Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Jet Boeke

https://dikkiedikboeken.nl

 

Dikkie Dik wacht op Sinterklaas
Jet Boeke


Dikkie Dik is zo benieuwd, zou hij een pakje van Sinterklaas krijgen?


"Weet je wat,"zegt Dikkie Dik tegen Beer,
"Ik blijf wakker tot Sinterklaas komt!"


Het is al zeven uur, zou het al donker zijn buiten? Via het flapje kunnen we met Dikkie Dik samen door het raam kijken.
Ja! Het is donker en, de maan schijnt door de bomen...


Dikkie Dik wacht en wacht, samen met Beer. Ze horen overal geluiden, bij de haard, bij het kattenluikje, maar Sinterklaas laat zich niet zien. - Achter de flapjes zien we waar die geluiden vandaan komen. -
Het wordt negen uur en ze krijgen wel slaap. Dikkie Dik en Beer gaan maar lekker warm in de mand liggen wachten...
Natuurlijk vallen ze in slaap, ineens is het acht uur 's ochtends! Zal Sinterklaas geweest zijn?


Boekjes van Dikkie Dik zijn altijd leuk, vooral door hun eenvoud. Met een paar middelen weet Jet Boeke via haar afbeeldingen een heel huiselijke sfeer weer te geven. Ieder kind vindt die rode kat met zijn vriendelijke snoet fantastisch. Hij beleeft altijd gezellige, kleine avonturen die kinderen goed begrijpen en herkennen.
De teksten zijn kort en in een prettig lettertype afgedrukt.
Opnieuw een fijn boekje over een van de bekendste katten van Nederland.


Jet Boeke maakte haar eerste Dikkie Dik-prentenboek voor het televisieprogramma Sesamstraat. Op 3 maart 1978 verscheen Dikkie Dik voor het eerst op televisie. Sindsdien heeft hij de harten van peuters, kleuters én hun ouders gestolen en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.
Uitgeverij Gottmer gaf in 1983 het eerste Dikkie Dik-boek uit en inmiddels zijn er miljoenen boeken verkocht.


ISBN 9789025775650 | Hardcover | 12 pagina's | Gottmer | november 2021
Afmeting 22,7 x 22,7cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 14 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dikkie Dik
lente-zomer-herfst-winter

Jet Boeke


Beleef de vier seizoenen met Dikkie Dik. Elk seizoen wordt met een handig tabblad aangegeven.


In het eerste deel heeft Dikkie Dik duidelijk de lente in zijn koppetje. Zoals veel katten zo lekker kunnen doen, racet hij door het huis, trap op trap af, onder en over het bed, slippend de bocht door en verder... door het raam de tuin in. Boem tegen de grijze Poes Muis aan. 'Had je last van renkriebels?' vraag Poes Muis.
Ja! Dat is precies het goede woord, vindt Dikkie Dik. Dat was precies wat hij voelde!


In de lente zijn de vogels ook bezig met nesten bouwen en Dikkie Dik is heel nieuwsgierig, hij wil dat nest wel eens zien, helemaal als er jongen in zitten. Maar het is zo gek! De vogels worden boos als hij in het nest wil kijken! Snap jij dat nou?
Er volgen nog meer lenteavonturen met lekkere paaseitjes en gezellige, wollige lammetjes!


En dan breekt de zomer aan... Het leventje van Dikkie Dik is in dat seizoen ook vol avontuur, want wat doe je als je naar huis wilt en de tegels zijn heel erg warm? Zo warm dat je er niet over kunt lopen. Eerst springt Dikkie Dik heel hoog de lucht in, zo schrikt hij van die gloeiend hete tegels  maar Dikkie Dik ontdekt al snel dat de warme zonnestralen de oorzaak zijn, in de schaduw zijn de tegels veel koeler. Maar hoe komt hij nou thuis zonder zijn pootjes te verbranden? Gelukkig komt  Poes Muis aangelopen hij weet wel wat Dikkie Dik kan doen...
Ook spelen met water kan heel lekker zijn op een warme zomerdag, vooral als je daarna lekker kunt drogen... in het zonnetje!


In de herfst ontmoeten Dikkie Dik en Poes Muis een egel die onder de bladeren aan het scharrelen is, want daar zitten de kleine beestjes die de egel eet.


'Hij moet nu veel eten,' zegt Poes Muis. 'Want straks, in de winter, gaat hij héél lang slapen. En dan kan hij geen eten zoeken.'


Die lieve Dikkie Dik zorgt er voor dat de egel niet meer hoeft te zoeken, hij geeft zijn bakje met kattenbrokjes aan de egel!


In de herfst kan het ook flink stormen en als  Beer, de knuffel, uit het raam valt, gaat Dikkie Dik gauw naar buiten om hem op te halen. Maar dat is nog niet zo makkelijk in de vliegende storm... Dikkie Dik waait alle kanten op!


In de winter valt er sneeuw en dat komt mooi uit want Dikkie Dik vindt sleetje rijden heel leuk. Samen met Beer gaat hij naar buiten, maar Beer doet niets! Daar is geen lol aan. Toch komt de slee ineens in beweging! Hoe kan dat nou? Het is Poes Muis! En dan Beer weg...  Poes Muis en Dikkie Dik zien gelukkig net zijn pootje boven de sneeuw uit steken, hij was helemaal weggezakt in de sneeuw. Ze gaan maar gauw naar huis want Beer heeft het brrrr bibberkoud.

In de winter hangen er ook winterjassen en sjaals aan de kapstok en met zo'n sjaal kun je lekker spelen. Dikkie Dik rent door het huis met de sjaal als een vlag achter zich aan. Maar als hij de trap op racet, gaat het mis. Als een sjaalbolletje rolt hij weer naar beneden. Help! Hoe komt hij nu uit die sjaal?
Het boek eindigt op oudejaarsavond, die Dikkie Dik heel beschut beleeft, hij zit namelijk in het vogelhuisje dat hij omgedoopt heeft tot poezenhuisje! Maar die harde knallen vindt hij maar niets... Gauw naar binnen en wachten op de lente. Dag Dikkie Dik.

Het is een leuk en mooi verzorgd boek. Op elke pagina staat in een kader vrolijk gekleurde afbeeldingen die 3/4e van de pagina (24 x 24 cm) beslaan. Daaronder staat een korte vierregelige tekst in duidelijke letters afgedrukt. De taal is eenvoudig. Bij elk seizoen worden vier bij dat seizoen passende verhalen verteld. Het zijn heel gezellige en vrolijke avonturen die Dikkie Dik beleeft!

Achterin het boek zit een DVD waarmee je alle verhalen kunt beluisteren én bekijken. Bovendien staan er nog acht extra verhalen op! De DVD is heerlijk om te bekijken, ik heb genoten! De kleintjes zullen zeker van dit boek en de DVD genieten.


ISBN 9789025769468 | Hardcover | 104 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018 | Leeftijd 2+

© Dettie, 4 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dikkie Dik Rammelboekje
Jet Boeke


Wie kent Dikkie Dik niet? De gezellige, ondernemende rode kater, getekend door Jet Boeke. Iedereen die wel eens naar Sesamstraat keek en kijkt, kent de verhaaltjes over zijn avonturen wel.

En nu is er dit 'boekje', het is eigenlijk een soort knuffel, speciaal ontwikkeld voor baby's. De 'cover' is van heerlijk zachte pluche stof en is in poesvorm gemaakt, dat wil zeggen, we zien de vrolijke kop van Dikke Dik met oortjes en al. Het boekje wordt dichtgehouden met een klittenbandje.


Als we het boekje openslaan zien we op de eerste twee zachte 'pagina's' van gewone stof rechts de kop van een kikker afgebeeld en links visjes die in het water zwemmen.  Op de volgende pagina zien we een vrolijke hondenkop met daarnaast wolkjes en blaadjes. De laatste bladzijde is ook erg leuk. Daarop staat een uilenkop afgebeeld met zijn mooie grote ogen en oranje snavel. Links zien we een mooie sterrenhemel met een maantje. Het is een grappig, aantrekkelijk en vrolijk geheel geworden.

Dit uitgave van dit boekje kun je alleen maar toejuichen want je kun natuurlijk niet te vroeg genoeg beginnen met boekjes en dan is dit 'boekje' is een mooie start. Er is ook nog een kleine verrassing als je het boekje heen en weer beweegt hoor je heel zacht belletjes rinkelen. Een boekje en rammelaar ineen!
Ook erg leuk als kraamcadeautje.


ISBN 9789025761134 | Zeer softcover | 8 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2015
NUR 271| Leeftijd 6 maanden

Dettie, 22 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER