jeugd 10-12 jaar

Margaretha van Andel

http://www.emmavanandel.nl

http://www.mark-janssen.nl

 

Verhalen van de fladdertak
Margaretha van Andel


Een bijzonder boek vol verhalen van over de hele wereld. Bijzonder omdat het sprookjes, mythen en legenden zijn die te maken hebben met bomen.


Alle verhalen gaan over eigenschappen zoals vriendschap, maar vooral de negatieve eigenschappen worden belicht. Verteld wordt wat de gevolgen kunnen zijn als je jaloers bent, of hebzuchtig of veel macht wil hebben. De bomen, die de vertellers zijn, kunnen zelf een hoofdrol hebben, of ze zijn degene die de wijze lessen ‘geven’.
Achterin wordt verteld hoe bomen met elkaar kunnen communiceren via het Wood Wide Web, hetgeen samenhangt met het feit dat het een geheel een soort raamvertelling is.


Generaal Sherman is de meest wijze oude boom, die het boek opent en afsluit. (al is dat laatste een beetje een open einde)
In het eerste verhaal vertelt hij over de treurwilg (= de Fladdertak!) die met de dood bedreigd wordt. In het huis dat bij de tuin hoort waar hij staat, zijn nieuwe mensen komen wonen. De vrouw des huizes wil een nette tuin, en de man des huizes wil maar al te graag te keer gaan met zijn motorzaag, want hij is boomspecialist.


Gelukkig is ook een jongen. En de jonge houdt bij hoog en laag vol dat hij de boom heeft horen praten! Wat een flauwekul, zeggen zijn ouders. En dan, hij moet wel om zijn leven en dat van zijn vrienden te redden, praat de wilg! En hij belooft iedere avond een verhaal te vertellen. Dan mag hij blijven staan namelijk.
Die verhalen gaan we vervolgens lezen. Ze kunnen uit ieder werelddeel komen via het Wood Wide Web! Zullen ze hun leven kunnen redden? Zijn er echt zoveel verhalen te vertellen?


Nou, we beginnen alvast met zo’n 38 verhalen, allemaal even boeiend en bijzonder.
Een enkel verhaal is de lezer waarschijnlijk wel bekend: ineens is daar namelijk Jack, van Jack en de Bonestaak! Het heet hier Jack en de bonenboom. Het is een verhaal dat verteld wordt door de grote eik van Sherwood, en dat is dan weer de boom waaronder Robin Hood zijn hoofdkwartier had.
Schattig is het verhaal van het kromme sparretje, afkomstig van een van de bomen in het buigende bos, Gryfino,  in Polen. Het boompje wil zo graag rechtop staan en groot worden, maar de bomen om hem heen zijn allemaal krom, en hij denkt dat het ook zijn lot zal zijn. Maar dat wil hij niet!


Extra in dit boek zijn de korte verhalen over echte bestaande bomen. Aan de binnenkant van de omslag, zowel voor als achter, zie je een wereldkaart, waarop de locaties van bijzondere bomen staan aangegeven. Achterin wordt over deze speciale bomen verteld waarom ze speciaal zijn.
Zo hebben wij in Nederland de dikke boom van Verwolde. Dat is de boom waaronder Bonifacius gepreekt zou hebben. De eik is zo’n 440 jaar oud.
Daar lees je ook over dat bos in Polen, waar de bomen er zo vreemd bij staan…


En zo valt er heel veel te beleven met dit boek: je leest de mooie verhalen, je leert over bomen, en last but not least: er zijn de prachtige illustraties van Marieke Nelissen! Paginagroot of in een kleiner kader: allemaal even mooi!
Voor alle leeftijden, al geeft de uitgever 8+ aan.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047712220 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| januari 2022
Illustrator Marieke Nelissen

© Marjo, 8 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

altDe bende van Adlan
Margaretha van Andel


Emmet woont in een dorp in de Himalaya, tussen donkere mensen die Hindi spreken. Hij is anders dan de anderen: zijn vader is een Nederlander. Emmet spreekt dus ook Nederlands, en hij is blond. Het is een reden om hem te pesten, vinden enkele kinderen. Vooral Mogul en zijn groep vrienden zijn vaak heel vervelend. Het is een van de redenen waarom Emmet graag bij de bende van Adlan wil horen: zij zijn sterk, en hebben aanzien, omdat ze niet zomaar een club vrienden zijn, maar er op uit zijn om mensen te helpen. Om hen te redden indien nodig, want er zijn nogal eens domme toeristen die de berg op gaan. Zulke avonturen wil Emmet ook beleven. Dan zal Mogul hem ook wel met rust laten!


Om mee te kunnen doen met de bende moeten er proeven afgelegd worden. Enkele proeven heeft Emmet al gedaan, en nu is het tijd voor de laatste: hij moet een nacht doorbrengen in de grot van de Geest. Een grot waar het spookt. Dapper gaat hij er naar binnen, alleen natuurlijk. Het is donker en er ritselt van alles. Hij wordt steeds banger. Uren gaan voorbij, en dan schrikt hij op: hij hoort een vreemd geschuifel. Dat is geen vogel, geen klein diertje dat in de grot leeft. Het is de djinn, denkt hij. Wegwezen!! Proef mislukt. Hij wordt geen lid van de bende... en verdorie: nu mag Mogul het proberen!


Hij baalt vreselijk, maar er zijn meer dingen die hem bezighouden: hij ziet steeds een vreemde vogel, een raaf met een witte veer, die hem iets lijkt te willen vertellen. En zijn vader gaat enkele Nederlanders gidsen op de berg. Zij zijn op zoek naar slangen, om van hun gif medicijnen te maken. Misschien wel een medicijn dat Adlan kan helpen, want Emmet weet: die is erg ziek. De behandeling door de plaatselijke medicijnman helpt niet veel.
Maar als Emmet met zijn vader mee gaat,  ziet en hoort hij Mogul die duidelijk niet veel goeds van plan is. De grot! Mogul gaat de grot in! Maar daar is het gevaarlijk...


Een avonturenverhaal over een groep jongens, met een mysterieus tintje. De omgeving en de manier waarop de mensen daar leven wordt mooi beschreven, en het blijkt dat de schrijfster zelf in die omgeving gewoond heeft. Het is een mooi verhaal over moed en vriendschap. En met mooie tekeningen van Mark Janssen.


In samenwerking met Oxfam Novib brengt Uitgeverij Kluitman deze nieuwe spannende jeugdserie. Avontuur met een vleugje mystiek. De boeken zijn bedoeld voor jongens en meisjes


ISBN  9789020622706 | Hardcover |144 pagina's | Uitgeverij Kluitman| april 2015
Illustraties van Mark Janssen Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 13 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER