jeugd 10-12 jaar

Marloes Morshuis

http://marloesmorshuis.nl

 

De Geest van het Besiendershuis
Marloes Morshuis


Een groepje jongeren hangt regelmatig rond op de Waalkade in Nijmegen, Dex, de oudere broer van Saar, Mette, Caya, Sami en Mats. Dat rondhangen wordt een beetje saai, dus ze leven op als Kleine Saar vertelt dat ze drie vrouwen in witte jurken gezien heeft achter een van de ramen van het Besiendershuis. Ze geloven haar niet, maar wat moeten ze anders doen? ‘Ze hebben wilde bossen haar, hun jurken zijn gescheurd. En ze kijken of ze de hele tijd huilen. Soms bonken ze op het raam, alsof ze het huis uit willen…’


Het Besiendershuis is een monumentaal pand in Nijmegen dat in de eeuwen dat het er al staat veel meegemaakt heeft. Zou het er daarom spoken, zoals men vertelt? ‘Niet doen, kinderen’ lispelen de vrouwen. Ze schudden hun hoofden zo hard dat het stof uit hun haren wolkt. Ze wijzen. Achter jullie!
Maar de kinderen kijken niet achterom. Ze zien het meisje niet dat bewegingsloos achter hen staat. Als ze haar wel zien, schrikken ze even. Maar het is maar een klein meisje dat onzin verkoopt.

‘Jullie mogen dit huis niet binnengaan,’ zegt ze.


Waar bemoeit dat wicht zich mee. Ze gaan toch. Ze tikken een raampje in en zoeken hun weg door het huis dat leeg is. Geen vrouwen in witte jurken. En dan verandert ineens de atmosfeer om hen heen. Het begint te stinken en het wordt donker. Hun telefoons doen het niet meer.
En dan staat daar plots het meisje:


‘Als je geen respect hebt voor het verleden verdien je het niet om te leven in het heden.’ zegt het meisje. ‘Je krijgt één kans van de Geest van het Besiendershuis. Eer je het verleden, dan leef je weer in het heden.’


Jakkes, een echt griezelverhaal.
Maar dat valt mee: wat hierna volgt zijn zes verhalen waarin steeds een van de kinderen een hoofdrol heeft. Ze duiken op in het verleden, ontdekken dat ze er ineens anders uit zien, maar zijn nog wel zichzelf. En dan krijgen ze die ene kans van de Geest van het Besiendershuis.
De een beleeft een avontuur in de tijd van de opstand tegen de Romeinen, een ander bevindt zich in de tijd van de heksenjacht (Mariken van Nimwegen). Het verhaal over de periode dat de pest Nijmegen teisterde heeft een klein linkje met die andere epidemie, en er is een spannend verhaal dat speelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Lezers die niet veel over Nijmegen weten, zijn misschien niet op de hoogte van  het bombardement dat de stad te verduren kreeg, zoals ze ook geen idee hebben wat Kasteel Hallo is, waar ook een van de verhalen over gaat. En de ernstige rellen rond de bouw van een autogarage in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn misschien wel bekend bij de oudere lezer, maar niet bij de jeugd.


Stuk voor stuk zijn het boeiende verhalen, die je nieuwsgierig maken om meer te weten te komen. In ieder verhaal speelt een van de kinderen een rol: zouden zij de geest van het Besiendershuis tevreden kunnen stellen?
Het verhaal over dat huis staat natuurlijk ook in het boek.
Het is dan wel specifiek de geschiedenis van Nijmegen, maar veel van de gebeurtenissen hebben zich ook elders in Nederland afgespeeld.


De uitvoering van dit boek is bijzonder: er dwarrelt rook over de pagina’s. (dank aan Marc Suvaal, de illustrator) en met de indeling kan je alle kanten uit: spannende verhalen, stukjes geschiedenis en op het laatst ook nog een QR-code, waarmee je toegang krijgt tot de website met nog meer achtergrondinformatie en een 3d-animatie van het Besiendershuis.


Marloes Morshuis (Oldenzaal, 1970)  is bekend van Koken voor de Keizer en Borealis, dat in 2019 het cadeauboek van de campagne Nederland Leest Junior was. De schaduwen van Radovar is bekroond met een Vlag en Wimpel en won de Kleine Cervantesprijs van de stad Gent. Het boek is vertaald in het Russisch, Bosnisch en Hongaars.
Morshuis ontving in 2021 een Vlag en Wimpel van de griffeljury voor Quotum.  De geest van het Besiendershuis is haar zesde jeugdboek dat uitkwam bij Lemniscaat.


ISBN 9789047715153 | Hardcover| 140 pagina's | Uitgeverij Horizon | oktober 2022
Tekeningen van  Marc Suvaal | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 22 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Borealis
Marloes Morshuis


Doe je deur op slot, zet je telefoon uit, zeg afspraken af want als je eenmaal aan dit boek begint, kun je niet meer stoppen.

Het is het verhaal over een dertienjarige Nederlandse jongen, Joppe, die samen met honderdtachtig andere kinderen, afkomstig uit alle delen van de wereld, ontvoerd is. Ze zijn allemaal ondergebracht in een afgelegen gebied in Alaska waar het ijskoud is. Hun komst is goed voorbereid, de kinderen worden in groepen van 8 ondergebracht in nieuw gebouwde huisjes die van alle gemakken zijn voorzien. Van de Trias, bestaande uit Polaris, Antares en Sirius, de 3 personen die de leiding hebben, horen de kinderen dat ze op Borealis zijn beland. Ze zijn uitverkoren, want door de opwarming van de aarde zal de wereld binnenkort vergaan, een zondvloed zal alles wegvagen. Alleen zij zullen alles overleven... Op Borealis zullen zij alles leren wat nodig is om voort te kunnen leven na de zondvloed.

Maar het enige wat Joppe bezighoudt, is hoe hij weer thuis komt. Hij wil helemaal niet overleven zonder zijn familie. Hoe kan hij ongezien verdwijnen van Borealis? Hij is een van de weinige kinderen die het niet pikt wat hem overkomen is. Veel kinderen aanvaarden de situatie gelaten en accepteren alles wat er over hen heen komt.
Of het aan de invloed van de opstandige Joppe ligt weten we niet maar Joppe treft het met het groepje waarmee hij het huisje moet delen. De Canadese Zack, de Afrikaanse Nyota en de IJslandse Lilja willen ook weg. Het viertal verzint van alles en uiteindelijk hebben ze een geweldig plan. Maar die ellendige Crewmensen, die de taak hebben om de ontvoerde kinderen te bewaken, zijn er ook nog en de Trias blijkt ook niet zo vriendelijk als ze aanvankelijk leken.


Joppe laat zich echter niet tegenhouden, hij zal en moet weg, naar huis... naar Nederland. De slimme jongen weet donders goed dat de onderneming gewaagd is, ze weten niet eens waar ze precies zitten. Hoe ver ze van de bewoonde wereld af zijn. En wat gebeurt er als het mislukt? Worden ze dan 'weggevoerd' en vervangen zoals hen voorgehouden is? En wat bedoelen ze met 'wegvoeren'? Waar gaan ze dan heen?


De kinderen ontdekken steeds meer dingen die niet kloppen, ook de aanvankelijk vriendelijke sfeer op Borealis wordt langzamerhand steeds grimmiger. Wie zijn te vertrouwen en wie niet? Klopt het verhaal van de zondvloed wel? Speelt er niet meer mee? Waarom mogen ze op bepaalde plekken niet komen? De vragen stapelen zich op tot het onontkoombare einde...


Het is een bloedspannend verhaal met heel onverwachte en soms tragische wendingen. Het is niet alleen een verhaal over de gevaren van een klimaatverandering maar het gaat ook om de verschillende omgangsvormen die mensen uit verschillende landen voeren en hoe je van elkaar kunt leren. De rustige Nyota leert Joppe bijvoorbeeld dat geduld soms beter werkt dan er gelijk op af denderen. En zo valt er nog veel meer van elkaar te leren. Wat overigens op een schitterende natuurlijke manier in dit verhaal verweven wordt.
De boodschap op het eind had van mij iets minder nadrukkelijk gemogen, die was al duidelijk, maar dat is een kleine omissie in dit verder erg mooie boek.


Het verhaal heeft impact, het pakt je beet en laat je niet los voor je de laatste bladzijde gelezen hebt.
Dit boek heeft naar mijn mening alles in zich om een jeugdklassieker te worden. Erg indrukwekkend.


ISBN 9789047708667 | Hardcover | 268 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2016
Leeftijd 10+

© Dettie, 12 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Koken voor de keizer
Marloes Morshuis


Niet slim van Mick om uit de tuin van de keizer mango's te willen stelen. De keizerlijke soldaten pakken hem op en Mick weet dat hem de gevreesde straf wacht; werken in de mijnen of in de haaibaai gegooid worden.


Keizer Linus I van het eiland Minelotte is namelijk een akelige man. De verwende keizer lust alleen maar witte broodjes met suiker en zijn geliefde, Ilana, wil daarom niet met hem trouwen. De keizer probeert van alles maar vindt niets wat de inwoners van Minelotte voor hem koken lekker genoeg. Al die kokers worden stuk voor stuk verbannen en hun kinderen komen in weeshuizen terecht waarvoor ze in de mijnen kolen moeten hakken en waarvan ze nauwelijks te eten krijgen. 


Ook de ouders van Mick zijn naar de Witte Rots in zee gestuurd. Mick en zijn zusje Lori zijn daarna weggelopen uit de stad en naar het strand in het westen getrokken. Want zijn zusje in de mijnen of in een weeshuis, dat nooit! Onderweg vond hij Remo en Pieke die ontsnapt waren uit het weeshuis. Zij zijn nu Micks beste vriend en vriendin en met zijn vieren hebben ze het goed. Mick is inmiddels elf en Lori is acht jaar oud. 


Maar nu is Mick dus opgepakt en om te ontsnappen aan de mijnen of de haaibaai biedt hij aan om te koken voor de keizer! Want dat kan hij goed. En als de koning het niet lust dan mag hij Mick verbannen naar de Witte Rots. De koning en zijn valse raadsheer vinden het wel een goed grap, dat jongetje dat zal wel even gaan koken... Maar het wordt nog gekker! Mick biedt aan een hele week te koken! Als het hem lukt om een hele week iets te koken dat de keizer lust dan moet de keizer de mensen op de Witte Rots vrijlaten. De keizer moet nu nog harder lachen maar gaat akkoord. Lukt het hem niet dan moet Mick de haaibaai in en zelf maar naar de Witte Rots zwemmen...


Mick gaat op bibberbenen naar huis, wat heeft hij gedaan? Wat heeft hij beloofd? Maar stel dat het hem lukt dan zal hij eindelijk zijn ouders weer zien die hij zo vreselijk gemist heeft. En zo begint het spannende verhaal van Mick en zijn vrienden.


Je zit helemaal mee te leven met Mick die natuurlijk ook maar gewoon een jongetje is, maar wel een jongetje die enorm goed kan koken - we krijgen de recepten van de gerechten die Mick van plan is te maken erbij -. De bereiding van het eten wordt soms ietsje te uitgebreid beschreven maar dat maakt niet echt uit voor de spanning, die blijft er goed in zitten.  De keizer is namelijk een heel verwende, vervelende klier die het niet na kan laten Mick enorm te plagen en te sarren.


Mick doet natuurlijk enorm zijn best en het hele eiland houdt zijn adem in, zal het hem lukken? Zullen de eilandbewoners eindelijk hun geliefde familieleden weer terugzien?  Ze moedigen Nick allemaal aan en als ze kunnen helpen dan doen ze het. Maar de keizer én de vreselijke raadsheer hebben nog een flink aantal valse trucjes achter de hand om het werk van Mick te laten mislukken. 


Heerlijk boek (letterlijk en figuurlijk). Heel vlot en zeer beeldend geschreven, het is puur genieten!
Het is te hopen dat na dit veelbelovende debuut nog veel meer boeken van deze schrijfster verschijnen.


ISBN 97890 47707653 | Hardcover | 220 pagina's (met achterin alle recepten) | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2015
Leeftijd 10+

© Dettie, 20 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER