Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ted van Lieshout & Philip Hopman

http://www.tedvanlieshout.nl

http://tedvanlieshout.nu

http://www.philiphopman.nl

https://boerboris.nl

 

Boer Boris en de dino
Illustraties: Philip Hopman
Tekst: Ted van Lieshout


"Jaren geleden vond een team van Naturalis niet één, maar vijf triceratopsen (dino's) in de verenigde Staten. Onderzoek wijst uit dat het gaat om een unieke vondst: het is een kudde!" Vanaf donderdag 17 oktober 2024 is de kudde voor het eerst samen te zien bij Naturalis in Leiden.
Maar eerst kun je deze zomer de dino's los van elkaar te zien in Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden.
Voor Ted van Lieshout en Philip Hopman was dit een mooie aanleiding om een nieuw Boer Boris verhaal te maken dat draait om een dino en dat is weer heel goed gelukt.

Boer Boris is namelijk lekker aan het ploegen op het land en ineens loopt de ploeg vast, er zit iets in de ploegenschaar! Het blijkt een bot! Een héél groot bot!
Van welk dier kan dat nou zijn?
Boer Boris haalt de graafmachine erbij en vindt steeds meer botten, wel honderd! En ook nog een schedel!
Ineens ziet hij het, het is een dinosaurus. Hij belt gelijk naar Naturalis en die komen gelijk kijken zeggen ze.


Ondertussen willen Sam en Berend de botten aan elkaar plakken 'want anders blijft hij dood'. Boer Boris legt uit dat alleen in sprookjes dino's weer levend kunnen worden. Deze botten blijven botten. Toch pakken ze de lijmtubes en ze maken er een prachtige dino van, die ze aankleden met bloemen. Het ziet er geweldig uit.
Ze gaan maar naar het bloemencorso... Of maken ze er toch een sprookje van?

Zoals altijd is de tekst op rijm wat altijd lekker voorleest maar ik heb wel betere verhaaltjes gelezen over Boer Boris. Maar dat gebeurt vaker als het onderwerp een 'opdracht' is.
Spontaan ontstane verhalen zijn meestal beter. Maar dat neemt niet weg dat het wel weer een vrolijk boek is met erg leuke, fantasievolle tekeningen van Philip Hopman.
Een Boer Boris boek kan eigenlijk nooit slecht zijn.


Bij het boek zijn ook vertelplaten verkrijgbaar en op de website van Boer Boris kun je zien hoe je een Boer Boris Dino-opgravingsdoos kunt maken of dinokoekjes


ISBN 9789025779931 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | 12 juni 2024
Afmeting 24,6 x 24,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 13 juli 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris
Start de motor!
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Een uitklapboek staat op de cover te lezen. Vaak betekent dit dat je achter een flapje kunt kijken of je kunt een pagina links of rechts uitklappen zodat de afbeelding groter wordt en daardoor meer indruk maakt of een beter overzicht geeft. Maar in dit boek laat het uitklapgedeelte heel goed de functie van alle machines die Boer Boris gebruikt, zien. Het is erg verrassend!

Het begint al helemaal goed op de allereerste twee pagina's. We lezen:


Vooruit, pas op, maak baan!
Boer Boris komt eraan!


En dan is er een mooi, stevige uitklapgedeelte dat omhoog geklapt moet worden en wat zien we? Boer Boris op een grote, heel hoge plukmachine, want de appels moeten van de bomen. Geweldig!

Het uitklapgedeelte op de volgende twee pagina's klapt naar beneden, want... er moet een gat gegraven worden:


Voor de sparren en de dennen
en het botje van de hond
heeft Boer Boris een machine,
die graaft gaten in de grond


En zo komen er in dit boek allerlei machines voorbij daveren die allemaal hun eigen uitklapplaat verdienen. De boerderijdieren kijken met zijn allen heel nieuwsgierig toe.


Zoals altijd in de Boer Boris boeken spat de vrolijkheid weer van de pagina's af. De rijmende teksten maken het ook nog eens een fijn boek om uit voor te lezen.
Kortom, opnieuw een voltreffer van dit fantastische duo.

Zie ook het leuke filmpje over dit boek!

Er is ook een Boer Boris website, vol informatie, spelletjes, filmpjes etc


ISBN 978909025774639 | Hardcover met stevige pagina's | Gottmer | maart 2021
Afmeting 21,7 x 21,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 21 maart 2021

Lees de reacties ophet forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris
Een paard voor Sinterklaas
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Boer Boris ontvangt een dringend verzoek van Sinterklaas, of hij Knol mag lenen. Zijn eigen paard is namelijk van de trap gevallen.
Knol vindt het geweldig en een hele eer, maar Boer Boris denkt er toch een beetje anders over. Knol moet eerst maar eens gaan oefenen, op daken lopen is niet voor elk paard weggelegd.
Boer Boris en Sam timmeren een dak, niet zo ver van de grond, en zo leert Knol hoe je een Sinterklaaspaard kunt worden. Het gaat prima!


[...] Het gaat zó goed
dat Knol het zelfs kan als het met twee losse voeten moet!


Maar als Knol eindelijk op een dak van de boerderij getakeld wordt om op een écht dak te oefenen, blijkt dat het dappere paard hoogtevrees heeft. Hij durft niet meer voor of achteruit! Gelukkig is koe Clara er nog, zij zal Knol wel eventjes helpen...

Een heerlijk hilarisch verhaal, hoe verzin je het! Alle dieren van de boerderij leven mee met Knol, vooral de varkens zijn helemaal in de ban van het gebeuren. Het is overigens nog een hele onderneming om het paard op het dak te krijgen, er komt zelfs een takelwagen aan te pas! Ook de voorbijgangers willen niets van het spektakel missen en we zien steeds meer auto's en fietsers stilstaan om de avonturen van Knol te volgen.

De afbeeldingen van Philip Hopman zijn weer even fantasievol als altijd. Vooral de een na laatste pagina is de moeite van het bekijken waard...
Opnieuw een geweldig verhaal van Boer Boris, Sam en Zus en alle gezellige boerderijdieren!


ISBN 9789025771935 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2019

© Dettie, 1 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kerstmis met Boer Boris
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Het is al bijna Kerst en in huize Boris staat nog geen boom, dat kan natuurlijk niet. In het bos zoeken ze een enorme boom uit - met kluit - . De boom is echter zo enorm groot dat hij helemaal niet in de boerderij past! Maar...


Boer Boris heeft een goed idee: 'We laten  hem hier staan.
En als het buiten donker wordt, doen we de lichtjes aan.'


Alle dieren komen kijken, maar het oude varken is nergens te zien. Hij is nog steeds in de stal.


Boer Boris ziet meteen: het varken is niet opgestaan
omdat het toen 't nacht was stilletjes is doodgegaan.


Alle boerderijdieren lopen in een grote stoet naar een mooie plek waar ze het lieve oude dier begraven. Boer Boris spreekt nog een paar mooie zinnen en de dieren strooien bloemen. Broer Berend vindt het maar zielig dat het varken nu alleen in het bos ligt waar het 's avonds zo donker is.  Gelukkig weet Boer Boris, zoals altijd, wel een oplossing voor dat probleem. 


Het lijkt aanvankelijk niet echt een opgewekt kerstverhaal zo met de dood van het varken, maar uiteindelijk eindigt het verhaal wel heel mooi en vrolijk... in de stal, waar iedereen staat te kijken naar het kleine...


De afbeeldingen van Philips Hopman zijn integer en erg sfeervol gemaakt. De liefde voor het oude varken straalt van de pagina's af, toch is het niet zwaarmoedig, het is zoals het is, alles wordt zonder veel ophef gedaan maar wel heel liefdevol. 
Weer een mooi boekje over de bijzondere Boer Boris.


ISBN 9789025770143 | Softcover | 32 pagina's | uitgeverij Gottmer | oktober 2018
Afmeting 24,8 x 24,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 23 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris en de olifant
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Boer Boris is inmiddels een oude bekende aan het worden. In elk boek beleeft het mannetje, zoals altijd gekleed in zijn blauwe overal en met grote pet op zijn blonde hoofd wel iets bijzonders. Maar deze keer is het wel héél bijzonder. Boer Boris ziet namelijk ineens een olifant op zijn boerderij rondlopen! Zusje Sam heeft hem gevonden en ze is helemaal weg van het lieve grote dier.


"Ik vond hem daarnet op de weg langs de wei.
Daar plukte ik bloemen. Toen liep-ie voorbij.
Mag ik hem houden? Is hij nou van mij?


Maar Boer Boris wil het niet. Een olifant hoort niet op een boerderij, vindt hij. Daar horen kippen, koeien, varkens en een paard, maar géén olifant! Sam is het natuurlijk niet met hem eens en, vindingrijk als ze is, ze verzint de een na het andere geweldige camouflage voor de olifant. Daardoor komt het dat Boer Boris plotseling een enorme, prachtige mooie gekleurde 'haan' tussen de kippen ziet en een tijdje later hebben ze heel verrassend een enorme 'stier' erbij in de wei. Natuurlijk is dat de olifant maar Sam heeft het wel heel knap gedaan. Je moet goed kijken, wil je de olifant zien tussen al die koeien!


Elke keer vraagt Sam mag ik hem houden? Is hij (de haan, stier enz.) nou van mij?
Maar telkens doorziet Boer Boris helaas de truc van zijn zusje en keer op keer zegt hij nee.


[...] Wij zijn een boerderij!
Daar horen varkens en kippen bij,
een paard in de stal en koeien op het land.
En een stier, jawel, maar géén olifant.'


Sam blijft echter koppig doorgaan en vermomt de olifant in de meest mooie boerderijdieren, je weet niet wat je ziet! Het is echt hilarisch, illustrator Philip Hopman is weer helemaal op dreef! Net als in het allereerste Boer Boris boek, dat ik tot nu toe stiekem nog steeds het allerleukste vond, heeft hij zijn fantasie weer helemaal de vrije loop laten gaan met. In gedachte zie ik de kinderen al genieten en gauw de olifantstier of  -haan etc. aanwijzen.

De tekst is zoals altijd lekker in cadans en de steeds terugkerende vragen en antwoorden maken het helemaal plezierig om (voor) te lezen. Het is natuurlijk wel een beetje zielig voor Sam dat de olifant niet kan blijven. Gelukkig komen we wel te weten waar hij naar toe gaat.
Boer Boris verzint daarna iets heel leuks haar op te vrolijken... en dat lukt! Sam schatert het uit!

Het eerste Boer Boris boek en dit tiende boek over het boertje staan nu op een gedeelde eerste plaats op mijn leukste-Boer-Boris-boeken-lijstje. Het verhaal sprankelt aan alle kanten. Heerlijk!


ISBN 9789025769390 | Softcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juli 2018

Dettie, 30 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBoer Boris gaat naar oma
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


'Boer Boris gaat naar Oma' is het achtste prentenboek in de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In dit deel gaat Boris met zijn broertje en zusje naar Oma in Den Haag om wat vers fruit te brengen.


Het is mijn eerste Borisboek, en ik ben aangenaam verrast. De omslag is zacht en dik, voelt heel prettig aan. De kleuren zijn aansprekend: fel en toch poederig. De illustraties zijn niet helemaal scherp van vorm, en deze wazige vorm vind ik persoonlijk heel mooi.  Ze zijn ook gedetailleerd, en over het algemeen levensecht. Boris is alleen wel een erg jonge boer!


Het verhaal gaat dus over Boris, die appels gaat plukken. Dat gaat met een plukmachine ( tja, romantiek is vandaag de dag ver te zoeken!). Maar wat moeten ze nu met al die appels? En met al die pruimen en peren?
Oma! Ja, naar oma! Die bakt van die lekkere taarten van dat verse fruit. Of ze maakt jam.
En daar gaan ze dan, op weg naar Den Haag. Ze gaan met het openbaar vervoer en hebben heel wat bekijks onderweg...


Dit verhaal heeft een ontknoping, in de sfeer van de plukmachine. Tja, zo is het nu eenmaal. Kinderen weten bijna niet beter. Hopelijk hebben ze zelf nog een ouderwetse (?) oma die lekkere appeltaart voor hen bakt...
De tekst is in rijmvorm en leest prettig voor. Kinderen die meelezen hebben heel wat te bekijken op de pagina’s. Leerzaam, maar vooral leuk!


De Boer Boris-serie van Ted van Lieshout en Philip Hopman is al vaak in de prijzen gevallen. Zo werd 'Boer Boris in de sneeuw' bekroond met een Vlag & Wimpel en werd 'Boer Boris gaat naar zee' gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2015!


ISBN 9789025765828  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2016
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 11 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

 

Boer Boris en de maaier
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


'Boer Boris, Boer Boris, de maaier is kapot!
Dit is wat er van over is. Dit is het overschot.'
'Wat is er dan gebeurd, Berend? Wat is er misgegaan?'
'Ik weet het niet, maar zeker is; ík heb niets fout gedaan.


De aardige Boer Boris repareert de maaier en maakt hem zelfs een stukje beter dan-ie al was.
De buurman ziet zo'n fijne maaier wel zitten en vraagt of hij hem mag lenen. Natuurlijk mag dat!
Maar ook de buurman heeft een klein ongelukje...


'Wat is er dan gebeurd, buurman? Wat is er misgegaan?' vraagt Boris.
'Ik weet het niet, maar zeker is; ík heb niets fout gedaan,' antwoordt de buurman.


Boer Boris repareert de maaier weer en ook deze keer wordt het ding beter, sneller en groter dan hij was.
De schooljuffrouw wil ook wel zo'n mooie maaier, zou ze hem mogen lenen?


En zo gaat het keer op keer, telkens gebeurt er iets en moet de maaier gerepareerd worden waarbij boer Boris hem steeds verder verbeterd. Op het laatst is de maaier bijna een bus! Er kunnen zelfs passagiers mee! En dan komt een fabrikant... die ziet wel wat in zo'n multimegamaaier. Boris gaat weer aan de slag maar als hij klaar is weet hij niet meer welke maaier van hem is. Gelukkig woont Boris op de boerderij met heel veel dieren... Zij weten het wel!


Dit is  alweer het zesde prentenboek op rijm over Boer Boris. De kracht van de boekjes zit hem natuurlijk in de herhaling van de zinnen. Daar houden kinderen van. De mooie, gekleurde afbeeldingen bij het verhaal onderstrepen de gebeurtenissen met de maaier en zorgen voor de humor. Het is erg grappig om een grasmaaiertje die je aanvankelijk lopend aanduwt, langzamerhand te zien veranderen in een enorme turbosupergrasmaaibus. Maar ook de nieuwsgierige boerderijdieren zorgen voor een vrolijk en grappig accent.
Fijn boekje met als extra verrassing een Boer Boris verjaardagskalender!


ISBN 9789025760861 | Zachte gewatteerde cover| 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2015
Leeftijd 3+

© Dettie, 24 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris gaat naar de markt
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


De boeken over Boer Boris zijn inmiddels een begrip in kinderland. - Boer Boris gaat naar zee is zelfs uitgeroepen tot prentenboek van het jaar 2015. -
Niet zo verwonderlijk want de tekst op rijm van Ted van Lieshout en de afbeeldingen van Philips Hopman sluiten steeds naadloos op elkaar aan.


Ook het boek Boer Boris gaat naar de markt borduurt voort op de formule die gehanteerd wordt in Boer Boris gaat naar zee. Opnieuw zien we Boer Boris van alles verzamelen, dit keer niet om mee te nemen naar zee maar om te verkopen op de markt.
De kleine boer met de grote pet gaat welgemoed op pad met een mandje vol maiskolven aan zijn arm, maar dan ziet hij een bord langs de kant van de weg, hij mag daar niet lopen! En zo gaat het door, de zakken graan kan hij niet per fiets naar de markt brengen want hij mag daar niet fietsen. De melk kan niet vervoerd worden want de weg is verboden voor motoren en zelfs met zijn prachtige Amerikaanse bolide mag hij de aardappels niet naar de markt brengen.
De vervoermiddelen worden steeds aparter, maar wat Boer Boris ook probeert, zelfs raketten, niets mag gebruikt worden. Hij kan alleen maar naar de markt met... het openbaar vervoer! En zo worden alle landbouwproducten op aanhangwagens geladen en stapt Boer Boris met zijn poes, koeien, paard, varkens, kippen en schapen in de bus. Zijn broer en zus maken muziek om de rit naar de markt extra feestelijk te maken. Eindelijk kan Boer Boris zijn spullen verkopen.


Persoonlijk ben ik minder enthousiast over dit boek. Mogelijk is het verrassingseffect zoals bij Boer Boris gaat naar zee verdwenen. Maar wat ik in dit 'marktboek' vooral mis is de enorme humor die zo specifiek was bij het verzamelen van huisraad in het zeeverhaal. Bij dat verhaal zat je constant te grinniken vanwege de grappige afbeeldingen rond de steeds aangroeiende huisraad die ook per se mee moest maar ook om de vlotte tekst. Het was juist het leuke doorlopende verhaal dat zo aansprak.


In dit boek zien we op elke twee pagina's een vervoermiddel en het verbodsbord voor dat vervoermiddel. Het is meer een kennismaking met al die voertuigen dan een verhaal. We zien Boer Boris in een vliegtuig, met paard en wagen, in een raket, op een boot enz. Daarbij staat een rijmende tekst die, zoals altijd bij teksten van Ted van Lieshout, heel ritmisch is, maar echt aansprekend is het niet. Ook hierin lezen we vooral een opsomming van producten die van de boerderij afkomstig zijn en ontbreekt eveneens de humor en sprankelende lichtheid die wel in Boer Boris gaat naar zee zat.
Jammer, maar niet alles kan altijd perfect zijn, het volgende Boer Boris boek is vast weer op zijn oude, hoge niveau.


ISBN 9789025759919 | Zachte gewatteerde cover | 32 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep |22 maart 2015
Leeftijd 3+

© Dettie, 23 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris gaat naar zee
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?


Ja, wat neemt Boer Boris eigenlijk allemaal mee? In zijn koffertje stopt hij een onderbroek en een kam en zijn knuffel en zijn jas. Dan ziet hij zijn laarzen staan en zijn parasol, voor hij het weet is zijn koffer al vol! Maar zijn zwembroek en zijn schepje en emmer moeten ook écht mee én zijn trommeltje met eten natuurlijk.
Boer Boris haalt de tractor maar, daar past alles wel op, dan hoeft hij koe Clara en haar kalfje ook niet thuis te laten... En zijn kippen dan en zijn varkens, de hond, de kat en het schaapje? En zijn meubeltjes zijn toch ook wel heel gezellig. Die gekke, lieve, leuke Boer Boris zou het liefst zijn hele huis mee willen nemen...
Helaas past lang niet alles op de tractor dus wordt de aanhangwagen er maar achter gehaakt, dan kan de mooie plant gelukkig ook mee.


Dat kan die arme tractor allemaal niet trekken, hoor!
'Dan zet ik Knol,' zegt Boer Boris 'ons lieve paard ervoor.'

Nu kan er niets meer bij! We gaan! Maar Boer Boris roep: 'Nee!
Mijn broertje en mijn zusje moeten ook nog met ons mee.'

En dan vertrekt de hele stoet, ze gaan naar Zandvoort aan de zee. En iedereen en alles mocht mee!


Dit enorm grappige verhaal wordt in mooi ritmisch rijm verteld. Ook de herhalingen in de tekst werken aanstekelijk. Voordat de hele karavaan vertrekt begint namelijk elke bladzijde met de zin 'Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.' Gevolgd door weer een attribuut of dier dat echt niet achter kan blijven en dan wordt er steeds geroepen O nee, Boer Boris, nee, nee, nee.
Kinderen zullen dit binnen de kortste keren mee roepen.


Het verhaal én de afbeeldingen worden steeds hilarischer. Op het laatst zitten de varkens op de rug van het paard die op zijn beurt weer voor de tractor gespannen is. Zijn tuig is om een zwemband heen vastgemaakt, dat scheelt weer ruimte. Het kalfje ligt lekker in de luie leunstoel in de aanhangwagen.
Eenmaal aan het strand stort iedereen zich in het water en de 'onderwater opname' van Philip Hopman hierbij is onvergetelijk.
En dan is het allemaal mooi genoeg geweest, vindt Boer Boris en hup daar gaat de hele bende weer, richting thuis.


Fantastisch boek dat ook nog eens heel zacht aanvoelt.
Het kan haast niet anders of dit boek wordt door zowel de taal als de afbeeldingen het meest favoriete voorleesverhaal van menig kind.
Grote, grote aanrader.


ISBN 97890 25754471 Softcover, 32 pagina's, Gottmer Uitgevers Groep juli 2013
Leeftijd 2+

© Dettie, 14 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER