Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Nils Smit & Kristien Aertssen

Een toren vol muziek
tekst: Nils Smit
illustraties: Kristien Aertssen


Een groot boek van stevig karton zonder tekst maar met mooi gekleurde afbeeldingen die samen een verhaal vormen.


Je ziet een flatgebouw waar lawaai uit komt. Een man met heel veel vogels speelt voor hen op de dwarsfluit. De buurman naast toetert daar tegenin op zijn trompet. De boven- en benedenburen houden hun oren dicht, wat een lawaai. Ze zijn heel boos en willen dat hun buren stoppen. Maar wat ze ook doen, niets helpt. Sterker nog, het lawaai wordt steeds erger. Uit nijd gaan steeds meer mensen lawaai maken. Op het dak speelt een clown op de tuba, de benedenbuurvrouw gaat heel hard vioolspelen, de honden blaffen mee, de papegaai krijst mee. Op het laatst maakt iedereen lawaai, de een slaat met de koekenpannen tegen elkaar, de ander gaat heel hard zingen of pianospelen. Het hele gebouw staat te trillen van al die herrie.
Maar dan zegt een meisje Sttttttttt en ze steekt haar toverstokje in de lucht en opeens is alles anders, ineens is de muziek heel mooi...


In andere plaatjesboeken kun je vaak één figuurtje op een afbeelding uitkiezen en dat figuurtje kun je op de volgende bladzijden volgen om te zien   wat dat figuurtje beleeft.
Hier zie je echter een flatgebouw en haar bewoners. Die bewoners beleven niet ieder een eigen avontuur. Het gaat nu om alle bewoners samen.
Naast het flatgebouw zie je een muziekwinkel en mensen die met muziekinstrumenten lopen. Het grappige is dat in het verloop van het verhaal steeds meer mensen en dieren in en om het gebouw te zien zijn. En allemaal hebben ze een ander muziekinstrument. Zelfs de rammelaar van de baby wordt als instrument gebruikt. Kortom, alles wat geluid kan voortbrengen, van vogels, honden, katten, eenden, olifanten tot accordeon, viool, ijsbel wordt ook gebruikt.
Doordat er geen tekst bij is kun je zelf steeds een ander verhaal bedenken.


Voor kinderen is er op elke bladzijde veel te ontdekken, ook leren ze wat er allemaal voor muziek instrumenten zijn.
De pagina's zijn gemaakt van stevig karton en de illustraties zijn in vrolijke kleuren afgebeeld. Elke illustratie beslaat twee pagina's.
Aantrekkelijk en mooi verzorgd boek.


ISBN 9789058386366 Hardcover 16 pagina's Uitgeverij De Eenhoorn oktober 2010
Leefijd: Vanaf 3 jaar

© Dettie, 9 november 2010

Lees de reacties op het forum, klik HIER