Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Květa Pacovská

Een, vijf, veel!
Kveta Pacovská


Een prentenboek is de eerste tentoonstelling die een kind bezoekt, is de opvatting van Kveta Pacovská.
In haar werk voor kinderen heeft zij het prentenboek altijd benaderd als kunst en dat is aan dit boek goed te zien. Er is enorm goed over nagedacht.
In de voorkant van het (hardcover) boek zit onderaan een rond gaatje. Sla je het boek open dan zit op de plek van het gaatje een ronde verdikking. Dat rondje staat voor het cijfer 1. Bovenaan de bladzijde staat het woord 'een' steeds herhaald zodat het rand vormt. Daaronder in zwart en flink groot het cijfer 1 met daarnaast een prachtig ingekleurde pop die stijf rechtop staat, het cijfer 1 uitbeeldend.


Sla je de stevige, gladde bladzijde om dan zie je rechts onderaan twee ronde verdikkingen. Links staat een paginagroot nijlpaard en rechts de mooie pop op zijn knieën, het cijfer 2 uitbeeldend. Boven de pop is een luikje met het cijfer 2 daarop. Als je dat luikje open doet zie je nijlpaard met een vogel op zijn rug. Samen  twee dus.


De drie is weer heel anders gedaan. Nu zitten de ronde verdikkingen links onderaan met daarboven een huis met 3 kleine luikjes, achter elk luikje zie je één mannetje, bij elkaar 3 mannetjes, en daaronder een groter luik (de deur) met het cijfer 3 daarop afgebeeld.
Op de rechterpagina  zie je een muis. Van zijn staart is een opengewerkte 3 gemaakt. Onder het opengewerkte gedeelte zie je mooie kleuren. Sla je de bladzijde om dan zie je twee poppen die samen een 3 vormen. (Dat waren de mooie kleuren die je zag door de opengewerkte 3) Daarbij zie je de 3 mannetjes uit het huisje die Bravo! roepen. 


Het cijfer 6 is ook al zo mooi gedaan. Op de linkerpagina zie je de mooie pop die met zijn lichaam het cijfer 6 vormt. Daaronder zijn nu 6 ronde verdikkingen in allerlei kleuren. De rechterpagina is een opengewerkte 6. Sla je die pagina om dan zie je precies passend in de opengewerkte 6 de mooie pop terug. Onder de opengewerkte 6 staat het woord zes, maar je kunt het boek ook omdraaien en dan zie je de pop als een 9.
Rechts zijn in reliëf de cijfers 1 t/m 6 weergeven en de cijfers 7, 8, 9  zijn glad afgedrukt, maar ook dit kun je omdraaien.
Uiteindelijk kom je bij de 10. Het gezicht van de mooie pop is in een bal 10 x afgedrukt en die gezichtjes blijken allemaal luikjes te zijn. Ook hier weer 10 ronde verdikkingen.


Het boek is werkelijk prachtig. Elke keer ontdek je weer iets nieuws. Je zou zo al de afbeeldingen willen inlijsten en aan de muur willen hangen.
Er zijn schitterende kleuren gebruikt. Kinderen zullen dit boek geweldig vinden, je kunt er heel veel mee doen, en al spelenderwijs leren ze de cijfers 1 tot en met 10 kennen. Heel erg mooi boek dat het ook geweldig zal doen als cadeau. Kopen dit boek!


Zie ook het inkijkexemplaar (<-- klik op de link en dan op de afbeeldingen)

ISBN 9789051161496 Hardcover 24 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken, augustus 2010
Vanaf 3 jaar.

© Dettie, 19 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER