Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Angie Morgan

http://www.angiemorgan.co

 

Gijs Lawaai op het strand
Angie Morgan


Gijs is helemaal blij, hij gaat samen met Hanna naar het strand. Daar is hij nog nooit geweest. 'Is het daar mooi?' vraagt hij aan Hanna. Ja, knikt Hanna en ze vertelt wat er allemaal te zien is. Bootjes, golven, zandkastelen, meeuwen, ijsjes, schelpen en nog veel meer.
Gijs kan haast niet wachten zo graag wil hij alles zien. 'Maar... je moet daar niet zoveel lawaai maken,' zegt Hanna. 'Daar houden mensen niet van.' Natuurlijk belooft Gijs dat hij stil zal zijn.


Gijs vindt het geweldig aan het strand. We zien hem al juichend en rennend van puur plezier dwars door een zandkasteel heen denderen. Een jongetje kijkt verschrikt op. Die heerlijke, blije, vrolijke Gijs vergeet helemaal dat hij belooft heeft stil te zijn.
Vol enthousiasme begint hij samen met Hannah zijn eigen zandkasteel te bouwen. Hij graaft met zijn schep als een dolle in het zand. Zand wat bovenop een meisje terecht komt, maar dat valt hem niet eens op. Joelend rent hij vervolgens heen en weer met water voor de slotgracht en plens al dravend het meisje nat. Het meisje is heel boos. Arme Gijs, hij vindt alles zo fantastisch dat hij wéér vergeet dat hij stil zou zijn. Hij moet maar wat anders verzinnen.
Gijs ziet een boot! Ha, nu kan hij mooi piraatje spelen. Met een hoop kabaal bestormt hij de boot. Mensen kijken hem kwaad aan, een kindje moet zelfs een beetje huilen van schrik. Oei Gijs was wéér vergeten dat hij stil moest zijn. Arme Gijs, hij heeft het juist zo vreselijk naar zijn zin.


Gelukkig weet Hanna telkens een oplossing te bedenken. Ze halen een ijsje en rennen samen naar een rots en ontdekken daarachter een poeltje, waar niemand te zien is, het is heel rustig. En het gekke is... nu er geen mens in de omgeving te bekennen is, is  Gijs stil. Hij zit kalm te kijken naar de garnaaltjes, de krabjes, de slakjes, de visjes en de rest van alles wat er in de poel te zien is. Gijs geniet!
Maar dan is het tijd om naar huis te gaan, maar, grote schrik, dat lukt niet en dan hebben ze Gijs zijn luide stem juist heel hard nodig!

Die vrolijke, enthousiaste Gijs krijgt steeds een domper als zijn omgeving steeds opnieuw laat merken dat ze zo'n spelend, rondrazend jongetje maar niets vinden. Ze willen rust en kalmte en dát is nou net wat Gijs niet lukt.

Dankzij dit verhaaltje én Gijs Lawaai komen we wel heel goed te weten wat er allemaal te doen is aan het strand. En wat daar allemaal te zien is kunnen we op de kleurige, zonnige afbeeldingen bekijken die eveneens door Angie Morgan zijn gemaakt.
Kortom, een lekker gezellig 'lawaai'boek!


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


ISBN  9789030500636 | Hardcover | 30 pagina's | Uitgeverij MEIS & MAAS | april 2015
Vertaald uit het Engels door Lidewij van den Berg Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 30 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGijs Lawaai op het strand
Angie Morgan


Gijs Lawaai is een druk kind, altijd erg aanwezig, alleen al door zijn geschreeuw.
Hanna (Zus? Vriendin?) vertelt hem hoe leuk het is aan het strand:  je kan er meeuwen zien, en schepen zien voorbijvaren. Je kan zandkastelen maken en er zijn ook kleine plasjes water.


Gijs wil graag een dagje mee met Hanna  maar ze waarschuwt hem wel dat hij daar niet zo moet schreeuwen. Gijs belooft het. Maar in zijn enthousiasme vergeet hij dat steeds weer.  Hij rent heen en weer, schreeuwend en zwaaiend met zijn zwaard. Dat hij daarbij per ongeluk het zandkasteel van andere kinderen kapot maakt, en dat kinderen van hem en zijn lawaai schrikken, dat merkt hij eerst niet eens. Maar de mensen kijken allemaal boos naar hem, en op een gegeven moment dringt dat tot hem door. Hm, is het wel zo leuk hier? Hij begint er erg aan te twijfelen. Hanna leidt hem af: ‘Kom, we gaan een ijsje eten.’
De rust keert weer op het strand.
Hanna probeert het zo te houden en neemt hem mee naar een poeltje water verder op. Dat is erg leuk, er is zoveel te zien! Ze vergeten de tijd, en dan blijkt het toch wel handig als je zoveel lawaai kan maken!


De bladvullende illustraties in levendig aquarel vermengd met collages van foto’s, stralen een zonnige dag uit. Het is heel duidelijk dat Gijs geniet. Even duidelijk is het dat andere mensen dat niet doen en zich storen aan zo’n druktemaker. Zelfs de meeuwen kijken heel misprijzend.
De summiere - en dus eenvoudige - maar qua kleur frisse tekeningen vertellen het verhaal, dat nog uitgebreid wordt met een beetje tekst. Die wordt af en toe herhaald als ook figuren in het verhaal.

Voor in het boek staat vermeld dat de krab een terugkerend element is dat een kind kan zoeken, maar dat geldt voor nog meer elementen. De  meeuw bijvoorbeeld. Er wordt gezorgd voor veel kijkplezier, en en passant kan een kind nog wat leren over het strand. Wat er te doen en te zien is. En dat het soms toch wel prettig is voor andere mensen als je eens even niet zo’n lawaai maakt.


Mooi uitgevoerd boek, dat me me erg leuk lijkt om mee te nemen als je met kleine druktemakers op vakantie gaat naar zee. Maar ook als dat niet het geval is, is dit kijk- en voorleesboek zeker geslaagd! Er zijn meer boeken over Gijs, het zou leuk zijn als die ook vertaald worden.


Angie Morgan (Bristol ) is illustratrice en tekenares, als mede fotografe. Ze gebruikt meerdere technieken in haar prentenboeken.


ISBN  9789030500636 | Hardcover | 30 pagina's | Uitgeverij MEIS & MAAS | april 2015
Vertaald uit het Engels door Lidewij van den Berg Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 27 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER