Daar ben je dan!
Het grote kijk- en voorleesboek voor de allerkleinsten
Diverse auteurs
In dit boek kom je veel bekenden tegen uit kinderboekenland tegen. Te beginnen bij Dikkie Dik die problemen heeft met de jonge poesjes van de buren. Zij willen namelijk gezellig bij Dikkie Dik in de mand en daar heeft Dikkie niet zo'n zin in...
Vervolgens krijgen we twee héél flitsende pagina's waarop een grote knalrood/roze duizendpoot staat, getekend door Mies van Hout, met daarbij het bekende versje 'in de maneschijn'. En dan zien we verspreid over diverse pagina's het leuke verhaal Ik groot, jij klein uitgebeeld, waarop we papa en zoontje bever allerlei dingen zien doen die met groot en klein te maken hebben.
En zo gaat het door, er is een mooi voorleesverhaal van Jaap ter Haar en het grappige grote billenboek van Guido van Genechten staat er zelfs in en natuurlijk zijn Marianne Busser en Ron Schröder aanwezig met verhaaltjes op rijm o.a. over het beertje van Liselotte dat vreselijk knoeit bij het eten.
Waar ik erg van genoten heb is het grappige gedicht Het regent van Erik van Os en Elle van Lieshout met daarbij een fantastische afbeelding van een krokodil met een grote regenwolk boven zijn kop. En dan is er ook nog een net zo'n mooi gedicht Beer van Hans en Monique Hagen met een prachtige afbeelding van de fantastische Charlotte Dematons.
Natuurlijk ontbreken de vrolijke eendjes Gijsje en Gonnie niet en ook het welbekende konijn Nijntje Pluis beleeft een avontuur. Verhalen van Sjoerd Kuyper en Vivian den Hollander zijn eveneens in dit boek te vinden. Kortom, er staan héél veel verhalen van veel bekende schrijvers van kinderverhalen in dit boek, met daarbij leuke afbeeldingen van o.a. Jet Boeke (Dikkie Dik) Oliver Dunrea ( Gijsje en Gonnie) Dick Bruna (Nijntje) Dagmar Stam (bij rijmpjes van het echtpaar Busser en Schröder). De welbekend Philip Hopman, Pauline Oud, Alex de Wolf enz. enz.
Vooral de gevarieerdheid van de dertig verhaaltjes, versjes, beeldverhaaltjes enz is zo leuk. Er staan een paar langere verhalen in van ca. 3 pagina's maar het merendeel zijn het korte, behapbare verhaaltjes in korte zinnen met veel afbeeldingen erbij.
Echt een fijn boek om even een rustmomentje samen met je kind te hebben.
ISBN 9789021677941 | hardcover | 144 pagina's | Ploegsma | juni 2018
Afmeting 27,4 x 23,4 | Leeftijd 1-3 jaar
© Dettie, 2 februari 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Mijn grote lieve knuffelboek
Diverse auteurs zoals Imme Dros, Edward van de Vendel, Fiona Rempt, Annemarie ten Brinke, Jaques Vriens en vele anderen
Een knuffel geven is heerlijk, een knuffel krijgen nog beter, maar een knuffel hebben is helemaal top.
Dit boek gaat over die laatste knuffels, die in allerlei soorten en maten voorbij komen. Tommie heeft een tutteltje die hij om zijn duim windt als hij gaat slapen en Beertje Bobbi kan niet zonder zijn olifantje Ollie. En wat dacht je van Bram en Konijn. Als deze knuffels en het tutteltje zoek raken dan zijn Tommie, Bobbi en Bram heel verdrietig. Wat moeten ze zonder hun lievelingsspeeltje? Alle drie gaan ze op zoek, alle drie vinden ze hun knuffel terug en toch zijn alle drie de verhalen heel verschillend. En dat is ook het leuke van dit boek. Ook al gaan alle verhalen om een speelgoedknuffel, toch zijn ze allemaal anders.
Een erg mooi verhaal is bijvoorbeeld Het berenboek geschreven door Monique Vaessen en geïllustreerd door Wendelien van Erve.
Het gaat over Merel die IJssie, haar allerliefste lievelingsknuffel, aan papa meegeeft want dan is hij die week dat hij voor zijn werk weg moet niet zo alleen. Dat is natuurlijk heel lief van Merel en eigenlijk heeft ze er soms wel een beetje spijt van want slapen zonder IJssie is toch wel naar. Gelukkig is papa heel lief voor Merel, hij stuurt overal berichtjes vandaan met fotootjes van IJssie in 'Frankenrijk', IJssie met een croissantje, IJssie voor de Mona Lisa, IJssie die een stokbrood vasthoudt... En papa vertelt ook nog een verhaal over hoe IJssie in de trein een verdrietig klein jongetje geholpen heeft. Maar dankzij IJssie is ook de hele zakenreis een enorm succes geworden! Want door hem kwam papa op een superidee...
Ook het verhaal over de altijd grappige Kolletje en haar vriendje Dirk is weer erg leuk. Dirk heeft zijn knuffel Tijger per ongeluk in de glasbak laten vallen, hoe krijgen ze die er nou weer uit? De papa van Kolletje komt er ook niet bij en maakt een mooie haak, maar dan nog lukt het niet goed. Gelukkig heeft Kolletje haar toversokken aan...
En aan het eind van het boek staat het klassieke gedichtje over het aapje op een stokje achter moeders keukendeur...
De verhalen beslaan de ene keer één of twee pagina's, de andere keer zijn ze langer. Ze zijn soms op rijm zoals het leuke verhaal over Bobbi de Beer en overal staan afbeeldingen bij die gemaakt zijn door verschillende illustratoren zoals Harrie Geelen, Dagmar Stam, Mark Janssen, Monica Maas etc.
Kortom, een heerlijk knuffelboek vol heerlijke knuffelverhalen.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789020682915 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Kluitman| maart 2015
Vanaf 2 jaar voorlezen.
© Dettie, 17 april 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Mijn grote lieve knuffelboek
Imme Dros, Jaap ter Haar, Marianne Busser en anderen
‘Knuffels zijn heel bijzonder. Elk kind heeft wel een lievelingsknuffel; de een heeft het liefst een bed vol en de ander verzet geen stap zonder dat ene favoriete beest. Zelfs volwassenen kunnen zich hun favoriete knuffel van vroeger nog goed herinneren.’
staat er op de achterkant. Dat laatste klopt niet, ik heb echt geen idee! Maar ik herinner me wel de knuffels van mijn eigen kinderen, sterker nog: ik heb ze nog – wat er van over is – terwijl zij al volwassen zijn. Een ‘mom’ noemden we het, een ‘tutje’. Het laatste komt in deze verhalen één keer voor al wordt het dan ‘tutteltje’.
De kinderen in de verhalen hebben het toch wel over knuffels of ze geven het dier een naam. Een beer is favoriet: er is een beer bij Noor in de verhalen van Trude de Jong, en in die van Jacques Vriens. Harmen van Straaten kiest voor een konijn; Marian van Gog heeft een aap als knuffel, voor haar verhaal dan!
Peter Feller heeft zijn personage Kolletje van toversokken voorzien, ook erg leuk en nog handig ook! Er zijn kinderen die een bed vol knuffels hebben, zoals ook Sofie, de hoofdpersoon van Annemarie ten Brinke er veel heeft: iedere dag is er wel een jarig... maar Fluf is de belangrijkste voor haar, hoewel het de vraag is of Fluf dat altijd kan waarderen: als Sofie in haar bed plast krijgt Fluf de schuld!
Zo beleven de kinderen allerlei avonturen met hun knuffels, hoewel: misschien is het andersom: de knuffels beleven avonturen met hun ‘baasjes’. Een muis hangt aan de waslijn, een tijger en een hond gaan trouwen; ze krijgen lekker eten, of gaan naar school. Alles kan met knuffels, maar het fijnste blijft altijd nog dat je ze lekker mee naar bed kunt nemen. Of dat je er mee kan knuffelen terwijl je bij iemand die een leuk verhaal kan voorlezen, op schoot zit.
Een aantal van die avonturen worden in versvorm verteld, dat is extra leuk om voor te lezen. Het is een prettig groot boek, op schoot makkelijk hanteerbaar, met op vrijwel iedere pagina wat te bekijken voor de kleintjes. Mooie illustraties, die net als de verhalen van diverse schrijvers zijn, ook door diverse tekenaars getekend zijn.
De nieuwere verhalen zijn van Fiona Rempt, Monique Vaessen en Sanne de Bakker, met respectievelijk de illustratoren Mark Jansen, Kars-Janneke Rogaar en Tineke Meirink.
Een speciale vermelding, vind ik, mag het zeer bekende versje hebben, dat gaat over het aapje op zijn stokje achter moeders keukendeur... hoewel Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar ook tot de oude bekenden behoren. Maakt niet uit: oud of nieuw, ze zijn allemaal even leuk!!
ISBN 9789020682915 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Kluitman| maart 2015
Vanaf 2 jaar voorlezen.
© Marjo, 31 maart 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER