Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Britta Teckentrup

http://www.brittateckentrup.com

 

Snel naar huis, kleine muis
Britta Teckentrup


Voor me ligt een zwartglanzend kartonnen boek met in het zwart een mooie gele boom en een grijs muisje dat over een weg loopt.
Door ronde openingen in de cover zien we de maan en de ogen van de muis.
Als we het boek openslaan zien we dezelfde muis in het donkere bos, hij wil naar huis. Maar het huis van de kleine muis staat helemaal aan de andere kant van het bos. Muis moet nog een heel eind lopen dus ga ik maar gauw verder naar de volgende bladzijde om te kijken wat hij allemaal ziet en beleeft.
Die volgende pagina is helemaal donker, links zie je de kleine muis maar rechts - te zien via een opengewerkte pagina - lichten een paar felgele ogen op.
De muis wordt gewaarschuwd "Pas op kleine muis, daar loopt een..."


Omdat ik heel nieuwsgierig ben, wil ik wel weten van wie die ogen zijn dus sla ik gauw de bladzijde om.
De ogen zijn van een vos!
"Snel naar huis, kleine muis.
Loop zo snel  je kunt."

Waarschuwt de tekst.


Steeds opnieuw ziet de muis een stel ogen en elke keer wordt de muis gewaarschuwd dat hij op moet passen en snel door moet lopen want alle dieren die hij tegenkomt, zoals de uil, de marter etc. lusten wel een lekker muisje.
Maar kleine muis is een dapper klein ding, hij is helemaal niet bang en loopt gewoon door!


Het is knap dat met zo weinig tekst en in feite eenvoudige afbeeldingen zoveel effect bereikt kan worden. Door de herhalende tekst kreeg ik bijna zelf het gevoel dat ik hard moest gaan lopen. Toch is het boek niet angstaanjagend, de felle ogen die je op de donkere pagina's ziet maken je wel heel benieuwd naar van welk dier ze zijn. Kinderen zullen het lekker, leuk griezelspannend vinden. De dieren zijn niet eng om te zien, eerder vriendelijk en misschien kunnen kinderen raden van welk dier die ogen zijn voordat de pagina omgeslagen wordt.
De korte tekstjes zijn doeltreffend en duidelijk leesbaar.
Erg leuk boekje. Genomineerd voor Prentenboek van het jaar 2015.


ISBN 9789025754495 Hardcover met ronde hoeken, 34  flexibel kartonnen pagina's, Uitgeverij Gottmer augustus 2013
 Vertaald uit het Duits door J.H. Gever, Leeftijd  3+

© Dettie, 28 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een dag in de haven
Op de klok zie je hoe laat het is
Britta Teckentrup


Op de cover van het enorme boek (25,6 x 33,5 cm) zie je een groot schip waar met een hijskraan allerlei goederen op worden geladen. Verder zie je een schip met piratenvlag en kleine piraatjes in de vorm van een konijn met een ooglapje en een poes met een piratenmuts op. De kapitein speelt een vrolijk liedje op zijn accordeon. Verder zie je dagjes'mensen' (konijnen), vissen, een papegaai, een vuurtoren enz.
Op de achterkant van het boek worden alle dieren voorgesteld. Zoals tijger Tom, Pien Pinguïn, Herbert Haas en zijn vrouw Heleen Haas-Langoor, Björn Beer en nog véél meer dieren.


Sla je het boek open dan zie je dezelfde haven maar dan met heel andere boten en dieren. Links bovenaan zie je een klok afgebeeld. Het is zeven uur 's ochtends en het is al heel druk in de haven. Naast de klok staan vier vragen zoals: Met wie is Bella op pad? Wat doet Diederik Das? Een beetje lastig is dat wel want je moet eerst achterop het boek kijken hoe Bella en Diederik eruit zien. Pas dan kun gaan zoeken op de afbeelding die twee pagina's beslaat.
Op de zoekplaat staan o.a. allemaal verschillende dieren, mooie bootjes, een visser die een schoen opvist, een schilder met zijn schildersattributen, twee muisjes op het 'piratenschip', een dweilende matroos, Kai Kajak en Ole Hansen in de kajak... Kortom, er is heel veel te zien.
Ook op de daarop volgende zoekplaten zien we de klok die steeds een andere tijd aangeeft, de vier vragen, en de haven die er telkens heel anders uitziet dankzij passerende rondvaartboten, reddingsboten, een cruiseschip, wisselende bezoekers van het terrasje en ga zo maar door.
Op de laatste zoekplaat is het 10 uur 's avonds, de dag is om, het is donker buiten, de matrozen zijn aan wal, op het terrasje wordt lekker gegeten en gedronken, op het piratenschip wordt een feestje gevierd, de passagiers op het cruiseschip worden uitgezwaaid. 


Kinderen kunnen op de afbeeldingen van alles zoeken en aanwijzen. De hardkartonnen pagina's zijn wel opgewassen tegen priemende, kleverige kindervingertjes. Iemand die samen met een kind het boek bekijkt kan allerlei vragen bedenken voor het kind, zoals zoek de vogels, waar is de vuurtoren, waar zijn de ballonnen, waar is oma Langoor, waar is de pinguïn, wat doet de poes enz.
De collageachtige illustraties zijn in zachte, gedekte tinten en erg druk maar dat moet natuurlijk ook anders wordt het zoeken te makkelijk. Persoonlijk vind ik de afbeeldingen wat ouwelijk en statisch maar mogelijk dat ze de kinderen zelf wél aanspreken, ik ben de doelgroep niet.
Zeker is wel dat het boek vele uren zoekplezier zal opleveren en, wat ook handig is, een kind leert dankzij dit boek al een beetje klok kijken.


ISBN 9789026134197 hardcover met ronde hoeken 16 pagina's Uitgeverij de Fontein februari 2013
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 9 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER