Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

Het vliegende circus
Illustraties: Laura Barella
Tekst: Patrizia Levi


Een vliegend circus? Dat bestaat niet toch?
Maar als op een dag er allemaal veertjes neerdwarrelen in het dorp, moeten de mensen het wel geloven. Ze hebben alle maten, die veertjes, en alle kleuren, van heel veel verschillende vogels. En aan ieder veertje hangt een kaartje: een uitnodiging voor het circus dat komt.


De mensen begrijpen er niets van: een circus? Waar dan? Ze zien geen tent staan.
Maar allemaal gaan ze naar de plek waar het zou moeten zijn, en dan gebeurt het: op dezelfde manier als de toegangsbiljetten gebracht werden – door vogels – komt er nu een tent  uit de licht. Een heuse circustent!


Er is plaats voor iedereen, en de mensen zijn getuige van wonderbaarlijke kunsten die de artiesten voor hun ogen uitvoeren. Het kan zijn dat iedereen hetzelfde ziet, maar soms is het ook zo dat iedereen een ander beeld heeft: ze zien hun eigen dromen voor zich! De een ziet een mooi sneeuwlandschap de ander ziet kinderen in een kringetje spelen, en nog veel meer. Laat je fantasie maar werken: alles kan voorbij komen in het vliegende circus.
Maar aan alles komt een einde, ook aan dit magische verhaal.


Hoewel een jonger kind, van de leeftijd waar de meeste prentenboeken voor gemaakt worden, best kan begrijpen wat hier allemaal gebeurt, is het vanwege het verhaal - en de boodschap - duidelijk voor wat oudere kinderen.
Het is een magisch verhaal, sprookjesachtig, wonderbaarlijk en verbazingwekkend, dezelfde eigenschappen die de natuur om ons heen dat ook heeft.
Vandaar de boodschap: mensen, zorg wat beter voor de omgeving waarin we leven. Er is niets anders…


De illustraties zijn prachtig en net zo magisch als het verhaal.

Patrizia Levi ( 1964, Caluso, Piemonte) schrijft en illustreert. Ze heeft al meerdere prijzen gewonnen., Nu heeft de samenwerking met Laura Barella de zilveren medaille opgeleverd van de Key Colours competition 2022.

ISBN 9789044851267 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2024
Afmetingen:  21.8 x 29.8 cm | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De geest in het plafond
Emily Jackman


Hoe verschillend zijn de broertjes Roberto en Harry!
Roberto vormt het vertelperspectief. Hij laat duidelijk merken dat hij zijn broertje maar een mietje vindt. Harry is namelijk dol op ballet, en danst ook zelf. Maar ballet, dat is voor meisjes, vindt Roberto!
Roberto houdt van voetballen en gamen, en is dus een echte jongen. Deze tegenstelling leidt nogal eens tot ruzie thuis.
En dan gebeurt er iets vreemds:


‘Roberto wilde net uit het toilethokje stappen om zijn handen te wassen toen er plots geneurie klonk.
‘Hallo?’ vroeg hij verbaasd. ‘Is daar iemand?’
Roberto spitste zijn oren. Het geneurie klonk opnieuw. Het leek uit het plafond te komen. Roberto krabde aan zijn voorhoofd. Was hij gek aan het worden?’


Daar  lijkt het wel op, want Roberto blijkt de enige die de stem kan horen die uit het plafond komt. Het is Alyssa, die zich verstopt in het plafond. En die hem vertelt dat ze daar net zo lang blijft zitten tot ze zo dun is dat ze een tutu aan kan. Ze is veel te dik, en mag niet meedoen met ballet.
Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen de jongen  en het meisje. Hm, is het wel een meisje? Want je verstoppen in het plafond, en dat al maandenlang? Dat kan toch niet…


De thematiek is duidelijk: het gaat over de ander accepteren. Niet zonder meer oordelen over wat een ander doet in zijn leven. En als Harry gepest wordt, spoort Alyssa Roberto aan om zijn broertje te gaan helpen. Het verhaal wordt in eenvoudige taal verteld, en wat er gebeurt is ook wel makkelijk en voorspelbaar, maar de boodschap wordt zo duidelijk overgebracht. Je mag zijn wie je wilt zijn!


Emily Jackman studeerde psychologie, eerst aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vervolgd door een master aan de Universiteit Leiden. De geest in het plafond is haar kinderboekendebuut.


ISBN 9789044852400 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2023| Illustraties van Chris Vosters | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo,  16 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vuureiland
Sietze Norder


‘Wilson bleef volhouden dat het allemaal echt gebeurd was. Terwijl hij aan het vertellen was, moest ik af en toe even wachten omdat hij midden in een zin in slaap gevallen was.’


Dit is het verhaal van Wilson, de spin die woont op Vuureiland. Hij vertelt de schrijver over zijn avonturen. Sietze Norder vertelt hoe hij steeds moest wachten omdat de spin in slaap viel. Dat was de moeite waard want wat Wilson vertelde over het ontstaan van het eiland en de aankomst van planten en dieren op het eiland klopte precies met wat Norder daarover geleerd had.
En dus lezen we over de avonturen van Wilson, hoe hij op het eiland terecht is gekomen, en wat daar allemaal gebeurde.


Het eiland waar hij aankomt is kaal en rotsachtig, ‘een aangebrande pannenkoek’.
Maar dat verandert (en Wilson slaapt als dat gebeurt) in de loop van jaren:


‘Na nog een stukje geklommen te hebben, stapte Wilson de Warme buitenlucht in. Daar keek hij verbijsterd om zich heen. Hij kon zijn ogen niet geloven.
Een groene deken van bomen, varens, struiken en mos strekte zich uit tot de kust. Maar het eiland was niet zomaar groen, nee, Wilson zag talloze kleuren groen: van felgroen, bijna geel, zoals een frisse appel, tot diep donkergroen als het blad van de klimop.’


In de loop van de tijd kwamen er andere levende wezens: vogels, schildpadden en tja, helaas ook mensen.
Helaas, want die waren duidelijk van plan om het idyllische leventje dat de dieren leidden te verpesten.
Hoe kunnen Wilson en zijn vrienden dat voorkomen?


Sietze Norder schreef eerder het informatieboek ‘De wereld in het klein’ over de relatie tussen mens en natuur op eilanden. Het was een goed idee om datzelfde verhaal nog eens te vertellen, verpakt in een leuk en spannend verhaal. De keuze voor de spin als verteller is een prima keuze.
Norder maakt van de spin een nieuwsgierig dier dat best filosofische gedachten heeft.
De zwart-wittekeningen zijn speels en erg grappig, die hadden er best meer in gemogen!


Sietze Norder is eilandonderzoeker en universitair docent bij het Copernicus instituut voor duurzame ontwikkeling (Universiteit Utrecht).


ISBN 9789464042559 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Fontaine | juni 2023
Met illustraties van Jitske Wadman | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 13 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als je moet kiezen
Louise Drul

Welke leeftijd je ook hebt de hele dag door moet je keuzes maken.
En dat valt niet altijd mee!


Zou je graag met bloemen praten of hou je liever een babbel met dieren?
Ga je liever lekker snel naar school op een vliegende step, of doe je het op je gemak op de rug van een reuzenkat?
Of als je een robot zou hebben: wil je er dan eentje die gezellig met je wil spelen? Of een die je kamer netjes wil houden?


Natuurlijk zijn het vaak keuzes die niet echt kunnen, want meubels die tapdansen of beddengoed dat gaat breakdansen, dat bestaat natuurlijk niet.
Maar als je nu echt die keuze moet maken, als je er echt over na moet denken, dan is het wel interessant welke argumenten je hebt voor je voorkeur. Of afkeur. Hm, doe die meubels maar, kun je tenminste lekker slapen... Of toch niet? Want lekker een boek lezen in de woonkamer met al die tapdansers om je heen?
Maar je moet kiezen...


Het is filosofisch, dit boek. Maar gelukkig niet zwaar, de tekeningen zijn vaak erg grappig.
In ieder geval zijn ze ook kleurrijk en vol details. 
Dit prentenboek laat kinderen kiezen, maar ook oudere lezers kunnen hier van leren. Want de keuze die je maakt zegt wel iets over wie je  bent. Wil je in een mooi kasteel wonen, maar wel helemaal alleen? Of kies je er eerder voor om met vrienden in een krakkemikkige boomhut te bivakkeren?
En als je moet kiezen heb je dan liever een boom die vol hangt met snoep, of een met cadeautjes?


Mooi uitgevoerd boek dat belangrijke vragen stelt. Maar heb je daar geen zin in, kijk dan naar de mooie afbeeldingen.

Louise Drul is een Franse schrijfster en kunstenares.

ISBN 9789492986665  | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Boycott | november 2023
Afmetingen: 22.7 x 26.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 22 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nelly en de haaiengrot
Anouk Kool

Het is nog niet zo lang geleden dat Nelly er achter kwam dat ze met dieren kan praten. Toen was ze net tien, nu viert ze haar elfde verjaardag.
Maar was het wel zo’n goed idee om een slaapfeestje te houden? Haar vrienden vinden namelijk dat een spel als ‘truth or dare’ er dan echt bij hoort.
Nelly vindt het geen leuk spel. Want ze kan immers de waarheid niet vertellen?
Het moet geheim blijven dat dieren kunnen praten en dat zij zelf heeft leren vliegen.


Maar als zij kiest voor ‘doen’ moet ze haar hond kleren aantrekken. Natuurlijk protesteert Plork. En Nelly is het met haar eens. Zo eindigt het feest op een vervelende manier.
Dan hoort Nelly hoort ook nog dat Elizabeth, haar beste vriendin, in de zomervakantie geen tijd voor haar zal hebben. Wat een akelige vakantie gaat dit worden!


Maar dat loopt even anders, als haar nieuwe vriendin, Louise de karper, haar hulp inroept. Louise vertelt dat er onder de plas waar mensen uit de hele stad vaak zwemmen, een enorm grottenstelsel ligt. Daar leven zoetwaterhaaien, al miljoenen jaren!
Louise heeft gehoord dat ze van plan zijn om hun territorium uit te breiden. Misschien kan Nelly helpen?


Maar de ochtend na het mislukte feestje is het niet Louise maar Bruno de kikker die haar opwacht bij de plas. En hij weet niet waar de karper is gebleven.
Er is werk aan de winkel, en nu haar vriendinnen haar min of meer in de steek hebben gelaten besluit ze om het nieuwe avontuur aan te gaan en haar nieuwe vrienden in de plas te helpen.
Als ze geweten had hoe gevaarlijk dat zou worden…


Nelly raakt betrokken bij de redding van de waterdieren die zeker het slachtoffer zullen worden van de haaien die snode plannen hebben. Maar dat betekent dat ze moet leren zwemmen als een vis. Dat ze zich moet zien te redden in donkere onheilspellende grotten. In haar eentje. Het deel waarin ze leert hoe ze dat moet doen is een vrij langdradig stuk tekst. Voor de doorzetter komt daarna evenwel juist een spannend gedeelte: zal het haar en haar dierenvrienden lukken om de haaien tegen te houden?
Want die haaien zijn geëvolueerd: zij kunnen zich ook op het land voortbewegen! Voor hen heel handig, maar voor de nietsvermoedende mensen een groot gevaar.


En dan is er ook nog haar karakter, waardoor het moeilijk is met anderen om te gaan. Over dat probleem lazen we ook al in het eerste deel. Op de een of andere manier is zij anders.
Dat geldt voor haar klasgenoten, maar ook thuis:


'Zodra Nelly in de buurt kwam, veranderden de gezinsleden in boze, geïrriteerde mensen. Ieder grapje was er een te veel. Waarom was zij de enige die kon genieten van haar gevoel voor humor? Haast alles wat de zei of deed, viel verkeerd. Waarom was zij de enige die begreep dat ze het niet kwaad bedoelde?'


Anouk Kool (Zwolle, 1980) is een veelzijdig talent. Na een studie Docent-Regie en Performance in Maastricht,  volgde ze Media en Cultuur (Amsterdam).

ISBN 9789044850307 | Hardcover | 290 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2023
Illustraties van Federico van Lunter | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 8 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kapitein Knut en de stomme schaduw
Victor Engbers


Beste lezer,
Welkom in mijn boek, Mijn naam is
Kapitein Knut en ik ben de allerdapperste
van alle kapiteins!!! Dat komt omdat ik
nergens bang voor ben. [...]


Met deze openingswoorden maken we kennis met Kapitein Knut en zijn hond Django.
De kapitein is de volgende dag jarig en voor die gelegenheid wast hij zijn onderbroek en sokken en hangt ze aan de waslijn. Bij dit jaarlijkse ritueel helpt zijn schaduw altijd mee. Maar dit jaar is de schaduw aan het mopperen. Volgens hem heeft Knut een sok verkeerd opgehangen.
Het wordt een hele woordenstrijd en uiteindelijk is Knut zo boos op zijn schaduw dat hij hem aan de waslijn hangt, dat zal hem leren!
'Welterusten, stomme schaduw!' roept de kapitein kwaad.


De volgende ochtend is de boosheid van Knut gezakt, hij is immers jarig. Hij gaat lekker met zijn schaduw komkommertaart bakken! Maar waar is schaduw gebleven?
Maar schaduw heeft het wel gehad met de kapitein, Django en Knut zien hem nog net wegvliegen naar het Eiland van Hou Toch Op! En dat eiland ligt heel ver weg. Helemaal aan de andere kant van de Diepe Diepe Zee.

Als dit geen spannend begin van een boek is? En zo gaat het maar door. De kapitein gaat achter zijn schaduw aan en belandt in de meest bizarre situaties. Hij reist met een huishaai, belandt in een kwal, ontmoet een klein draakje én zijn vuurspugende moeder! Valt in een vulkaan én wordt gevangen door een tweekoppige vogel.
En je denkt toch niet dat de kapitein bang is? Want zoals hij al zei, hij is echt nergens bang voor... maar is ook niet gek of dom.


Het wordt een heel bijzondere reis met een heel onverwacht einde. Maar heeft Knut nou zijn schaduw terug? Dat moet je zelf maar lezen.


Bij het verhaal staan afbeeldingen die soms aan de psychedelische illustraties van de jaren zestig doen denken. Ze doen bijna kinderlijk aan. Persoonlijk moest ik er even aan wennen. Maar ze zijn toch leuk en er is heel veel op te zien. Het grappige is dat Kapitein Knut rondloopt in een witte onderbroek en grijze sokken aan heft, meer niet. Django lijkt meer op een licht misvormde vos. Ook apart is dat alle enge dieren eigenlijk heel gezellige, speelse figuren zijn. Maar toch is het een spannend verhaal geworden.
Alles bij elkaar is het een heel apart boek.
Inmiddels is deel twee over kapitein Knut ook verschenen.


ISBN 9789492986351 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Boycott | 22 november 2021
Leeftijd ca. 8+

© Dettie, 7 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Maksie
Mathilde Stein


In de dierenwinkel zit een klein wit hondje te wachten tot iemand hem komt halen.
Hij zit er al best een tijdje want Maksie, zo heet-ie, gaat niet zomaar met iemand mee! Want als zo’n oud dametje voor de etalage blijft staan en kirt dat ze hem zo schattig vindt, duikt Maksie onmiddellijk ver weg. Met zo’n omaatje gaat hij niet mee!
Want hij mag dan zo klein zijn dat hij in een handtas past, hij is absoluut niet schattig!
Hij is stoer, niet voor een kleintje vervaard, en hij wil echt geen roze jasjes aan, of ‘hondemans’ genoemd worden!
Maksie wil een stoere baas en als niemand zich meldt, nou dan gaat hij zelf wel op zoek!


‘whooooo.
Met open mond staat Maksie te kijken.
Daar IS hij dan.
De  enige echte!
Gewoon, zomaar, tussen de mensen!
Hij ziet er nog stoerder uit dan Maksie ooit had durven dromen.
Stoerder en sterker en…Nou ja, misschien ook een héél klein beetje minder lief.
Maar dat geeft niet.’


Dus hij volgt de man, zijn Droombaas. Alleen doet die toch wel eigenaardige dingen.
Ha, denkt Maksie, hij wil zien of Maksie wel goed kan spoorzoeken!? Leuk!
Maar Droombaas vindt de achtervolging van Maksie helemaal geen leuk spelletje!
En wat doet dat oude dametje toch?  


Zo leuk, dit verhaal! Door het lettertype met de vele witregels is het geschikt voor lezers die de kunst van het lezen al een beetje machtig zijn. Zij worden wel uitgedaagd als ze dit verhaal willen blijven lezen. En natuurlijk willen ze dat, want het is een spannend avontuur!
De illustraties van Jan Jutte - soms over twee pagina’s, soms klein - dragen ook bij aan een goed begrip van de tekst. Ook de jonge lezer zal al snel doorhebben wat er aan de hand is, hetgeen het niet minder spannend maakt.


Mathilde Stein (Den Haag, 1969) studeerde Spaans en Communicatiewetenschappen, gecombineerd met een avondopleiding aan de kunstacademie van Bordeaux.
Tegenwoordig woont en werkt ze in Engeland als freelance journalist en International Event Support. Daarnaast doet ze haar schrijfwerk. Dat leverde al een Zilveren Griffel op in 2023 voor Pluk en Pluis.


ISBN 9789047714866  | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| november 2023
Illustraties van Jan Jutte | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 24 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Daantje Dodo wil een hond (maar papa niet!)
Bas Birker


Daantje is vijf jaar, enigst kind, maar tussen de regels door lees je wel dat zijn ouders hun handen vol hebben aan hun zoontje.
Hij noemt zichzelf en zijn ouders de familie Dodo.


‘De familie Dodo heet natuurlijk niet echt de familie Dodo.
Maar als papa niet zelf ligt te slapen, is hij wel aan het zeuren over slapen.
Dutjes doen, uitslapen, op zijn stoel gaan slapen; alsof mensen niks beters te doen hebben dan slapen.
‘En  nu braaf dodo doen,’ zegt papa elke avond na het voorlezen.
Soms praten grote mensen echt kinderachtig.’


Maar Daantje niet! Hij is tenslotte ook al bijna zes!

Er zitten veel taalgrapjes in het verhaal. Als mama tegen papa zegt dat hij niet negatief moet doen:


‘Ja papa! Doe toch eens niet zo neetief!,’  roept Daantje.
‘Negatief’, verbetert mama.
‘Wat is dat?’ vraagt Daantje. ‘Dat is als je altijd overal tegen bent,’ legt mama uit.
‘Ah ja. Daarom heet het ook neetief.’ zegt Daantje. ‘omdat papa altijd overal nee tegen zegt.
Gelukkig zijn wij jatief, hè mama?’


Maar papa ziet de bui al hangen: ze hebben al een kat, kippen en kikkers, en nu wil Daantje een hond. En wie kan er dan voor zorgen? Juist! Natuurlijk roept Daantje heel hard dat hij dat heus wel zelf gaat doen. En dan is er ineens een hond bij de buurvrouw. Een leuk klein hondje.
En zo ontdekt Daantje dat een hond toch wel meer werk is als hij dacht. Maar ja, hij en zijn mama die best een hond wil hebben een sluw plannetje bedacht…


Ook al is het een voorspelbaar verhaal, de vorm is erg leuk, met al die woordspelingen en grapjes. Ook zijn de illustraties van Puck Koper grappig! Die zijn in primaire kleuren en vrolijken de pagina’s erg op.

Bas Birker (Antwerpen, 1979) is een Nederlands-Vlaamse stand-up comedian. Na 20 jaar comedy, 5 soloshows en talloze bijdragen op radio en televisie, debuteert hij nu als kinderboekenauteur.

ISBN 9789401481335 | Hardcover | 94 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2023
Illustraties van Puck Koper | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 1 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gevaarlijk spel
Monsterdokter dl 4
John Kelly


Geen inleiding, hup meteen in het verhaal: Appie, de ik-figuur loopt op straat en vangt zonder na te denken het voorwerp op dat op hem af komt.
Het was een hoofd! En Appie kende dat hoofd!


‘Hoi Morris!’ zei ik. ‘Waar is de rest van je vandaag?’


Morris vertelt dat het de dag is van de monsterbalbekerfinale, en natuurlijk doet Morris mee, zoals hij aan vele sporten meedoet.
Appie schrikt als er ineens een grote groep monsters op hem af komt. Niet omdat het monsters zijn, daar is hij al wel aan gewend, maar omdat ze roepen: ’Ten aanval!' Dat is nog maar de ene partij, de All-stars. Even later komt de tegenstander, de Bijters ook op hem af.
Morris blijkt de inval-monsterbal te zijn op wie jacht gemaakt wordt en Appie houdt hem vast...
Het is een spel met een boekwerk aan regels, ontdekt Appie, maar hij leert al snel de belangrijkste. De bal moet in een speciaal net, en dat ene doelpunt maakt een einde aan de wedstrijd.
Maar als Morris de vervanger van de bal is, waar is dan de echte bal? Daar komen ze snel genoeg achter. De monsterdokter wordt opgeroepen, eerst om een stel monsters dat volledig in elkaar verstrikt zit te ontwarren, maar dan is er ineens een spoedklus: een Niveau 1.5 geval.


‘Voordat ik ook maar iets had kunnen zeggen vloog de dokter door de kamer en griste ze de hoorn uit mijn handen.
’Niveau 1.5 zei u?’ brulde ze door de telefoon. ‘Hoelang geleden is de patiënt opgegeten?’


Het wordt een race tegen de klok. Dit is pas echt een haastklus. Zou het de dokter en haar assistent wel lukken om de patiënt te helpen?
En die tweede taak die Appie dan toebedeeld krijgt. Hij moet de monsterbal wedstrijd fluiten. Hij, die geen idee heeft van de spelregels, maar wel het dikke boek heeft. En gelukkig ook het volste vertrouwen van zijn baas, de monsterdokter…


Die monsterbalwedstrijd doet enigszins denken aan het zwerkbal van Harry Potter en de zijnen! En verder wordt er duidelijk gelinkt naar de huidige voetbalcultuur. Of kinderen dat door hebben? Maakt niet uit: zij lezen een griezelig avontuur, met veel leuke zinnen en scènes.


‘Na het taartschot…’ ’U bedoelt startschot?‘
‘Nee, en nog eens nee…’


Opnieuw zijn de tekeningen, zwart-wit, gemaakt door Kelly himself, zijn griezelig grappig (zie omslag!). Soms is het een klein tekeningetje, soms paginagroot. Er wordt gespeeld met de typografie, dikgedrukt of grotere letters. Er is een begrippenlijst, en daar vind je een deel van het allereerste hoofdstuk, uit het eerste deel dus. Zo ontdek je hoe Appies eerste kennismaking was met de monsterdokter.


John Robert Kelly (1964, Stockton-on-Tees, Engeland) is illustrator en ontwerper van kinderboeken. Zijn boeken zijn onder andere The Robot Zoo en Everyday Machines, die beide werden genomineerd voor de Rhône-Poulenc Junior Prize.

ISBN 9789048871056| Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2023
Vertaald uit het Engels door Willem Jan Kok | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 6 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen in de jurk
Illustraties Quentin Blake
Tekst: David Walliams


Het leven van Dennis is saai, heel erg saai zelfs. Vooral sinds zijn moeder weggelopen is.
Dennis mist haar gezelligheid en de knuffels die ze hem gaf. Hij zou wel over haar willen praten maar papa wil helemaal niets meer over haar horen. Zelfs haar foto's zijn verbrand, op één na. Die heeft Dennis kunnen redden.
Papa is vanaf die tijd altijd aan het werk en wordt steeds dikker, hij propt zich helemaal vol.


Gelukkig is er voetbal. Dennis is daar heel goed in, hij is de topscoorder van zijn team. Daarnaast is Dennis gek op mode. Hij houdt van de prachtige foto's in de tijdschriften en bestudeert de kledingstukken die de prachtig opgemaakte vrouwen aan hebben. Soms koopt hij stiekem de Vogue. Maar dat mag zijn vader niet weten, want zo'n blad is voor meisjes.


Natuurlijk komt papa er toch achter en hij is enorm boos, vooral omdat de vrouw op de cover een jurk aanheeft die lijkt op een jurk van zijn moeder...
En dan schopt Dennis per ongeluk een bal de kamer van de directeur in. Die directeur is een verschrikking. Hij is altijd boos en nu dus ook.
Dennis moet nablijven en Lisa ook. Zij zit twee groepen hoger in is het mooiste meisje dat Dennis kent. Haar schooluniform zit altijd perfect, maar haar rok was te kort en dat mocht niet. Zij kreeg ook strafregels maken maar tekent mooie kledingontwerpen...


Nadat ze naar huis mogen, lopen ze samen de school uit en Dennis vraagt haar naar de tekeningen. En dan begint de bal te rollen. Ze herkennen elkaar in hun liefde voor mode en dat vormt gelijk het begin van een heel bijzondere vriendschap.
Lisa heeft maling aan alles en sleept Dennis mee in hilarische avonturen maar zij maakt ook dat Dennis steeds meer zichzelf durft te zijn.
Het leven van Dennis is ineens een heel stuk minder saai.


Maar tussendoor spelen zich thuis en op school nog heel wat moeilijker taferelen af.


Het verhaal doorbreekt taboes. Het is geen Lhbti boek maar Walliams rekent wel op een heel speelse manier af met de hokjesgeest.
Hij laat zien dat dingen helemaal niet zo gek zijn als van tevoren lijkt en draait vooroordelen helemaal op.
De afbeeldingen van Quentin Blake zijn zoals altijd geweldig en passend bij het verhaal.


ISBN 9789044850604 | Hardcover | 160 pagina's | Clavis | 31 januari 2023
Vertaald door Janneke Blankevoort | Leeftijd 9+

© Dettie, 13 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Blitz! Een groot ruimtefeest
Theaterlezen met Blitz!
Illustraties: Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser


'Theaterlezen is eigenlijk samen voorlezen aan publiek', schrijft Rian Visser achterin dit boek.


Het leuke is dat dankzij dit boek iedereen weet wélk stukje ze moeten voorlezen. Voor de stukjes tekst staat namelijk steeds een naam. Van tevoren spreek je met elkaar af wie de tekst achter die naam gaat voorlezen. Bijvoorbeeld jij bent Rob, je zus is Moes, papa is Boer en... je beste vriend is Blitz en je beste vriendin is Priet! De tekst die achter die namen  staat, lees diegene voor. Echt superleuk. Je kunt er bijna een toneelstuk van maken.


Maar het is niet alleen heel leuk, de negenentwintig verhalen zijn ook nog eens spannend of grappig en gaan over het grote ruimtefeest dat Priet wil organiseren.
We beginnen bij de reis van Priet en Blitz door de ruimte, op zoek naar hun vrienden Rob en Moes die op de aarde wonen, want daar wil Priet zijn feest vieren. Maar er gaat natuurlijk een heleboel aan vooraf voordat het eindelijk zo ver is en wij beleven alles mee.


Priet en Blitz snappen ook niet echt alles wat op aarde gebeurt. Want waarom moet je 50 cent betalen voor het slaan van plantjes? Dat is toch zielig? En wat is er nou leuk aan de spin op de kermis? Dat kan Blitz elke dag doen! En een bezoek aan school is ook spannend, want niemand mag weten dat Blitz een ruimtewezen is.


Ondertussen gaat het voorbereiden voor het feest gewoon door. Langzamerhand lukt het Priet en Blitz, met hulp van Moes en Bob, om alles wat voor het feest nodig is bij elkaar te krijgen. En er moet natuurlijk ook wat te doen zijn... dus bedenken ze de enige echte Blitz-quiz, inclusief vragen. Ook moeten moppen verteld worden en dansen en zingen hoort ook bij een feest en... op een feest zijn natuurlijk gasten! Maar dat er zulke bijzondere gasten zouden komen hadden Priet en Blitz écht niet verwacht.
Daardoor wordt het helemaal een superfeest.


Het verhaal is zo leuk geschreven dat je bijna de namen die voor de stukjes tekst staan niet meer ziet. Dat is knap want het is wel echt een theaterboek.
Achterin het boek geeft Rian Visser nog allerlei goede tips over het theaterlezen. Je krijgt gewoon zin om het te gaan doen!


ISBN 9789025778194 | Hardcover | 138 pagina's | Gottmer | september 2023
Leeftijd 7+

© Dettie, 8 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER