Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Sven Nordqvist

http://www.noordseliteratuur.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Sven Nordqvist voor kinderen van 4-5 jaar

 

Op stap met Pettson en Findus!
Een wriemelzoekboek
Sven Nordqvist


Als je het mooie grote hardkartonnen boek openslaat dan zie je, verspreid over twee pagina's een afbeelding van het huis van opa Pettson en zijn kat Findus. Hij woont in een leuke boerderij waar allemaal witte kippetjes rond lopen, elk kippetje heeft een eigen huisje. De kat Findus speelt graag met de kippetjes.
Onderaan de pagina's zie je allemaal dingetjes staan die op de afbeelding voorkomen zoals de ladder, de fles, de zonnebloem enz. Die moet jij op de tekening zoeken en dat is soms nog knap lastig!
Op de volgende 10 bladzijden kom je via prenten en eenregelige teksten te weten wat opa Pettson allemaal doet op een dag.


De kat Findus maakt hem wakker want die wil wel weer spelen maar opa moet eerst ontbijten, natuurlijk krijgt Findus ook eten. Ze hebben hun eigen bordje en kopje en de kat kwebbelt er lekker op los. Een mukkel snoept stiekem van de pap.
Daarna gaat opa lekker in de tuin werken. Findus helpt natuurlijk met zaaien en harken en water geven. Ondertussen klopt een vogel het kleedje van haar huisje uit en zingen andere vogels het hoogste lied. De mukkel rijdt rond met een klein kruiwagentje...
Dan gaan ze de kippen voeren... maar waarom huilen die allemaal? Op het volgende plaatje dansen twee mukkels lekker bij de muziek die Findus op de oude grammofoon afspeelt opa eet ondertussen een lekker taartje.
Opa moet ook nog naar het werkhuis en je weet niet wat je ziet! Opa heeft daar van alles staan en liggen! Van kerstversiering tot een oude postbodetas, van oude strijkbouten tot miniatuurmeubeltjes, van machines tot een viool.
Als hij daar uitgewerkt is gaat hij nog even een maaltje bij elkaar vissen met pijl en boog en kunnen ze naar huis. De mukkel heeft ondertussen met zijn plopgeweertje op mieren geschoten...
En dan... gaan ze een lekker visje bakken! Of worden het toch eieren?


Geweldig boek. Er is op elke afbeelding zo veel te zien maar dat maakt het niet geweldig natuurlijk. Het is de manier waarop het weergegeven is. Vooral dat werkhuis is echt zo'n oude rommelschuur vol dingen die 'echt niet weg kunnen want je weet maar nooit'. In alle tekeningen zitten kleine grapjes verwerkt, zoals een kastje op ski's, en onder elke tekening staan voorwerpen en andere dingen die je moet zoeken op de afbeelding. Alles is heel sfeervol en in mooie kleuren afgedrukt. Kinderen (en volwassenen) gaan zich hier heel erg mee vermaken, dat is een ding wat zeker is!

Zie ook het inkijkexemplaar (Zweeds)


ISBN 9789059084421 | Hardcover met ronde hoeken | 31 x 25 cm | 14 pagina's | Davidsfonds infodok
Vertaling: Davidsfonds | Leeftijd va 2 1/2 jaar

© Dettie, 10 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER