Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Tik Tak Serie

Tik Tak 1 Mijn knisperboekje


Een stoffen ‘boekje’ met maar liefst tien ‘pagina’s’.
Dat klinkt al heel echt! Maar natuurlijk is het dat voor die kleintjes ook. Ze hebben nog geen idee wat een boek is, maar hopelijk is dit de eerste stap, en zullen zij nog heel wat boeken verslinden.


Nu mogen ze beginnen met voelen en horen.


Wat is een knisperboekje eigenlijk? Een knisperboekje is heel licht, waardoor een baby het gemakkelijk vast kan pakken.
Het boekje is gemaakt van stof. Tussen de laagjes stof zit knisperfolie genaaid. 
Bij het vasthouden hoort hij of zij een knisperend geluidje, en dat nodigt uit tot meer grijpgedrag. Goed voor de fijne motoriek.
Je kan natuurlijk ook samen met je baby het boekje bekijken. ‘Voorlezen’ betekent hier benoemen wat je ziet: de afbeelding en de sprekende primaire kleuren.


Een goed begin, zo’n eerste boekje dat uitnodigend knispert!


Zie ook het youtube-filmpje over dit boekje


ISBN  9789002274787 | 10 pagina's | Uitgeverij Standaard | 9 november 2021
Afmeting: 17,1 x 16,3 x 3 cm | leeftijd vanaf 6 maanden

© Marjo, 24 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn voel- en geluidenboek
Tik Tak


Voelen en horen, het begint al met de omslag! De afgebeelde tijger heeft een zacht velletje. Oranje met strepen natuurlijk. Zoals bij alle dieren is het niet alleen de textuur die klopt, ook zou je op afstand niet eens zien dat er een stukje van het afgebeelde dier toch even net iets anders is dan je dacht.
En er staat: ‘druk op de voelplaatjes om het geluid te horen.’
En ja hoor! De tijger brult!


Binnen in het boek staan op twee pagina’s naast elkaar steeds dieren uit een bepaalde categorie afgebeeld. Een daarvan wordt groter afgebeeld en vraagt er om dat je even voelt, drukt en luistert.
Onder aan de pagina staat nog meer interactie, waarmee je je kind kunt betrekken bij wat het ziet.


Het schattigst is het lammetje, dat hoort bij de boerderijdieren. Eerst even voelen natuurlijk, en dan luisteren. Mèèèè, zegt-ie…
Onderaan staan een tweetal vragen: ‘kun jij blaten als een lammetje?’ En ‘wist je dat de mama van het lam een ooi is?’
Daarnaast op de linkerpagina staan andere boerderijdieren afgebeeld, met onderaan de pagina de vragen: ‘welk dier heeft vleugels?’ en ‘Welk dier heeft vlekken?’
Behalve de boerderijdieren zijn er de huisdieren, de dieren in een dierentuin, dieren in de lucht en in het water. De dolfijn is ook heel leuk!


Het boek is uitgevoerd in stevig dik karton, en je kan de geluiden ook uitzetten.
Hier zal een jong kind heel blij mee zijn!


ISBN 9789002273513 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Standaard| oktober 2021
Afmeting: 180 x 180 x 23 mm | Leeftijd 1+

© Marjo, 14 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tik Tak Mijn puzzelboek

In Vlaanderen algemeen bekend, in Nederland misschien wat minder:  van 1981 tot 2006 werd op de toenmalige BRT dit kinderprogramma uitgezonden. Per dag steeds 5 minuten vol kleur, verschillende texturen en muzikale verwennerijtjes. Toentertijd werden dat 366 afleveringen. 25 jaar lang konden de allerkleinsten elke dag genieten van Tik Tak genieten.

Ouwe koek dus?
Dat niet: omdat het een succesvol, pedagogisch verantwoord programma is voor de kleintjes, is het terug. Sinds 2019 zijn er op Ketnet Junior en NPO Zappelin nieuwe afleveringen te zien.


Wat houdt het precies in?
Het was regisseur Mil Lenssens (1926-2005) die op een dag zag hoe de jongste kinderen gebiologeerd naar de lotto-trekking keken. Zij werden geboeid worden door kleur, beweging, ritme en muziek met herkenbaarheid en interactie. Hét concept van TikTak.


Vanwege de nieuwe technologische middelen hoeft het niet bij 5 minuten per dag te blijven.
Er nu is natuurlijk een app, de Ketnet Junior-app met tal van afleveringen.
En bij een succesvol project horen boeken.


En zo kwamen de puzzelboekjes. Kort maar krachtig, met kleur en interactie. Zoals een item binnen het televisieprogramma.
De puzzelstukjes – twee of vier per puzzel – zijn stevig. Aan de bovenkant zit een uitsnede om het eerste stuk goed te kunnen vastpakken. De afbeeldingen - foto’s dus levensecht - spreken kinderen ook aan: dieren! Vier categorieën: huisdieren, boerderijdieren, bosdieren en wilde dieren. Op de linker pagina staan een aantal voorbeelden afgebeeld, en rechts zit dan de puzzel.
Op de linker pagina en achter op de puzzel staan eenvoudige vragen, zoals: Wie lust er graag eikels en nootjes? Natuurlijk staat daar de eekhoorn afgebeeld.
De pagina’s zijn van dik en stevig karton, de puzzelstukjes ook. In het begin zal er nog wat hulp nodig zijn, maar al snel gaan die kleine handjes zelf aan de slag. De puzzelstukjes kunnen er tegen!


ISBN 9789002274770  | Hardcover | 8 pagina's | Uitgeverij Standaard | oktober 2021
Afmeting: 18,1 x 18 x 2,3 cm | Leeftijd 1+

© Marjo, 24 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER