Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Hans-Christian Schmidt & Andreas Német

Het wonder van het ei
illustraties: Andreas Német
tekst: Hans-Christian Schmidt


Op een mooie, heldere en speelse manier wordt dankzij die boekje aan heel  jonge kinderen het wonder van de geboorte van een kuikentje duidelijk gemaakt.
We zien op de cover al een mooi groot ei in een nest liggen, als je aan het uitschuifkarton trekt dan zie je een schattig donzig kuikentje verschijnen.
Maar hoe komt dat kuikentje het ei uit? Dat zien we op de volgende 10 interactieve pagina's.


Als we het boek openslaan zien we een pimpelmees op haar nest in een boom zitten. We lezen dat ze daar al een hele tijd zit. De blaadjes bewegen bij het omslaan van de hardkartonnen pagina vrolijk rondom haar mee. 
En dan als, ze even opstaat ziet ze dat er een barst in het ei zit! Ze kijkt eens goed en wij ook, want er zit weer een uitschuifkarton aan de pagina. Als we daar aan trekken, horen we het ei kraken en zien we het helemaal rondom kapot barsten! Gauw omslaan maar naar de volgende pagina want hoe zal het verder gaan?
Als we aan het uitschuifkarton die bij die betreffende pagina hoort zien we... het kuikentje dat haar kopje uit het ei steekt.
Eindelijk! Daar is het kleine vogeltje. Mama mees is heel blij!


Zo simpel maar toch zo'n doeltreffend boekje! Dankzij de uitschuifgedeeltes wordt het hele wonder van het ei extra duidelijk gemaakt. De pimpelmees is waarheidsgetrouw getekend evenals het nest. Op elke pagina komen er wel gezellig een paar lieveheersbeestjes, een hommel of sprinkhaan even buurten bij het nest.  Natuurlijk komt er in het echt niet zo'n mooi, geel donzen piepkuikentje uit een ei gekropen, dat duurt nog even voor het zo'n lief pluizenbolletje is, maar de strekking van het verhaal klopt verder wel en zo leren de kleine kindertjes gelijk hoe alles in zijn werk gaat bij het ter wereld komen van kleine vogeltjes.

Het boekje is verder mooi verzorgd. De pagina's zijn van stevig karton, evenals de uitschuifgedeeltes. Kleine handjes kunnen daardoor weinig schade aanrichten en de pagina's zijn makkelijk schoon te maken voor het geval een klein, plakkerig prikvingertje alle mooie diertjes en blaadjes heeft aangewezen. Verder heeft het boekje afgeronde hoeken en is de tekst in duidelijke letters afgedrukt.

Kortom, opnieuw een prima boekje voor de allerkleinsten, ze zullen genieten van al dat moois wat er op de pagina's te zien is.


Zie ook het inkijkfilmpje


ISBN 9789051166323 | Hardcover met ronde hoeken | 10 interactieve pagina's | De Vier Windstreken | februari 2018
Vertaald door M.E. Ander | Leeftijd 3+

© Dettie, 2 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER