Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Anita Bijsterbosch

http://anitabijsterbosch.nl

 

Mijn potje
Anita Bijsterbosch


Pling, plong, plang er rolt een rood bakje van de heuvel af... bovenop de kop van Hond. 'Kijk een hoed!', zegt Hond. 'Welnee zegt Beer, het is een mok, kijk maar, en hij schenkt er een lekkere kop thee in. Maar poes vindt het wel een lekker bedje en rolt zich er lekker in op.
En zo ziet elk dier dat we tegenkomen wel wat anders in het mooie rode bakje. Maar wat is het nou eigenlijk?
Haas weet het... het is een potje! Zijn potje!


Het is soms moeilijk om aan te geven wat er nu zo leuk is aan boeken en vooral aan boeken die een onderwerp hebben waar al veel boekjes over geschreven zijn, zoals over het potje. Toch is het bewonderenswaardig hoe schrijvers en tekenaars er elke keer weer wat nieuws over weten te bedenken.


Nu is dus het potje zélf het voorwerp van aandacht en niet de pogingen om het kind op het potje te laten plassen.
Elk dier heeft zijn eigen idee bij het potje en dat is leuk uitgebeeld door Anita Bijsterbosch. Je ziet Meeuw vrolijk op zijn 'boot' staan. Krab ziet er een huisje in en trekt het 'huisje' over zich heen. Neushoorn zie je er lekker zijn pap uit lepelen.
Op de laatste pagina zien we alle dieren toekijken hoe Haas plaatsneemt op zijn potje en lekker voor zich uit zit te staren...


Kinderen leren op deze manier met andere ogen naar hun potje te kijken én - mooi meegenomen - ze leren allerlei dieren kennen.
Dat potje weet wat maar het blijft leuk!


ISBN 9789044827248 | Hardcover met ronde hoeken | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2016
Afmeting 21 x 22 cm. | Leeftijd 2+

© Dettie, 17 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ga als cowboy
Anita Bijsterbosch


Sammie komt helemaal blij thuis, morgen mogen ze verkleed naar school komen want dan is de juf jarig!
Hij weet het zeker, hij gaat als cowboy! We zien hem in een prachtig cowboypak met alles erop en eraan; een mooie cowboyhoed, echte cowboylaarzen, een lasso, een supermooi cowboyvest en nog veel meer. Zijn (knuffel)paard staat er ook bij. We zien Sammie in de tuin ronddraven op zijn paard. Jipiejajeee!


Maar dan bedenkt Sammie zich, hij gaat als indiaan! Een paard heeft hij gelukkig al, en nu zien we Sammie met een grote verentooi op zijn hoofd en er zijn Indianenstrepen op zijn gezicht getekend. Natuurlijk heeft hij een pijl en boog want dat hoort bij indianen en hij draagt een heel mooi indianenpak met franjes! Sammie doet de regendans om zijn indianentent heen. Ugh! Sammie heeft gesproken...


Maar... als piraat gaan is ook wel heel erg leuk, met zo'n stoer ooglapje en rode sjaal om je hoofd en grote laarzen aan! Sammie ziet het al voor zich, gelukkig heeft hij al een schatkist, een papegaai, een schatkaart en zelfs een verrekijker, niets staat hem in de weg om in zijn prachtige schip van stevig karton de woelige bloemenzee in te gaan.


Toch is als een ridder of tovenaar gaan ook wel heel erg leuk... De keus wordt nog vreselijk moeilijk. Als ridder kan hij draken verslaan en als tovenaar kan hij zijn mooie toversterrenpak aan en taart toveren!


Wat al Sammie doen? Sammie weet het echt niet, of toch? Ineens weet hij het! Hij kan ook als ....... gaan!

© Anita Bijsterbosch© Anita Bijsterbosch© Anita Bijsterbosch

(Op de afbeelding in het boek is de hele cowboy  te zien)

Voor peuters vanaf 30 maanden, met de taalontwikkeling van het kind als thema, staat achterop het boek gemeld. Dat thema is dan wel erg leuk uitgewerkt. Op de afbeeldingen zien we steeds Sammie van top tot teen verkleed als indiaan of tovenaar of ridder enz. Bij alles wat Sammie aan kleding aangetrokken heeft  en bij de bijbehorende attributen staat de naam van die dingen vermeld. (zie de afbeeldingen) Daardoor kunnen kinderen leren hoe indianen, ridders, cowboy's e.d. eruit zien, hoe je de kleren noemt die ze dragen en welke dingen ze meenemen of tegenkomen als ze op pad gaan. Bovendien levert ook boekje nog eens leuke ideeën op voor een verkleedfeest!


Op enkele uitroepen en de namen van de kleding en dergelijke na heeft het boekje verder geen tekst maar dat hoeft ook niet. De heldere gekleurde afbeeldingen spreken voor zich. Elk personage met bijbehorende tekst wordt getoond op twee pagina's, de twee daarop volgende pagina's laten het personage in zijn 'natuurlijke' omgeving zien,  zoals bijvoorbeeld de ridder op een knuffelpaard die naar een speelgoedkasteel  galoppeert.
Een vrolijk, fantasievol en leerzaam boekje.


ISBN 9789044823998 | hardcover met ronde hoeken | 29 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2015
22 x 23 cm (bxh) leeftijd 30 maanden

© Dettie, 15 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 Woesj!

Anita Bijsterbosch


Woesj! De wind blaast een hoedje door de lucht. Het hoedje landt bovenop de kop van een kat.


'Miauw!' mauwt de kat
'De hoed is van mij
De hoed staat me goed.'


Maar de wind denkt er anders over.


Woesj! Daar gaat de hoed.
Van wie zou hij zijn?


De hoed wordt op de kop van de haan geblazen en de haan is blij. Die hoed staat hem goed.
Maar de wind blaast Woesj! de hoed verder naar het volgende dier. De wind kijkt of de hoed van de koe is, maar nee ook niet. Daarop blaast hij de hoed naar de muisjes, de hoed staat hen goed maar toch moet de hoed verder. Van wie zou de hoed zijn? Van de beer of van het paard of toch van de pauw? De wind blaast de hoed verder en verder ondanks dat de hoed bij alle dieren goed staat. En op het laatst, eindelijk...  blaast hij de hoed Woesj! naar de hond en die brengt de hoed naar zijn baasje. De hoed is van haar, de hoed staat haar goed.


Een vrolijk verhaaltje met een repeterende tekst  Allemaal verschillende dieren krijgen de hoed op hun kop geblazen en elk dier zegt loeiend, sissend, mauwend, hinnikend, grommend of piepend 'De hoed is van mij, de hoed staat me goed'. Maar telkens opnieuw pakt de wind de hoed op en blaast hem weer verder naar de volgende. Daarbij lezen we steeds de zinnetjes 'Woesj! Daar gaat de hoed. Van wie zou hij zijn?'
Kinderen zullen daardoor al snel mee kunnen doen met de voorlezer.


De illustraties zijn speels en in heldere, aparte kleuren afgebeeld. De dieren zijn duidelijk te herkennen.
Het is een grappig gezicht al die dieren met dat parmantige hoedje op te zien. Het hoedje staat ze inderdaad allemaal goed.
Leuk boek waarbij kinderen gelijk de verschillende dieren leren kennen evenals hoe het geluid heet dat ze maken.


ISBN 9789044819113 Hardcover 32 pagina's Clavis B.V.B.A. maart 2013
Afmeting 9 x 218 x 296 mm Leeftijd 3+
Het boek is genomineerd voor de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours 2012

© Dettie, 2 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER