Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Thaïs Vanderheyden

http://thaisvanderheyden.com

http://thaisvanderheydenillustraties.blogspot.nl

 

Lievelingsverdriet
Thaïs Vanderheyden


Wat kinderenboeken zo bijzonder maakt, is onder andere de kunst om moeilijke onderwerpen in weinig en eenvoudige woorden tot de essentie terug te brengen. In dit indrukwekkende boekje is rouw en verdriet het thema. Toch niet de makkelijkste materie maar het is Thaïs Vanderheyden gelukt om het erg toegankelijk te maken. Op haar website schrijft Thaïs o.a.:


"Dit boek moest ik maken... van mijn hart.
Ons verhaal wordt niet enkel bepaald door de goede hoofdstukken. Het wordt voor een groot stuk bepaald door de tegenwind, door de rotsen op ons pad, door wat we verliezen. Daar groeien we door. Als we maar elke dag opnieuw proberen en erop vertrouwen dat de zon er ooit weer doorkomt... "Het verhaal gaat over twee ezeltjes die dikke vrienden zijn. Ze gaan samen op reis en het is helemaal fantastisch. Maar ineens valt één ezeltje neer. "Het beestje lag stil, doodstil, dood." Zijn vriend is er kapot van en huilt en huilt. Door al die tranen die hij huilt ziet hij niet dat zijn vriend inmiddels in een grote grijze kei veranderd is.
Het verdrietige ezeltje besluit die kei mee te nemen, hij kan voor zijn gevoel de steen niet laten liggen en zo loopt het ezeltje alleen verder, met de loodzware vracht op zijn rug.


Toch wil hij doorzetten, hij wil de reis die hij met zijn vriend begon afmaken. Het ezeltje vindt het moeilijk zo zonder zijn vriend, hij huilt en is somber. We zien hem gebukt gaan onder zijn last. Op het laatst gaat hij zelfs praten tegen de steen, en gek genoeg maakt dát het verschil. Het lijkt daardoor net of zijn vriend er weer een beetje is. Hij laat de steen ook dingen zien en haalt herinneringen op.
Het verdriet wordt wat minder intens en het lijkt soms wel of de steen, niet zo zwaar meer is. Ook op de afbeeldingen gaat de zon weer een beetje schijnen.
En op een dag, is de steen weg en ligt er een prachtige diamant te fonkelen. Hij fonkelt net zo hard als hun fijne vriendschap was.


Het is duidelijk dat de steen een metafoor is voor het omgaan met verdriet. Aanvankelijk is het verdragen zo zwaar te dragen maar door het rouwen, het verdriet te ondergaan en het koesteren van de vriendschap gaan de harde, ruwe randen eraf en blijven er een prachtige, schitterende, fijne herinneringen over. Het is een heel mooi en liefdevol kippenvel verhaal, waar kinderen veel aan zullen hebben. Voor mij nu al een van de topboeken van 2023.


ISBN 9789463889414 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 274 | De limonadefabriek | 1 maart 2023
Formaat 25,5 x 26,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 16 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

de Spiekpietjes
Feest voor Sinterklaas!
Zoekboek

Thais Vanderheyden


De Sint geeft altijd maar cadeautjes als hij jarig is. Maar de Spiekpietjes willen Sinterklaas zelf nu eens verrassen voor zijn verjaardag.
Ze hebben lekkere warme pantoffels gekocht maar ook nog veel verrassingen erbij.


In dit grote boek zie je de Spiekpietjes bezig met hun voorbereidingen voor het feestje van Sinterklaas. Ze pakken cadeautjes en bakken de mooiste verjaardagstaart die je ooit gezien hebt. Daarbij maken ze wat lekkers te drinken en versieren het hele kasteel met allemaal vrolijke vlaggetjes en ballonnen én ze zorgen dat ze hun verjaardagskleren aanhebben.


Sint weet niet wat hem overkomt! Een feest voor hèm, dat is hij helemaal niet gewend!


Ondertussen zorgen de Spiekpietjes én Thais Vanderheyden ervoor dat je naast het verhaal ook veel te zien krijgt. Héél veel te zien krijgt, maar toch zie je op elke grote afbeelding een aantal dezelfde dingen zoals Paula de poes, een konijnenknuffeltje, een krakeling en nog veel meer. Die kun je allemaal zoeken op de mooi gekleurde afbeeldingen. Dus het is ook nog eens een zoekboek!
Super toch?


ISBN 9789463889452 | Hardcover met ronde hoeken | 14 pagina's | De limonadefabriek | 29 mei 2023
Afmeting 24 x 30,1 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 22 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

de Spiekpietjes
De snoepjesdief
Thaïs Vanderheyden


Al vele, vele jaren kunnen we lezen over de belevenissen van de Spiekpietjes. De kleine Spiekpietjes verstoppen zich overal waar kinderen zijn: in huizen, appartementen, winkels, speeltuinen en klaslokalen. Zo kunnen ze zien wat de kinderen doen, of ze lief zijn of juist niet én ze kijken ook wat de kinderen het allerliefste willen hebben. Dat geven ze allemaal door aan Sinterklaas.  Het zijn dus echt fijne, kleine helpertjes van de Sint.

Maar ze zijn niet alleen overal waar kinderen zijn, ze helpen ook in de snoepfabriek van Sinterklaas als dat nodig is want kinderen moeten natuurlijk ook een zak snoep krijgen.
Als je nu denkt dat de Spiekpietjes daar de hele dag lekker mogen snoepen dan heb je het mis. Regel nummer één is namelijk: In de snoepfabriek wordt niet gesnoept! anders weet de Hoofdpiet niet of er genoeg snoep over is gebleven voor alle kinderen.

Maar bij de dagelijkse snoepcontrole ontdekt Hoofdpiet twee lege snoeppotten! Onmiddellijk moet iedereen bij Hoofdpiet komen om hun broekzakken en tassen leeg te maken. Dan moet hij de dief wel vinden. Maar niets hoor. Niemand heeft snoep gestolen. Hoe kan dat nou?
De Spiekpietjes willen de verdrietige Hoofdpiet graag helpen. Ze beloven om zich 's nachts in de fabriek te verbergen, zij zijn immers expert in zich goed kunnen verstoppen.


Zo gezegd zo gedaan. Vol spanning wachten zij 's nachts of er iemand binnenkomt.
En dan gaat de deur open, er loopt iemand de grote voorraadkamer binnen...
De Spiekpietjes springen bovenop de dief, maar als ze zien wie het is, vallen ze om van verbazing! Dat hadden ze echt nooit gedacht!

De Spiekpietjes zijn in de loop der jaren qua uiterlijk heel erg veranderd maar dat maakt niet dat het verhaal en de avonturen er minder op zijn geworden. Ook nu is het weer lekker spannend én leuk. De kleine Pietjes zijn overal en nergens en kunnen zich prachtig vermommen zodat niemand in de gaten heeft dat het Spiekpietjes zijn!
Leuk boek om rond Sinterklaastijd uit voor te lezen.


ISBN 9789463889445 | Hardcover | 28 pagina's | De Limonadefabriek | september 2023
Afmeting: 33,2 x 23,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles over Sinterklaas
door de Spiekpietjes
Thaïs Vanderheyden


De Spiekpietjes zijn aan het spelen op zolder en daar vinden ze een doos vol met familiefoto's van Sinterklaas, want ooit was Sinterklaas natuurlijk ook zelf een kind...

We zien zijn trotse papa en mama Van Myra - dat is hun achternaam - met de kleine Nicolas in hun armen staan. Hij heeft dan al een piepklein mijtertje op!
Er zijn ook foto's van Nicolas in zijn badje en met zijn snoet vol spinazie! Als hij wat groter is zien we hem met zijn opa op de foto, daar bij is te lezen:


Hier zie je de kleine Nicolas samen met zijn opa. Nicolas
was gek op zijn opa. Als ze samen op stap gingen, aten ze
een ijsje met wel elf verschillende smaken of gingen ze
twintig keer op de draaimolen. Van opa mocht alles.


De kleine Nicolas leerde fietsen en moest, net als alle kinderen, ook naar school, zijn beste vriendje was Pieter.
Samen hadden ze hoog in een boom een boomhut, gelukkig hadden ze geen hoogtevrees... Het meest bijzondere is dat Nicolas al als klein kind op zijn verjaardag  cadeautjes weggeeft in plaats van er om vragen, maar dat wisten we natuurlijk al!

En zo zien we Nicolas via de foto's opgroeien en later samen met zijn grote vriend Pieter op een schip staan waar ze te leren varen. Ze zijn alle twee kapitein!
Maar Sinterklaas gaat ook op vakantie en daar zijn natuurlijk ook foto's van... Kun jij je dat voorstellen, Sinterklaas in een korte broek?

Zoals alle boeken over de Spiekpietjes is dit boek ook weer een schot in de roos.
Het is heel grappig om de kleine Nicolas op de foto's  te zien, maar ook is het apart om te lezen hoe Nicolas aan zijn bijnaam - Sinterklaas - kwam én om Nicolas in zijn gewone kleren te zien! Naast Piet heeft Nicolas nóg een goede vriend. Iemand die ook cadeautjes rondbrengt, drie keer raden wie dat is...

De Spiekpietjes zijn inmiddels een begrip geworden. Mijn kleine buurjongetjes was destijds helemaal weg van het eerste boeken over de Spiekpietjes en nu geniet zijn kleine zusje van de vermakelijke verhalen rond deze kleine mannetjes.

Kortom, een erg leuk, goed verzorgd, vrolijk boek in een mooi groot formaat. Hopelijk tot volgend jaar Spiekpietjes!


ISBN 9789044834468 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2018
Formaat 33,4 x 24,1 x 1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een heel jaar Spiekpietjes
Thais Vanderheyden


Mijn kleine buurjongetje is verliefd op Spiekpietje. Het Spiekpietenpoppetje dat bij het eerste boek werd geleverd moet overal mee naartoe. Spiekpietje gaat met hem mee op vakantie, Spiekpietje gaat mee slapen, kortom Spiekpietje is zijn grote vriend. 
Een tijdje voordat Sinterklaas komt vindt hij zijn Spiekpietje op de gekste plaatsen, in de tas van zijn fietsje, achter het gordijn, onder zijn dekbed, achter een plant.  Want Spiekpietje moet natuurlijk wel alles goed in de gaten houden, zodat hij kan doorgeven aan Sinterklaas of het buurjongetje wel lief is geweest en wat er op zijn verlanglijstje staat.


Maar over het leven van de Spiekpietjes bij Sinterklaas weet mijn buurjongetje haast niets dus is het een groot geluk dat nu dit boek uitgekomen is! Want daarin wordt maand voor maand precies verteld wat ze het hele jaar doen...


In januari bijvoorbeeld  houden Sint en alle Pieten vakantie aan het strand, ze hebben zo hard gewerkt, dat verdienen ze wel. We zien alle Spiekpietjes lekker ronddobberen in hun opblaasbootje, of een mooi kasteel bouwen van zand, of gewoon lekker in het zonnetje liggen.
In februari zijn ze weer lekker uitgerust en spelen ze bij het kasteel van Sinterklaas lekker in de sneeuw.
Maar in maart begint het echte werk alweer. Er moeten nieuwe recepten voor bijvoorbeeld nog lekkerder pepernoten uitgeprobeerd worden.
En zo is er het hele jaar door wel wat te doen, er komen uitvinders langs met het nieuwste speelgoed of mensen met mooie nieuwe boeken, beren en nog veel meer dingen.
De Spiekpietjes hebben het eigenlijk best wel druk, ze moeten koek en speelgoed testen, Sinterklaasliedjes leren, ze moeten leren zeilen, alle mandarijntjes plukken en de merels moeten goed verzorgd worden want die brengen de Spiekpietjes straks naar de kinderen toe.
En dan is het alweer november en tijd om hun koffertjes te pakken. De kleine Spiekpietjes zwaaien iedereen gedag en daar gaan ze. De merels brengen ze naar alle uithoeken van de wereld om te kijken wie lief is en welk cadeautje ze heel graag van de Sint willen hebben. Dat geven ze 's nachts via hun mobiele telefoontjes door aan de Sint.


Dit mooie grote boek is een schot in de roos voor alle kinderen. Het verhaal is leuk en de kleurige afbeeldingen zijn vlot en knus. Op elke afbeelding is er wel iets waar een kind naar kan zoeken. Een soort kijk- doeboek dus.
Ben nu al benieuwd naar de volgende Spiekpietavonturen!


ISBN 9789044823486 Hardcover 23 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014
Leeftijd 0-6 jaar

© Dettie, 15 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Spiekpietje in nood
Thaïs Vanderheyden


Elk jaar nemen de Spiekpietjes, de allerkleinste helpertjes van Sinterklaas, afscheid van de Sint en de grote Zwarte Pieten. Ze stappen met hun koffertje vol Pietenspullen op de rug van een merel om zich naar hun bestemming te laten vliegen. Eenmaal op de goede plek aangekomen, verstoppen ze zich en kijken ze wat de kinderen doen, of ze lief of ondeugend zijn en wat ze leuk vinden. Dat geven ze allemaal via hun gsm door aan de Sint zodat hij het goede cadeautje kan uitzoeken. Ook weet de Sint dan gelijk of een kind een extra cadeautje verdiend heeft.


Ook dit jaar vliegen de Spiekpietjes weer met de merels de wijde wereld in op weg naar de huizen en scholen van de kinderen.  Eén van de Pietjes moet naar het Hoge Noorden. Hij heeft zich warm ingepakt en vliegt lekker door de blauwe lucht, maar ze belanden in een storm en Pietje valt van de rug van de merel! Gelukkig blijft hij hangen aan een tak en helpt een wollige uil hem verder naar Harry de husky, want Spiekpietje moet natuurlijk wel naar de kinderen in het Hoge Noorden gebracht worden. Het wordt een hele lange reis door de koude sneeuw. Pietje wordt geholpen door Kerstelfen en zelfs de Kerstman draagt zijn steentje bij!
Eindelijk belandt Spiekpietje op de plek waar hij zijn moet, bij Bob en Morris. Eindelijk kan hij met zijn werk beginnen en heel af en toe hoor je heel zachtjes hatsjie...


Opnieuw een leuk en grappig boek met mooie paginagrote afbeeldingen over de in 2012 geïntroduceerde Spiekpietjes.
Hopelijk kunnen de verhalen over deze kleine helpertjes van Sinterklaas nog jarenlang geschreven worden.


ISBN 9789044820850 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis september 2013
Formaat 11x333x240 mm  Leeftijd 3+

© Dettie, 14 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Opstaan en kleertjes aan, SpiekpietjeOpstaan en kleertjes aan, Spiekpietje
Thaïs Vanderheyden


Vorig jaar maakten we kennis met de Spiekpietjes. Dat zijn hele kleine Zwarte Pietjes die je, als je ze toevallig een keertje ziet, kunt herkennen aan hun gsm die ze altijd in hun hand hebben en aan hun snelle sportschoenen. Ze verstoppen zich bij kinderen thuis en elke avond bellen ze naar Sinterklaas om hem te vertellen of de kinderen lief of ondeugend zijn geweest.

In dit boekje kun je onder andere zien hoe het kasteel eruit ziet waar Spiekpietje in woont. Hij heeft een eigen kamertje vol speelgoed en aan de muur hangt een Spiekpietjes Diploma en een mooie tekening van Sinterklaas. Nadat Spiekpietje opgestaan is moet hij zich natuurlijk aankleden. Maar waar zijn zijn kleren gebleven? Die moeten toch ergens liggen. Waar is zijn mooie blauwe truitje met de grote witte kraag? En waar is zijn maillot gebleven en zijn broek en zijn gsm? Spiekpietje zoekt overal, in de keuken, in de stal bij het paard van Sinterklaas, in de grote bibliotheek, in de boomgaard...

Het hardkartonnen boekje staat vol met frisgekleurde afbeeldingen waarop je Spiekpietje in het huis en de tuin van Sinterklaas ziet zoeken naar zijn spullen. De afbeeldingen staan vol grapjes, de stal van het paard is bijvoorbeeld heel gezellig, met gordijnen voor de ramen, een hoefijzer aan de muur, een schilderijtje en manden vol appels en wortelen in de hoek van de stal. Op het tafeltje staat een televisie, zodat het paard lekker televisie kan kijken! Ook de bibliotheek waar de Sint even een dutje doet is knus. Poes ligt lekker in de vensterbank mee te dutten en op de boekenplank staat een foto van het paard.
Maar het leukste is natuurlijk dat kinderen moeten zoeken naar de kleren, schoenen en gsm van Spiekpietje. Het is ze gelukkig niet al te makkelijk gemaakt. Ze moeten even goed kijken waar het gezochte kledingstuk hangt of ligt.
Mooi boekje voor jonge speurneusjes vanaf 2 jaar.

ISBN 9789044820874 Hardcover met ronde hoeken Formaat: 221 x 211 x 13 mm Clavis september 2013

Dettie, 6 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Spiekpietjes
Een nieuwe sinterklaastraditie
Thaïs Vanderheyden


Beste mama's en papa's, oma's en opa's, juffen en meesters,
Alstublieft!
Bij dezen vertrouw ik u een van mijn dierbare Spiekpietjes toe.
Vlak voor mijn verjaardag stuur ik de Spiekpietjes op pad, om uit te zoeken of kinderen zoet zijn of ondeugend. Dit allerkleinste Pietje zal de bewoners van uw huis of klas bespieden, en mij vertellen wie er veel en wie er wat minder cadeautjes verdient...
Past u goed op dit Spiekpietje?

Met hartelijke groet,
Sint Nicolaas 


In het boek dat bij het Spiekpietje zit, kunnen we lezen dat Sinterklaas een heleboel hulppieten heeft zoals de Schoorsteenpieten, de Chocoladepieten, de Inpakpieten en Speculaaspieten. Maar dat Sinterklaas ook hulp krijgt van de Spiekpieten dat weet haast niemand. Dat komt omdat ze zich altijd verstoppen en heel klein zijn, niet groter dan een pot met snoep of een rubberen regenlaars. Ze zien er uit als Zwarte Pieten maar dan in het klein. Je kunt ze herkennen aan hun gsm in hun hand en snelle sportschoenen.
Elk jaar, in de herfst, pakken ze hun spullen in en gaan op pad, overal en nergens heen. Ze verstoppen zich waar ze kunnen om zo te kunnen rondspieden of kinderen wel lief zijn. De Spiekpietjes onthouden alles en 's nachts bellen ze naar Spanje en geven precies door wat de kinderen gedaan hebben. Daardoor weet Sinterklaas precies welk kind lief of stout is geweest.  Spiekpietjes zijn helemaal gek van muziek, ze vinden het heel leuk als kinderen zingen, pianospelen, trommelen of noem maar op. Een dagelijks Sinterklaasliedje levert pluspunten op.
Als de Spiekpietjes klaar zijn en alles doorgegeven hebben aan de Opschrijfpieten mogen ze op 5 december weer naar huis want dan weet Sinterklaas precies wie cadeautjes verdient en wie niet...


Het boek is mooi groot (24 x 34 cm) zodat kinderen tijdens het voorlezen lekker mee kunnen kijken naar de gezellige, kleurige illustraties. Je kunt ze ook Spiekpietjes laten zoeken op de afbeeldingen. Het is natuurlijk een heel origineel idee om Spiekpieten met een gsm op te voeren. De Sint blijkt overigens helemaal goed met zijn tijd mee te gaan want de Spiekpieten zitten ook op  facebook! Nóg origineler is dat bij elk boek een Spiekpietje zit met bovengenoemde brief erbij van Sinterklaas.
De Spiekpietpop (30 cm) is erg leuk om te zien, hij heeft een vrolijke snoet en een mooi lichtblauw Pietenpak aan en... een gsm -van vilt- in zijn hand. Je kunt de pop je in huis neerzetten achter een plant of een stapelboeken maar ook op school of de sporthal. Kinderen móeten dan wel lief zijn want ze weten maar nooit waar de Spiekpiet zich verstopt heeft!


Heel leuk, vrolijk boek met een geweldige, bijgeleverde, Spiekpiet.

ISBN 9789044818468 Gebonden 32 pagina's Clavis september 2012
Leeftijd 3+

© Dettie, 16 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!