jeugd 10-12 jaar

Nienke Berends

Zie ook de Leestafelrecensie van het boek Aaf en het brievenmysterie (9+)

 

De geheimen van het Catshuis
Nienke Berends

‘We staan voor een poort. De tralies eindigen in ijzeren punten. Aan weerszijden staat een pilaar. Bovenop lijken twee ouderwetse groene lantaarns de wacht te houden.
Een bewaker in uniform begroet ons en opent de poort.
Aan de linkerkant zie ik een wachtershuisje, zo eentje dat ik weleens in Engeland heb gezien, maar nooit eerder hier.
Voor ons doemt een prachtig wit gebouw op.‘


De ik-verteller is Elizabeth Maria van Praag, kortweg Lies. Ze vertelt hier over haar eerste kennismaking met het huis waar ze gaat wonen met haar twee moeders. De een noemt ze moeder, de ander Mo.
Als haar moeder vertelt dat het huis gebouwd werd voor Jacob Cats, reageert Lies meteen met de geboorte- en sterfdata van Cats.
Hm, een eigenwijze jongedame? Bijdehand blijkt ze zeker, leergierig ook en dol op lezen en daarbij onthoudt ze het ook allemaal. (Zo leert ook de lezer het een en ander, want de feiten kloppen)


Als Lies ontdekt dat er een grote bibliotheek is, is ze meteen erg blij dat ze nu in het Catshuis woont.
Minder leuk is het dat er bewaking is. Er moet er zelfs een met haar mee waar ze ook gaat en staat.
Maar het is wel een heel leuke jonge bewaker…
Hij helpt haar als er vreemde dingen gebeuren: er vallen zomaar boeken uit de kast op de grond, en de manier waarop blijkt niet zonder betekenis.
Intussen heeft de minister-president haar handen vol: er is de kwestie van protestboeren en er duikt een besmettelijke ziekte op. Er wordt druk vergaderd in het Catshuis.


Nienke Berends combineert geschiedenis  en actualiteit met elkaar in een verhaal, waar humor en romantiek niet ontbreken, maar dat vooral geheimzinnig is.
Want wat gebeurt er eigenlijk in die bibliotheek?
Erg leuk is de figuur van mevrouw Barends, de huishoudster. Het bakken van van brood als vergelijking gebruiken voor de maatschappij: dat is goed gevonden en legt het voor de jonge lezers heel goed uit.


‘Als je ingrediënten bij elkaar brengt, dan is kneden van essentieel belang. Hoe breng je ze bij elkaar? Als je niet goed kneedt, zal het deeg niet goed rijzen.’


De ingrediënten van dit verhaal zijn goed bij elkaar gezocht en worden ook prima gekneed!
Ben je ook een nieuwsgierig bijdehand type, dan zul je extra genieten van dit boek!


Nienke Berends (Zwolle, 1976) Daarna studeerde ze een tijdje Psychologie en ook even Gezondheidswetenschappen. Ze haalde haar PABO-diploma en stond jaren voor de klas. In februari 2021 verscheen het boek 'Aaf gaat ondergronds.' Dit boek werd genomineerd voor "De Leesjury" in Vlaanderen.


ISBN 9789044844542 | Hardcover | 156 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 12 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

altBasta!
Nienke Berends


Danielle, 11 jaar oud, verveelt zich stierlijk op de boerderij waar ze met haar ouders en broers woont. Ze heeft het gevoel dat ze er net zo goed niet kan zijn! Haar broers vechten altijd, ook met haar, en ze betwijfelt of haar vader eigenlijk wel weet hoe ze heet? Niet dat ze zich Danielle noemt, voor iedereen is ze Daan. En zo ziet ze er ook uit: als een Daan. Kort haar heeft ze en je ziet haar nooit in een rok of jurk. Of met iets roze.


Ze wil weg uit dit saaie leven, en op een dag doet ze dat gewoon. Ze pakt een koffer in en vertrekt. Als snel ontmoet ze een meisje dat haar wel wil helpen. Donna heet ze, ook elf jaar en half Italiaans. Als Donna ontdekt dat Daan helemaal geen wees is zoals ze beweerde, is ze boos. Daan moet alles uitleggen, en denkt dat Donna nu de politie wel zal bellen. Maar haar nieuwe vriendinnetje blijkt wel zin te hebben in een avontuur. Zij vindt het bij haar thuis ook niet leuk!
En zo komt het dat twee elfjarige meisjes dwars door Europa reizen en in Italië een avontuur gaan beleven.


‘Ik voelde een steek in mijn buik als ik aan mijn moeder dacht. Nog steeds kon ik me niet voorstellen hoe ze zich thuis zouden voelen, zich zouden gedragen nu ik er niet meer was. Ik dacht aan mijn broers. Aan mijn jongste broer die ik haatte, hoewel ik dat gevoel niet meer terug kon halen. Aan mijn oudste broer, die precies op mijn vader leek. Stil, teruggetrokken, een harde werker. Hij zou de boerderij overnemen als mijn vader te oud werd om te werken.’

Al snel blijkt dat Donna een heel ander meisje is dan Daan. Donna deinst er niet voor terug om alles te doen wat nodig is om te overleven. Daan vindt inbreken en stelen eigenlijk toch wel te ver gaan, maar ja, terug naar huis wil ze ook niet. Wat moet ze doen?
En intussen zien ze overal posters hangen met hun foto er op.


Een avontuur over het zoeken naar geluk. Daan leert veel van haar reis, dingen over liefde en vriendschap, en ja, ook over geluk.  Het is een verhaal met een christelijk tintje. Niet alle jonge lezers zullen weten wat de betekenis van wijwater is, en dat een kind naar de kerk gaat gebeurt niet vaak in kinderboeken! Niet dat daar iets mis mee is: lezen doe je ook om te leren, en als dat niet alleen gaat over geluk zoeken, dan is dat prima.


Nienke Berends (Zwolle, 1976) was jarenlang actief in het lager onderwijs. In 2015 begon zij met het schrijven van verhalen.

ISBN 9789044831108| Hardcover |182 pagina's | Clavis | november 2017 |
Geïllustreerd door Marieke ten Berge | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 12 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER