jeugd 10-12 jaar

Lenneke Westera

https://lennekewestera.nl

http://www.marcsuvaal.dyndns.org

 

altDe muizen
Lenneke Westera


‘Muizen zijn belangrijke dieren. Daar twijfel ik geen seconde aan.'

Op een dag moet Fien de kliko buiten zetten, een vies karweitje, vindt ze. Maar op die dag doet ze een verrassende ontdekking:


‘Daar stonden ze. Tegen de onderste plank van de schutting aangedrukt. Met zijn tachtigen. De muizen.’


Vanaf dat moment ziet Fien overal muizen opduiken. En ze praten tegen haar. Fien ontdekt dat het aanwijzingen zijn, raadselachtige woorden of cryptische zinnetjes, die haar later heel erg van pas zullen komen. ‘duwen’, zeggen ze. Of ‘bosgrasveld, maar dan in het Engels.’ of ’overoverovermorgen.’ En wat betekent: ‘De deuren. Let op de deuren.’?


De ik-verteller, Fien, ongeveer elf jaar, is een dromerig meisje, dat eerder doet dan denkt. Ze ziet helemaal niet in waarom ze zou moeten leren rekenen. Topografie interesseert haar ook weinig, maar de verhalen die meester Wiebe vertelt die vindt ze wel leuk. Vooral als het over indianen gaat. Meester Wiebe lijkt zelf wel op een indiaan!


De meivakantie nadert, en haar beste vriendin gaat naar Drenthe. Dat zou Fien ook wel willen, maar het ziet er naar uit dat ze nergens heen gaan. Haar vader gaat op zakenreis naar Californië, en haar moeder zit te mokken omdat ze niet mee kan. Het is veel te duur! In een opwelling – of eigenlijk: gestuurd door de muizen! - doet Fien mee met een prijsvraag, en ze wint warempel een reis voor drie personen! Dus kan mama toch mee, en ook Fien en broer Bosse kunnen mee.


Als Fien meester Wiebe tegenkomt in de supermarkt vertelt hij dat hij boodschappen doet voor zijn moeder. En dat ze van plan zijn samen naar Los Angeles en daarna naar Peru te reizen. Onverwacht is Fien er bij als Wiebes moeder ten val komt en haar meneer dus alleen op reis gaat. Misschien komt ze hem wel tegen?
De lezer weet dan al wel dat ze elkaar zeker tegen zullen komen. Het lot, of de muizen, helpen daarbij. Heel bijzonder - in deze tijd! - is het dat Fien toestemming krijgt om samen met meester Wiebe - die ze dan Wieb noemt - verder mag reizen naar Peru. Anders moet hij in zijn eentje, dat is zonde van de geboekte reis!


Wat volgt is een bijzondere en avontuurlijke reis, ze komen bij een geheime indianenstam, in de jungle, en doen wijze lessen op. Steeds zijn de muizen Fiens leidraad, en ze is dol op haar vriendjes, die ze ook voorziet van eten. Dat trekt dan weer wel de poes aan. Het wordt gevaarlijk!


Lenneke Westera (1962, Doesburg) schreef eerder jeugdboeken, en met dit mooie fantasierijke verhaal zet ze zich absoluut op de kaart. Haar manier van vertellen is duidelijk voor jonge kinderen, korte zinnen, niet of nauwelijks moeilijke woorden – behalve dan de taal van de indianen. De bladspiegel is duidelijk en die muizen die overal opduiken zijn erg leuk!


Iedere lezer sluit Fien in haar of zijn hart, en begrijpt haar liefde voor muizen. Samen met Wieb maakt ze een roadtrip, waarin ze veel leert. Ze is dan ook een kind dat open staat voor andere culturen. Zij is typisch een kind dat bereid is om te luisteren naar de boodschappen van muizen, of ze nu echt zijn of niet. De naam die zij krijgt van de indianen past dan ook perfect bij haar: ‘Stoere Eland’.


''Ik leg uit,' zei Supi Ehap. 'Eland is groot en sterk. Eland heeft gewei. Gewei is: allemaal antennes. Fien heeft ook antennes. Fien vangt op met antennes van alles. Signalen. Eland luistert niet naar anderen. Maar naar zichzelf. En naar signalen. Eland waakzaam. Eland uithoudingsvermogen. Wat Eland doet, lukt. Dan hij is vol vreugde. Eland, wijs, en edel. Eland stoer. Heel stoer. Omdat hij durf om zich heen kijken. En durf wat hij voelt, binnenin.'


Een magisch verhaal met vele komische elementen, dat gaat over jezelf accepteren zoals je bent, een verhaal dat de kracht biedt om niet automatisch mee te rennen in de ratrace die de maatschappij lijkt te zijn.
Erg mooi!


ISBN 9789047710240 | hardcover |383 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2018| Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties van Marc Suvaal

© Marjo, 2 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER