Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Olivier Dunrea

http://www.olivierdunrea.com

 

Gonnie & vriendjes gaan slapen
Een voelboekje
Tekst en illustraties: Olivier DunreaOp de voorkant van het boekje begint het al. We zien Gonnie en al haar vriendjes heerlijk slapen in het stro, lekker warm onder een zacht dekentje.
En dat het dekentje écht zacht is kun je voelen! Je wordt gelijk nieuwsgierig naar de rest van het boekje, wat voor dingen zullen we daar nog meer kunnen voelen?

Het verhaaltje begint bij Ollie, die nog lekker aan het rondwandelen is, terwijl iedereen zich klaar maakt om te gaan slapen.


"Wat ben je aan het doen, Gonnie? vraagt Ollie.
'Ik ga naar bed,' zegt Gonnie.
'Maar eerst nog even een slokje water.'


Nu verwachten jullie vast dat er een beetje water in een bakje te voelen is, dat kan natuurlijk niet, dan wordt het papier drijfnat. Maar, we kunnen wèl voelen hoe spiegelglad dat bakje is, het glimt ons helemaal tegemoet. 
Even later ziet Ollie Gijsje lopen, ze heeft haar mooie blauwe laarsjes nog aan. Zij gaat ook zo naar bed, maar wil eerst nog even haar benen strekken, vertelt ze Ollie. Daarna valt ze achter de boom in slaap, de bast van de boomvoelt ruw aan...
Weltrusten Gijsje, zegt Ollie.


© Olivier DunreaBo eet nog eerst een paar plakkerige wormen - of is het spaghetti? -  om even later onder het zachte dekentje in slaap te vallen.
Weltrusten Bo, zegt Ollie.


En zo zegt de lieve Ollie iedereen welterusten. Ook tegen Eddie, die in zijn sprieterige hooiberg in slaap valt.
Eindelijk stapt Ollie in zijn eigen zachte bedje.
Welterusten Ollie.

Je ziet het helemaal voor je, het kleintje al in zijn of haar pyjamaatje en papa of mama die gezellig op de rand van het bed dit verhaaltje voorleest. Je ziet de kleine vingertjes alles aanraken en aaien want het is natuurlijk reuze spannend dat je van alles kunt voelen, vooral die plakkerige wurmpjes zijn heel apart. Maar ook die gezellige hooiberg met zijn rommelige sprietjes is bijzonder om aan te raken. En aan het eind van het verhaaltje nemen de glinstersterretjes - die je ook kunt voelen - het kindje heerlijk naar dromenland.
Welterusten kindje.

De Gonnie-boekjes zijn elke keer weer een schot in de roos. De tekst, de toon, de afbeeldingen, de kleuren, alles klopt en is in evenwicht.
Dat je dit keer de oppervlakte van bepaalde attributen kunt voelen maakt het helemaal geweldig natuurlijk. Prima boekje weer.


ISBN 9789025766801 | Hardcover met ronde hoeken | 18 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2017
Afmeting 20,4 x 20,4 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 23 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gonnie en Gijsje... en Ollie natuurlijk!
Vier verhalen in één boek + DVD
Olivier Dunrea


Gonnie en Gijsje zijn kleine, gele gansjes. Gonnie heeft rode lievelingslaarsjes en Gijsje draagt altijd haar blauwe lievelingslaarsjes - zo kun je ze gelijk goed uit elkaar houden -. Maar als iemand de laarsjes wil lenen, vinden ze dat ook niet erg.
Ollie zit nog in het ei.  Gonnie vraagt of hij eruit komt, Gijsje vraagt het ook, maar nee, Ollie komt er niet uit. Hij rolt heen en weer, rolt overal naar toe, maar hij komt er niet uit! Totdat Gonnie en Gijsje het opgeven, ze vragen het niet meer, Ollie komt er toch niet uit. Dan horen ze ineens roepen 'Ik ben er!'
Als je dit verhaaltje voorleest dan is vooral die herhaling van de koppige Ollie erg grappig. Hij wordt steeds stelliger... Hij komt er niet uit! Mijn buurkindjes begonnen helemaal te giechelen om dat dwarse gansje.
Hóe Ollie uiteindelijk uit zijn ei komt kun je via een schuifje op de cover zien!


Als je de verhaaltjes uit dit boek voorleest, besef je pas hoe knap ze in elkaar zitten. Ondanks de zeer korte tekst - één zin per bladzijde - zitten ze vol humor en waan je je even in de kinderwereld, of beter gezegd, in de ganzenwereld...
In elke verhaal zit ook een onverwachte wending, zoals de keer dat Ollie per se ook laarsjes wil hebben, hij zeurt en zeurt, totdat Gonnie haar rode laarsje uittrekt en Gijsje haar blauwe en ze die laarsjes aan Ollie geven... Nu heeft Ollie twee laarsjes en Gonnie en Gijsje elk éen. Maar na wat heen en weer gespring roept Ollie, ze zijn te warm!


De afbeeldingen zijn ook zo vreselijk leuk. Olivier Dunrea tekent de gansjes steeds vanuit een aparte invalshoek waardoor de afbeeldingen verrassend blijven. Maar er zit nóg een verrassing in het boek. Achterin zit namelijk een DVD waar we deze verhaaltjes op kunnen zien en horen. Het zijn tekenfilmpjes geworden mét gakkende gansjes en knorrende varkentjes. We zien Gonnie en Gijsje vrolijk rondstappen, door de regen spetteren, in het hooi ritselen én we zien Ollie in zijn ei voorbij rollen... Erg vermakelijk allemaal. Op de DVD staat ook nog een extra verhaaltje.
De verhaaltjes worden op een rustige, prettige manier voorgelezen door Georgina Verbaan.


Opnieuw een fantastisch Gonnie en Gijsje boekje. Zeer de moeite het aanschaffen waard, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten!


ISBN 9789025761158 | Hardcover |  128 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2015
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 2+

© Dettie, 10 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kees en Koosje
Kleine broer en grote zus
Olivier Dunrea


Koosje en haar kleine broertje Kees zijn altijd samen.
Deze keer gaat Koosje op ontdekkingsreis. Gaat Koosje naar kikkers zoeken dan doet Kees dat ook. Staat Koosje op de uitkijk dan moet Kees natuurlijk ook op de uitkijk staan. Kees loopt steeds achter Koosje aan en aapt haar na en dat is Koosje op gegeven moment helemaal zat. 'Loop me niet steeds achterna!' roept Koosje.
En dat doet Kees dan ook niet meer... maar dan loopt Koosje achter Kees aan! Kees kijkt, klimt en spettert in het rond.
Koosje wil weten wat Kees aan het doen is. Nou, aan het ontdekken natuurlijk!
Samen ontdekken ze de wereld, maar soms ook alleen.


Een boekje met hardkartonnen pagina's, met daarop lieve afbeeldingen van Kees en Koosje.
Onder die afbeeldingen staat steeds één kort zinnetje in duidelijke letters. Maar toch wordt het bij elkaar een echt verhaaltje.
Heel grappig zijn de hoofdeksels van Koosje en Kees. Koosje draagt een tropenhelm en Kees en omgekeerde steelpan! Naast Kees en Koosje zien we allemaal verschillende dieren voorbij komen, zoals een slakje, een kolibri, kikkertjes, konijntjes enz. Dus daar kan ook naar gewezen worden tijdens het voorlezen, zodat kinderen de dieren leren herkennen.
De afbeeldingen zijn in heldere, vrolijke kleuren. Een plezier om naar te kijken!


ISBN 9789025759865 Hardcover met ronde hoeken 32 pagina's Uitgeverij Gottmer maart 2015
Afmeting 15 x 15 cm Leeftijd 2+

© Dettie, 4 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>