Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

John Yeoman & Quentin Blake

http://www.writers-village.org/john-yeoman.php

http://www.johnyeoman.org

http://www.quentinblake.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van John Yeoman & Quentin Blake voor kinderen van 4-5 jaar

 

Beer houdt een zomerpicknick
tekst: John Yeoman
illustraties: Quentin Blake


Op een mooie zomerdag gaan Varken, Eekhoorn, Egel en Kip naar het grote meer waar Beer al staat te wachten met de picknickmand vol hapjes. Hij heeft een groot vlot waar alle dieren op gaan zitten en met een lange stok peddelt Beer naar het midden van het meer. Het is heerlijk stil daar.
Beer heeft voor iedereen wat lekkers bij zich en ze zitten heerlijk te smullen met z'n allen. Maar dan horen de dieren ineens Awwrk, awwrk! Het zijn kikkers die vragen of ze erbij mogen komen zitten. Dat mag wel als ze maar stoppen met kwaken en dat kunnen de kikkers juist niet. Beer vaart het vlot naar een rustiger plekje maar daar blijkt dat ze toch niet zonder de kikkers kunnen...


Het hele boek straalt een zomerse vrolijkheid en lichtheid uit. Beer en Varken dragen een rieten zonnehoed, de libelles vliegel kleurrijk in het rond, de zwaluwen flitsen voorbij. Je hoort bijna de stok in het water plonzen en de kikkers kwaken. Grappig is dat Beer voor ieder een servet meegenomen heeft die de dieren ook allemaal keurig om hun nek knopen wat weer op de afbeeldingen weergegeven is.  Heel apart om te zien, een kip met een servet! De dieren zijn natuurgetrouw getekend en toch hebben ze iets menselijks door hun 'gezichts'uitdrukking en houding.
Een leuk boek om voor te lezen maar iets oudere kinderen kunnen het ook makkelijk zelf lezen. De letters zijn niet al te klein, de zinnen niet al te lang, de woorden niet al te moeilijk. Kortom, een aantrekkelijk en zonnig boek met sprankelende afbeeldingen.


De Britse schrijver John Yeoman studeerde Engels en werkte tot 1990 op een basisschool waar hij voor de klas stond.  Vanaf 1990 is hij fulltime schrijver. Yeoman maakt voornamelijk prentenboeken. Hij werkt vaak  samen met studiegenoot en vriend Quentin Blake - de beroemde illustrator die onder meer de boeken van Roald Dahl illustreerde. Voor De kluizenaar en de beer  ontving Yeoman een Zilveren Griffel.


ISBN 9789026129353 Hardcover 24 pagina's | Uitgeverij De Fontein | juni 2011
Vertaling Bette Westera Vanaf 3 jaar

© Dettie, 20 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Beer bouwt een winterhuis
tekst: John Yeoman
illustraties: Quentin Blake


Beer doet raar vinden Eekhoorn, Kip, Egel en Varken. Ze zien Beer het bos in lopen met zijn poten vol takken en later met grote pollen mos die hij netjes op een stapel legt. Nadat iedereen een tijdje nieuwsgierig heeft staan kijken, vraagt Varken maar wat Beer aan het doen is.
Beer bouwt een winterhuis! Elke winter heeft hij het koud en dat is hij zat.  Hij maakt een lekker warm huis waar geen wind doorheen waait.
Eekhoorn, Kip, Egel en Varken moeten er vreselijk om lachen, rare Beer!
Maar Beer denkt er anders over. Hij zegt:
'Deze winter slaap ik als een roos. Als jullie me helpen mogen jullie komen logeren.'
Maar de andere dieren moeten nog steeds alleen maar lachen, een winterhuis... hoe verzint Beer het, dat is toch nergens voor nodig?


Het wordt herfst en het wordt winter en Beer ligt heerlijk te slapen in zijn warme winterhuis op zijn bed van zacht mos.
Maar Eekhoorn, Egel, Varken en Kip kunnen niet slapen want ze hebben het heel erg koud. Kip heeft wel heel erg kippenvel. Met z'n allen trekken ze naar het warme winterhuis van Beer... en lieve Beer laat ze binnen zonder te zeggen: "Zien jullie nou wel."
Of Beer nog kan slapen met al die dieren om zich heen is nog maar de vraag... zij willen pret maken en Beer? Beer wil slapen!


Een leuk verhaaltje dat mooi vertaald is door Bette Westera.


John Yeoman maakt voornamelijk prentenboeken, meestal in samenwerking met studiegenoot Quentin Blake.
Quentin Blake is o.a. bekend van zijn illustraties voor de jeugdboeken van Roald Dahl. Ook in dit boek  zijn ze weer een plezier om naar te kijken. De illustraties zijn pentekeningen ingekleurd met waterverf en kleurpotlood.


ISBN 978 90 261 2794 6 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Fontein september 2010
Vertaling Bette Westera Leeftijd: Vanaf 3 jaar

Dettie, 30 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER