jeugd 10-12 jaar

Theo Hoogstraaten

alt(ff) out!
Theo & Marianne Hoogstraten

‘De meeste van die jongens (= Antillianen) sluiten zich aan bij een groep laagopgeleide, oudere jongens die hierheen gekomen zijn vanwege de werkeloosheid en het gebrek aan perspectief op Curaçao. Niet zelden komen die uit probleemgezinnen. Vader heeft ze wel verwekt, maar neemt geen verantwoordelijkheid. Moeder is relatief jong, kan de opvoeding niet aan en stuurt zoonlief naar een oom of tante in Nederland, zonder veel overleg. Die kunnen of willen vaak niet voor zo’n jongen zorgen. Op de arbeidsmarkt hebben ze nauwelijks kans. Daarom proberen ze hun geld te verdienen in de criminaliteit. Daar gelden helaas andere normen en waarden dan wij zouden willen.’


De proloog:  drie stelletjes zijn samen in een auto onderweg.  Brice met Kimberley, Lianne met Frank, Joël met Roxanne. Brice zit achter het stuur en rijdt veel te hard. Worden ze achtervolgd? Kimberley maant hem, maar hij luistert niet.
Deel een is een verhaal dat door de verschillende personages verteld wordt: zes verschillende mensen dus, maar in plaats van Brice is er de moeder van Lianne. We hebben nog geen idee waarom dat is. De zes vertellen over die zaterdag, waarop ’s avonds het schoolfeest is. Ze zijn van plan daarna te gaan stappen. Kimberley heeft al een tijdje verkering met Brice, maar ze vindt de laatste tijd dat hij wat raar doet, en twijfelt of ze dit wel door moet zetten. Maar ja, hij heeft alleen tijd in het weekend omdat hij door de week moet trainen bij AZ, zo vaak ziet ze hem dus niet. Joël heeft overdag Lianne nog niet leren kennen, en hij denkt hulpmiddelen nodig te hebben om een meisje te versieren. Nu heeft zijn zus altijd ghb in huis en hij ‘leent’ een fles. Hij wil Frank overhalen er een handeltje mee te doen, geld is immers ook altijd welkom.
Als ze dan ’s avonds gaan stappen, gebeuren er allerlei onvoorziene dingen. Roxanne laat zich van haar wilde kant zien, Brice wil om onduidelijke redenen al snel naar een andere disco. Hij lijkt ergens van geschrokken. Joël laat zijn nieuwverworven date vaak in de steek voor zijn handeltjes.
Dan is er deel twee. Het is zondag, en Joke Frederiks wordt bij een ernstig auto-ongeluk geroepen. Zij werkt bij de recherche, wat moet ze bij een ongeluk? In deel twee is er niet meer de indeling van om en om vertellen, al mag af en toe een van de eerdere hoofdrolspelers wel zijn  zegje doen.
De achtergrond van het ongeluk blijkt anders te zijn dan je aanvankelijk dacht.


Het is een meeslepend verteld verhaal, mede door de manier van vertellen natuurlijk, met die wisselende indeling, maar het is ook al langer bekend dat Theo Hoogstraten lekker spannende boeken voor de jeugd kan vertellen. De samenwerking met zijn vrouw kan dus eigenlijk niet mislukken.


ISBN 9789025111700| hardcover | 160 pagina's | Holland B.V | september 2011
Leeftijd: vanaf 12 jaar

© Marjo, 31 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

jeugd 10Victorie!
Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt


Een zestal verhalen, geschreven rond de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Alkmaar. Door Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, twee schrijvers die hun naam al gevestigd hebben. De verhalen staan in chronologische volgorde.
Simone van der Vlugt bijt het spits af met een "Storm op komst" dat speelt in 1254. Storm, de dijken breken door maar de nederzetting Alkmaar wordt vooral bedreigd door de West-Friezen.
"Blinde woede" van Theo Hoogstraten verhaalt over de onderdrukking van het gewone volk en boeren door de hoge heren, in dit geval de graaf van Egmond.
"Victorie!" door van der Vlugt speelt in 1573. Dit verhaal legt uit wat het Alkmaars ontzet is, dat nog steeds op 9 oktober gevierd wordt: de bevrijding van de Spanjaarden.
"De schildersleerlinge" (Simone van der Vlugt) speelt in 1639: een meisje uit het volk is erg getalenteerd, en ze wil schilderen. Maar dat is niet gebruikelijk voor een vrouw in die tijd. Dat het haar gelukt is, bewijst de plaquette die aan het eind van het hoofdstuk afgedrukt is...
Nog twee verhalen van Theo Hoogstraten: "een man van eer" is het verhaal van een man die eer en geweten belangrijk vindt. Tijdens de wisseling van de macht, in plaats van de Franse overheersing (1799), komt nu die van het huis van Oranje, geholpen door de Engelsen, kost dat hem zijn leven.
En in 'de Blauwe dood" speelt de cholera de hoofdrol, aan het einde van de negentiende eeuw kostte die epidemie het leven van velen...


In alle verhalen zijn het kinderen die de grootste rol spelen, eigenwijze, ondernemende kinderen die tegen de wijze raad van de volwassenen ingaan. Zo beleven ze de avonturen waarin de feiten uit de geschiedenis verweven zijn.
Ik vond het titelverhaal het minste, maar waarschijnlijk denken jongens daar anders over. Het gaat vooral over de strijd die gevoerd moest worden. Het verhaal van de schilderes vind ik het mooist...
Wat me opvalt is dat het leven van de gewone mens in al die eeuwen eigenlijk hetzelfde lijkt! Alles speelt zich af voor de industriële revolutie, en het enige dat echt verandert zijn de heren aan wie men gehoorzaamheid verschuldigd is. En voor hen is oorlog oorlog, wie ook elkaars tegenstanders zijn! Alleen de geschiedenis in de verhalen is steeds anders. De schrijvers hebben er onderzoek naar gedaan, en er zitten kaartjes in het boek, waaraan je de ontwikkeling van de stad Alkmaar kunt volgen.
Kinderen kunnen hun hart ophalen...


Hardcover | 232 Pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2004 ISBN: 9056375881

© Marjo, februari 2007

Lees de reacties op het forum, klik HIER