Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Nicola O'Byrne

http://www.nicolaobyrne.com

 

Het konijn, het Donker en de koektrommel
Nicola O'Byrne


Er was eens een konijn dat NIET wilde gaan slapen. Hij was nog helemaal NIET moe maar het werd buiten al wél donker... Slim als konijnen kunnen zijn, kreeg ook dit Konijn een geweldig plan... Hij bedacht iets geniaals... als hij het Donker nou eens ontvoerde, want als het niet donker wordt dan hoeft hij toch ook niet naar bed!


We zien Konijn op de stoel klimmen en de koektrommel pakken, er zit nog precies één koekje in, en naar buiten lopen.


'Heb je misschien trek in een koekje?' vroeg Konijn
'Daar zeg ik geen nee tegen! antwoordde het Donker.


We zien het Donker - een grote zwarte wolk - zijn arm uitsteken... en dan BAM! zit het Donker gevangen in de koektrommel! Konijn gaat gauw bovenop de trommel zitten. Hebbes! Konijn is blij want nu blijft het licht en hoeft hij NIET naar bed want hij is nog steeds NIET moe.


Natuurlijk vindt het Donker niet leuk wat Konijn gedaan heeft, bovendien is het dit keer ook niet zo slim van Konijn want hij heeft er geen idee van wat voor goeds het Donker allemaal doet! En dát gaat het Donker hem eens allemaal vertellen én laten zien...


Voor ons is dat ook leuk want dan besef je pas hoe prettig en belangrijk het is dat het naast licht ook donker wordt en hoeveel dieren en planten daar voordeel van hebben! Konijn staat er ook verbaasd van. Daar had hij nog nooit aan gedacht! Uiteindelijk doet Konijn de trommel toch maar weer open en dan... zien we - via een geweldige uitklapplaat - het donker in al zijn pracht verschijnen! 'WAUW!' zegt Konijn en ik zeg ook WAUW! Wat een leuk en origineel boek!


Net als in het boek Pas op! Dit boek bijt! dat Nicola O'Byrne illustreerde is dit boek ook anders dan andere boeken. Vooral de prachtige afbeelding die uit de koektrommel tevoorschijn komt is een grote verrassing. Het verhaal zelf is puur genieten en bovendien leer je op een andere manier naar het donker te kijken. Ineens snap je waarom dat ook zijn goede kanten heeft. Eveneens bijzonder is dat het Donker als personage opgevoerd wordt. Het Donker heeft een heel eigen stem en functie, zo blijkt. En Konijn? Konijn wilde nu WEL slapen want nu was hij WEL moe!


Kortom, leen het boek in de bibliotheek of koop het maar, dan kun je het allemaal zelf zien en lezen!


ISBN 9789025770532 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 3+

© Dettie, 12 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER