Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Philippe Goossens

Wie hoort bij wie

     

in de boerderij?         in de jungle?
Philippe Goossens


Twee hardcover boekjes voor de hele kleintjes (vanaf 18 maanden).
In elk boekje staan dieren afgebeeld die respectievelijk in de boerderij en in de jungle voorkomen. Niets bijzonders zou je zeggen maar dat is het in deze boekjes wel.  Kinderen leren namelijk op een speelse manier welk jong dier bij welk volwassen dier hoort.

Voorbeeld:
Je ziet links een jong grijs poesje, waarboven de tekst staat Zou dit de mama van het poesje zijn?  Rechts zie je een grijze ezel met een doorkijkgat op de plek van zijn buik. Natuurlijk is de ezel niet de mama van het poesje.
Sla je de rechterbladzijde om dan zie je door het gat het kopje van het poesje met daarom heen zijn lijfje getekend. Het poesje loopt samen met moederpoes over de tuinmuur. Daarbij linksboven de tekst:
Nee, dit hier is de mama van het poesje.
Het poesje en mama poes
lopen samen over de tuinmuur.


En zo gaat het het hele boekje door. Eerst twee pagina's met links een jong dier en rechts een ander dier (met gat in de buik) met daarbij steeds de vraag of dat de echte mama is. En dan, op de volgende twee bladzijden, hetzelfde jonge dier met de goede mama. Elke keer als het kleintje bij de goede mama is afgebeeld, staat er een korte tekst bij dat vermeldt wat het jonge diertje samen met mama doet zoals lopen, plezier maken, eten, rennen, springen, knuffelen enz. Het is dus niet iets specifiek voor dat dier maar wel wat een kind samen met mama kan doen.

Grappig is dat er erg met kleuren gewerkt wordt. Je ziet bijvoorbeeld een wit lammetje met een witte gans. Een zwart wit gevlekt kalfje naast een schimmel. Een grijs klein olifantje naast een grijze neushoorn. Een zwart-wit gestreepte kleine zebra naast een zwart-witte pandabeer.
Spelenderwijs leert een kleintje zo toch nog diverse dieren kennen. De afbeeldingen zijn duidelijk, eenvoudig, levendig en in heldere kleuren weergegeven. Erg leuke en leerzame boekjes!


in de boerderij ISBN 9789044813258 Hardcover 22 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2010

in de jungle ISBN 9789044813401 Hardcover 22 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2010

© Dettie, 19 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER