Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bette Westera

http://www.bettewestera.nl

https://ruthhengeveld.nl

http://ageethdehaan.nl

 

Even lekker niks
muziek: o.a. Ageeth de Haan
illustraties: Ruth Hengeveld
tekst: Bette Westera


Na een heel drukke dag is het heerlijk om even lekker rustig te gaan zitten met een boekje in een hoekje, of op de bank, in de tuin, in bed... Daar speelt dit boekje mooi op in. Bette Westera heeft namelijk voorleesversjes geschreven die een heel fijne en zachte sfeer hebben. In haar eigen ritmische stijl  beschrijft ze allemaal dingen waar je blij en kalm van wordt.

Het boek begint met een versje over de zon en wie wordt daar nu niet vrolijk van. In het versje speelt de zon verstoppertje en jij mag raden waar de zon is.
Bij dat versje zie je een lieve zonnige leeuw die water met een rietje drinkt.

Daarna is er een versje 'Ik kom zo' over je lekker warme bed en hoe moeilijk het is om onder dat dekbed vandaan te komen.


Ik kom zo

Even nog, het is hier zo gezellig.
Even nog, het is zo fijn in bed.
Even nog, ik heb het hier zo heerlijk.
Even nog, ik lig hier nog maar net.

De dag is al begonnen, maar ik heb nog niet zo'n zin.
Ik kom vandaag mijn bed niet uit, ik blijf er lekker in.


Natuurlijk kom je wèl je bed uit, want buiten is het ook leuk, dan kun je gaan schommelen bijvoorbeeld samen met... een giraffe, een bever en een slang!
We zien op de mooie afbeelding dat dat heel gezellig kan zijn. De slang leent namelijk zijn nek uit aan de andere twee dieren en schommelen maar!

En als je toch buiten bent, kun je ook op reis gaan, maar wat neem je dan allemaal mee? Dankzij het versje 'Mijn eigenste bedje' kun je lezen wat je vooral niet vergeten moet, onder andere:


Mijn warmste trui, mijn stoerste pet
en - dat moet écht - mijn eigen bed.


Alle versjes geven dat lome, lekker luie gevoel zoals je op een mooie zomerdag kunt meemaken. Zelfs het versje over huilen is heel lief en zachtaardig. Het begint zo


Traan


Kom maar naar buiten,
tranen met tuiten,
tranen van pijn of verdriet.

Zal ik een rolletje pleisters pakken?
Eventjes overal pleisters op plakken?
Pleisters met plaatjes? Of helpt dat niet?
[...]

Bij dit versje heeft debutant Ruth Hengeveld een heel lieve afbeelding gemaakt van twee honden, een grote en een kleine. De grote wordt liefdevol beplakt met pleisters door de kleine, die uit puur medeleven ook zelf maar een pleister op zijn lijfje geplakt heeft.
- Alle afbeeldingen zijn overigens zéér de moeite waard. Er zijn heel mooie natuurkleuren gebruikt met enkele heldere tinten als accent. Ze passen prachtig bij de versjes. Hopelijk gaan we nog veel meer werk van deze illustratrice zien. -


En verder met de versjes... Langzamerhand verstrijkt de dag, de zeehondjes liggen lekker in de zon te soezeren, Poes Beer is slaperig van al het spelen, er is een grappig versje gemaakt over de dag bij opa en oma en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan.


Dat komt goed uit want de versjes werken ook langzaam naar het 'naar bed toe gaan' moment toe. Het versje "Slaap je al' is heel herkenbaar want wie heeft dat niet eens een keer gevraagd?  En dan volgt het allerlaatste versje 'Slaap, lieve lief' en met een kusje op je neus is het boekje uit.
Maar dan... is er nog een erg leuke verrassing!


Er zit namelijk een CD bij met nog meer versjes die allemaal dezelfde titel hebben als de versjes in het boek, alleen het versje zelf is anders. Het zijn heel zonnige liedjes, gezongen door Ageeth de Haan en zij wordt begeleid door meeslepende, zomerse gitaar- of mondharmonicamuziek. Vooral het schommelliedje is heerlijk, je zweeft gewoon mee met de muziek duwdieduwdieduw schommel jij, schommel mij duwdieduwdieduw. Je wordt er vanzelf helemaal rustig van...
Slaap lekker!


ISBN 9789025769352 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2019
Afmeting 23 x 25 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 12 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER