Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Maranke Rinck & Martijn van der Linden

http://www.marankerinck.nl

http://www.martijnvanderlinden.nl

http://www.memorykonijn.com

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek De Grote Oorlog van deze schrijfster en illustrator

 

Memorykonijn
illustraties: Martijn van der Linden
tekst: Maranke Rinck


Iedereen heeft wel eens memory gespeeld, het spelletje waarbij je kaarten om moet keren om twee gelijke plaatjes te vinden. Maranke Rick heeft dat spel als uitgangspunt genomen voor haar erg leuke boek.


Bij het openslaan van het boek zie je allemaal mooie effen blauwe kaartjes waarvan één is omgedraaid. Daar staat konijn op en nu moet hij op zoek naar het andere kaartje met een konijn, maar welke zou het zijn? Hij kiest een kaartje, draait die om, maar helaas het is geen konijn, op het plaatje staat een vliegtuig. Wat nu?


Konijn besluit in het vliegtuig te stappen om op zoek te gaan naar het andere konijn.  Hij vliegt lekker rond en vraagt aan de vogels of zij weten waar konijn is. Nee, dat weten ze niet, maar ze vliegen wel even mee om te helpen zoeken, totdat... ze andere vogels tegenkomen... Met zijn allen trekken de vogels verder naar de zon en konijn is weer alleen.
Hij vliegt weer verder, op zoek naar zijn evenbeeld maar dan gaat het vliegtuig kapot, snel landt konijn op een eilandje en wat staat daar? Een vliegtuig, precies zo een als die waar konijn in zit. Helaas is dat vliegtuig ook stuk. Wat nu?


Gelukkig ontmoet konijn een koning en die hem verder helpt totdat hij een andere koning tegenkomt en hup de koningen gaan er samen vandoor, konijn is alwéér alleen. Arm konijn. Maar er zijn nog een heleboel lieve andere dingen en dieren die konijn helpen zoeken zoals een boot, een kip, een bijzonder volk en uiteindelijk ontmoet konijn een draak... wat hij heel vreemd vindt want die draak, die had hij toch al ergens anders gezien? En dan krijgt konijn een superslim idee...


Het grappige van dit boek is dat, net als bij het spelletje, de twee dingen of figuurtjes die elkaar gevonden hebben en dus een stel vormen, uit het verhaal verdwijnen. Het idee om zo'n bekend spelletje te gebruiken voor een boek is natuurlijk al heel apart maar dankzij de bedrieglijk eenvoudige afbeeldingen die lekker humoristisch zijn, wordt het boek nóg leuker. - Echtgenoot Martijn tekende Konijn al heel lang geleden voor het eerst. Voor de lol, om allerlei technieken uit te proberen. Op zijn website verzamelde hij deze tekeningen in zijn museum. -


Daarnaast is het boek erg mooi verzorgd, de kaft is lekker stevig, de pagina's niet te dun, over de uitvoering is duidelijk goed nagedacht. Als klapper zit er achter in het boek nog een verrassing, namelijk tweeëndertig stevige speelkaartjes met daarop de figuren uit het boek. Het is dus een prentenboek en geheugenspel ineen!
Kortom, een fantastisch leuk boek dat goed is voor urenlang lees- én speelplezier!


ISBN 9789047701682 Hardcover 59 pagina's Uitgeverij Lemniscaat augustus 2015
Leeftijd 3+

© Dettie, 2 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER