Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Loes Riphagen

https://loesriphagen.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Loes Riphagen in de categorie jeugd 4-5 jaar
De Leestafelrecensies over de boeken van Loes Riphagen in de categorie non-fictie jeugd
én de Leestafelrecensies over de boeken van Jozua Douglas en Loes Riphagen.

 

Kom mee, Kees
Loes Riphagen


Loes Riphagen is inmiddels een begrip in kinderboekenland. Zowel haar afbeeldingen als de verhalen zijn altijd een voltreffer. Met dit boek is het niet anders.

Het begint al met de huiskamer van Kees de kikker op de eerste twee pagina's. Het midden van de kamer is een... ondiepe vijver. Een mug zit aan de kant te vissen, papa zit in een luie stoel waarvan de poten in het water staan. Ook papa heeft zijn poten lekker in het water. Kees hangt op zijn kop in de andere stoel, zijn achterpoten tegen de rugleuning en voorpoten bijna in het water. Het is duidelijk dat Kees zich verveelt.

Maar dan valt er een brief door de brievenbus en weg is de landerigheid. Ze maken de envelop gauw open, het blijkt een uitnodiging voor het concert van De Kwakers!! De lievelingsband van papa! Maar omdat de post er heel lang over gedaan heeft, moeten ze zich haasten, want de band speelt diezelfde dag nog!

Kees vindt de wandeling naar het concert een prachtig avontuur, hij ziet van alles onderweg, maar papa heeft nergens oog voor, hij heeft haast. En zo gebeurt het dat hij ook de grote snoek, die zo'n kikker wel lekker vindt, niet ziet. Hap! zegt de snoek! Gelukkig is Kees er ook nog!
Daarna heeft papa niet zo'n haast meer en kan hij ook genieten van alles wat ze onderweg tegenkomen.

En het concert? Dat is eigenlijk niet zo belangrijk meer, er is onderweg al zoveel te beleven...

Al met al is het een heerlijk verhaal én een mooi kijkboek vol grappig details.
Kortom, Loes Riphagen did it again!


Zie ook de fantastische knutselpagina op de website van Loes Riphagen. Ze zegt o.a. "Ik leer je ook hoe je zelf Kees kunt schilderen uit mijn boek Kom mee, Kees."


ISBN 9789025774752 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | februari 2021
Afmeting 27,9 x 22,7 cm | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 1 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Coco kan het!
Loes Riphagen


'Vandaag is een grote dag,' zegt mama.
'Kijk! Alle kleine vogels gaan voor het eerst vliegen.'

Ook op de afbeelding zie je dat een aantal kleine vogeltjes het nest verlaten, ze worden gezellig nagezwaaid door papa en mama vogel.  En nu vindt de mama van Coco dat de tijd rijp is dat ook Coco haar vleugels uit zal slaan. Aan een kant lijkt het Coco geweldig leuk, zo lekker zwieren door de lucht, maar het is ook best wel eng...


Ik durf niet denkt Coco.
Maar ik ben een vogel. En vogels vliegen.


Coco ziet dus al de voordelen van het vliegen wel, maar de nadelen ook! Want als het niet lukt dan valt zij van heel hoog naar beneden... en daar lopen katten!
Gelukkig is de moeder van Coco van het radicale type... ze schopt haar gewoon het nest uit! Coco sterft duizend doden, ze valt en ze valt totdat...


De contrasten tussen vrij zijn en heerlijk rond kunnen vliegen en de angstige gebeurtenissen die het vogeltje steeds bedenkt zijn op een speelse manier weergegeven. We zien mama aan Coco een heerlijke worm aanbieden maar er vliegt verderop een lekker mugje voorbij wat Coco likkebaardend bekijkt. Als Coco kan vliegen dan kan ze dat beestje zelf vangen...
Daartegenover staat de kat onderaan de boom die op zijn beurt likkebaardend naar Coco kijkt...


De afbeeldingen zijn eenvoudig gehouden met Coco als centraal punt. Het zijn vooral de grote ogen en het aparte perspectief dat alles zo aansprekend maakt.
Kortom, een lief, grappig boek over een moedig klein vogeltje.


Loes Riphagen
(Oene, 5 maart 1983) Is een Nederlandse illustrator en schrijver van kinderboeken. Zij is bekend van haar prentenboeken waarvoor zij zowel de tekst als de illustraties verzorgd. Riphagen volgde de opleiding tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken zijn in vele landen verschenen en haar laatste boeken zijn meervoudig bekroond.


ISBN 9789025771928 | Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | oktober 2019
Afmeting 22 x 28 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 3 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER