jeugd 10-12 jaar

Jane Kerr

De olifantendief
Jane Kerr


Edinburgh april 1872
De zeventienjarige stomme weesjongen Boy, krijgt van de verschrikkelijke Frank de Kraker, de opdracht om op de Wormwell-veiling het geld te zoeken dat Walter Wormwell ergens verstopt moet hebben. Walter Wormwell was directeur van de Koninklijke Rondreizende Menagerie, de beroemdste dierenshow van het land. Was... want twee weken geleden is hij dood aangetroffen in zijn studeerkamer. Wormwell had het geld twee dagen voor zijn overlijden gestolen van Frank, die leider is van de meest gevreesde bende van misdadigers en dieven. Als Boy niet doet wat Frank zegt dan...


En nu is Boy, de beste zakkenroller van de bende, dat bewuste geld tijdens de veiling aan het zoeken. Hij zoekt in kratten, onder en in de wagens, zelfs in de dierenkooien, maar helaas hij vindt niets. Ondertussen worden de dieren verkocht, vooral door ene Arthur Albright van de dierentuin van Yorkshire. Als laatste is Maharadja aan de beurt, de olifant. Door toeval wordt Boy betrokken bij de verkoop van het dier, de kleine meneer Jameson is maar wat blij dat Boy hem op een spectaculaire manier geholpen heeft. Meneer Jameson heeft daardoor gewonnen van mr. Albright en is nu de trotse eigenaar van Maharadja. Het dier zal vervoerd worden naar zijn dierentuin in Manchester.
En Boy? Boy is zwaar verliefd, op Maharadja!


Dankzij Boy's actie heeft Mr. Jameson gelijk wilde plannen met Boy, maar deze zit alleen in de piepzak, hij heeft het geld niet gevonden, en Frank zal hem zeker weten te vinden... En dat gebeurt ook bijna. Maar als door een wonder ontkomt hij aan de man en hij vlucht naar Maharadja!
Het wordt helemaal spannend als blijkt dat Maharadja, die al in de treinwagon staat, plotseling dwars door de wagon heen breekt en paniek zaait. Arthur Albright is er als de kippen bij om het dier zwart te maken en te straffen, met een zweep, en dát kan Boy niet aanzien en zorgt ervoor dat dàt niet gebeurt.


Mr. Jameson is opnieuw heel erg blij met Boy en in hem rijpt een plan. Hij sluit een weddenschap af met Arthur Albright, hij zal in zeven dagen van Edinburgh naar Manchester lopen met de olifant, lukt hem dat niet dan krijgt Albright alle dieren van de dierentuin én Mahardja
Boy móet mee, hij is onderdeel van Jamesons plan. Boy wordt gewassen, krijgt nieuwe oosterse kleren en omgedoopt tot Danny, ofwel de Indische prins Danjat, de oorspronkelijke eigenaar van Maharadja. Dat de reis met een olifant en een heuse prins op zijn rug, de nodige reclame zal opleveren voor het dierenpark van Mr. Jameson is overduidelijk!


En zo begint het ontroerende verhaal rond Danny en Maharadja. Danny kan zijn geluk niet op. Het mooie is dat de weesjongen, die geen enkele vorm van liefde ondervonden heeft, van Maharadja die liefde volop krijgt. Die liefde is wederzijds, de olifant en hij zijn compleet aan elkaar verknocht.


De reis begint goed maar als ze gedacht hadden dat die makkelijk zou blijven dan hebben ze het mis. Er gebeuren heel veel dingen die niet te begrijpen zijn. En Danny en zijn nieuwe vriendin Hetty geloven op het laatst niemand meer... Wie is er nog te vertrouwen en wie niet? Het wordt nog héél spannend. Danny zal alles op alles moeten zetten om Maharadja veilig naar Manchester te brengen. Maar of hij daar heelhuids aankomt?
Het is voor Danny - en voor de lezer -in elk geval een adembenemend  avontuur!

Prachtig boek! Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarvan een voorval zelfs is vastgelegd op een schilderij.


ISBN 9789021680996 | Hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | januari 2021
Vertaald door: Ingrid Buthod-Girard| leeftijd 10+

© Dettie, 1 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER