Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bas Kleinhout

https://www.baskleinhout.nl

 

Laila
Het lieveheers-
beestje

Bas Kleinhout

Er zijn mensen die de ene dag er tip top uitzien, als een diva of prins, en de volgende dag in gothic kleren lopen en vervolgens weer in grote slobbertrui en joggingbroek de straat op gaan. Groter contrast is er nauwelijks te bedenken. Je herkent ze soms amper.


Lieveheersbeestjes hebben dat niet, ze kunnen wel rood, geel of zwart zijn en op hun rug zwarte of rode stippen hebben, maar dat is het dan ook. Wel kunnen de stippen groot of klein zijn en de ene heeft meer stippen dan de ander. Maar toch zijn ook lieveheersbeestjes uniek, want je herkent ze aan de stippen.
Maar wat als je een lieveheersbeestje zonder stippen bent?


Laila is zo'n lieveheersbeestje en ze vindt het echt niet leuk dat ze geen stippen heeft. Ze loopt er steeds maar aan te denken. Hoe kan ze ervoor zorgen dat zij ook net als alle andere lieveheersbeestjes stippen krijgt? Ze verzint de gekste dingen, maar niets helpt.
Gelukkig komt ze de wijze, zwarte mestkever tegen. Die haar iets laat zien waardoor ze er ineens helemaal anders over denkt.
Misschien zijn stippen maar saai...
Er is zoveel meer mogelijk als je géén stippen hebt.
Laila is gewoon wie ze is, met of zonder stippen, hartjes, smileys en, en, en...


Het ene prentenboek is het andere niet. In het ene boek zijn de prenten heel kleurrijk en vol heldere kleuren en moeten vooral de grote ogen en blije gezichtjes het werk doen, maar Bas Kleinhout heeft er een rustig en vooral kunstig geheel van gemaakt. De prenten zijn sober en ingetogen, in grijstinten met rode en gele accenten, daardoor zijn ze juist des te aansprekender. Meer hoeft er ook niet te zien te zijn.
Het verhaal zelf is ook precies goed in al zijn eenvoud, de boodschap komt prima over, en daarnaast is het ook gewoon heel fijn om uit voor te lezen.
Kortom, een dikke 10.


Bas Kleinhout is naast designer en artdirector ook illustrator, Laila het lieveheersbeestje is zijn debuut! Hopelijk volgen nog vele boeken van zijn hand.


ISBN 9789025776213 | Hardcover | 36 pagina's | Gottmer | NUR 272 | mei 2022
Afmeting: 20 x 28 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 9 juli 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER