!

Barbara Scholten (1971, Hengelo) studeerde bedrijfskunde, maar of dat was wat ze wilde?
Ze ging wonen en werken in Amsterdam waar ze de opleiding 'Schrijven voor kinderen' volgde.
In 2009 won ze de hockey-schrijfwedstrijd van uitgeverij Ploegsma. De eerste prijs was een boekcontract. Dat was het begin van de I love hockey-serie die uit negen delen bestaat.
Ook schreef ze Oma Luchtbuks. http://www.barbarascholten.nl/

Els Egeraat (1960, Bergen op Zoom) maakt bij het verhaal leuke tekeningetjes in haar eigen typische stijl.  Zij studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, richting illustratie.  http://www.elsvanegeraat.nl/

ISBN 9789021681245 | hardcover| 176 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| oktober 2022
Tekeningen van Els Egeraat
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De boswolven
2. Elandeiland
Alex Milway


In het eerste deel over Elandeiland lazen we hoe Rosa al snel gewend geraakt is op het eiland bij haar oma Nan. Toen stond ze nog te kijken van Albert de Eland die zijn grote kop zomaar door het raam stak en was ze stomverbaasd toen oma Nan met hem bleek te kunnen praten. Daar is ze al helemaal al gewend, en ze heeft het reuze naar haar zin. Intussen heeft ze Biggetje, de dwerguil, leren kennen, en meneer Hibberdie, de beer.

In dit nieuwe avontuur zijn oma Nan en Rosa druk bezig: er moet een slaapkamer aangebouwd worden voor Rosa. Maar voorlopig ligt het werk stil, ineens stort de regen zich uit over de berg, en het dondert en bliksemt. Ze gaan snel binnen schuilen. Albert gaat mee, die vindt die nattigheid ook maar niets. Ook Biggetje en meneer Hibberdie komen schuilen. Rosa kijkt naar buiten: wat een weer! Dan ziet ze schaduwen op de helling.


‘Zijn dat wolven?’


Zowel oma Nan als Albert ontkennen dat. Er zijn al jaren geen wolven meer gezien. En, zegt Albert: we willen ze ook niet. Maar even later staat er een wolf voor de deur.
Het is gelukkig nog maar een welpje, dat doodsbang wegrent als ze al die dieren in oma’s hut ziet.
Oma Nan legt uit: ze moeten het diertje terugvinden om te kunnen helpen! Zo’n jong dier redt het niet alleen. Ze moet terug naar haar familie. Ook al zou Rosa haar wel bij zich willen houden. Maar dat kan echt niet…
Dan blijken er dus wel degelijk wolven op het eiland te zijn, heel veel wolven. En wolven zijn gevaarlijk. Maar ze moeten het welpje helpen…


Alex Milway vertelt opnieuw over de natuur, en hoe de mens daar het beste mee om kan gaan. Dat doet hij met een spannend avontuur, waarbij we meer leren over de wildernis, over hoe ieder dier nodig is voor het ecosysteem. Ook de gevaarlijke wolven, ook de kleine insecten.


Voor in het boek staat een plattegrond van het eiland, zodat je de zoektocht naar de familie van het wolfje kunt volgen.
De boeken over het Elandeiland zijn een mix van fictie en non-fictie, en eventuele moeilijke begrippen worden achterin nog eens uitgelegd. Daar staat ook een aantal planten die je kunt zoeken in het boek. De leuke blauw-zwarte tekeningen fleuren het boek op.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713463 | hardcover| 168 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2022
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 23 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Steekje los
Isol


Isol Misenta werkte mee aan het project 'Palestijnse kunstgeschiedenis aan de hand van Alledaagse voorwerpen' waarvoor zij dit boek maakte. Het is geïnspireerd op traditionele Palestijnse borduurwerken. We zien haar achterin het boek dan ook afgebeeld met een prachtige geborduurde omslagdoek, zwart met rood. En precies die stijl houdt ze ook aan in het boek waarbij zowel de voor- als achterkant van een zwart-rood borduurwerk een belangrijke rol spelen.


Het verhaal gaat over een meisje, Lila, dat tot ergernis van haar moeder steeds van alles kwijtraakt. Maar Lila kan er niets aan doen en ze vertelt ook waarom.
Haar dorp lijkt namelijk heel erg op de borduurwerkjes die oma maakt. Die zien er altijd netjes uit, alles heeft zijn eigen plek. Maar ze zeggen dat er ook een Andere Kant is met vreemde landschappen en rare dieren. En ook dat lijkt op oma's borduurwerk, maar dan op de achterkant waar de draden hangen en geen mooie figuurtjes te zien zijn maar bijvoorbeeld een lynx met vijf poten of een beer die voedsel zoekt.


Die Andere Kant kun je alleen in je dromen bezoeken. Oma zelf zegt dat ze vaak geluiden van de Andere Kant hoort. Maar Lila weet niet of dat waar is, ze gelooft het niet echt.. Maar wat ze wèl gelooft is dat er een paar steekjes los zijn gegaan en daardoor gaatjes naar de Andere kant zijn ontstaan, en daar vallen natuurlijk steeds haar spullen doorheen! Die gaten moeten gewoon dichtgemaakt worden!


We zien Lila door het borduurwerk lopen, sommige stukken zijn nog heel, maar in een deel zit een groot gat! Dat moet dicht natuurlijk en dan blijkt dat er heel veel gaten en gaatjes in de stof zitten. Lila maakt álles dicht! Maar dan gebeurt er iets geks, iets heel vreemds, iets wat nog nooit gebeurd is! Lila moet wel ingrijpen! En dat wordt een heel bijzondere gebeurtenis!

Het verhaal is heel speels opgezet en gaat helemaal in op de fantasie van Lila. Door gebruik te maken van een borduurwerk kon Isol heel goed de verschillende werelden weergeven en verwoorden. De nette, georganiseerde wereld versus de meer ongeordende wereld die voor chaos kan zorgen. Maar er is geen oordeel over, die Andere Kant is er gewoon, en daar raken ze ook wel eens wat kwijt...


Door gebruik te maken van het borduurwerk als een van de 'hoofdpersonen' is het een heel apart en leuk boek geworden dat veel plezier bij het voorlezen zal opleveren.
De uitgeknipte figuurtjes erbij maken het een vlot en levendig geheel.


ISBN 9789463361538 | Hardcover | 70 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | september 2022
Vertaald door Agnes Brunt | Afmeting 19,9 x 25,2 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pablo Picasso
Illustraties: Teresa Bellón
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Pablo Picasso is een van mijn favoriete kunstenaars. Je wilt dan graag dat iedereen met hem en zijn kunst kennismaakt, zodat ze kunnen zien hoe bijzonder zijn kunstwerken zijn.
Helemaal fijn is het dan ook dat kinderen nu over hem kunnen lezen en met zijn werk kennis kunnen maken via dit deel uit de serie Van klein tot groots ofwel Little people. big dreams zoals de serie nu heet. Deze naam past beter bij de boeken, alleen jammer dat de serietitel niet in het Nederlands is gehouden.

Over het boek:
Zoals altijd in deze serie begint het boek met de jeugd van de kunstenaar waardoor we leren dat Pablo al op heel jonge leeftijd de mooiste tekeningen of schilderijen met verf kon maken. Hij overtrof al snel zijn vader, die tekenleraar was. Het leuke van zo'n vader is dat hij de kleine Pablo vaak meenam naar het Prado-museum zodat hij kunst kon 'snuiven'. Pablo droomde ervan dat ooit zijn schilderijen daar ook zouden hangen...
Hij wist natuurlijk toen nog niet hoe beroemd hij zou worden.


We lezen hoe het verliezen van een vriend zijn werk een tijd beïnvloedde, maar ook hoe de Tweede Wereldoorlog zorgde voor inspiratie voor een van zijn meest bekende werk getiteld Guernica. Ook ontwikkelde Picasso ene heel eigen stijl die iedereen gelijk herkent. Naast schilder was hij ook beeldhouwer, maakte werken van keramiek, en ontwierp en creëerde vloerkleden.

De afbeeldingen in deze serie worden voor elk boek door een andere kunstenaar gemaakt. Zodat er een enorme variëteit in de sfeer van de afbeeldingen te zien is.
In dit boek zijn ze enorm kleurrijk en speels net als Picasso's werk. Toch mis ik wel de weergave van het échte specifieke van Picasso's werk. Alleen de ogen die bij Picasso zelden op de gewone plaats zaten, worden op zijn Picasso's weergegeven, maar meer ook niet. Juist die aparte vormgeving van Picasso lijkt me voor kinderen heel leuk om te zien.
De schilderijen en werken zijn wel afgebeeld door Teresa Bellón maar het hele specifieke - het werken met vlakken en apart invalshoeken - van Picasso ontbreekt. 
Dat is jammer maar niet onoverkomelijk want het boek levert wel heel veel informatie over Picasso's leven en werk en de afbeeldingen zijn verder wel een kleurige lust voor het oog. 
Opnieuw een prima deel uit deze mooie serie.


ISBN 9789051169324 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 9 september 2022
afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 24 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fontana Banana
Een superheld op vier poten
Judith Visser

‘Elk jaar mag ik van papa en mama een verlanglijstje maken voor mijn verjaardag. (…) Ik heb tien dingen opgeschreven. Hier komen ze!

1. Een grote hond
2. Een kleine hond
3. Een middelmaat hond
4. Een hond met puntoren
5. Een witte hond
6. Een zwarte hond

én nog vier 'dingen'…


Shelly wil maar een ding voor haar achtste verjaardag, dat is duidelijk. Maar mama vindt dat een hond stinkt, en ze wil die vieze poten niet in huis. En al die haren! Nee hoor…
En wat krijgt Shelly voor haar verjaardag?
Nee, geen hond dus, maar een fiets. Ze is er helemaal niet blij mee.


Ze wordt pas blij als ze bij de groenteboer een klein zwart bolletje ziet liggen: een pup!
Groenteboer Hans vindt het prima als ze met het dier gaat wandelen, en hij geeft haar een banaan mee.
Vervolgens gebeuren er wonderlijke dingen! Shelly gelooft aanvankelijk haar ogen en oren niet, maar als blijkt dat de pup Fontana magisch is, is dat een voorbode voor leuke avonturen!


Nog leuker is dat aan het einde van het verhaal blijkt dat er meer verhalen komen over Shelly en Fontana! En misschien komen we dan ook die vervelende knul weer tegen - altijd leuk, een beetje tegenspel - of speelt de magische fontein een rol? Er zijn genoeg ingrediënten voor leuke avonturen, en anders worden ze er wel bij verzonnen.
In een dorpje aan de kust, zoals dat waar Shelly woont komen immers ook toeristen en daar valt vast wel wat mee te beleven.
Maar dat laten we met gerust hart over aan de schrijfster, Judith Visser.


Zij schreef eerder voor volwassenen Zondagskind en Zondagsleven. 
In haar eerste boek voor kinderen heeft ze haar eigen hond Fontana een hoofdrol gegeven.
Wie de omslag – met reliëf -  ziet begrijpt meteen dat het een bijzonder verhaal is: je ziet een hond die vliegt! En op zijn rug zit een meisje. Nu weet je dus al dat het Fontana en Shelly zijn.
Het is een prima boek om voor te lezen: korte hoofdstukken, en steeds een fijne spanningsboog.
Stoppen zal moeilijk zijn…
Shelly is een kind dat je meteen in je hart sluit: ze is dol op honden dus, maar ook een boekenverslinder!


ISBN 9789402710779   | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| augustus 2022
Tekeningen van Nouchka van der Est | Leeftijd 7+

© Marjo, 12 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen
Tracey Turner

De ik-figuur van dit bijzondere boek is Sam Siebel. Hij vertelt niet veel over zichzelf, behalve dat hij twee wandelende takken als huisdier heeft, en sowieso gefascineerd is door dieren, speciaal bijzondere dieren.


Zijn wandelende takken heten Takkie en Jakkie. Ook heeft hij een hamster, Letty, en een goudvis, Bob genaamd. Omdat hij dol is op het verzamelen van fascinerende feiten springt hij van de hak op de tak, het hele boek door. Op een en dezelfde pagina kan het gaan over een goudvis, het hoogste flatgebouw ter wereld, een hagedis die over water kan lopen, over zijn broer en zus, over de hertog van Northumberland en over flamingo’s!
Maar steeds grijpt hij terug op de hoofdlijn: Takkie en Jakkie. Daar leren we vrij veel over, vooral als Takkie ineens verdwenen is! Hij zit niet in het vivarium, en Sam heeft echt heel goed gezocht in de slaapkamer, in alle lades, de woonkamer en de badkamer (maar hoe kan hij daar nu zitten?)
Intussen vliegen zijn gedachten van hot naar her en vertelt hij over van alles en nog wat:


Over de bombardeerkever ‘die een levend giftig waterpistool’ is. In zijn lijf zitten twee chemische stoffen die hij kan doen ontploffen als hij in gevaar is.
Over de kogelmier die de pijnlijkste steek van alle insecten heeft.
Over egels die onder de vlooien zitten.
Over vampiervleermuizen die ook echt van bloed leven.
Over het giftigste dier ter wereld: de geelgouden gifkikker.
Over de komodovaraan, de schildpad, maar ook een hond of een kat.


Hij vertelt dan de meest bijzondere feiten, maar misschien weet hij je zo te interesseren om meer te lezen over de dieren die hij noemt.
Enne, Takkie? Waar die nou gebleven is?


Dit boek is een mix van een verhaal en heel veel feiten, met heel veel tekeningen, alles in groen, grijs en zwart. De feiten staan vaak in kadertjes, met achterin de top tien van meest interessante feiten. En gelukkig is er ook een index, heel handig met een boek als dit.


Tracey Turner (1971) schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren. Veel van haar titels zijn bestsellers. Ze is ook redactrice en werkte jarenlang mee aan de Horrible Histories-serie.


ISBN 9789047714057 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Andrew Wightman | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 5 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Wifi en de broers
Brenda Froyen


Wie het eerste deel gelezen heeft ‘Een jaar met Wifi’ weet alvast dat het weer genieten wordt.
Maar voor wie dat (nog) niet gedaan heeft: wie is die Wifi dan?
Wifi is de broer van Zen, Lom en Jip. Zen is degene die de verhalen vertelt in de boeken over Wifi en hij zegt:


‘Ja, ook Wifi is mijn broer, al is Wifi geen mens. Wifi is een hond.’


Een hond met een Instagramprofiel én een TikTok-account!
Wifi komt uit Nederland, maar hij woont in een Belgisch gezin. Dat zorgt voor heel wat misverstanden, want Wifi begrijpt geen ‘Belgisch’.
Wifi begrijpt wel meer niet, en daarover lees je alles in deze bundel met twintig verhalen.


Lom is tien jaar, Jip twaalf en Zen acht jaar. En Wifi is twee. Twee hondenjaren dan, hij is omgerekend in mensenjaren wel ouder. Een puber, zucht mama. Want net als een andere puber ruimt hij niets op, hijgt vaak en stinkt altijd…


Maar iedereen is dol op Wifi! Niet alleen zijn broers en papa en mama, maar het hele dorp kent de hond. Hij is een toller oftewel een Nova Scotia duck tolling retriever, bekend om zijn intelligentie en geduld. Actief is hij ook, en dat hoef je de jongens niet te vertellen: dat hebben ze al lang ontdekt.
Met de hond beleven ze allerlei avonturen, waardoor je ook de leden van het gezin leert kennen.
Het verhaal bijvoorbeeld over proppen of plooien…
Dat heeft te maken met een bepaalde toiletobservatie: de een maakt een prop van het toiletpapier, de ander vouwt het op. En wat zou Wifi zijn? Een propper of een plooier?


Je maakt wat mee met zo’n hond! Wifi mag bijna overal mee naar toe, en natuurlijk moet er ook vaak gewandeld worden. En dan kun je maar beter de poepzakjes niet vergeten, doe je dat wel dan kun je goed in de problemen komen. Al zijn de jongens dan weer heel vindingrijk…


Leuke verhaaltjes dus, vol humor en voor een hondenbezitter herkenbaar. Leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen.


Wil je meer? Lees dan het eerste deel in de reeks Een jaar met Wifi of scan de QR-code in het boek.
En als je meer wil weten over de schrijfster: https://www.brendafroyen.be
En over de maker van de leuke tekeningen: https://marloesdevries.com


ISBN  9789002276026 | hardcover| 114 pagina's | Uitgeverij infodok| oktober 2022
Leeftijd vanaf 8 jaar ! Illustraties van Marloes de Vries

© Marjo, 29 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Owen en de dingen die niemand zag
Oirik


Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Maar het zit Owen nu al een tijdje tegen en het verbaast hem. Waarom overkomen hem nu steeds die ongelukjes? Hij zal al gauw ontdekken waar het aan ligt, en dat kost hem een pijnlijk hoofd…


Hij ontdekt dat hij dingen ziet die een ander niet ziet. Hoe kan dat nou? En wat is het dan precies wat hij ziet? Het lijken mensen, en dieren ook. Maar ze zijn niet zichtbaar zoals bijvoorbeeld zijn vriend Jack, of zijn vader. Hij kijkt dwars door deze figuren heen! En ze schrikken als hij ze recht aankijkt! Het was helemaal niet de bedoeling dat Owen hen kon zien! Want zij zijn de hoeders, en zij horen onzichtbaar te zijn terwijl zij de persoon van wie ze de hoeder zijn beschermen. Maar: waarom heeft Owen de laatste tijd zoveel ongelukjes gehad? Waar was die hoeder van hem dan?


Hij ontmoet Antje, die voor hem moet zorgen, maar inderdaad nog niet echt bedreven is in het hoeden. Ze doet het nog maar pas.
Ze zal hem nog wel vertellen hoe dat komt.


Intussen maakt Owen zich zorgen om zijn vader die sinds de dood van zijn moeder steeds somberder wordt. Hij was ooit een grote, stoere man, die er overdag was voor Owen. Hij werkte namelijk in de avond als uitsmijter in de plaatselijke kroeg. Dat doet hij nog wel, maar als hij nu thuis is ligt hij maar wat te liggen op de bank. Owen heeft gelukkig een vriend, Jack, met wie hij veel tijd doorbrengt, maar toch: hij zou zijn ‘echte’ vader graag weer terug hebben.
Het is de vraag of Antje daarbij kan helpen, want zij is natuurlijk niet de hoeder van Owens vader. Maar voorlopig heeft hij maar weinig tijd om aan zijn vader te denken...


In de wereld der onzichtbaren heb je net als in iedere andere denkbare wereld ook figuren die slechte plannen hebben. Tegen zo’n akelig ‘persoon’ moeten Antje en Owen het opnemen, en dat wordt een avontuur waarin ook Jack een rol krijgt.


Een apart verhaal dit, erg leuk vooral ook om voor te lezen. Er zit fijne humor in, vooral die Jack is me een figuur! Het verhaal over de trieste vader staat voor de emotionele kant. Het is een enigszins romantisch verhaal over verlies en rouw. Spannend ook. Alles wat een goed kinderboek nodig heeft, zit hier in.


Oirik is de schrijver en tevens illustrator van dit boek. Eerder schreef hij de serie Dickie & Giga, het prentenboek ‘Jan, de Onderjebedkijkman’ en illustreerde hij de serie Simon de Schaker. Oirik werkt onder andere voor de Kinderboekenweek, het Sinterklaasjournaal en de Nationale voorleesdagen.


ISBN  9789048864676 | Hardcover| 304  pagina's | Uitgeverij Moon | september 2022

© Marjo,  17 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Meester Spion
Meester Spion Deel 1
Tjerk Noordraven


Groep 6 krijgt les van meneer Brum, bij gebrek aan beter, want de school kan geen nieuwe leraar vinden. Dat hij voor de klas moet, vindt Brum blijkbaar zelf ook niet leuk, want hij is helemaal niet aardig voor de kinderen.
Maar dan heeft hij nieuws: er komt toch een nieuwe leraar! En dat is meester Tom.
De leerlingen van de klas zijn blij. Maar ze merken al snel dat meester Tom niet is als andere leraren. Hij kan niet eens op het schoolbord schrijven. En hij weet niet wat topografie is!


Het verhaal wordt verteld door ik-figuur, Flo. Haar vrienden zijn Chris, Iri en Tedros.
Natuurlijk hebben zij ook in de gaten dat de nieuwe meneer vreemd is.


‘Mobieltjes zijn vanaf nu STRIKT VERBODEN in de klas.’
‘Maar…’ sputtert Hesse tegen. ‘Hij staat niet eens aan!’
‘Dat maakt niet uit,’ zei de meester. ‘Dan kun je nog steeds afgeluis…eh, ik bedoel afgeleid worden.’


Al snel hebben de leerlingen door dat Meester Tom geen echte leraar is. Hij doet alsof, maar waarom dan? Is hij een ontsnapte bankovervaller? Of is hij van plan hen te ontvoeren?
Dan ontdekken ze dat hij een spion is, en dat hij zich schuil houdt. De kinderen willen het best geheim houden, maar ze hebben wel één voorwaarde: ze willen voortaan elke dag spionnenles. En dat krijgen ze! Codes kraken, werken met een leugendetector, begrijpend kijken, sloten kraken en nog veel meer.
Dat is allemaal leuk, maar toch is dat meteen het minpuntje bij dit boek: het is erg veel, en omdat het dan heel veel pagina’s over het algemeen vooral gaat over die lessen kan het helaas zo zijn dat jonge lezers afhaken.
Dat er zoveel geschreven wordt over de lessen is waarschijnlijk in de komende delen over Meester Tom niet meer nodig. Dan kunnen de avonturen meteen een stuk spannender worden.


Voor enige afleiding zorgt juf Noa, die verliefd is, nog wel, en ook meneer Brum, als die de in zijn ogen vreemde manier van lesgeven ziet, en om de tuin geleid moet worden, maar het leest niet zo vlot. Het lijkt meer non-fictie.
Niettemin: doorlezen! Het wordt namelijk echt nog wel spannend! Flo merkt namelijk vreemde mannen op, als ze bezig is met begrijpend kijken. En niet een keer, maar ze duiken vaker op. De vijanden van meester Tom zijn hem op het spoor!
Maar nu zijn alle leerlingen bedreven in spionnenvaardigheden…


Op de binnenkanten van de omslag zie je de personages afgebeeld. De tekst is in een schreefloos lettertype, en is ruim verdeeld over de pagina, waar ook vaak tekeningen bij staan. Er worden soms om nadruk te geven hoofdletters gebruikt voor het hele woord, of de letters zin dikgedrukt. Maar het geheel is rustig vergeleken bij vele andere populaire boeken voor de jeugd.


ISBN 9789048865857 | Hardcover| 384 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2022
Tekeningen van Aimée de Jongh | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 30 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Spekkie en Sproet
Dieven in de nacht
Vivian den Hollander


Ken je deze twee speurders al? Ze hebben al heel wat avonturen beleefd! Maar Spekkie vindt dat ze altijd nog meer kunnen leren en als Nelson, haar neef, vraagt of ze mee willen om voor de dieren van zijn collega te zorgen, hapt ze meteen! Nu kan de Nelson, die bij de politie werkt, van alles vragen!

Maar dat valt toch even tegen. Nelson is druk met iets waarover hij niet wil praten. En op de dieren passen is niet zo’n eitje als ze dachten. Het zijn er veel, en ze wonen in een openbare stadstuin. Wat een leuke plek midden in de drukke stad, vindt Spekkie: iedereen mag er in en de buurtbewoners houden zelf de tuin bij.

Een van de buurtbewoners is Alex, die wel mee wil speuren, en intussen veel vertelt over de natuur in die tuin. Wat weet die jongen veel!
Maar als ze de volgende ochtend de tuin in willen gaan om hun werk te gaan doen, schrikken ze enorm: de geit is weg! En in de moestuin is het een puinhoop!Maar nog erger is het dat die fiets die binnen de poorten stond gestolen lijkt en een oudere mevrouw komt helemaal overstuur naar buiten: haar sieraden zijn weg!

Dat wordt natuurlijk een kluif voor Sproet en Spekkie, maar het is wel vervelend dat de spekkies op waren thuis. Ze kan zoveel beter nadenken met een spekkie. Ze wordt niet voor niets zo genoemd!

‘Hoi. Ik heb wat voor je,’ zegt ze. Ze laat een spekkie zien.
Twee tellen later staat Alex naast haar. ‘Heel goed! Nu kan ik eindelijk testen of een spekkie echt werkt.’

Als hun onderzoek begint, zijn er meerdere mogelijke daders. Maar wel raar: er zijn ook padden verdwenen. Ze houden hun ogen en oren goed open en Spekkie maakt foto’s en schrijft ijverig in haar opschrijfboekje. Sproet helpt haar eigenlijk niet echt, hij is met Alex op een andere manier druk in de tuin. En zo leer je van alles over de natuur: over slakken en loeppotjes, over vogels en insecten.

Er gebeurt trouwens een heleboel, wat is hier eigenlijk gaande? Houden ze wel tijd over om te spelen in deze mooie tuin? Daar weet Sproet, of eigenlijk Alex wel wat op…
Als je dit leuke spannende verhaal leest wil je zeker verder lezen tot Spekkie de oplossing van de raadsels gevonden heeft.

Spekkie en Sproet zijn bekende boekfiguren. Er zijn al heel wat boeken over deze twee speurders geschreven. De verhalen sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge lezers, en zijn in een duidelijk lettertype met lekker veel witruimte opgesteld. Ook de kleine en grotere illustraties passen daar bij.
Er gebeurt lekker veel, en alles lijkt wel samen te hangen. Maar of iemand die een fiets steelt ook padden meeneemt? Dat is wel een beetje raar!
Kan Spekkie haar naam hoog houden? En vinden ze de gestolen spullen terug?

Vivian den Hollander (Scheveningen, 1953) wilde Nederlands gaan studeren of journalist worden. Het werd de Pabo waarna ze jaren in het onderwijs heeft gewerkt. Haar vele boeken laten zien dat de de kindergeest goed kent.

ISBN 9789021683461 | hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| augustus 2022
Illustraties van Juliette de Wit | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 21 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Soms als ik een vlinder zie
Illustraties: Mark Janssen
Muziek: Jaco van der Steen
Tekst: Boudewijn de Groot


Als je alleen al ziet wie aan dit boek gewerkt hebben dan krijg je al iets hebberigs.
Een boek waarvan de teksten zijn geschreven door niemand minder dan DE Boudewijn de Groot en de illustraties zijn gemaakt door de inmiddels grote en veelgevraagde illustrator Mark Janssen. Als extra bijkomstigheid zijn alle teksten ook nog eens op muziek gezet door Jaco van der Steen te beluisteren via de QR code in het boek. Dat maakt het geheel uniek en heel bijzonder.


Alle teksten zijn kleine verhalen die in dichtvorm gemaakt zijn, waarvan enkele rijmen. Deze rijmen zijn knap gemaakt en voelen niet gezocht aan. Ze hebben een soepele verhaallijn en het ritme van de regels zijn fijn om voor te lezen of mee te zingen.

Het boek begint al leuk met een verhaal over een meisje Marjolein, die tot zijn ergernis niet wil accepteren dat de eekhoorn echt een eekhoorn is.


'en toch denk ik dat je heel iets anders bent,
zei Marjolein heel arrogant.
ben je soms een cavia
of een kleine olifant
ach schei toch uit, zei eekhoorn boos
ben je niet helemaal goed snik
een olifant is groot en grijs
en niet mooi bruin als ik.


Ze houdt stug vol dat de eekhoorn géén eekhoorn is en dat maakt het hele verhaal/liedje erg grappig. Daarbij maken de afbeeldingen van Mark Janssen de sfeer helemaal compleet.


In totaal staan er twaalf verhalen in het boek met heel verschillende onderwerpen. Sommige zijn grappig, zoals over de knaloranje kat die schaduw heet of over de zebra die plat op een zebrapad ligt! Maar er zijn ook serieuzere verhalen bij zoals over alleen zijn of over de giraf die zijn nek niet durft uit te steken. Ook over de merel die zijn eigen lied zingt is bijzonder en wijs verteld.

Mark Janssen heeft zeven maanden aan dit boek gewerkt, vertelde hij in een tv-programma en dat is goed voor te stellen. De afbeeldingen zitten vol aparte details, zijn prachtig van kleur en geven het karakter van het verhaal prima weer.  Het is echt een lust voor het oog.


Het op muziek zetten van de verhalen is eveneens goed geslaagd, de tekst is goed verstaanbaar en fijn om te luisteren. Het is geen schreeuwerig geheel geworden zoals soms bij kinderliedjes gebeurt. De stemmen van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lenen zich daar ook niet voor en zij zijn de mensen die bijna alle teksten ingezongen hebben.

Kortom, het is een boek dat je zelf moet zien, en beluisteren. Maar een ding staat vast, het is een fantastische belevenis!

Zie ook https://lemniscaat.nl/boeken/soms-als-ik-een-vlinder-zie


ISBN 9789047714927 | Hardcover | 48 pagina's | Lemniscaat| 29 september 2022
Afmeting 22,4 x 28,7 cm | Leeftijd 7+

© Dettie, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Charles Darwin
Illustraties: Mark Hoffman
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Op de cover zien we een jonge Charles Darwin, onder zijn armen heeft hij zijn beroemde boek: Over het ontstaan van soorten. Op zijn hand zit een vink, dit is een aanwijzing dat hij daarover veel ontdekt heeft want Charles Darwin was wetenschapper, gespecialiseerd in planten, dieren en de natuur.


Maar voor het zover is zien we eerst in woord en beeld waar Charles geboren en opgegroeid is. We lezen dat hij al op heel jonge leeftijd allerlei vragen had. Hij wilde altijd van alles weten, vooral over de natuur. Maar dat dieren zomaar in een flits op de aarde waren verschenen, zoals zijn leraar vertelde, daar geloofde de kleine Charles niet veel van.


Toen hij tweeëntwintig was werd Charles  gevraagd om deel te nemen aan een wetenschappelijke expeditie. Hij zou per schip, de HMS Beagle, naar Afrika, Zuid Amerika en Australië reizen. Dat was geweldig natuurlijk! De jonge Charles keek zijn ogen uit en ontdekte dingen die nu nog van belang zijn. Vooral zijn ontdekking dat dieren zich aanpassen aan hun leefomgeving en dat levende wezens in de loop van de tijd veranderen (evolutietheorie) was opzienbarend. Ook ontdekte hij de natuurlijke selectie en nog veel meer. Na zijn reis heeft Charles zijn hele leven geschreven over al zijn ontdekkingen en daaruit ontstond het boek Over het ontstaan van soorten dat ook op de cover staat.


Het klink misschien allemaal een beetje ingewikkeld maar illustrator Mark Hoffman heeft de ontdekkingen van Darwin heel mooi en duidelijk in beeld gebracht via zijn illustraties. Daardoor snap je gelijk wat er verteld wordt.


Opnieuw zo'n fijn boek uit de serie Van klein tot groots Een serie waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke, bijzondere en inspirerende personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051168976 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2022
Nederlandse tekst Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 10 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER