Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bette Westera

http://www.bettewestera.nl

https://ruthhengeveld.nl

http://ageethdehaan.nl

http://www.noellesmit.nl

https://www.miesvanhout.nl

 

Brave hond! Stoute kat!
Versjes over de aard van het beestje
Illustraties: Mies van Hout
Tekst: Bette Westera


Als Mies van Hout en Bette Westera samen een boek uitgeven dan moet het, gezien hun fantastische staat van dienst, wel iets heel moois zijn geworden. Het is dan ook erg spannend om dit boek open te slaan om te kijken wat het resultaat is geworden. Zou het aan mijn- hoge- verwachtingen voldoen of valt het tegen?

We beginnen al goed, de trage, langzame schildpad en de snelle cheetah begroeten ons op de eerste twee pagina's, natuurlijk in Bette Westra's mooie rijmvorm waarbij zelfs de taal aan de aard van de dieren is aangepast. De schildpad 'praat' bijvoorbeeld heel traag en de cheetah zoeft met zijn woorden snel voorbij.


Schildpad                                        Cheetah

Nee nee, ik ben...                            Zoef, zoef!
geen trage tor...                              Opgelet:
en ook geen...                                 Ik ben zo snel als een raket!
slome slak.


Op elke bladzijde zien we vervolgens steeds twee dieren die precies het tegenovergestelde van elkaar zijn.
Het keurige varkentje stampt niet in de blubber en krult zijn staart elke dag. Maar het wrattenzwijn vindt kluiten klei en klitten in zijn haar heerlijk en zichzelf wassen? Dat doet hij maar één keer per jaar!
Grappig is ook dat de schapen mak zijn... maar de geit nogal bokkig is.


Natuurlijk zijn de afbeeldingen van Mies van Hout die bij de versjes staan helemaal goed. Vooral de vissen die bij de versjes over onaardig en aardig weergegeven zijn, zijn duidelijk herkenbaar als prenten van Mies van Hout zoals ze in de boeken
Helemaal spannend wordt de afbeelding natuurlijk als de geduldige spin tegenover de rusteloze vlieg wordt geplaatst...


Het is zo'n boek waarin je steeds wat nieuws ontdekt. De dag- en nachtvlinder zijn bijvoorbeeld allebei vlinders maar toch zo anders. En het boek zet je ook aan het denken als je de gifslang tegenover de regenworm ziet, of de deftige kalkoen tegenover de witte kip. Waarom is het ene dier zo vol trots of venijn en het andere dier zo lief en bescheiden. Of zo druk, of zo rustig, of zo bazig, of zo verlegen?
De versjes van Bette Westera vertellen het ons allemaal!


Mijn verwachtingen zijn dus helemaal waargemaakt en zelfs meer dan dat. Het zijn niet alleen een paar rijmpjes met plaatjes erbij, maar weldoordachte versjes met uitstekende bijpassende afbeeldingen, bijna schilderijtjes, erbij.
Het was weer genieten!


Zie ook het inkijkexemplaar

Op de website van Mies van Hout is nog erg leuk lesmateriaal en diverse tips en weetjes rond dit boek te vinden.


ISBN 9789025775346 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | 29 september 2021
Afmeting 30 x 23,6 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ben je ziek Teckel Tom?
Illustraties: Noëlle Smit
Tekst: Bette Westera


Het eerste boek over Teckel Tom - getiteld Hallo Teckel Tom - was een schot in de roos. Het ging over een aandoenlijk klein teckeltje dat een tijdje na zijn geboorte nieuwe baasjes kreeg. Hij vond het maar eng, maar uiteindelijk kwam het toch goed. Het boek kreeg een Vlag en Wimpel (een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken)
Helaas is deel 2 Pak die bal, Teckel Tom aan mijn aandacht ontsnapt maar gelukkig kan ik de avonturen van de jonge teckel in deel 3 weer meebeleven.


Dit keer is zijn baasje Papa Pablo ziek. En Saar ook! Ze hebben pijn in hun buik. Zelfs Teckel Tom heeft geen trek in zijn brokjes, en ineens moet hij heel nodig naar buiten.


"Hij rent naar de deur en blaft zo hard hij kan.
'Rustig maar,' roept papa Pim, 'ik kom eraan!
Ze zijn de tuin nog niet uit of Teckel Tom zakt door zijn achterpoten.
'Nee hè!' roept papa Pim als hij Toms poepje
op wil rapen. Op de stoep ligt geen mooi droog
drolletje, maar een natte, bruine kledder!"


Nu moet papa Pim naast Papa Pablo en Saar ook nog voor Teckel Tom zorgen. Hij is de hele dag heen en weer aan het rennen met hapjes, drankjes, beddengoed wassen enz. én wel tien keer Teckel Tom uitlaten. Teckel Tom gaat gezellig bij Saar op de bank liggen en ze eten samen biscuitjes, en kletsen lekker met elkaar.
Maar als papa Pim met een kop verse tomatensoep binnenkomt, worden ze allemaal heel misselijk alleen bij het idee al. Ineens snapt papa Pim waar ze zo ziek van zijn geworden, het komt door het restje groentesoep van gisteren. Dat heeft hij niet gegeten!

Gelukkig voelt iedereen zich de volgende dag veel beter, maar hoe kan het nou dat papa Pim nu ziek op de bank ligt?


Net als het eerste deel, is het heel leuk zoals Saar en Teckel Tom met elkaar omgaan. Toch was het eerste boek wat meer aansprekend. Misschien komt dat ook door het onderwerp, een lief schattig hondje kiezen is wel wat anders dan ziek en spugend op de bank liggen.
De gezelligheid en warmte is er wel weer. Saar en Teckel Tom hebben maar een lekker leventje bij de twee papa's. Je voelt de geborgenheid die ook van de afbeeldingen af spat.

Ondanks deze bovenstaande 'aanmerking' is het echter wel weer een fijn boek wat natuurlijk ook nauwelijks anders kan met deze twee kanjers als Bette Westera en Noëlle Smit!

ISBN 9789025774745 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | april 2021
Afmeting 23,7x27,8 cm | Leeftijd 3 - 4 +

© Dettie, 3 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hallo Teckel Tom
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Bette Westera


Als kind heb ik enorm gezeurd om een hondje of poesje, zeker als er in de buurt een nestje met jongen was. Helaas, maar achteraf goed te begrijpen, zeiden mijn ouders steeds nee. Nu ik dit boek onder ogen heb, voel ik weer hoe spannend het was als je bij een vriendinnetje was en zo'n klein wiebelhondje of poesje mocht oppakken en later heel voorzichtig weer moest terugzetten. De afbeeldingen in dit boek geven dat kleine, tere, leuke, lieve namelijk heel goed weer. Je ruikt bijna de vachtjes en hoort als het ware het gepiep van de kleine hondjes die in de doos bij hun moeder liggen.Toch zijn de tekeningen niet zoetsappig.


Het zijn allemaal kleine teckeltjes die in de doos bij mama zitten, ze zijn al lekker ondernemend, vooral Teckel Tom, zoals hij zichzelf noemt, wil de wereld buiten de doos wel verkennen, maar de doos is nog te hoog. Je ziet alleen zijn neusje en staartje erbovenuit steken. Maar op een dag verschijnt er een vreemd hoofd boven de doos en dan is hij niet zo stoer meer en al helemaal niet als een voor een zijn broertjes en zusje uit de doos getild en voorgesteld worden. Daar heeft Tom helemaal geen zin in. Hij kruipt gauw onder de deken die zo lekker naar mama Moeps ruikt.


© Noëlle SmitMaar ook Tom moet er aan geloven en een andere vreemde stem zegt 'We nemen hem' en daar gaat Teckel Tom in een doos met de twee meneren mee. Dat vindt Teckel Tom best griezelig en hij mist zijn mama Moeps en de fijne deken. 
Als de doos open gaat ziet Tom een meisje, ze heet Jarig, denkt Teckel Tom... Papa Pablo en papa Tim laten 'Jarig' kennismaken met Tom en al gauw leren ze elkaar een beetje kennen en begrijpen. Maar waarom 'Jarig' zijn keuteltjes buiten opraapt? Dat snapt Tom niet, Wat zal ze ermee gaan doen?


De sfeer in het boek is heel liefdevol, zowel in het huis van mama Moeps als in het huis van 'Jarig'. Het verhaal wordt deels vanuit het gezichtspunt van Teckel Tom verteld en de andere keer wordt gewoon verteld wat er zich allemaal afspeelt in de beide huizen.


De tekst is duidelijk afgedrukt, de taal is eenvoudig en makkelijk voor te lezen. Het is een fijn, knus verhaal. Maar het zijn vooral de mooie, aantrekkelijke prenten die het boek maken. Hallo Teckel Tom is het eerste deel van een serie over een dit hartveroverende hondje dus we krijgen nog meer te lezen over dit leuke huisgenootje! Dat is geweldig want dit deeltje is alvast een heerlijk aansprekend en lief boek voor alle kleine dierenvriendjes.


En ik? Ik ben helemaal verliefd op Teckel Tom!


ISBN 9789025770297 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Gottmer | juni 2019
Afmeting 23 x 27 cm | Leeftijd 3+
(Deel 2 Pak die bal, Teckel Tom, verschijnt waarschijnlijk in voorjaar 2020)

© Dettie, 15 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>