Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Mojca Dolinar

https://mojcadolinar.com

 

Slaap lekker
Mojca Dolinar

Erg mooi boekje in zwart-wit met glitterelementen.
Maar voor welke leeftijd is dit boekje geschikt? Een baby ziet de eerste maanden nauwelijks iets, de oogjes dwalen rond.
Na ongeveer een week of zes kan een baby zijn ogen op iets richten en begint hij langzaam wat kleuren te onderscheiden. Nog niet meer dan de primaire kleuren: geel, rood, oranje en groen.
Na een maand of drie, vier kan een kind de ogen richten op één punt en dan kan hij een bewegend voorwerp ook volgen.


Dit boekje biedt met de zwart-wittekeningen een goed contrast om de eerste ontwikkeling van het zien te stimuleren.  De glittervakjes zullen na een tijdje ook gezien worden. Het verhaaltje is meer voor de oudere die het boekje aanbiedt. Dat gaat over konijntjes die buiten lekker bezig zijn, waardoor ze honger krijgen. Daarna volgt een bad en dan wordt een verhaaltje voorgelezen.
Het eindigt zoals de titel al aangeeft: ze gaan lekker slapen.


Voorlezen is erg belangrijk, en dit is een prima klein boekje voor de eerste stappen op dat gebied.
Waarschijnlijk is er geen ouder die een baby die alleen nog maar ligt en niet focust een boekje aanbiedt. Tegen de tijd dat je dat gaat doen is een kindje al meer gericht op kleur. Maar  de contrasten – en de glitterstukjes – zijn van dien aard dat ook dan een baby geboeid zal zijn. En je leest de tekst er bij voor natuurlijk!


Heel mooi uitgevoerd!


ISBN 9789002273742 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een half jaar


Spetter spat
Mojca Dolinar


Na de eerste periode waarin een baby niet meer ziet dan vormen, beweging en licht, en alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig is, ontwikkelt zich het kleuren zien. Na een week of zes zul je merken dat je kind reageert op de kleuren geel, groen, rood en oranje en ook bewegende voorwerpen begint te volgen.
Dit boekje is uitgevoerd in scherpe contrasten: zwart-wit, maar ook kleur: rood en blauw. Je ziet allerlei dieren die in het water leven.
Er is ook tekst ten behoeve van de oudere die voorleest.


Wat dit boekje onderscheidt van het vorige is dat er enigszins reliëf is aangebracht. Je kan het kind laten voelen. Dat zal een baby van een maand of twee nog niet echt bewust voelen, maar gaandeweg lukt dat natuurlijk steeds beter. Er wordt in dit boekje zelfs al gewerkt met gezichtsuitdrukkingen - blij, droef - en kenmerken als drijvend, vliegend.
Het boekje is zo mooi uitgevoerd dat het vast lange tijd gebruikt zal worden! Het kan dan ook tegen een stootje, het is van stevig dik karton.
Erg fijn boekje om het eerste voorlezen mee te starten.


ISBN 9789002273759 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een maand of drie, vier

© Marjo, 5 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER