Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Pieter van den Heuvel

http://pietervandenheuvel.com

 

Een toren van koe
Pieter van den Heuvel


Het eerste boek, De verhuisdieren, van Pieter van den Heuvel schijnt een voltreffer te zijn geweest. Daarin was er sprake van een uitvouwbare verhuisstoet van 4 meter lang! Alleen dat was al reden tot enthousiasme, buiten de humorvolle afbeeldingen en grappige rijm.


Dit boek, de toren van een koe, borduurt voort op het aaneenschakelen van acties. Dit keer handelt het om koeien die een toren gaan bouwen van... koeien. De hele wei helpt mee. Pablo en Marie nemen het initiatief. De stoere Pablo zal het fundament worden en Marie een goede tweede. Via een loopplankje klimt ze op Pablo's rug. En zo gaat het verder, Truus en Suus zijn de volgende koeien die meedoen, ze nemen wel een mandje eten mee. Meerdere koeien volgen, Bertha neemt zelfs een hele klimuitrusting mee.


De toren wordt al hoger en hoger. Er wordt voor sanitair gezorgd, een schaap neemt de catering voor haar rekening, er is een rode kruis koe, er komt een hijskraan, luchtballonnen brengen de koeien naar de juiste plek en de toren wordt al hoger en hoger. Het wordt een heel evenement.
Een enorme inktvis plaatst een bootje in de toren voor het evenwicht er komt een ijskraam, die even later ook in de toren getakeld wordt en voort gaat het. De regenboog vormt een brug, wolken worden gebruikt als vervoersmiddel...  en zo gaan de koeien door tot diep in de nacht.
En dan roept de boer: ‘Zo is het wel mooi geweest!’
Het avontuur is afgelopen... De koeien klimmen naar beneden.


Kortom aan fantasie geen gebrek. Maar op gegeven moment heb je het wel gezien, de toren wordt zo hoog dat er uitgezoomd moet worden waardoor je de koeien eigenlijk niet meer ziet. Het grappige effect verdwijnt daardoor en dat is jammer. Waarschijnlijk zou het eveneens gebruik maken van een uitklapplaat in dit boek beter geweest. Juist de grapjes die in de eerste tekeningen getoond worden maken de afbeeldingen zo leuk en aansprekend.


Op zich is het idee dus leuk maar halverwege het boek slaat het verhaal dood. Het einde is daarentegen wel weer verrassend.
De zeer korte teksten zijn op redelijk toegepast rijm.


ISBN 9789025773502 | Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 28,7 x 22,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 4 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!