Geen schaduw zonder licht
Over het leven van Lidi van Mourik Broekman (1917-2015)
June Nods
"Soms kan een brief het verleden oproepen en wordt nieuwe geschiedenis geschreven op de fundamenten van de oude. Dit overkwam Lidi van Mourik Broekman toen ik op zoek ging naar de kunstenares die in de jaren '30 de buste van mijn schoonmoeder had gemaakt"
June Nods ontmoet uiteindelijk de beeldhouwster in 1996
"Onze vriendschap was geboren. Tijdens alle momenten dat we elkaar zagen ontpopte Lidi zich als een boeiend verteller. Duizend-en-een verhalen over haar leven, haar kinderen, haar werk en de mensen die ze ontmoette heb ik mogen horen."
Aanvankelijk wil June Nods - schoondochter van 'Sonny Boy' Waldemar Nods - dat Annejet van der Zijl het verhaal van Lidi verwerkt in een boek. Maar Annejet geeft de suggestie om zelf dat verhaal te schrijven. "Dat vond Lidi een nog beter idee."
En zo komt het dat June Lidi vijf jaar lang interviewt en wij als lezer daardoor kennis kunnen maken met deze markante beeldhouwster en schilder.
Moeder Co was een klassieke schoonheid, intelligent en muzikaal. Ze speelde uitstekend piano en gaf les aan Henriette en Frits Philips de kinderen van Anton en Anna Philips.
Gerrit van Maourik Broekman raakt bevriend met Anton en zo komt het dat Co en Gerrit elkaar leren kennen en uiteindelijk met elkaar trouwen. Op 20 juni 1917 wordt hun dochter Lidi geboren, beide ouders zijn onmiddellijk verliefd op hun kind. het stel woont in Zwitserland en vader Gerrit ontwerpt een speciale eivormige mand zodat hij zijn dochter mee kan nemen tijdens de wandelingen door het berglandschap.
Het stel verhuist naar Nederland maar verblijven nog regelmatig in Zwitserland en het is daar dat de jonge Lidi haar kunstzinnige opvoeding krijgt. Vader is namelijk een fervent hobbyschilder en door hem leert ze het verschil tussen kijken en zien. Na diverse verhuizingen o.a. naar Duitsland belandt het gezin weer in Nederland. Inmiddels heeft Lidi nog twee zusjes gekregen, Cootje en Marta alle drie blijken kunstzinnig en creatief. Met moeder Co gaat het regelmatig niet goed.
We lezen over de jeugd van Lidi die een vrije geest heeft, ze hebben het goed... tot de Beurskrach in 1929 en dan verandert alles! Het rijke leven is voorbij. Toch blijven ze musea bezoeken. Lidi gaat naar de middelbare school. Ze is een wildebras, niet geïnteresseerd in een op en top vrouwelijk leven.
Een studie volgt maar uiteindelijk belandt ze bij beeldhouwer Albert Termote, ze mag in zijn atelier werken. Hij zag haar talent.
Lidi vertelt over haar huwelijk met Rutger, over de oorlogsjaren en de geboorte van haar zoon Maurits, die onder erg moeilijke omstandigheden ter wereld kwam en daar ook gevolgen van ondervond. Snel daarna volgt dochter Saskia en... een scheiding.
Daarna lijkt het leven makkelijker te worden. Lidi leidt een gelukkig leven met haar nieuwe grote liefde. Ze koopt een huis in Frankrijk waar ze ook succesvol begint te schilderen "omdat het licht zo mooi is". In totaal krijgt ze zes kinderen en blijkt Lidi een die haar deur altijd wagenwijd open heeft staan voor alles en iedereen. Maar ook dit huwelijk blijkt niet wat Lidi gehoopt en gedacht had. Toch blijft ze een sterke vrouw die veel voldoening en troost in haar werk vindt.
Het is een plezier om over deze bijzondere vrouw te lezen, die ik overigens niet kende.
Verder is het prettig dat bij het verhaal foto's zijn geplaatst zodat we een goed indruk kunnen krijgen van Lidi, haar leven en haar werk.
ISBN 9789090379388 | Paperback | 135 pagina's | Uitgeverij Zomerlicht | 1 juni 2024
© Dettie, 9 juni 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER