Non-fictie

Pascale Naessens

https://www.purepascale.com/nl

 

Ketokuur 2
Dr. William Cortvriendt
Prof. dr. Hanno Pijl

Pascale Naessens


Na het succes van het boek Ketokuur 1, dat ik helaas niet in mijn bezit heb, is er nu Ketokuur 2 waarin Pascale Naessens dieper ingaat op vragen waar mensen mee zitten wanneer ze eenmaal ketogeen zijn gaan eten.
Dr. William Cortvriend is arts en vertelt over de misvatting over cholesterol als mensen ketogeen eten.
Prof. dr. Hanno Pijl ligt het intermittend vasten en time-restricted eating toe. Beide komen neer op een vorm van periodiek vasten, bijvoorbeeld; per etmaal eet je al je voeding binnen een bepaalde tijdsduur en daarbuiten eet je niets. Of je eet één dag niets, de andere dag wel.

Keto-eten is koolhydraat'vrij' eten. Je mag maximaal 30 koolhydraten per dag, 'waardoor je lichaam niets anders kan dan overschakelen van suikerverbranding op vetverbranding'. 'Door op die manier te eten leer je je lichaam optimaal vet te verbranden als energie. Na een tijdje zal je lichaam vet verkiezen boven glucose als brandstof.  De koolhydraten worden vervangen door gezonde vetten en eiwitten. De schrijfster adviseert om ketogeen eten regelmatig af te wisselen met koolhydraatarm te eten (maximaal 50 koolhydraten per dag)


Veel mensen vallen door ketogeen eten enorm af en ook mensen met diabetes 2 zien hun bloedsuiker spectaculair dalen. Vaak kunnen ze zelfs stoppen met insuline spuiten. Ook hebben zij geen bloedsuikerpieken of - dalen meer. Ook op epilepsie heeft het ketogeen eten een bewezen gunstige werking.
'Bij het ketogeen eten draait het niet zozeer om minder eten maar om anders eten.'


Het grote voordeel voor degene die ketogeen gaat eten is dat het eten volgens de ketogene richtlijnen erg smakelijk is en een verzadigd gevoel geeft, wat veelal ontbreekt bij bijvoorbeeld afvallen door minder calorieën waardoor dit laatste veel moeilijker is vol te houden. Je mag zelfs volle producten eten zoals volle yoghurt, olijfolie, spek etc.
Nadeel is, vooral voor fruit- en groenteliefhebbers, dat veel fruit- en groentesoorten teveel koolhydraten bevatten, waardoor ze niet of in hele kleine hoeveelheden gegeten kunnen worden.


Pascale Naessens haakt hier op in en geeft 75 recepten waarin veel groente gebruikt wordt. 'Het is niet gemakkelijk om lekkere, eenvoudige en aantrekkelijke ketorecepten te maken waarin groenten de hoofdrol spelen,' zegt ze daarover. 'Maar bij een ketogeen dieet zijn groenten misschien nog wel belangrijker; ze zijn je beste bron van vezels op dat moment.'
De heldere introductie en toelichtingen beslaan 59 pagina's en dan volgt een 14-daags schema waarin we dus 14 ketogene ontbijt- lunch- en diner recepten voor 2 personen aantreffen. Bij elk recept lezen we hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten er per persoon in het gerecht zitten, wat erg handig is.

Na het schema volgen nog een aantal extra recepten - inclusief desserts! - en tips voor het geval je uit eten gaat.

Per recept zijn maar een paar ingrediënten nodig, zodat het eten goed betaalbaar blijft. Zelf heb ik al twee gerechten gemaakt, en ze waren prima, er zullen vermoedelijk nog vele volgen. De uitleg is helder, de presentatie is aantrekkelijk, de vorm is duidelijk.
Kortom, een prima boek voor de mensen die inspiratie willen opdoen bij ketogeen eten maar dankzij dit boek vooral leren hoe ze zeer smakelijke ketogene groente - en andere - gerechten kunnen maken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401476713 | Hardcover | 223 pagina's met fraaie foto's | Lannoo | mei 2021

© Dettie 10 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER