Non-fictie

Marjan Berk

http://www.marjanberk.nl

 

Madonnakindje
over het leven van Catharina van Rennes (1858 – 1940)
Marjan Berk


'Ze was in ons land een beroemde componiste, die het kinderlied-repertoire totaal op de schop heeft gezet. Jo Vincent, een even beroemde sopraan heeft het liedje Madonnakindje bekend gemaakt. Maar voor mij was de verborgen liefdesgeschiedenis die ik in haar leven heb ontdekt de drijfveer om dit verhaal te schrijven.'


Dit bovenstaande vertelt Marjan Berk in een kort interview. Maar ook het lied Madonnakindje zelf speelt een belangrijke rol in het tot stand komen van het boek. Het werd altijd door de moeder van Marjan Berk gezongen voor de onderduikdames. Moeder zong minstens zo mooi, of mooier dan Jo Vincent.
Berk, die opgroeide in een zeer muzikale familie, vond de muziek prachtig maar het liedje heel sentimenteel. Mede door die aantrekkelijke muziek raakte ze geïnteresseerd in de componiste van die muziek, Catharina van Rennes. Ze zocht dingen over Catharina's leven en raakte nog meer gefascineerd en besloot een boek over haar te schrijven. Catharina bleek een zeer vrijgevochten vrouw en dat in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend was.


Met hulp van de heren Cor Witbraad en Paul Woerlee 'die als geen ander de weg wisten in de vaderlandse muziekarchieven' kwam Marjan Berk nog  veel meer over het leven van Catharina van Rennes te weten. Het blijkt uit brieven dat het vrijgevochten zijn zich al als klein meisje openbaarde.  Catharina 'is een stout, guitig kind, een bengel, een woelwater.' kunnen we lezen, maar ook dat ze al heel jong altijd bezig was met muziek. Bij haar thuis wordt ook veel gemusiceerd. Gelukkig krijgt ze muziek en zangles zodat haar talent zich volledig kan ontwikkelen.


In juni 1884 behaalde Catherine haar eerstegraads bevoegdheid voor zangonderricht. Maar toen ze geweigerd werd als lerares solozang op de Muziekschool opende ze haar eigen zangschool 'Bel Canto'. Dit is ook tekenend voor haar hele levenshouding. Ze laat zich niet klein krijgen, weet wat ze wilt én heeft succes met haar school. Ze heeft een speciale, open, vrolijke manier van lesgeven die erg aanslaat bij haar leerlingen. Ze is soms gevreesd maar bovenal zeer geliefd. Haar succes reikt tot het koninklijk huis waar ze prinses Juliana muziekles gaf.
En zo leidt Catharina een leven vol enthousiasme voor de muziek.


Over haar privéleven is ze overigens heel gesloten en daar komen we ook niet echt veel over te weten. Dat is nu precies wat Marjan Berk zo  intrigeerde. Maar bovenal rees bij haar vooral de vraag, hoe kon het dat zo'n vlotte, geliefde vrouw nooit getrouwd is geweest, er was zelfs geen sprake van een geliefde. 'Er werd zelfs gedacht dat ze van de meisjes was maar dat werd tegengesproken door Nancy van der Elst. Catharina was een huisvriendin van haar ouders en kwam daar regelmatig over de vloer.' Zou er nou nooit iemand zijn geweest die Catherina's hart gestolen had?
En dan vinden ze tot Berks grote vreugde zeven brieven... en daarin staat het antwoord.


Marjan Berk weet op een onderhoudende manier te vertellen over deze markante vrouw die ook het liedje drie kleine kleutertjes componeerde. Met vlotte pen heeft ze deze 'biografische schets' geschreven over een voorheen voor mij totaal onbekende vrouw. Vooral het werkzame leven van deze markante vrouw is in dit boek uitgelicht. Maar wie de vrouw zelf was, blijft redelijk vaag. Dat is niet aan Berks conto toe te schrijven maar aan Catharina van Rennes zelf. Het privédeel van haar leven was van haar en van niemand anders, daardoor kon haar geheim ook een geheim blijven...


ISBN 9789045030678 | Pocket | 151 pagina's | Uitgeverij Atlas contact | oktober 2015

Dettie, 24 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER