Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bernardo Carvalho

Heeft u soms een knipperlichtje gezien?
Hup, konijntje!

Bernardo Carvalho


In dit boek staat geen woord tekst maar toch wordt er een heel verhaal verteld en wel het verhaal van een vuurvliegje dat op zoek is naar zijn grote liefde, het knipperlichtje.


Zijn zoektocht begint in het bos waar alle dieren gezellig bij het vuur zitten te eten. We zien het vliegje vragen aan de uil, die erg moet nadenken maar dan het vliegje de weg wijst met zijn vleugel. Het lieveheersbeestje helpt hem weer verder, dwars door het bos met tijgers en krokodillen en enorme gorilla's vliegt hij voort, steeds de weg vragend aan de dieren die hij tegenkomt. De slang wijst met zijn tong de weg, de kikker met zijn pootje, de zwaluwen met hun vleugels, totdat het vuurvliegje boven de stad vliegt, de kat helpt hem verder evenals een vriendelijke meneer en eindelijk, na zijn lange, lange reis heeft het vuurvliegje zijn geliefde knipperlicht gevonden!


En dan... bladeren we terug en volgen we het konijntje die achterna gezeten wordt door een hond. Ze rennen de stad door, het bos in, langs de zwaluwen, kikkers, de slang, de gorilla's, de slang, de krokodil etc.
Het konijntje is steeds te snel en te slim voor de hond en deze geeft het uiteindelijk op. Daar zit de hond dan, midden in het bos, zonder konijn. Hij moet er helemaal van huilen. Dat vindt het konijntje toch wel zielig en hij neemt uiteindelijk de hond mee naar het gezellige vuur, waar ze heerlijk met alle andere dieren gaan eten.


Het bijzondere is dat je ondanks het ontbreken van de tekst het gevoel hebt twee verhalen te hebben gelezen, waarbij het verhaal van het konijntje krachtiger is dan het verhaal over het vuurvliegje. Natuurlijk is het ook leuk dat je het boek heen en terug kunt 'lezen', dat geeft het boek iets extra's.


Alle afbeeldingen zijn gemaakt met waterverf en niet in zachte, lieve kleurtjes maar in heel heldere en felle kleuren, variërend van diepgroen tot helder rood en geel. Erg knap gemaakt. De afbeeldingen zijn druk, je ziet veel dieren, bomen en dergelijke door elkaar heen weergegeven. Sommige figuren en dieren zijn helemaal uitgewerkt maar van andere zie je alleen maar de contouren, wat bij elkaar een heel speels effect geeft.
Kortom, een kijkboek dat kinderen prikkelt om hun fantasie aan het werk zetten, dat kan nooit verkeerd zijn!


De Portugese illustrator Bernardo Carvalho heeft de afgelopen vijftien jaar tal van kinderboeken ontworpen voor gerenommeerde uitgeverijen over heel de wereld. In 1999 richtte hij samen met een handvol bevriende auteurs en illustratoren uitgeverij Planeta Tangerina op, die in 2012 in Bologna de prijs van Beste Europese Kinderboekenuitgeverij wegkaapte.


ISBN 9780994109835 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Book Island 15 oktober 2014
Formaat 26 x 22 cm, Leeftijd 3+

© Dettie, 5 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER