Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bernique Touw & Geertje van der Zijpp

http://www.bernique.nl

http://www.geertjevanderzijpp.com

 Kippekee
illustraties: Geertje van der Zijpp
tekst: Bernique Touw


Kippekee is een kip als een donskussen.
Een wit donskussen op pootjes met zwarte
kraaloogjes aan de ene kant en een paar
opgekrulde veertjes aan de andere kant.
Groot, breed en zacht is ze.


Zo begint het leuke verhaal over Kippekee, de kip die zichzelf heel bijzonder vindt. Haan Kukeman heeft heel wat met haar te stellen.
Kippekee heeft één grote wens: ze wil kuikens. Geen gewone kuikens maar bijzondere kuikens. Helaas voor Kippekee denkt de boerin daar anders over, die wil eieren in plaats van kuikens. Ze haalt steeds de eieren weg om ze te verkopen. Binnenkort is het Pasen en dan willen de mensen eieren eten. Arme Kippekee ze piekert wat af, hoe kan ze nu toch haar bijzondere kuikentjes krijgen? Maar de paashaas is er ook nog!


In een interview vertelt Bernique Touw:
“We waren bij vrienden op een boerderij in Noord Holland. Het was de eerste warme dag van het jaar. We zaten heerlijk buiten en een kip sprong steeds bij onze vriend op schoot en at uit zijn hand. Terug naar huis bleef dat beeld bij me. Met de schrijfclub wilden we verhalen over de lente schrijven. Al snel had ik het een idee van een bijzondere kip die bijzondere kuikens wil. Ik bedacht een leuk plot en zo ontstond het verhaal over Kippekee.”
Gelukkig dat Bernique Touw bij die vrienden op bezoek ging anders had ze misschien dit vrolijke boek niet geschreven. Het verhaal over deze bijzondere kip is speels en met veel fantasie verteld. Vooral als de paashaas erbij komt denk je hoe heeft ze het allemaal kunnen verzinnen!
Soms zit je te glimlachen om de grappige ontwikkelingen maar ook omdat het een lief verhaal is, in de vorm van dat de dieren wat voor elkaar over hebben.


De afbeeldingen van Geertje van der Zijpp maken het geheel af. De tekeningen lijken met potlood gemaakt en ingekleurd te zijn. De kleuren zijn helder en warm, je wordt vanzelf vrolijk als je naar de illustraties kijkt.  De tekst en de afbeeldingen zijn mooi aan elkaar aangepast. Soms volgt de tekst een tekening zoals bijvoorbeeld rondom een ei.
Het lijkt me een geweldig voorlees- en kijkboek. Vooral rond Pasen zal dit boek bij de kinderen aanslaan, maar het verhaal is leuk genoeg om het in elk jaargetijde te lezen. 

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978 90 811424 5 8  Hardcover 30 pagina's | uitgeverij Maan 26 februari 2010
Vanaf 3 jaar

© Dettie, 23 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER