Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Annemarie van der Heijden

https://annemarievanderheijden.com

https://www.facebook.com/annemarie.vanderheijden.58

 

Noortje in de herfst
Annemarie van der Heijden


Ga even lekker mee met Noortje naar buiten, de tuin in. Maar doe net als Noortje een lekker warme trui aan dan kun je samen met haar kijken hoe een eekhoorntje nootjes eet uit het voederhuisje. Het is namelijk herfst en dan vinden dieren extra voedsel heel fijn.
Poes vindt al die rondvliegende blaadjes ook heel leuk, daar kun heerlijk mee spelen!


Zoals je kunt zien heeft de egel een eigen egelhuisje gekregen en Noortje, pop Bibi, hond Boef en Poes brengen hem eten. Aaien lukt niet zo goed bij egels, ze hebben stekels en dat prikt. Boef vindt de paddenstoelen ook prachtig, maar Noortje waarschuwt dat hij er niet aan moet komen, dan gaan ze stuk. Dan weet jij dat ook gelijk.


Het kan ook flink waaien in de herfst en je ziet het haar van Noortje bijna wegwaaien! Zelfs de vlechtjes van Bibi zwiepen omhoog. De blaadjes hebben ook heel mooie kleuren gekregen en die kun je in het emmertje van Noortje doen, net als de kastanjes en eikels dan kun je er, zoals je ziet, thuis wat moois van maken, zoals een slinger of gekke poppetjes.


Wat een heerlijke herfstpret straalt dit boekje uit! We mogen de hele gezellige leefwereld van Noortje meebeleven. Het struinen door de tuin en alle dieren bekijken evenals het gescharrel door de bladeren geven het gevoel van herfst prima weer. Je zou bijna zelf je laarzen en dikke trui aantrekken om een knisperende herfstwandeling te gaan maken.
Het zal kinderen ook aanzetten om zelf aan de slag te gaan met hun gevonden herfstschatten.
Gewoon aanschaffen dit boekje of uit de bibliotheek halen en dan gezellig voorlezen!


ISBN 9789044852790 | Hardcover met ronde hoeken | 24 pagina's | Clavis | 9 november 2023
Afmeting:  19,2 x 19,4 cm | Leeftijd va 18 maanden

© Dettie, 20 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje in de lente
Annemarie van der Heijden


Als je peuter bent heb je een hele wereld om te ontdekken. Alles is nieuw! En als je bedenkt dat de lente eigenlijk ieder jaar opnieuw voor iedereen nieuw is, dan snap je wel dat ook voor Noortje veel te ontdekken valt!


Buiten is het helemaal anders na de koude winter: alles wordt groen, en er verschijnen bloemetjes, waarbij dan weer van die leuke kleine fladderende beestjes te zien zijn. Vogeltjes zingen ineens dat het een lieve lust is, en er komen jonge dieren: kleine eendjes, die je maar beter niet aanraakt, en zachte lammetjes, die je misschien wel mag knuffelen.
Wat is er veel te beleven en te zien. En te horen en te ruiken…
Noortje bekijkt het allemaal met een blije lach en ze vertelt haar pop Bibi, Poes en de hond Boef over wat ze ziet.


Dit boekje verschijnt in een reeks verhaaltjes over de peuter Noortje.
In dit boekje heeft Noortje een constante grote glimlach, net als haar vriendjes. Het boek heeft dan ook een vrolijke uitstraling. Maar natuurlijk: het is lente!
En  de lente is iets om heel blij van te worden!
Dus geniet samen met Noortje van dit fijne seizoen.


Annemarie van der Heijden (Wijchen, 1972) studeerde in 1996 af aan de Hoge Laboratorium School in Nijmegen, in de richting Biochemie. Sinds die tijd is ze werkzaam als research analiste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De geboorte van haar eerste kind deed haar de pen pakken voor een eerste boekje. Het werd door vele andere gevolgd.


ISBN 9789044850871| Hardcover | 24 Pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2023
Afmeting 19,2 x 19,4 cm | Leeftijd 2+

© Marjo, 21 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje zet haar schoentje
Annemarie van der HeijdenHet is bijna Sinterklaas
Noortje speelt Sinterklaasje. Ze heeft
net als de Sint een rode mantel om en
zet een mijter op haar hoofd.


Zo begint dit boekje waarin het hele proces rond de Sinterklaastijd op een speelse manier besproken wordt.
We zien Noortje gezellig in haar kamertje zitten met haar Sinterklaaskleren aan. Poes en hond Boef spelen lekker mee. Poes heeft een Pietenpet op en de Boef stoeit met de staf alsof het een grote tak is.


Terwijl Boef en Poes met elkaar spelen maakt Noortje een mooie tekening voor de Sint die even later in haar laarsje gestopt wordt die bij de open haard gezet is samen met eten en drinken voor het paard.  Dan nog een liedje zingen met pop Bibi op schoot en dan naar bed...  Spannend hoor, zou Sinterklaas komen?
De volgende ochtend gaat ze gauw kijken. Ja! Sint is geweest en heeft ook Poes en Roef niet vergeten!


De afbeeldingen zijn verspreid over twee pagina's afgedrukt. Op elke afbeelding zien we de volgende fase rond het schoentje zetten, weergegeven. Het ziet er knus en gezellig uit vooral door de aanwezigheid van Poes en Roef die helemaal bij alle handelingen van Noortje betrokken worden. De kleuren zijn zacht en vriendelijk maar niet zoet. Noortje heeft een leuke snoet waardoor het in totaal een aantrekkelijk geheel wordt.
De tekst is in duidelijke letters weergegeven

Annemarie van der Heijden heeft al veel Noortjeboeken geschreven en geïllustreerd en ze spreken allemaal zeer tot de verbeelding van jonge kinderen. Zo ook dit boekje. Je wordt daardoor vanzelf enthousiast voor de Sinterklaastijd die komen gaat.


ISBN 9789044834529 | Hardcover met ronde hoeken | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2018
Afmeting 19,1 x 19,2 cm | Leeftijd; vannaf 18 maanden

© Dettie, 3 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje speelt prinsesje
Annemarie van der Heijden


Noortje speelt dat ze een prinsesje is, ook haar pop Bibi heeft net als Noortje een roze prinsessenjurkje aan. Pop Bibi zit met een mooi kroontje op haar hoofd op de stoel, oh pardon, het is natuurlijk haar troon. Poes en hond Boef zitten er gezellig bij en kijken wat Noortje allemaal doet. Maar als Noortje bij Poes ook een roze strik om haar nekje wil doen loopt die gauw weg, dat wil ze niet.

Noortje gaat zo op in haar rol dat ze ook buiten in haar mooie prinsessenjurk en op haar prinsessenschoenen rondloopt met poppenprinses Bibi in de poppenbuggy. Later maakt ze voor Bibi een nieuw kroontje, van madeliefjes!
Natuurlijk houdt een echte prinses ook een prinsessenpicknick en daarna leest Noortje een sprookje voor en dat gaat over... prinses Noortje en de kikkerprins. Al haar poppen- en knuffelvriendjes luisteren aandachtig toe.
Poes en Boef rennen lekker rond. Het is fijn buiten.
Maar iedereen wordt na al dat prinsessengespeel wel een beetje moe, Noortje wast haar poppenvriendjes en legt ze lekker onder een dekentje op het pinsessenpicknickkleed. En Poes? Poes ligt al lekker te slapen in het bedje van Bibi!


Een lief, eenvoudig verhaaltje voor de allerkleinsten. De illustraties zijn knus met natuurlijk roze als hoofdkleur.
Het leuke is dat zo'n klein meisje als Noortje lekker zo'n prinsessendag bij elkaar fantaseert, niets wordt vergeten. Je hoort bijna haar gekwebbel tegen de poppen en de dieren. De meisjes die dit verhaaltje voorgelezen krijgen dromen vast lekker mee met Noortje.


ISBN 9789044820911 Hardcover met ronde hoeken 20 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2014
Leeftijd; vanaf 18 maanden

© Dettie, 12 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje aan zee
Annemarie van der Heijden


Noortje is lekker een dagje aan zee, met haar pop Bibi en haar hondje Boef.
Het zonnetje schijnt lekker. Noortje zit onder de parasol, ze smeert zich goed in met zonnecrème en daarna zet ze ook haar zonnehoedje en zonnebril op. Boef rent al door het zand, hij wil spelen met Noortje, waar blijft ze nou?
Samen maken ze een heel mooi zandkasteel, hoewel... Boef maakt er wel een beetje een rommelkasteel van.
Even later gaan ze lekker in zee spelen en visjes en schelpjes zoeken. Noortje vangt zelfs met haar schepnetje een heel mooi oranje krabbetje!
Daarna eet Noor nog een lekker ijsje, dat wil Boef ook wel, maar ijs is niet goed voor hondjes. Arme Boef...
En dan is Noortje heel moe, ze kruipt lekker onder de parasol en doet haar oogjes toe.


Dit is alweer het zevende boekje uit de leuke Noortje reeks.
Het verhaaltje is eenvoudig maar weet wel goed een strandsfeer op te roepen. Alle woorden die met een dagje strand te maken hebben staan dikgedrukt in de tekst, zoals bijvoorbeeld de woorden: bikini, gietertje, emmertje, schepnetje.
Op de duidelijke, vrolijk gekleurde afbeeldingen zie je Noortje met haar ondeugende hondje spelen op het strand. Er zijn overigens geen ouders te bekennen, die maken vast de 'foto's' van Noortje, de afbeeldingen hebben namelijk wel wat weg van kiekjes.
Altijd leuk in de Noortjeboekjes zijn de kleine details in de afbeeldingen, pop Bibi heeft dezelfde bikini aan als Noortje, de zonnehoed past weer mooi bij het strandkleed, Noortje ziet er, met haar grote zonnebril op, heerlijk eigenwijs uit en zo zijn er meerdere kleine grappige toevoegingen.


Kortom, het is een lekker gezellig boekje over een heerlijk dagje aan zee. 


ISBN 9789044819786 Hardcover met ronde hoeken, 24 pagina's Uitgeverij Clavis augustus 2013
Leeftijd 18 maanden

© Dettie, 31 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje in de sneeuw
Annemarie van der Heijden


Een boekje voor de hele kleintjes.


Het heeft buiten gesneeuwd en Noortje wil natuurlijk gelijk naar buiten. Bibi, haar pop, heeft haar warme kleren al aan en Boef de hond mag ook mee.
Boef heeft het touwtje van de slee al in zijn bek en kwispelt blij. Maar buiten vindt hij de sneeuw wel heel koud! Brrr... Maar als Noortje sneeuwballen gaat gooien dan speelt hij zich vanzelf warm, het is best moeilijk om die ballen te vangen.
Daarna gaan ze nog lekker de berg afsleeën en een mooie sneeuwpop maken. De sneeuwpop mag van Noortje haar muts en sjaal wel lenen.
Als ze weer thuis zijn drinkt Noortje lekker warme chocolademelk, ze is best moe van al dat spelen geworden. En Boef?  Boef slaapt!


In de tekst staan alle uitdrukkingen -zoals roetsj, hop, Mmm, Brrr-  dik afgedrukt. Het verhaal is eenvoudig, het gaat gewoon over een lekker dagje spelen in de sneeuw en wat je dan allemaal kunt doen.
De afbeeldingen in pasteltinten zijn gezellig en vrolijk. Noortje is een meisje met een grappig snoetje en Boef is een klein en leuk bruin-wit hondje.
Pop Bibi heeft dezelfde muts en sjaal als Noortje.
Het is een lief, knus voorleesboekje.


Hardcover met ronde hoeken 24 pagina's | ISBN: 9789044816389 | Clavis B.V.B.A.| oktober 2011
Leeftijd: 18 maanden

© Dettie, 20 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Joppie verkleedt zich
Annemarie van der Heijden


Een opgewekt boekje over zich verkleden. Voor peuters vanaf 18 maanden, met de vaardigheid van het kind als thema  staat achterop dit leuke boekje.


Joppie is gek op zich verkleden. Hij heeft een grote kist vol verkleedspullen. In de kist zit bijvoorbeeld een pet, een fluitje, een seinbordje en een tangetje om kaartjes te knippen. Als Joppie al die spullen gebruikt is hij treinconducteur. Met stoelen maakt hij een trein en Woefwoef de knuffel mag ook mee in de trein! Ook heeft hij een mooi ridderpak en Woefwoef mag dan met het schild en de zwaard spelen. Maar het allerleukste vindt Joppie toch wel om zich als piraat te verkleden. 'Schip ahoi!' roept Joppie dan. 


Zowel het verhaal als de illustraties zijn verzorgd door Annemarie van der Heijden. De afbeeldingen zijn fleurig, kleurig en duidelijk. Knuffel Woefwoef mag aldoor lekker meespelen hoewel duidelijk is dat Woefwoef niet écht mee kan doen. De knuffel wordt steeds met slappe beentjes en in echte knuffelhoudingen afgebeeld. Leuk en goed gedaan!
Kinderen zullen de verhaaltjes erg waarderen en je kunt op de plaatjes van alles aanwijzen zoals het ooglapje van de piraat of de rode neus van de clown of de helm van de brandweerman. Al spelend leren de kleintjes dan ook nog hoe bijv. zo'n brandweerman er uit ziet en wat voor kleren hij draagt.


Wat ook zo prettig is aan de boekjes van Clavis is dat ze op heel duidelijke manier aangeven voor welke leeftijd het boek geschikt is en welke thema het boek behandelt. Achterop zie je namelijk een gekleurd  treintje en afhankelijk van het aantal wagonnetjes aan dat treintje kun je zien voor welke leeftijd het is. Een boek met een treintje zonder wagonnetje is geschikt voor baby's en een boek met een treintje met drie wagonnetjes is geschikt voor kinderen van 24 maanden. De kleur van het treintje geeft aan welk thema besproken wordt. Bijv. een oranje treintje staat voor dagelijks leven, een blauw treintje voor taalontwikkeling enz. Erg handig, vooral als je een cadeautje zoekt.


ISBN 9789044812725  Hardcover  24 pagina's | Clavis | juni 2010 Vanaf 18 maanden

© Dettie, juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER