jeugd 10-12 jaar

Edward van de Vendel

altDe grote verboden zolder
Edward van de Vendel

Het leven van de tienjarige Eddie was rustig tot die dag dat er ineens een logee in huis kwam. Een meisje van een jaar of veertien, dat hij helemaal niet kent. Als ze familie is, dan weet Eddie van niets. Maar Linea zal zijn leven op zijn kop zetten.


De ouders van Eddie zijn leerkrachten en wonen met hun zoon in een inpandige woning. Boven de school en de woning is een enorme zolder. Daar mag Eddie niet komen. Maar de deur is toch op slot, hij komt niet in de verleiding.
Maar ’s nachts haalt Linea hem uit bed, en dan gaat hij met haar die grote zolder op, waar hij met haar vreemde avonturen beleeft. Er is een wezen van wolken, die Linea Opa noemt. Er zijn boosaardige geesten, die verslagen moeten worden. En achter een deur zit Linea’s vader.


Natuurlijk wil Eddie het meisje wel helpen, maar hij begrijpt niet goed wat er allemaal gebeurt. Overdag zegt ze niets tegen hem, ze doet alsof hij er niet is. Waarom mag hij niet met haar praten als ze aan tafel zitten? Dat zijn ouders niets mogen weten van hun uitstapjes naar de zolder, dat snapt hij wel: dat is immers verboden gebied. Maar hetgeen er gebeurt is zo vreemd…


'Het was alsof...
Het was alsof ze een grote zeepbel opblies - een prachtige, glanzende bubbel, die helemaal om ons tweeën heen paste.
Alsof ze me optilde en in een onzichtbaar boek legde.
Alsof ze me naar een kleurige planeet stuurde, zonder dat ik van mijn plaats kwam.'


Is er een link met de echte wereld? Heeft hetgeen wat hij ’s nachts doet, gevolgen voor de echte wereld?


Een verhaal met verschillende lagen, met als grote thema angst.
Hoe om te gaan met de angsten die je in de dagelijkse wereld overvallen. Hoe weet je nu wat er goed is, en wat slecht?
Gebeurt het allemaal wel echt dan? Dat is de grote vraag. Wat is er met dat meisje aan de hand? Zijn het dromen? Hallucinaties?
Lastige kwesties als je pas tien jaar oud bent. En als ook de eerste gevoelens op het gebied van seksualiteit ontluiken.


Ik vind dat er te weinig wordt ingegaan op de gevoelens van het joch. Hij vindt het vreemd wat er gebeurt, begrijpt het niet, maar tegelijk doet hij haast willoos wat het meisje wil. De reden daarvan is waarschijnlijk wel zijn nieuwsgierigheid, hij wil weten hoe het zit, maar mag niets vragen. Dit dilemma komt te weinig tot uiting.

ISBN 9789045120690 | paperback | 200 pagina's | Querido | augustus 2017
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER