Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Joukje Akveld

http://www.joukjeakveld.nl

http://www.thetjongkhing.nl

http://www.annemarievanhaeringen.nl

https://www.philiphopman.nl

http://www.martijnvanderlinden.nl

https://www.myriamberenschot.nl

Lees ook de Leestafel-recensie over het non-fictie jeugdboek Een aap op de wc

 

De bal
Illustraties: Myriam Berenschot
Tekst: Joukje Akveld


Hoe maak je aan een heel jong kind duidelijk wat jaloers zijn is? Of verdrietig of boos!
Dat is lastig, want het zijn gevoelens, geen dingen die je aan kunt wijzen. Maar toch is het handig als een kind kan benoemen wat er aan de hand is.


Dankzij dit boekje worden in eenvoudige maar doeltreffende afbeeldingen de gevoelswoorden weergeven zodat een kind bijna in één oogopslag precies weet wat bedoeld wordt.
Alle woorden, zoals bovenstaande maar ook o.a. verrast, teleurgesteld, trots en dergelijke, worden namelijk op een heel simpele manier uitgebeeld met gebruikmaking van een jongetje en een rode bal.


Bij boos zien we bijvoorbeeld het jongetje heel boos de bal de lucht in trappen.
Maar bij het woordje trots gaat diezelfde bal ook de lucht in maar dan in een heel mooie boog over een boom heen!
En natuurlijk ben je een beetje jaloers als je andere kinderen met de bal ziet spelen.
Maar wat gebeurt er met de bal als het jongetje schrikt?
Dat mag je zelf lezen.


Het boek is knap in elkaar gezet want ondanks het weinige woordgebruik wordt aan het kind  toch een heel verhaal met een kop en staart gepresenteerd. Een verhaal met een lijn erin, waardoor een kind ook gelijk snapt waarom het jongetje uit het boek, blij, verdrietig of boos is. Dit met name dankzij de rake kleurige afbeeldingen die een uitstekende wisselwerking met de woorden vormen.
Voor een kind is het fijn als het dankzij dit boekje kan aangeven wát hij voelt.


ISBN 9789025776503 | Hardcover met ronde hoeken | 20 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Gottmer | 5 oktober 2022
Afmeting 19,7 x 19,7 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is die sok?
illustraties: Charlotte Dematons
concept: Joukje Akveld


Het vijfde deeltje uit de Van wie is die... serie. Elk deeltje heeft een eigen onderwerp en er wordt gewerkt met een vast concept. Alleen de illustrator wisselt steeds.


In het eerste deel bijvoorbeeld, getiteld Van wie is die hoed? met tekeningen van Thé Tjong King konden kinderen kiezen welke hoofddeksel bij welk personage hoorde. Daarna verschenen de boekjes Van wie is dat huis? (tekeningen van Annemarie van Haringen), Van wie is die auto? (Philip Hopman) en Van wie is die staart?  (Martijn van der Linden).


In al deze boekjes zie je rechts de vraag Van wie is die... (hoed, kroon, iglo, kasteel, tractor, politieauto, staart)? en links kunnen kinderen kiezen uit de vier weergegeven personages. Op de volgenden twee pagina's zie je dan het antwoord uitgebeeld. Dat is een prettige constructie die goed werkt.


Het bijzondere van deze boekjes is vooral dat ze dankzij de steeds wisselende illustratoren elk ook een heel eigen karakter hebben. Thé Tjong King heeft bijvoorbeeld een heel andere stijl van werken dan Martijn van der Linden. 


En nu ligt het mooie boekje Van wie is die sok? voor me met tekeningen van de door mij zo geliefde Charlotte Dematons. Zij heeft, evenals haar collega tekenaars, de tekenopdracht prachtig uitgevoerd.


Het boekje begint met de vraag Van wie is die laars? Daarboven zien we een echte stoere leren laars getekend, die kan niet anders dan van de reus zijn. - Grappig detail, de reus is zo groot dat zijn hoofd niet op de afbeelding past! -  Op de volgende twee pagina's zien we een jongetje (klein duimpje?) de laars van de voet van de slapende reus trekken. Hij gebaart naar een meisje dat ze stil moet zijn, en dat meisje is Roodkapje!


En zo heeft Dematons bij elke 'vraag en antwoord' allerlei sprookjesfiguren in haar tekeningen verwerkt, zoals; Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de kleine zeemeermin, de (boze) prinses op de erwt enz. Het is voor kinderen om naast het geven van het juiste antwoord, natuurlijk ook heel  leuk om deze figuurtjes te herkennen. Elke afbeelding is sowieso een lust voor het oog en er valt heel veel op te zien, bovendien staan er steeds kleine verrassingen op die naar andere sprookjes verwijzen... en wie pakt er steeds spullen weg?

Kortom, opnieuw een fantastisch deeltje uit deze serie. Het is puur genieten!


ISBN 9789025761264 | Hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | maart 2018
Leeftijd 2+

© Dettie, 5 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is die staart?
illustraties: Martijn van der Linden
concept: Joukje Akveld


Met zijn vrouw, kinderboekenschrijfster Maranke Rinck, maakt Martijn van der Linden sinds 2004 prentenboeken zoals de succesvolle boeken Memorykonijn en Tangramkat. - Deze laatste werd in 2017 bekroond met een zilveren penseel en een zilveren griffel -  In 2016 won Martijn o.a. de Woutertje Pieterse prijs voor het boek  Stem op de okapi dat hij maakte met de schrijver Edward van de Vendel. Bovendien mag hij samen met zijn vrouw het prentenboek van de kinderboekenweek 2017 maken.


Met andere woorden, voor de serie Van wie is, worden niet de minste illustratoren aangetrokken. Het aparte aan deze serie is, dat de opzet van de boekjes aldoor hetzelfde is maar het onderwerp en de illustratoren veranderen steeds. Deze keer is dus Martijn van der Linden aan de beurt die de vraag Van wie is die staart? in beelden heeft omgezet.


We zien op de cover al een stel dieren en één staart, die duidelijk van een vogel is, maar welke? Dat kan ik al wel verklappen, want op de achterkant zien we het antwoord, het is het ijsvogeltje die met zijn reiskoffertje in zijn pootjes en reispet op zijn kopje heerlijk zijn luchtreis maakt.


Binnenin het boek gebeurt in feite hetzelfde. We zien op de linkerpagina een staart afgebeeld met de vraag van wie is die staart? en rechts een viertal dieren. Wij moeten dan uitzoeken welk dier bij die staart hoort. Op de volgende twee pagina's kun je zien of je het goed hebt.


Van die pagina's met 'antwoorden' is veel werk gemaakt en allemaal hebben ze het thema reizen. We zien een dier met allemaal tassen, en de krokodil heeft een koffer én zijn kinderen op zijn rug gebonden. De kleintjes en de grote krokodil hebben allemaal  een gezellige zomerpet opgezet. We zien verder een dier met een vracht boeken als bagage en de lieve giraffe zit/ligt dubbelgevouwen in het bushokje te slapen.
Er is zelfs een dier die allemaal zomerspulletjes verkoopt aan een rondreizende panter! Kortom, de dieren gaan lekker op vakantie!
Op de laatste pagina zijn, zoals in alle boekjes, steeds alle dieren te zien. Deze pagina is altijd de klapper van het boekje, zo ook deze keer.

Hoe meer boekjes er verschijnen, hoe leuker de serie wordt. Het is fascinerend hoe verschillend de sfeer in de boekjes zijn, terwijl ze toch stuk voor stuk erg aantrekkelijk en vermakelijk zijn. Ik ben nu al benieuwd welk onderwerp en welke illustrator voor het volgende boekje gekozen worden.
Dus... vooral doorgaan!


ISBN 9789025767129 | Hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | mei 2017
Leeftijd 2+

© Dettie, 5 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is die auto?
illustraties: Philip Hopman
concept: Joukje Akveld


Het derde boekje alweer in de Van wie is... serie. Deze boekjes zijn volgens een vast concept opgebouwd. In de eerdere boekjes getiteld Van wie is die hoed en Van wie is dat huis  zagen we afbeeldingen van allerlei hoeden en huizen met bijvoorbeeld de vraag, van wie is... die toverhoed, of die iglo? Vervolgens kan een kind uit vier figuurtjes kiezen waar dat huis of die hoed bij horen.  De onderwerpen in de boekjes worden bij naam genoemd en zo leert een kind gelijk de verschillende namen van bijvoorbeeld diverse woningen kennen, zoals iglo of kasteel.


Elk deeltje wordt door een bekende illustrator van afbeeldingen voorzien. In dit boekje over auto's kunnen we bijvoorbeeld genieten van de vlotte tekeningen van Philip Hopman.

Het begint gelijk al goed, namelijk met een mooie, grote, statige limousine! Natuurlijk staat de vraag 'Van wie is die limousine?' eronder. We kunnen op de rechterpagina kiezen uit vier personen; een politieagente, een chauffeur in een mooi chauffeurspak, een oude dame en een ambulancebestuurder.
Op de volgende twee pagina's zien we de chauffeur het portier van de limousine openhouden voor de filmster die over een rode loper naar de auto loopt. Daardoor weten we dat de chauffeuse het goede antwoord is.
Daarna zien we een stoere, mooie, rode brandweerwagen... Bij die wagen is het niet zo heel moeilijk om de bestuurder te kiezen.

En zo komt er een hele stoet aan wagens voorbij, maar ook een begrafenisstoet want een begrafenisauto moet ook bestuurd worden natuurlijk.
Maar het allerleukste is dat Hopmans eigen Boer Boris met zijn tractor op de laatste pagina's ook nog voorbij komt! Op die pagina zien we trouwens de figuurtjes uit het boekje nog een keer, maar dan allemaal bij elkaar, weergegeven.


Philip Hopman heeft de opdracht om de diverse auto's en bestuurders weer te geven op een apart manier aangepakt, we zien namelijk de figuurtjes die gekozen moeten worden steeds terugkeren op andere afbeeldingen maar dan als bijfiguren. De oude dame bijvoorbeeld kijkt toe als de politieagente iemand een bon geeft, maar we zien haar ook op de brancard in de ambulance getild worden en later met haar gebroken been - in roze gips - in de rolstoel  naar de kermis gaan. Als het moet kun je daar ook nog een verhaaltje omheen verzinnen.


Kortom, opnieuw een bijzonder deeltje van deze aparte en leerzame serie. Het zou me niets verbazen als deze hele serie een collectors item gaat vormen.


ISBN 9789029766818 | hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | mei 2017
Leeftijd 2+

© Dettie, 24 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is dat huis?
illustraties: Annemarie van Haeringen
concept: Joukje Akveld


Na het boekje Van wie is die hoed? - met illustraties van Thé Tjong King - waarin kinderen konden kiezen welk hoofddeksel bij welk poppetje hoort is er nu dit boekje waarin gekozen moet worden welk figuurtje in welk huis woont. Het bijzondere is dat elk deeltje van deze serie boekjes door een andere bekende illustrator geïllustreerd wordt zodat kinderen kunnen kennismaken met het werk van verschillende tekenaars. Deze keer is gekozen voor Annemarie van Haeringen die o.a. de Gouden Penseel gewonnen heeft. Daardoor krijgt elk boekje een heel eigen sfeer, hoewel de opbouw hetzelfde is.


In dit boekje kunnen kinderen zoals gemeld kiezen wie in welk huis woont. Het begint al goed, met een heus kasteel! Die is op de linkerpagina te zien, rechts kunnen we kiezen uit een ridder, een kabouter met heel hoge puntmuts, een hond en een boer in overall met een hooivork in zijn hand.
Natuurlijk hoort de ridder bij het kasteel. Op de volgende pagina zien we hem de mooie pluim van zijn helm aan een prinses met héél lang haar aanbieden.


Slaan we daarna de bladzijde om dan zien we links een iglo en rechts een piraat met houten been, de prinses in een heel mooie jurk, een kabouter en een eskimo. Op de volgende twee bladzijden zien we de eskimo bij zijn iglo zitten. Hij speelt een spelletje kaart met een ijsbeer en om de iglo heen groeien... lekkere ijsjes!


En zo gaat het door, eerst zie je een huis en vier figuurtjes waar je uit kunt kiezen en op de volgende bladzijde is iets speciaals rond het huis of het figuurtje te zien. Het huis van de hond is wel héél bijzonder en het eind van het verhaal ook, maar dat verklap ik niet.

Opnieuw een mooi verzorgd boekje met hardkartonnen pagina's die ronde hoeken hebben. Net als Thé Tjong-Khing heeft Annemarie van Hearingen haar heel eigen stempel op het 'verhaaltje' gedrukt. De afbeeldingen zijn duidelijk en eenvoudig. Alle figuurtjes zijn goed herkenbaar en er wordt op een grappige manier met het concept van het boekje gespeeld, alle figuurtjes hebben namelijk een huis, op één na, hoewel...


Als je al deze boekjes bij elkaar spaart krijg je een mooie en unieke verzameling waarmee een kind nog wat kan leren ook!
Ben heel benieuwd welke illustrator de volgende keer aan de beurt is.


ISBN 9789025759674 | Hardcover | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | maart 2016
Leeftijd 2+

© Dettie, 14 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

van wie is die hoed?
illustraties: Thé Tjong-Khing
concept: Joukje Akveld


In dit boekje kunnen kinderen kiezen welk hoofddeksel bij iemand hoort. Op de linkerpagina is het hoofddeksel te zien en op de rechterpagina staan vier figuurtjes afgebeeld.  Kinderen moeten dan kiezen bij welk figuurtje dat hoofddeksel hoort. Als ze gekozen hebben dan kunnen ze de pagina omslaan en kijken of ze het goed hebben.


Beetje saai zou je kùnnen denken, maar dat is het totaal niet, het het leuke is dat de afbeelding - verspreid over twee pagina's - met de oplossing, elke keer een klein verhaaltje in zich heeft.
Je ziet bijvoorbeeld een deftige mevrouw die aan tafel verheugd zit te kijken naar de kok, met koksmuts op, die blij de kamer binnen stapt met een grote schaal met soep in zijn handen, maar onder zijn voet ligt een bananenschil...!
Ook heel grappig is de afbeelding van de koning, met kroon, die geschilderd wordt. Op het schildersdoek is hij jong, stoer en slank en zit hij op een mooi, vurig paard. In werkelijkheid poseert de dikke, oudere koning op een kruk!
Eveneens leuk is de afbeelding van de gehelmde stoere ridder in het bos, op zoek naar de draak, die... achter hem loopt!
En zo hebben alle afbeeldingen hun eigen, fantasievolle, verhaaltje te vertellen.


Van wie is die hoed?
is het eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes bedacht door Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? Elk deel zal door een andere bekende illustrator worden geïllustreerd, zodat ook de jongste peuters kennis kunnen maken met hun veelzijdige werk. De illustraties in dit eerste deeltje zijn van Thé Tjong-Khing.


Als elk boekje zo bijzonder en zo mooi verzorgd gepresenteerd wordt als dit boek dan hebben we er een fantastische nieuwe serie bij.


Joukje Akveld
(1974) is journalist en schrijver. Ze werkte bij diverse uitgeverijen en schrijft als journalist over kinderboeken en theater voor onder meer Het Parool, tijdschrift Lezen en Vrij Nederland. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze verschillende uitgaven over kinderboekenmakers.


ISBN 9789025759681 | Hardcover met ronde hoeken | 32 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2015
Leeftijd 2+

© Dettie, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER