Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Muziek
Marion Billet


Na Goedemorgen  van Lucie Durbiano opnieuw een geluidenboekje, dit keer met afbeeldingen van Marion Billet. Zij blijkt al meerdere geluidenboekjes verzorgd te hebben.


Het hardkartonnen boekje heeft zes afbeeldingen en op elke afbeelding staat een dier dat een muziekinstrument bespeelt.
Op de eerste twee pagina's zie je een varkentje op een rond podiumpje bij een circustent staan. Hij maakt muziek op de blokfluit. Op die fluit zit een rondje die je in kunt drukken en dan hoor je een kort vrolijk wijsje uit de blokfluit komen. Als je de pagina omslaat zie je een olifant piano spelen. Ook hier weer een drukknop waardoor je een kort stukje klassieke pianomuziek hoort.  En zo zijn er nog de viool, de gitaar, de trommel en de xylofoon te beluisteren. Op de laatste pagina staan alle instrumenten nog een keer afgebeeld met daarbij de tekst:


En nu is het jouw beurt!
Welke instrumenten zie je hier?
En welk geluid maken ze?
Probeer het zelf maar na te doen!


(Onder elk plaatje staat overigens welk instrument het is!)
Deze bovenstaande tekst is in wit afgedrukt op een gele pagina en daardoor erg moeilijk te lezen.


Het boekje is voor kinderen vanaf 12 maanden. Lezen en praten kunnen ze nog niet, alleen kunnen ze wel alles horen.  Mijn neefje van 1 1//2 jaar vond aanvankelijk de geluiden van het boekje Goedemorgen een beetje eng. Hij is wel bekend met boekjes maar dat er geluid uit komt was weer iets heel nieuws. Naderhand, toen hij er aan gewend was, vond hij het prachtig en wilde steeds opnieuw de geluidjes horen. Hopelijk is dat nu weer zo.


De plaatjes zijn eenvoudig en vrolijk van kleur. De dieren maken allemaal hun muziek in of bij een circustent. Vooral de beer staat te swingen in de piste en naast de muis die xylofoon speelt zijn nog twee muizen aan het optreden, de een jongleert en de ander staat stil met een appel waar een pijl doorheen geschoten is op zijn kop.
Ik vraag me wel af waarom voor het moeilijke woord xylofoon gekozen is. Er zijn zoveel instrumenten die makkelijker te uit te spreken zijn voor een kind. Het klinkt wel vrolijk en ziet er ook leuk uit met al die gekleurde 'plankjes' maar toch...


De pagina's zijn van geplastificeerd karton, dus er kan eventueel met kleddervingertjes op de knoppen gedrukt worden.
Een leuk boekje, vooral dankzij de geluidjes die erbij zitten.


ISBN 9789044816684 | Hardcover 15 x 15 cm | 14 pagina's | Uitgeverij Clavis|  mei 2012
Leeftijd va 12 maanden

© Dettie, 8 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER