Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Marianne Witvliet & Mark Janssen

Waar is papa?
illustraties: Mark Janssen
tekst: Marianne Witvliet


Elke ochtend, voordat papa naar zijn werk gaat speelt Lotje verstoppertje met hem. Hij roept dan: 'Waar is Lotje?' en zoekt haar overal. Hij zoekt onder de tafel, in de kast, achter mama's stoel. Maar papa kan haar nooit ergens vinden. 'Koekoek!' roept Lotje en springt tevoorschijn en dan krijgt ze van papa een dikke knuffel.
Maar vanochtend is papa het vergeten! Hij is zomaar naar zijn werk gegaan. Lotje is boos, papa moet haar zoeken!
Wacht maar, ze zal hem zelf wel vinden! Ze doet net alsof ze naar school gaat maar gaat stiekem naar papa's werk, ze ontmoet onderweg allerlei mensen en uiteindelijk is ze op papa's werk, maar het gebouw is wel heel erg groot! Waar zou papa zijn? Gelukkig helpt een lieve mevrouw haar en zo komt het dat Lotje 'Koekoek!' middenin de vergadering springt.


Heerlijk verhaaltje over een lekker eigenwijs meisje dat haar papa wel eens zal leren om zomaar hun dagelijkse ritueeltje te vergeten! Ik zie het helemaal voor me, zo'n klein blij meisje dat ineens tussen al die serieuze vergaderende mannen springt! Geweldig.


Bij het verhaal staan vrolijk gekleurde afbeeldingen waar de vlotte eigenwijsheid van Lotje vanaf spat.
Erg leuk en vlot boekje!


ISBN 9789023992387 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Mozaiek tweede druk 2009
Formaat 21,5 x 26,5 cm Leeftijd 3+


Daar is mama!
illustraties: Mark Janssen
tekst: Marianne Witvliet


Lotje is boos, ze wil haar nieuwe rode laarsjes aan maar dat mag niet van mama, ze moet haar blauwe schoenen aan. Lotje is zo boos dat stiekem toch haar rode laarsjes aandoet. Ze zegt 'Ik ga naar Amerika, zo ver weg wil ik.' Ze pakt haar koffertje en doet er haar kam, pyjama en tandenborstel in en stapt de deur uit. Beer mag ook mee en ook de riem van Bobbie, de hond, neemt ze mee, voor het geval Bobbie zich bedenkt en toch komt. Onderweg ontmoet ze tante Toos en die geeft haar een rode appel, net de kleur van je laarsjes! Maar daar wil ze niet aan denken en aan mama ook niet! Lotje loopt en loopt en loopt... 'We zijn al bijna in Amerika', zegt ze tegen Beer. Haar tenen doen wel een beetje zeer, en ze is ook wel een beetje moe. Ze mist Bobbie en de laarsjes hebben precies de kleur van de bloemen in mama's tuin... ze mist mama ook wel een beetje, ze moet bijna een beetje huilen. Ze loopt en loopt... en ineens is Lotje heel blij... Daar is mama!

Iedereen zal dit wel herkennen, welke kind heeft niet een keertje geroepen: 'Ik ga weg!' omdat het boos op papa of mama was.
De afbeeldingen geven ook heel mooi het proces weer van boos naar buiten stappen en steeds meer spijt krijgen. Eerst zie je Lotje vlot en vrolijk met een 'lekker puh' hoofd door de straten stappen. Haar neusje fier in de lucht haar mooie laarsjes glimmen aan haar voeten, de lege hondenriem  over de grond achter haar aan slepend.
Maar daarna wordt ze steeds meer een het kleine meisje dat ze eigenlijk nog is. Een meisje dat dat het liefst weer naar huis wil. De grote wereld is best spannend en daar gebeurt wel heel veel. Bij mama is het toch wel heel fijn en veilig.

De zinnen in beide boekjes zijn kort en in duidelijke letters gedrukt. De afbeeldingen staan verspreid over twee pagina's.
De verhalen zullen de kinderen zeker aanspreken.


ISBN 9789023991960 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Mozaïek 2006
Formaat 21,5 x 26,5 cm Leeftijd 3+

© Dettie, 28 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oma, ik ben het!
illustraties: Mark Janssen
tekst: Marianne Witvliet


Lotje mag helemaal alleen naar oma, ze weet al goed de weg en Bobbie gaat mee, die kan goed blaffen en bijten.
Onderweg bedenkt ze dat ze iets mee moet nemen voor oma. Heel lief lachend zegt ze tegen een mevrouw die in haar tuin rozen aan het knippen is dat rozen haar oma's lievelingsbloemen zijn. De mevrouw geeft haar de bloemen!
Ze haalt een dikke krant bij een meneer die haar wel kent. 'Mama betaalt', zegt Lotje. Ze vindt onderweg bij een vuilnisbak ook nog een mooi schilderij en een stippeltjes jurk. Haar oma houdt van stippeltjes. Ze krijgt nog meer dingetjes.  Een mevrouw in een winkel wil zelfs alles wel voor haar inpakken. Lotje heeft nu zoveel dat ze het amper meer kan dragen. Ze lijkt zelf wel een cadeautje.
Oma is heel blij met alles! Maar het mooiste cadeautje is...?


Hartverwarmend verhaal dat weergeeft hoe gek Lotje is op haar oma. Ze wil haar wel àlles geven.
Op de gekleurde afbeeldingen is veel te zien. Oma woont in een landelijke omgeving. Bij de een lopen kippetjes door de tuin, de ander heeft paarden in de boomgaard, bij de bakker voor de deur spelen kindertjes met konijntjes, en in de boomgaard bij oma staat een schaap en een geit, en naats oma's huis zie je een varken en een mooi grote haan. Kinderen leren al spelenderwijs deze dieren ook kennen. Lotje die als cadeautje voor oma's deur staat is prachtig om te zien.
Leuk boekje voor voorlezende oma's én hun kleinkinderen.


ISBN 9789023993179 hardcover 32 pagina's Uitgeverij Mozaïek september 2009
Formaat 21,5 x 26,5 cm Leeftijd 3+ 


Opa, dat mag niet!
illustraties: Mark Janssen
tekst: Marianne Witvliet


Mama en oma gaan winkelen. Lotje blijft bij opa.
'Zul je netjes doen wat opa vraagt?',  zegt Lotjes moeder en Lotje, slim als ze is, doet precies wat haar moeder zegt.
'Opa, wil jij nu aan mij vragen of je het paard mag zijn? vraagt Lotje. En zo doet ze precies wat mama gezegd heeft. Lotje zit op opa's rug en opa hinnikt en steigert, zo hard dat Lotje omvalt, en oma's lievelingsvaas ook! Er zit een barst! Ze draaien de vaas om en gaan gauw verder spelen op zolder, dat kan geen kwaad. Ze nemen de kanariepiet mee anders is die zo alleen. 
Opa is de trein, en Lotje zit met de kooi op zijn rug. Opa tjoeketjoekt door de bochten, zo scherp dat het deurtje van de kanarie open gaat...
Wat nu? Gelukkig komt alles nog op tijd goed.
Maar oma is niet van gisteren, hoe kan het dat de kanariepiet zo stoffig is en hoe komt die barst in de vaas!
Lotje lacht, zij heeft niets gedaan, ze heeft precies gedaan wat mama zei.. 


Grappig verhaaltje waarbij het plezier van opa en zijn kleinkind bijna voelbaar is. Ze hebben echt veel pret.  Je zou zelf wel zo'n leuke opa willen hebben. Ook hier zijn de grote afbeeldingen, verspreid over twee pagina's, weer lekker fleurig en fijn om naar te kijken.
Opnieuw een erg leuk boekje.


ISBN 9789023993384 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Mozaïek juli 2010
Formaat 21,5 x 26,5 cm Leeftijd 3+

© Dettie, 28 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER