Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Emy Geyskens & Emilie Timmermans

http://www.emygeyskens.be

http://www.emilietimmermans.be

 

De kleurenkabouters
illustraties: Emilie Timmermans
tekst: Emy Geyskens


Als je kleine kinderen vertrouwd wil maken met kleuren, dan is dit het juiste boek. (Nou ja, vooruit, er zijn er meer, maar als je dan toch kan kiezen?) De kleurenkabouters in dit boek helpen jonge kinderen de primaire kleuren te leren kennen, terwijl zij een klein avontuur beleven waarbij ze omringd zijn door allerlei voorwerpen of levende wezens die dezelfde kleur hebben.
Je kan het boek willekeurig ergens openklappen op een dubbele pagina, en een kleur spettert je tegemoet.
Toevallig is de kleur die bij mij open valt groen. Allerlei tinten groen.


Links op de pagina zit kabouter Groen, met zijn voeten in het water. Hij heeft namelijk hard gewerkt: er staat een kruiwagen en er liggen tuinhandschoenen. Hij wil zich wat verfrissen en uitrusten. Naast hem zitten kikkers. Groen natuurlijk. Om hen heen is de natuur gezellig groen en er zijn ook diertjes: een groene rups, een groene libel, en... een vis. Maar o jee, dat is geen groene vis!! Het water is ook niet groen...En dan zie je dat er wel meer voorwerpen zijn die niet groen zijn: er zijn takken: bruin! De tuinhandschoenen: geel. Zo wordt het contrast met de kleur groen nog duidelijker.


Als je zo met een kind meekijkt, dan vallen de details steeds meer op. Er is heel veel te zien, en dan heb ik de omlijsting van dit getekende verhaaltje nog niet genoemd. Boven en onder de afbeelding staan voorwerpen en levende wezens getekend, die er niet zozeer zijn om de kleur groen uit te beelden - maar dat wel doen - als wel om aan te geven wat er allemaal past bij een vijver met kikkers. Je kan al die afbeeldingen terugzoeken – en vinden – op de twee pagina’s. Het woord staat erbij, met lidwoord.


En zo wordt steeds een kleur behandeld. Het is dus een zoekboek. Een kleurenzoekboek, dat ook geschikt is om te leren wat er bij elkaar hoort. Binnen de afbeelding staat ook nog een stukje tekst. Eerlijk gezegd vind ik die tekstregeltjes wat overbodig, maar ze zijn wel op rijm, en dat is dan wel weer leuk.


Er zijn veel meer kleurenkabouters: rood, blauw, geel, zwart, wit (ook heel mooi!) oranje, paars, bruin, roze (heel goed!) en grijs. Ieder met een eigen verhaal, en met daarbij behorende voorwerpen. Bij iedere kabouter wordt ook nog een vraag gesteld: wat eet deze kleurkabouter graag?
Het boek is stevig uitgevoerd en geeft heel veel kijk- en leerplezier voor jonge kinderen.


ISBN  9789059241763 | Hardcover met dikke, glanzende bladzijden | 32 pagina's | Uitgeverij Baeckens | april 2016
Leeftijd vanaf 2 jaar.

© Marjo, 3 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER