Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Benji Davies

De kleine walvis in de winter
Benji Davies


"Boy woonde aan zee. Samen met zijn vader en zes katten.


Vorige zomer redde Boy een kleine walvis. Die was
aangespoeld na een storm. Samen met zijn vader bracht
hij hem terug naar zee, waar hij thuishoorde.


Maar Boy kon zijn kleine vriend niet vergeten"


Zo begint het verhaal over Boy die elke dag uitkijkt over de zee in de hoop dat het walvisje weer terugkomt. Soms denkt hij dat hem in de verte ziet zwemmen maar elke keer is het tot zijn teleurstelling iets anders.

© Benji Davies

Het wordt herfst, het wordt winter. Al die tijd heeft Boy met zijn ogen speurend over de zee naar de kleine walvis gezocht. Maar nu gaat het sneeuwen, we zien dat het strand steeds witter wordt, en het wordt zo vreselijk koud dat zelfs de zee begint de bevriezen. Papa gaat nog gauw één keer vissen... Roy zwaait hem vrolijk uit.


Maar papa komt 's avonds niet thuis en Boy wacht en wacht. Hij zit op zijn bed en tuurt naar buiten. Waar blijft papa? Ineens ziet hij iets. "Dat moet papa zijn." Gauw trekt hij zijn warme kleren en schoenen aan en dan zien we Boy hollen met zijn stormlamp, in het donker, over het ijs, in de sneeuw!


"Hoe verder Boy liep, hoe meer
sneeuw er naar beneden kwam.
Na een tijdje leek alles overal
hetzelfde.

Boy was verdwaald."


Maar dan ziet hij iets voor zich een grijze vorm... het is papa's boot! Maar papa is niet aan boord. Boy is best bang. Was de kleine walvis er maar.
En dan gebeurt er iets ongelofelijks... de kleine walvis (en zijn familie) komt Boy helpen! Samen gaan ze op zoek naar papa.


Een hartveroverend verhaal over vriendschap en moed. Een moedig is Boy! Héél moedig zelfs.
De sfeer is ondanks dat het best een spannend verhaal is, niet eng of griezelig. Dat komt onder andere door de afbeeldingen. Die zijn namelijk warm nachtgrijs met mooie oplichtende kleurelementen. Het lantaarnlicht maakt de tekeningen ook aangenaam vriendelijk om naar te kijken.


Het eerste deel over Boy getiteld De kleine walvis, dat ik helaas niet gelezen heb, is o.a. Prentenboek van het Jaar 2017 geworden maar Benji Davis sleepte nog veel meer prijzen voor dat boek in de wacht. Het zou zomaar kunnen dat dit boek ook in de prijzen gaat vallen. Daar is het mooi genoeg voor.


ISBN 9789024574841 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Luitingh Sijthof | 10 november 2016
Afmeting 28,5 x 25,2 cm | prima vertaald door Edward van de Vendel | Leeftijd 3+

© Dettie, 2 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER