Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Annemarie Bon & Gertie Jaquet

http://www.annemariebon.nl

https://gertiejaquet.wordpress.com

Zie ook de recensies op Leestafel over de boeken Love u 2 much (12+) en Schetsboek van Jeroen Bosch (non-fictie jeugd) van Annemarie Bon.

 

altHaas in de stad
illustraties: Gertie Jaquet
tekst: Annemarie Bon


‘Gefeliciteerd! U heeft een reisje naar de stad gewonnen!’

Haas is blij! Een reisje naar de stad! Hij wil wel naar Bosstad. Vooral als Duif, de postbode, hem vertelt dat hij niet de enige is. Duif heeft ook een brief met het bericht dat hij gewonnen heeft. En ze ontdekken dat Rat, Stinkie, Kip, Raaf en Big en nog meer vrienden ook gewonnen hebben! Gezellig, dan kunnen ze samen gaan.


Ze gaan maar meteen de volgende dag. Maar wat moet je meenemen als je een dagje uit gaat? Sommige dieren sjouwen flink wat mee, vooral Big, die broodjes en koeken bij zich heeft. Dat is wel een uitkomst trouwens als blijkt dat de stad nogal ver is, en ze dus honger en dorst krijgen onderweg. Gelukkig stopt er ook een bus, en zo komen ze aan in de grote stad. Alleen Duif is er ooit geweest, de rest heeft geen idee wat ze kunnen verwachten.


Eerst maar naar het VVV dus. Daar blijkt dat ze de kleine lettertjes niet gelezen hebben! Maar nu zijn ze er toch, dus ze blijven. Alleen kunnen ze het niet eens worden over wat ze willen gaan doen. Om van het gekibbel af te zijn, besluit Haas dat ze allemaal hun eigen weg zullen zoeken. Dat is nog eens een goed idee: Das kan naar het Museum; Vos maakt een rondrit met de sightseeingbus; Mol en Egel gaan naar de bioscoop met de metro.
Zo vindt iedereen iets leuks om te doen, en zijn wij, de lezers alles wat er in de stad te beleven is. En al is de stad groot, gelukkig niet zo groot dat ze elkaar helemaal kwijt zijn. Maar of ze allemaal op tijd terug zullen zijn bij de bus?


Wat een leuk verhaal! Het is een leuk beschreven avontuur in een stad waar je alles kan vinden: een museum, een supermarkt, een zwembad, een postkantoor, een bibliotheek en ga nog maar even door. Een sanitaire stop is niet altijd makkelijk, en sommige dingen zijn helemaal niet leuk om alleen te doen.
Het avontuur van Mol en Egel in de metro vind ik erg grappig. Het is heel goed te begrijpen dat ze niet snappen hoe het er werkt. Hoe kan je nu weten dat de betekenis van de lijnen op de plattegrond heel anders is dan de twee vrienden denken. En Big profiteert er ook van!! Thuis kan hij dit nooit doen...

Het verhaal leest erg prettig voor. Korte zinnen, geen moeilijke woorden. En als de kinderen een woord niet begrijpen kunnen ze de afbeeldingen bekijken. Die zijn er op elke pagina. Vaak ook zijn er tussen de verschillende verhalen door twee pagina’s vol illustraties en heel veel kijkplezier. Het zijn echte zoekplaten: je ziet er de bekende personages, maar ook nieuwe, die in een bepaalde situatie verzeild zijn geraakt. De brandweer is bijvoorbeeld uitgerukt. Ook hier vind ik de tekeningen die bij de metro staan de leukste.


Behalve dat je dit vrolijke boek kan voorlezen aan jongere kinderen, kunnen die kinderen het zelf ook lezen als ze ouder zijn.


ISBN 9789048828371| hardcover| 92 pagina's | Uitgeverij Moon|  november 2015
Leeftijd vanaf 3 jaar (voorlezen)

© Marjo, 7 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER