Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ellen DeLange

https://www.ellendelangebooks.com

 

Een bijzondere traktatie
Illustraties: Monty Lee
Tekst : Ellen DeLange


Het boek begint met een bijzondere binnenflap: je ziet hoe een rupsje een vlinder wordt, waarna nieuwe rupsjes tevoorschijn komen. De kringloop van het leven.
Al is het niet direct een ecologisch verhaal, het gaat wel over het leven.
Want er is:


‘1 muisje met een geweldig idee
Het wil zijn vriendjes verrassen
met een traktatie en vraagt:
‘Wie helpt mij mee?’


Op de volgende dubbele pagina zijn er twee muisjes, en daarna drie. Hé, een telboek! En in rijmvorm bovendien!
Maar behalve dat je dus steeds met het ombladeren een muisje meer hebt – soms moet je die even zoeken – is er ook heel veel te zien van de wereld van de muisjes.


En van het plannetje dat de eerste muis heeft: hij wil een bijzondere traktatie. En dat gaat het dan ook worden.
Wat er allemaal voor nodig is: eerst gaan ze naar de markt, dan worden er gaatjes in de grond gemaakt. O jee, op die plek woont de familie Mol. Nou die moeten dus maar verhuizen. En dan stoppen de muisjes een zaadje in de grond.
Je kan wel raden wat er verder gaat gebeuren toch?


Het is een grappig verhaaltje, vooral als de mollen in de weg zitten, maar er is zoveel meer:. Muisjes tellen, zoeken naar de andere dieren die overal opduiken. De kikker bijvoorbeeld. Die verdwijnt op een gegeven moment. Hoe komt dat?
Voor een oplettend lezertje is er heel veel te beleven!


Het gaat over zaaien en oogsten en waarom je dat doet. Over wat er allemaal leeft in de natuur waar de muisjes wonen. Over samenwerking en genieten van het leven. De tekeningen zijn in de juiste verhoudingen, de markt is bijvoorbeeld onder de bramenstruiken. Ook zijn de afbeeldingen consistent: Muis 1 ziet er altijd uit als Muis 1.


Ellen DeLange, Nederlandse van afkomst, is afgestudeerd in de medische wetenschappen. Haar debuut ‘Een verhaal met een staartje’ werd geïllustreerd door Louise de Winter. Het werd in 2002 genomineerd voor de Prijs van de stad Hasselt. Daarna verhuisde ze naar Canada, en schreef een tweede boek ‘Altijd blij je te zien’. Dat werd geïllustreerd door Jenny Meilihove. En nu - ook bijzonder - werkt ze samen met Monty Lee, een Australische kunstenares.


ISBN 9789044842517 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2021
Afmeting: 29,7 x 21,7 x 0,9 cm | Leeftijd: 2+

© Marjo, 1 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER