Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Eric Carle

http://www.eric-carle.com/home.html

 

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg
Eric Carle


Eric Carle is inmiddels wereldberoemd dankzij Rupsje Nooitgenoeg.


Wat ooit begon als een boekje over een rupsje dat altijd honger had en later een prachtige vlinder werd is het diertje nu bijna een eigen leven gaan leiden. Het rupsje beleeft steeds meer avonturen waarover hij aan de peuters vertelt in korte rijmende zinnetjes zoals over die keer dat hij een feestje vierde.
Maar het rupsje leert kinderen ook lezen of lekker rustig te worden als het druk in hun hoofd is of hij vertelt fijne verhaaltjes voor het slapen gaan.


Deze keer viert het rupsje Kerstmis en zien we Rupsje Nooitgenoeg in een gezellig huis waar we achter de flapjes kunnen zien dat poes, hond, en muis het ook lekker warm hebben.


In het huis zien we Rupsje Nooitgenoeg onder andere op...


Een tafel vol lekkers
voor al het bezoek

Wie knabbelt daar aan
het huisje van koek?


Naar wie er knabbelt, moeten we even zoeken want het muisje zit achter een flapje van het koekhuis verstopt.


We zien hond en poes ook genieten en dan is het zover... klokjes klingelen, de boom is versierd, de lampjes zijn aan maar waar komen ineens al die cadeautjes vandaan? Die zijn van een heel lieve man met een rode muts en witte baard, die zich nog eventjes verstopt heeft achter... een flapje.


Kinderen zullen dit gezoek achter die flapjes natuurlijk geweldig vinden. De tekst en afbeeldingen zijn eenvoudig gehouden en stralen alle kerstknusheid uit die er zijn moet. Heerlijk zoek- en leesboekje voor peuters vanaf 2 jaar.


ISBN 9789025771669 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Gottmer | november 2019
Afmeting 21 x 21 cm | vertaald door Naomi Tieman | Leeftijd 2 +

© Dettie, 13 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Rupsje Nooitgenoeg 50 jaar
Eric Carle


Het boek Rupsje Nooitgenoeg is inmiddels een begrip in kinderboekenland. En nu is het rupsje jarig, want 50 jaar geleden maakte Eric Carle dit leuke boek over de hongerige rups.  In het voorwoord lezen we het volgende leuke verhaal over het ontstaan van het boek. Voordat het rupsje 'geboren' werd, zat Eric Carle namelijk met een perforator te spelen. Bij het zien van al die gaatjes in het papier bedacht hij een verhaal over Willi de boekenworm. Maar zijn redacteur leuk het leuker om een verhaal over een rups te maken. 'Een vlinder!' riep Eric en zo werd Rupsje Nooitgenoeg geboren, en de gaatjes bleven!


Op allereerste pagina zit het rupsje nog in een eitje maar op een mooie zonnige dag kroop - plop! - het piepkleine hongerige rupsje uit zijn ei. We volgen het diertje op zijn tocht naar eten en leren daardoor gelijk de dagen van de week kennen én tellen. Want op maandag eet Rupsje Nooitgenoeg  zich dwars door één appel heen en op dinsdag at hij zich dwars door wel twéé peren heen. Elke dag eet het rupsje een gat door al zijn lekkere fruit heen, maar nog steeds heeft hij honger, hij heeft nog lang niet genoeg, hij wil méér en méér en méér.


Uiteindelijk komt er zwaarder geschut aan te pas, koek, snoep, kaas, worst, zelfs een zure bom! Overal knaagt het rupsje zich dwars doorheen, maar dat valt niet lekker, Rupsje heeft buikpijn van al dat gekoek en gesnoep. De volgende dag at hij toch maar weer wat gezonders en voelde zich gelijk lekkerder. Een wijze les voor het rupsje én voor de kinderen die het verhaal lezen.
Uiteindelijk verandert het - inmiddels grote - rupsje in de door Eric Carle zo gewenst vlinder. En niet zomaar een vlinder maar een schitterende, prachtige, kleurige vlinder!


Het is duidelijk dat Eric Carle plezier in zijn werk heeft, de vrolijkheid straalt je van de pagina's tegemoet. Voorin het boek zien we op enkele foto's  hoe Eric Carle zijn tekeningen maakt. "Eerst beschildert hij crêpepapier met acrylverf, dan knipt hij er figuren uit, en vervolgens plakt hij die figuren op elkaar. Zo ontstaan de opvallende, kleurrijke kunstwerken die we allemaal zo goed kennen."

Het is ook prettig dat het niet 'alleen maar' een verhaaltje over een rupsje is, hoewel de ontwikkeling naar vlinder natuurlijk al bijzonder genoeg is. Daarnaast leert een kind op heel speelse manier, die nauwelijks opvalt, veel meer dingen dan dat, zoals het al genoemde tellen en de dagen van de week, maar ook de namen van allerlei soorten fruit en ander voedsel. Dat gebeurt niet vaak in ene kinderboek.


Van Rupsje Nooitgenoeg zijn in die 50 jaar tijd meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht en het boekje is in 63 talen verschenen en nog steeds is het boekje erg populair. en terecht, het is compleet tijdloos en kan vast nog wel 50 jaar - of meer - mee. Het is opnieuw erg genieten van dit verhaal dat vanwege zijn verjaardag in een nieuw jasje is gestoken, waardoor er een mooi uitgevoerde jubileumeditie is ontstaan.


Rupsje Nooitgenoeg is overigens nu ook te zien in het theater! De familievoorstelling is t/m mei 2019 door heel Nederland en België te zien. De voorstelling is gebaseerd op de vier spannende verhalen van Eric Carle. Kijk hier voor meer informatie.


Zie ook het ontroerende filmpje met Eric Carle die vertelt over het ontstaan van 'The Caterpillar' ofwel Rupsje Nooitgenoeg


ISBN 9789025770754 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | 20 maart 2019
Afmeting 30,3 x 21,7 x 1 cm (oblong) | leeftijd 2+

© Dettie, 6 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER